Πέμπτη 7 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΔΚΝΑ
Απαιτούνται άμεσα λύσεις

Συνάντηση, σήμερα, της Διοικούσας Επιτροπής με τον Α. Τσοχατζόπουλο για οικονομικά και προσλήψεις

Το τραγικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει πολλοί δήμοι και κοινότητες της Αττικής, σε σχέση με τα οικονομικά τους και τις ελλείψεις προσωπικού, θα εκθέσει σήμερα η Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού στον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ακη Τσοχατζόπουλο.Η ΤΕΔΚΝΑ θα καταθέσει στην κυβέρνηση τις θέσεις, που διαμόρφωσε σε πρόσφατη συνεδρίασή της και θα ζητήσει άμεσες λύσεις σ' αυτά τα προβλήματα. Η ΔΕ έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, αν δεν υπάρξει και σήμερα ανάληψη συγκεκριμένης δέσμευσης από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που είχαν παρθεί στη συνεδρίαση της 20 Φλεβάρη, η ΤΕΔΚΝΑ ζητά: Αμεσα, μείωση των επιτοκίων δανεισμού των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Απόδοση του εκλογικού επιδόματος των 15.000 και των αναδρομικών του επιδόματος των 18.000. Απόδοση με βάση χρονοδιάγραμμα των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αυθαίρετα παρακράτησε το κράτος τα προηγούμενα χρόνια. Μακροπρόθεσμα, αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, μέσω της αύξησης του ποσοστού από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, που αποδίδεται στην ΤΑ, από 20% σε 30%.

Διεκδικεί, επίσης, προσλήψεις μονίμου προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις των δήμων. Η ΤΕΔΚΝΑ ζητά οι προσλήψεις να γίνουν με βάση το ν. 2190 και διαγωνισμό, αλλά με εξασφάλιση του δικαιώματος στους δημάρχους να προσλαμβάνουν δημότες τους ή κατοίκους των δήμων τους.

Ενόψει της σημερινής συνάντησης ο κομμουνιστής δήμαρχος Ζεφυρίου Κ. Λιάρος μιλώντας στο "Ρ", τόνισε ότι η ΔΕ πρέπει να πράξει αυτά που αποφάσισε και να διεκδικήσει αποφασιστικά τα αυθαιρέτως παρακρατημένα, την αύξηση των ΚΑΠ, την επαναφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και την κατάργηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, το οποίο, όπως δήλωσε, δεν αποδίδεται και επιπρόσθετα είναι αντιλαϊκό.

Ο ίδιος υπογράμμισε, σχετικά με το προσωπικό, ότι οι δήμοι δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα ευαρεστηθεί ο εκάστοτε υπουργός να επιτρέψει προσλήψεις. Αντίθετα, σημείωσε, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ΟΤΑ να προχωρήσουν σε προσλήψεις μονίμων, προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις, όπως αυτές καταγράφονται από τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων. Τέλος, ο δήμαρχος κατέληξε ότι η ΔΕ οφείλει να τηρήσει όσα ανακοίνωσε μετά την πρόσφατη συνεδρίασή της και αν η κυβέρνηση δεν αποδεχτεί τα δίκαια αιτήματα των δήμων, αυτή να απαντήσει δυναμικά και να αγωνιστεί, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και το κλείσιμο των δήμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ