Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΚΟΚΚΙΝΑΡΑΣ"
Πνεύμονας ζωής για την Αθήνα

Στο ΣτΕ προσφεύγει σήμερα ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού, ζητώντας την ακύρωση του διαγωνισμού που προκήρυξε η Ιερά Σύνοδος για την "αξιοποίηση" 3.781 στρεμμάτων δάσους

Κατατίθεται σήμερα στο Συμβούλιο της Επικράτειας η προσφυγή του ΣΠΑΠ (Σύνδεσμος δήμων και κοινοτήτων για την Προστασία και Ανάπλαση του Περιβάλλοντος της περιοχής Πεντελικού Αττικής), με την οποία ζητείται η ακύρωση του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας και ο οποίος αφορά το ξεπούλημα 3.781 στρεμμάτων αναδασωτέας γης στον Κοκκιναρά Πεντέλης.

Οπως έγραψε το περασμένο Σάββατο ο "Ρ" η έκταση αυτή, που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδας, θα διατεθεί σε οποιαδήποτε εταιρία πλειοδοτήσει προκειμένου ν' αναλάβει και το "έργο" του αποχαρακτηρισμού τουλάχιστον ενός μέρους αυτής, ώστε να είναι δυνατή η οικοδομική "ανάπλαση" της περιοχής, αφού μεγάλη αμερικανική εταιρία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για την κατασκευή "πολυ-κλαμπ".

Η περιοχή αυτή είχε κηρυχτεί αναδασωτέα το 1994, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πουληθεί για τα επόμενα 30 χρόνια. Ομως η εταιρία που συνέταξε τη μελέτη "αξιοποίησης" του "αγροδασοκτήματος" Κοκκιναρά υποστηρίζει ότι 1.495 στρέμματα από τη συνολική έκταση μπορεί να μην εμπίπτουν στη δασική νομοθεσία, αφού "φροντίζει" προηγουμένως να τα χαρακτηρίσει χορτολιβαδικές και γεωργικές εκτάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μελέτη αυτή έχει συνταχθεί με φωτοερμηνεία, χωρίς να έχει πάρει υπόψη της τους χάρτες του δασικού κτηματολογίου.

Υπηρετούνται ιδιωτικά συμφέροντα "Είναι μια αχαρακτήριστη ενέργεια που δεν ανταποκρίνεται στους στόχους και στους σκοπούς της Εκκλησίας της Ελλάδας" μας είπε ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ Μανώλης Κουρμαδιάς. "Αυτή η πράξη υπηρετεί άλλους σκοπούς και ιδιωτικά συμφέροντα και ως εκ τούτου είναι αντικοινωνική".

Ο ΣΠΑΠ θέλοντας να εμποδίσει την "ανοικοδόμηση" της περιοχής αυτής, ζητά από το Συμβούλιο της Επικράτειας ν' ακυρωθεί η προκήρυξη, ενώ παράλληλα θα καταθέσει αίτηση αναστολής εκτέλεσης. Ο Σύνδεσμος με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του, διαμαρτύρεται χαρακτηρίζοντας την προκήρυξη παράνομη, αφού ορισμένες διατάξεις της έρχονται σε σύγκρουση με το ν.998/79 που απαγορεύει οποιαδήποτε δικαιοπραξία με αντικείμενο αναδασωτέα περιοχή. Επίσης η προκήρυξη είναι παράνομη διότι προσπαθεί να τροποποιήσει το ΠΔ 755/88, που αφορά τις χρήσεις γης και τις ζώνες προστασίας του Πεντελικού. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, δεν υπάρχει σχετική απόφαση της διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ο ΣΠΑΠ καλεί τους αρμόδιους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας να δεσμευτούν ότι δε θα επιτρέψουν καμιά αλλαγή του σημερινού νόμιμου χαρακτήρα της έκτασης. Επίσης καλεί τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να επέμβουν για την ακύρωση της διενέργειας του πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Οι επιπτώσεις

"Η τσιμεντοποίηση και η καταστροφή του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου της Αθήνας θα είναι η συμβολαιογραφική πράξη θανάτου για αυτήν" υπογραμμίζει ο Μανώλης Κουρμαδιάς. "Το Πεντελικό είναι βουνό ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με νόμο που ψήφισε ακόμα και η δικτατορία. Η πράξη αυτή θα διαταράξει την οικολογική ισορροπία και θ' αποκόψει από το υπόλοιπο Λεκανοπέδιο το οξυγόνο, την αναψυχή και την τελευταία δυνατότητα ανασυγκρότησης του δάσους κι ως εκ τούτου τη συγκράτηση των νερών με απρόβλεπτες συνέπειες για την πόλη της Αθήνας".

Ο ΣΠΑΠ απαιτεί από τον υπουργό Γεωργίας ν' απαλλοτριώσει την έκταση αυτή υπέρ του Δημοσίου με την τιμή που προκύπτει χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της δασικής προσόδου. Σύμφωνα με αυτή η αξία του "αγροδασοκτήματος" Κοκκιναρά ανέρχεται σε 88 εκατομμύρια δραχμές. Ο Σύνδεσμος ζητά, αφού η έκταση απαλλοτριωθεί, να παραχωρηθεί για την οικολογική ανόρθωση, προστασία και την ανάπτυξη του δασικού οικοσυστήματος στον ΣΠΑΠ προς όφελος των γύρω δήμων και των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. "Στέλνουμε μήνυμα προς όλους τους αρμόδιους φορείς να μη δεχτούν να καταστραφεί ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου στην Αττική", μας λέει ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ Μανώλης Κουρμαδιάς. "Θα καλέσουμε τους δήμους να υποβάλλουν ψηφίσματα καταδίκης αυτής της ενέργειας και τέλος θα κινητοποιήσουμε τους δημάρχους και τους κατοίκους των γύρω δήμων σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα υπουργεία". Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στις 6.30 το βράδυ σε συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου.

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ