Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ανθυγιεινή έλλειψη μέτρων

Συμπεράσματα από χτεσινή ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Ενιαίος Σύνδεσμος, ΕΕΤΑΑ και η ΠΟΕ - ΟΤΑ

Η έλλειψη μέτρων που να στηρίζουν και να κάνουν πράξη το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, επισημάνθηκε στη χτεσινή μερίδα με θέμα "Η υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας στη διαχείριση των απορριμμάτων", που συνδιοργάνωσαν ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) με τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ). Στην ημερίδα τονίστηκε η ανάγκη εκπόνησης, με φορέα τον ΕΣΔΚΝΑ, επιδημιολογικής και εργονομικής μελέτης, ενώ, με αφορμή τις βλαβερές συνθήκες εργασίας στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και σε άλλους εργασιακούς χώρους, τέθηκε μια σειρά ερωτημάτων - αιτημάτων: Γιατί η πολιτεία δεν έχει προβεί ακόμη στη λήψη μέτρων, που να καθιστούν εφικτές στην πράξη, τις προβλέψεις της νομοθεσίας υπέρ της ασφάλειας των εργαζομένων; Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι βλαπτικοί παράγοντες κινδύνου και ποιος ο ρόλος των γιατρών εργασίας προς αυτή την κατεύθυνση; Γιατί, μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει δημόσιος φορέας που να αναδεικνύει και να καταγράφει τις επαγγελματικές ασθένειες, τη στιγμή που μόνο το ΙΚΑ δίνει 11.000 πρόωρες συντάξεις κάθε χρόνο; Ποιες οι επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων που εκτίθενται καθημερινά σε νοσογόνους ουσίες ή άλλους παθογόνους παράγοντες, όπως θόρυβος, δονήσεις και άλλα; Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως σημειώθηκε στην ημερίδα, τα προβλήματα είναι πολλά. Σαν μια πρώτη προσπάθεια υπερπήδησής τους, ο Σύνδεσμος έχει προτείνει τη δημιουργία οργανωμένου πλέγματος χώρων υγειονομικής ταφής και αντίστοιχων εργοστασίων μηχανικής ανακύκλωσης, καθώς και τη δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης.

Κατά τη χτεσινή ημερίδα, ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Αθ. Καρούντζος,πρότεινε τη δημιουργία Επιτροπής, με στόχο το σχεδιασμό και την πληροφόρηση για το τι ακριβώς συμβαίνει στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για την εκπόνηση επιδημιολογικής και εργονομικής μελέτης, ενώ επισήμανε την ανάγκη ενεργοποίησης όλων των προβλέψεων της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια στο χώρο της διαχείρισης απορριμμάτων και γενικότερα.

Για τη "συμμετοχή των εργαζομένων στη διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας στη διαχείριση των απορριμμάτων", μίλησε ο Μπάμπης Ζιώγας,Πολιτικός Μηχανικός - Υγιεινολόγος και εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΣΔΚΝΑ. Στη χτεσινή μερίδα παρουσιάστηκαν, ακόμη, οι εισηγήσεις: "Προσδιορισμός νοσογόνων παραγόντων στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων. Υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας", του βιολόγου Γ. Βαβίζου,"Επικίνδυνοι ρυπαντές στους χώρους διάθεσης απορριμμάτων", του Χημικού Μηχανικού Ε. Καπετάνιου,"Πρακτικές υποδείξεις για την ασφάλεια των εργαζομένων", τωνΙ. Αγαπητίδη και Αν. Κουσκούρη,"Η συμβολή του γιατρού εργασίας στη βελτίωση συνθηκών υγιεινής και την πρόληψη. Η περίπτωση του ΕΣΔΚΝΑ" του γιατρού εργασίας Γ. Παπαναγιώτου και "Υγιεινή και Ασφάλεια της εργασίας στους ΟΤΑ", του Γ. Στρατηγού,γραμματέα της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Παρεμβάσεις έγιναν από εκπροσώπους δήμων της Αττικής και της επαρχίας, καθώς επίσης από τονΚώστα Δοντά,σύμβουλο του ΥΠΕΧΩΔΕ, τη Φρόσω Κορτζίδου,εκ μέρους του ΚΚΕ και τον Γιάννη Αστερίου,εκ μέρους της Πολιτικής Ανοιξης. Την εκδήλωση χαιρέτισαν, ακόμη, οι Απ. Κοιμήσης,πρόεδρος ΕΕΤΑΑ και Ν. Λαμπράκης,πρόεδρος ΠΟΕ - ΟΤΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύμβαση - «πιλότος» για ιδιωτικοποίηση (2004-11-04 00:00:00.0)
Απαράδεκτο ψήφισμα (2003-10-21 00:00:00.0)
Σε ιδιώτες και η διαχείριση των απορριμμάτων! (2003-03-15 00:00:00.0)
Αναγκαίοι τρεις χώροι διάθεσης απορριμμάτων (2000-08-20 00:00:00.0)
Διαλύουν τον ΕΣΔΚΝΑ! (1999-02-06 00:00:00.0)
Να παρθούν μέτρα τώρα (1996-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ