Πέμπτη 7 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Ελλάδα στον παλμό της εξεγερμένης αγροτιάς

Αγροτικές κινητοποιήσεις ξεκινούν σήμερα σ' ολόκληρη τη χώρα - από τον Εβρο μέχρι την Πελοπόννησο, την Ηπειρο και τη Δ. Ελλάδα και στα νησιά - με αποκλεισμούς επαρχιακών οδικών κόμβων και εθνικών οδών, κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ

Από σήμερα η αγροτιά της Ελλάδας ξαναβγαίνει στους δρόμους του αγώνα, αντιδρώντας δυναμικά στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Αγρότες και κτηνοτρόφοι παίρνουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στον Εβρο, στο Κιλκίς, στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στην Ημαθία, στην Κοζάνη, στην Καστοριά, στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αρτα και την Πρέβεζα, στην Ηλεία, στο Αίγιο και τα Καλάβρυτα, στη Ζάκυνθο, στη Λέσβο.

Στη Θεσσαλία

Πανέτοιμοι ν' αποκλείσουν, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, τους βασικούς επαρχιακούς οδικούς κόμβους στους τέσσερις νομούς και την εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης,είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας.

Στη Λάρισα,σύμφωνα με πληροφορίες από την Ομοσπονδία, θα στηθούν τρία "μπλόκα" επί της εθνικής οδού - στον κόμβο του Βόλου, στο ύψος της "Βιοκαρπέτ" και κοντά στο Συκούριο - στην Καρδίτσα θα στηθούν πέντε "μπλόκα" - στο "Δέλτα", στη θέση "παπαράντζα", στη Σχολή Αστυνομίας και στους εθνικούς δρόμους προς Λαμία και προς Τρίκαλα - στα Τρίκαλα θα στηθούν τρία "μπλόκα" - στο Ζάρκο, στη Φαρκαδώνα και στο "Δέλτα" Καλαμπάκας - και στη Μαγνησία" στον κόμβο των "Μικροθηβών".

Η ενότητα και η αλληλεγγύη χαρακτηρίζουν τον αγώνα στη Θεσσαλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, "Η Αλληλεγγύη" που πρόσκειται στη ΝΔ συμμετέχει - παρά τις διαφορετικές κατευθύνσεις της ΣΥΔΑΣΕ - στη σημερινή κινητοποίηση και με κοινή ανακοίνωση με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων "Η Ανοιξη" και της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων, καλεί τους αγρότες να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος. Στη Λάρισα, ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα της αγροτιάς, εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Οι Θεσσαλοί αγρότες, ενωμένοι σαν "μια γροθιά" κι έχοντας την κατανόηση και τη συμπαράσταση των άλλων λαϊκών τάξεων, είναι αποφασισμένοι, για μια ακόμα φορά, να πρωταγωνιστήσουν στο νέο αγροτικό ξεσηκωμό, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια που θέτουν οι κυβερνητικοί μηχανισμοί, "τ' αντιπολιτευόμενα - συμπολιτευόμενα" κόμματα και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων. Οπως δηλώνουν οι εκπρόσωποί τους, οι αγρότες δεν πρόκειται, επίσης, να πτοηθούν ούτε και από τις απειλές αστυνομικής καταστολής που εκτοξεύει η κυβέρνηση, η οποία έχει κινητοποιήσει ολόκληρη την αστυνομική δύναμη της Θεσσαλίας και στέλνει στην περιοχή και άλλες τέσσερις διμοιρίες ΜΑΤ, μία από τη Θεσσαλονίκη και τρεις από την Αθήνα.

Σε Μακεδονία - Θράκη

Από σήμερα κορυφώνονται και οι κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων σε Μακεδονία και Θράκη με συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και μπλόκα με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα σε οδικούς κόμβους και κεντρικές πλατείες πόλεων.

Στη Θεσσαλονίκη οι κτηνοτρόφοι της περιοχής Λαγκαδά και Ζαγκλιβερίου θα αποκλείσουν από τις 10 το πρωί την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο ύψος της κοινότητας Γερακαρούς ενώ κτηνοτρόφοι της Αν. Θεσσαλονίκης και της Ν. Χαλκιδικής από το πρωί θα συγκεντρωθούν στην αερογέφυρα Θέρμης και στη διασταύρωση του αεροδρομίου Μακεδονίας. Ανάλογη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και στην αερογέφυρα Μαλγάρων επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών από αγροτοκτηνοτρόφους της Δυτ. Θεσσαλονίκης.

Στο Νομό Κιλκίς με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κτηνοτρόφων θα αποκλεισθεί η διασταύρωση Μεταλλικού και αύριο με τη συμμετοχή και των άλλων αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων του νομού θα προχωρήσουν και σε αποκλεισμό του κόμβου Μουριών με στόχο στη συνέχεια να γίνει παναγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης του Κιλκίς και συμβολικός αποκλεισμός της νομαρχίας.

Δυναμικές ενέργειες από σήμερα το πρωί έχουν προγραμματίσει και οι κτηνοτρόφοι της Ημαθίας που θα αποκλείσουν τις εισόδους της Βέροιας,ενώ χτες, πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας μπροστά στη νομαρχία, από τους κτηνοτρόφους του νομού που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αστυνομία.

Συλλαλητήρια επίσης διοργανώνουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού Σερρών και οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι των Νομών Καστοριάς και Κοζάνης στις κεντρικές πλατείες των πόλεων, όπου θα συγκεντρωθούν την Παρασκευή το πρωί. Την ίδια μέρα πραγματοποιούν παναγροτικό συλλαλητήριο και οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Νομού Εβρου, στην κεντρική πλατεία του Σουφλίου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Μεγάλα συλλαλητήρια με αγροτικά μηχανήματα οργανώνονται από σήμερα, σε πολλούς ακόμα νομούς και περιοχές. Στην Αιτωλοακαρνανία οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα αποκλείσουν το δρόμο Ιωαννίνων - Αντίρριου, στη γέφυρα του Αχελώου και στο Σαμάρι. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι Αρτας, Φιλιππιάδας και Πρέβεζας θα συγκεντρωθούν στη γέφυρα Καλογήρου, στον ποταμό Λούρο. Συλλαλητήρια γίνονται επίσης στη Βοιωτία όπου οι αγρότες του νομού θα συγκεντρωθούν το πρωί στη Θήβα και από εκεί θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους, ενώ οι αγρότες τουΔομοκού στη Φθιώτιδα αναμένεται να αποκλείσουν τον παλιό εθνικό δρόμο έξω από την κωμόπολη, ενώ στη Λαμία με πρόταση του κτηνοτροφικού συλλόγου Φθιώτιδας και των δύο ομοσπονδιών θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή.

Τέλος, στην Πελοπόννησο, μεγάλα συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σήμερα στονΠύργο από τους αγρότες Ηλείας που θα συγκεντρωθούν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στην κεντρική πλατεία της πόλης προκειμένου να κλιμακώσουν τον αγώνα στη συνέχεια. Συλλαλητήρια κάνουν και στο Αίγιο οι αγρότες που πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αγ. Λαύρας, όπως και οι κτηνοτρόφοι των Καλαβρύτων.Οι αγρότες της Λέσβου,όπως είναι γνωστό, οργανώνουν μεγάλο Παλλεσβιακό Συλλαλητήριο τη Δευτέρα στις 11 Μάρτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους δρόμους και στα μπλόκα παραμένουν και πληθαίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες (2024-02-02 00:00:00.0)
Μαζικά στο δρόμο του αγώνα (2001-12-08 00:00:00.0)
Στήνονται σήμερα τα μπλόκα στην Εθνική (1996-11-28 00:00:00.0)
Με τρακτέρ σε αγώνα σωτηρίας (1996-03-05 00:00:00.0)
Αγωνιστικός "πυρετός" (1996-02-21 00:00:00.0)
Στον αγώνα σήμερα και η Αιτωλοακαρνανία (1995-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ