Πέμπτη 7 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛ. ΑΣ.
Με "εισηγήσεις" Αμερικανών "συνδέσμων";

Με ομιλίες πλήρεις μηνυμάτων έγινε χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης η αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της Αστυνομίας, ενώ και φέτος οι κρίσεις των αξιωματικών συνοδεύονται από πολλά παρατράγουδα.

Οι κρίσεις συνοδεύονται και φέτος από έντονο παρασκήνιο, αλλά εκείνο που τις σηματοδοτεί είναι ότι η κυβέρνηση προτιμά να στηριχτεί σε αξιωματικούς, που είχαν πρωτοστατήσει είτε πρωτοστατούν ακόμα σε αντιδημοκρατικές διαδικασίες, παραμερίζοντας άλλους, με δηλωμένη τη δημοκρατική ευαισθησία και το αγωνιστικό τους παρελθόν. Φαίνεται ότι και φέτος επικρατούν οι "εισηγήσεις" των Αμερικανών "συνδέσμων", οι οποίοι ενδιαφέρονται για τους συνεργάτες τους στα Σώματα Ασφαλείας...

Η ηγεσία του υπουργείου δεν έδωσε το "πράσινο φως" για ριζική ανανέωση της επετηρίδας. Θεώρησε σκόπιμο, προφανώς κάτω από την πίεση και εξωυπηρεσιακών παραγόντων να αναθέσει τη θέση του Α υπαρχηγού στον μέχρι χθες Β υπαρχηγό, Χαράλαμπο Σκίτσα.Εκπληξη αποτελεί η προαγωγή του γενικού διευθυντή Θεσσαλονίκης, Ι. Καρακωντίνου,ο οποίος έγινε Β υπαρχηγός. Το συμβούλιο αποστράτευσε αντίθετα τον αττικάρχη Νίκο Χατζάκη και τους γενικούς επιθεωρητές Λάζαρη, Πιτσογιάννη και Τακάκη,γεγονός που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που ήθελαν να επαναλαμβάνεται το περυσινό σενάριο με την αποστρατεία του αττικάρχη Ρελάκη.

Ο απερχόμενος αρχηγός Μανόλης Χουρδάκης δε δίστασε χτες κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής, να ασκήσει ανοιχτά κριτική στο ισχύον σύστημα μεταθέσεων και προαγωγών, καλώντας μάλιστα τον παριστάμενο υπουργό Δημόσιας Τάξης, Κ. Γείτονα,να κάνει την καλή αρχή, εφαρμόζοντας την αξιοκρατία και τη διαφάνεια από αυτές τις κρίσεις.

"Δεν επιτρέπεται, είναι ντροπή, είπε ο Μ. Χουρδάκης, να αφήνουμε, για να μην πω να σπρώχνουμε τους αστυνομικούς μας να περιφέρονται εδώ και κει, να ταπεινώνονται, αναζητώντας στηρίγματα για μεταθέσεις, για προαγωγές ή δεν ξέρω γιατί άλλο, σε πολιτικά γραφεία, σε πολιτικά κόμματα, ακόμη και σε παράγοντες της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Αυτό είναι κατάντημα και πρέπει να σταματήσει. Και θα σταματήσει μόνο όταν οι αστυνομικοί μας πειστούν στην πράξη και όχι με λόγια ότι η πορεία, η σταδιοδρομία και η εξέλιξή τους στο μέλλον θα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη συγκρότηση, την προσωπικότητα και προ παντός από τη δουλιά τους. Τότε μόνο θ' αλλάξει η εικόνα και θα αυξηθεί κατακόρυφα η αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας".

Από την πλευρά του ο νέος αρχηγός Α. Βασιλόπουλος είπε ότι αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια δύσκολη περίοδο και δήλωσε έτοιμος να εργαστεί πάνω στη γραμμή και τους στρατηγικούς στόχους που πρέπει να έχει μια σύγχρονη Αστυνομία. Στις προτεραιότητές του ενέταξε την ανύψωση της επαγγελματικής στάθμης στην παιδεία και την εκπαίδευση των αστυνομικών, την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και τον τεχνολογικό τους εκσυγχρονισμό. Αναφέρθηκε στα κρούσματα διαφθοράς, που όταν εμφανίζονται κλονίζουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς την Αστυνομία. "Παραβάσεις καθήκοντος ή υπερβάσεις, κατέληξε ο νέος αρχηγός δεν έχουν θέση στη σύγχρονη Αστυνομία. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ότι η αστυνομική βία διεγείρει την κοινή γνώμη, το κοινό αίσθημα και απομακρύνει τον πολίτη από κοντά μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ