Πέμπτη 7 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΑΝΑ ΣΤΑ "ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ"

Στα "χαρακώματα της μάχης", ξανά από σήμερα, οι αγρότες. Με "μπροστάρηδες" τους Θεσσαλούς ξωμάχους, οι αγροτικές κινητοποιήσεις εξαπλώνονται σ' ολόκληρη τη χώρα. Τα "τρακτέρ της οργής" αποκλείουν βασικούς επαρχιακούς οδικούς κόμβους και εθνικές οδούς. Και αυτή τη φορά - όπως και στις περσινές μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, που συγκλόνισαν την Ελλάδα κι έγιναν "πρώτο θέμα" στα διεθνή ΜΜΕ - οι αγρότες μάχονται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Αγωνίζονται, "με νύχια και με δόντια", να σώσουν την αγροτική παραγωγή που συρρικνώνεται επικίνδυνα. Παλεύουν να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα, με το οποίο θα μπορούν, στοιχειωδώς, να ζήσουν. Διεκδικούν το δικαίωμά τους να μείνουν στη γη των πατεράδων τους, την οποία ποτίζουν "με ιδρώτα και αίμα". Απαιτούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων τους, ώστε να μην ερημωθεί κι άλλο η ελληνική ύπαιθρος.

Ο αγώνας της αγροτιάς έχει ταξικό, αλλά και εθνικό, πατριωτικό χαρακτήρα.

Εχει ταξικά χαρακτηριστικά, διότι αποσκοπεί στη διατήρηση και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας - στην οποία απασχολείται πάνω από το 30% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού - και στη διαφύλαξη του αγροτικού εισοδήματος.

Ταυτόχρονα, με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, συνδυάζονται και άμεσα επηρεάζονται τα συμφέροντα χιλιάδων εργαζομένων στον δευτερογενή τομέα, ιδιαίτερα στις βιομηχανίες επεξεργασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων. Από το αγροτικό εισόδημα εξαρτάται, επίσης, η δουλιά και το μέλλον χιλιάδων άλλων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και μαγαζιών - ιδιαίτερα στην επαρχία - αφού οι πελάτες τους βρίσκονται ανάμεσα στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, ο αγώνας των αγροτών για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας ενδιαφέρει και όλους τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εμπόρους, οι οποίοι πρέπει ν' αναπτύξουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους προς την αγωνιζόμενη αγροτιά.

Και έχει πατριωτικά χαρακτηριστικά, διότι αποτελεί μια μάχη για την εφαρμογή ανεξάρτητης εθνικής πολιτικής, για την εθνική οικονομία γενικότερα. Μια οικονομία, που θα λαμβάνει μεν υπόψη της το διεθνή καταμερισμό της εργασίας, αλλά δε θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις επιλογές και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, η οποία επιχειρεί την παραγωγική απογύμνωση της Ελλάδας, τη μετατροπή της σε χώρα φτηνών υπηρεσιών και τουρισμού, που δε θα μπορεί να "σταθεί στα πόδια της" κι αποδυναμωμένη οικονομικά, δε θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της.

***

Οι αγρότες της Ελλάδας, με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, στέλνουν βροντερό μήνυμα απειθαρχίας στις εντολές των αφεντικών των Βρυξελλών. Δεν αποδέχονται τους περιορισμούς στην αγροτική παραγωγή και τις μειώσεις των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, που επιβάλλει η ΕΕ. Αντιδρούν στα καταστροφικά μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της ΓΚΑΤΤ. Αρνούνται να αποτελέσουν αυτοί τα θύματα μιας πολιτικής που εξυπηρετεί μόνο το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και τις πολυεθνικές.

Το μήνυμα απευθύνεται και προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Κι είναι ένα μήνυμα οργής, αγανάκτησης και καταδίκης της δουλικής υποταγής της στα αφεντικά των Βρυξελλών. Ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να "σηκώσει το ανάστημά της", ν' αντισταθεί και να υπερασπίσει τη γεωργία και την κτηνοτροφία μας, που οδηγούνται στην καταστροφή. Απαιτούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προώθηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος. Μέτρα, όπως η αύξηση των κονδυλίων του κράτους για τη δημιουργία έργων υποδομής και για την ανάπτυξη της έρευνας στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, η μείωση του κόστους παραγωγής για να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα, η αναβάθμιση των συνεταιρισμών, ώστε να μπουν "γερά" στην αγορά και εμπορία των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και να προστατέψουν τους αγρότες από τα "αρπαχτικά νύχια" των μεγάλων εταιριών και των εμπόρων.

Το μήνυμα της αγροτικής εξέγερσης απευθύνεται και προς όλα τα κόμματα, απαιτώντας να συμβάλουν, επιτέλους, στη λύση του αγροτικού προβλήματος της Ελλάδας, έξω από τα ασφυκτικά πλαίσια που επιβάλλουν η ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο.

***

Το συνεπές, ταξικό αγροτικό κίνημα, κι αυτή τη φορά, έχει να αντιμετωπίσει, στην αγωνιστική πορεία του, πολλά και διάφορα εμπόδια. Εμπόδια, που θέτουν ο κυβερνητικός μηχανισμός, τα "αντιπολιτευόμενα - συμπολιτευόμενα" κόμματα, οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και πολλά ΜΜΕ.

Ηδη, ο κυβερνητικός μηχανισμός κινείται για να "ξεθυμάνει" την οργή και αγανάκτηση της αγροτιάς και να σταματήσει τους αγώνες της. Με νεφελώδεις κι αόριστες υποσχέσεις για ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων, το υπουργείο Γεωργίας προσπαθεί να ξεγελάσει τους εξεγερμένους, ενώ χρησιμοποιεί - διοχετευμένη υπογείως - και την απειλή της αστυνομικής καταστολής των κινητοποιήσεων.

Τα "αντιπολιτευόμενα - συμπολιτευόμενα" κόμματα, ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη και "ΣΥΝ" - που συμφωνούν, ουσιαστικά, με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ - δημαγωγούν για τα αγροτικά προβλήματα, εμφανίζονται να συμπαραστέκονται στους αγώνες και, από την άλλη μεριά, δίνουν κατευθύνσεις σε αγροτικά στελέχη τους να "συγκρατήσουν" τις αγωνιστικές διαθέσεις της αγροτιάς μέσα σε "επιτρεπτά όρια" και να διασπάσουν την ενότητά της.

Οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ - παρά τις δήθεν πολιτικές διαφορές τους - συντονίζουν την προσπάθεια υπονόμευσης "εκ των έσω" του αγώνα, επιχειρώντας να υποβαθμίσουν και τις μορφές πάλης και τα αιτήματα των κινητοποιήσεων.

Και τα μεγάλα ΜΜΕ θα επιχειρήσουν πάλι να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, να στρέψουν τους πολίτες των πόλεων κατά των αγροτών, συκοφαντώντας την πάλη τους, με κραυγές ότι "η Ελλάδα κόπηκε στη μέση", και τους ίδιους τους αγρότες, χαρακτηρίζοντάς τους "μεγαλοτσιφλικάδες" και "υποκινούμενους". Ματαίως, όμως, όλοι αυτοί οι "καλοθελητές" επιχειρούν να σταματήσουν το νέο αγροτικό ξεσηκωμό. "Το ποτάμι ξεκίνησε και δε γυρίζει πίσω". Με "όπλο" το δίκιο τους κι ενωμένοι σαν "μια γροθιά", οι αγρότες της πατρίδας μας θα ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια και θα βγουν νικητές στη μάχη που αρχίζει σήμερα.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Οι αγρότες της Ελλάδας στέλνουν βροντερό μήνυμα απειθαρχίας στις εντολές των αφεντικών των Βρυξελλών. Δεν αποδέχονται τους περιορισμούς στην αγροτική παραγωγή και τις μειώσεις των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, που επιβάλλει η ΕΕ. Αντιδρούν στα καταστροφικά μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της ΓΚΑΤΤ. Αρνούνται ν' αποτελέσουν αυτοί τα θύματα μιας πολιτικής, που εξυπηρετεί μόνο το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και τις πολυεθνικές

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωση της ΕΠ Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ (2014-02-07 00:00:00.0)
Δυναμικό ξεκίνημα από τα Τρίκαλα (2005-11-29 00:00:00.0)
Ερχεται νέος αγροτικός ξεσηκωμός (1998-11-22 00:00:00.0)
Θα αντιπαλέψουμε την "Ατζέντα 2000" (1998-01-18 00:00:00.0)
Κατεβαίνουν στην πρωτεύουσα (1996-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ