Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τι διεκδικούν

Στα ψηφίσματα που ενέκριναν οι αγρότες προβάλλονται τα γενικότερα αιτήματα της αγροτιάς και καλείται η κυβέρνηση ν' απορρίψει το νέο πακέτο τιμών και συναφών μέτρων που εξήγγειλε η ΕΕ για τ' αγροτικά προϊόντα της καλλιεργητικής περιόδου '96 - '97, να εξαγγείλει τιμές και επιδοτήσεις που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και ν' αφήνουν ένα λογικό κέρδος, ν' αλλάξει το καθεστώς για τα δημητριακά, τα καπνά, την αιγοπροβατοτροφία και άλλων επιδοτούμενων καλλιεργειών, στην κατεύθυνση κατάργησης των φραγμών κι απαγορεύσεων. Ειδικότερα οι αγρότες ζητούν:

  • Για το βαμβάκι,να καταργηθεί ο κανονισμός της ΕΕ, να δοθούν στρεμματικές ενισχύσεις στους βαμβακοπαραγωγούς για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματός τους, το ποσοστό επιστροφής από το πρόστιμο συνυπευθυνότητας να δοθεί κατευθείαν στους παραγωγούς, μέχρι το τέλος Απρίλη, να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη άλλων δυναμικών καλλιεργειών για να μην φτάσει το βαμβάκι να γίνει μονοκαλλιέργεια.
  • Για την κτηνοτροφία,να αυξηθεί η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος στα περσινά επίπεδα, να χτυπηθεί η νοθεία και η λαθρεμπορία τυροκομικών, γαλακτοκομικών και ζωοκομικών προϊόντων, καθώς και οι αθρόες εισαγωγές, να καταργηθούν οι περιορισμοί που θέτει η ΕΕ στον αριθμό των αιγοπροβάτων και στην ποσότητα του αγελαδινού γάλακτος, να κατασκευαστούν έργα υποδομής στην κτηνοτροφία.
  • Για τα οπωροκηπευτικά, αμπελοοινικά, ζάχαρη, λάδι,να μην υπογράψει η κυβέρνηση τις καταστροφικές προτάσεις της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για αναθεώρηση του καθεστώτος τους, να δοθούν ικανοποιητικές τιμές για να πουληθούν τα μήλα που σαπίζουν απούλητα, να καταργηθούν οι εισαγωγές από τρίτες χώρες.
  • Για τα καπνά,να στηριχθούν οι συνεταιρισμοί για να παρέμβουν στην αγορά με υψηλότερες τιμές και με δυνατότητες μεταποίησης και δημιουργίας βιώσιμου ενιαίου φορέα εισαγωγών - εξαγωγών.
  • Για τη μείωση του κόστους παραγωγής,να επιστρέφεται ο ΦΠΑ ή να μειωθεί στο 8%, πετρέλαιο σε τιμές τράνζιτ, εθνικές επιδοτήσεις σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, μηχανολογικό εξοπλισμό κ. ά., έργα υποδομής, όπως η εκτροπή του Αχελώου κι άλλα.
  • Για τα χρέη των γεωργοκτηνοτρόφων,να καταργηθούν οι τόκοι υπερημερίας, τα δάνεια να εξοφληθούν σε 15 χρόνια χωρίς τόκους υπερημερίας και των παραγωγών που επλήγησαν από θεομηνίες, άτοκα, μέσα σε μια 10ετία.

Επίσης, οι αγρότες προβάλλουν την ικανοποίηση ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατά περιοχή.

Τέλος, οι αγρότες ζητούν να σταματήσουν οι τρομοκρατικές δικαστικές διώξεις εναντίον αγροτών που πήραν μέρος σε κινητοποιήσεις και να σταματήσει η κυβέρνηση να στέλνει "ραβασάκια" για ανεξέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις περασμένων ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ