Πέμπτη 7 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΑ
Ελληνική, αλλά μετά το 2001

Η Κομισιόν κατοχύρωσε την ελληνική φέτα και οι Ελληνες παραγωγοί έχουν την αποκλειστικότητα χρησιμοποίησης της ονομασίας, αλλά, μετά τις έντονες πιέσεις της Δανίας, η δανική "φέτα" από αγελαδινό γάλα χαίρει "ιδιαίτερης μεταχείρισης". Σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου Αυστριακού Φρανς Φίσλερ, η Κομισιόν αποφάσισε να τροποποιήσει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του σχετικού κοινοτικού κανονισμού 2081/92 και έτσι την επόμενη πενταετία θα ισχύσει στην κοινοτική αγορά το υφιστάμενο καθεστώς και το δανικό παρασκεύασμα θα πουλιέται με το όνομα "φέτα".

Ετσι ενώ αρχικά προβλεπόταν ότι ο κανονισμός για τα κοινοτικά παραδοσιακά προϊόντα, μετά τη μεταβατική περίοδο υιοθέτησής του, θα ίσχυε από την 1/7/1997, τελικά μετά τη χτεσινή παραχώρηση της Κομισιόν, η νέα μεταβατική περίοδος πενταετίας θα αρχίσει "να μετράει" σε τρεις μήνες από τώρα και ο κανονισμός προστασίας της ελληνικής φέτας θα ισχύσει από το 2001 (!!!). Επιπλέον η δανική "φέτα" θα συνεχίζει να επιδοτείται στις εξαγωγές προς τις τρίτες χώρες, όπου, επιπλέον θα κυκλοφορεί αναγράφοντας στη συσκευασία "φέτα".

Οπωσδήποτε όμως η κοινοτική προστασία της ελληνικής φέτας, έστω και μετά το 2001, είναι μια επιτυχία, αναλογικά με τις τεράστιες πιέσεις που άσκησε το δανικό "λόμπι" και την κυβερνητική αδράνεια. Ο επίτροπος Φίσλερ δέχτηκε συντονισμένη επίθεση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τη χορήγηση προστασίας στην ελληνική φέτα και αναγκάστηκε επανειλημμένα να επαναλάβει ότι η Κομισιόν έλαβε όλα τα μέτρα "για παρεμπόδιση οποιασδήποτε οικονομικής ζημιάς της Δανίας".

Εκτός από τη φέτα, η Κομισιόν υιοθέτησε χτες και ένα "πρώτο πακέτο" 318 κοινοτικών προϊόντων που επιλέχθηκαν για να προστατευτούν ως Προϊόντα Προστατευόμενης Πνομασίας (ΠΟΠ) και Πεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ). Η Κομισιόν έχει λάβει περί τις 1.400 αιτήσεις για προστασία που θα υιοθετηθούν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Τα υπόλοιπα ελληνικά προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο είναι τα εξής:

Τυριά: Ανεβατό, Γαλοτύρι, Γραβιέρα Αγράφων, Γραβιέρα Κρήτης, Γραβιέρα Νάξου, Καλαθάκι Λήμνου, Κασέρι, Κατίκι Δομοκού, Κεφαλογραβιέρα, Κοπανιστή, Λαδοτύρι, Μανούρι, Μετσοβόνο, Μπάτζος, Ξινομυζήθρα Κρήτης, Πηχτόγαλο Χανίων, Σαν Μιχάλη, Σφέλα, Φορμαέλλα Αράχωβας Παρνασσού.

Ελαιόλαδα: Βιάννος Ηρακλείου Κρήτης, Λυγουριό Ασκληπιείου, Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης Κρήτης, Κροκεές Λακωνίας, Πέτρινα Λακωνίας, Κρανίδι Αργολίδας, Πεζά Ηρακλείου Κρήτης, Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης, Λακωνία, Κεφαλονιά, Ολυμπία, Λέσβος, Πρέβεζα, Ρόδος, Θάσος.

Φρούτα - Λαχανικά: Ακτινίδιο Σπερχειού, Ελιά Καλαμάτας, Κελυφωτό Φιστίκι Φθιώτιδας, Κουμ Κουάτ Κέρκυρας, Ξηρά Σύκα Κύμης, Μήλα Ζαγοράς Πηλίου, Τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου.

Προϊόντα Αρτοποιίας: Κρητικό Παξιμάδι.

Η τυπική επικύρωση της απόφασης της Κομισιόν θα γίνει από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας μέσα στο επόμενο τρίμηνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ