Πέμπτη 7 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1ο "Δώστε λεφτά για την υγεία"

Μαχητική πορεία των υγειονομικών χτες. Ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος, απαξίωσε να συναντηθεί με το ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ

Η πιο μαζική και αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, έγινε χτες μετά από πολλά χρόνια.

Το άλλο χαρακτηριστικό της χτεσινής συγκέντρωσης και πορείας - παρά το περιορισμένο διεκδικητικό πλαίσιο που έθεσε η ΠΟΕΔΗΝ - ήταν το περιεχόμενο των συνθημάτων που ακούστηκαν. Το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν: "Δώστε λεφτά για την υγεία. Την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία". Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, ενώ υπήρχαν εκπρόσωποι των προεδρείων της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Να σημειωθεί ότι χτες οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο είχαν 24ωρη απεργία και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας πεντάωρη στάση εργασίας. Η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει και τετραήμερη πανελλαδική απεργία απ' τις 11 - 14 Μάρτη 1996, ενώ σήμερα στις 11π.μ. συνέρχεται το γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Κύρια αιτήματα των εργαζομένων, είναι η καταβολή του υπόλοιπου 45% των αναδρομικών του επιδόματος των 18.000 δραχμών, πέμπτη βδομάδα άδεια, κίνητρα για παραμεθόριες περιοχές και επίλυση κλαδικών αιτημάτων.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 11π.μ. στην πλατεία Μαβίλη, απ' όπου ξεκίνησε αμέσως η πορεία με προορισμό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στην κεφαλή της πορείας ήταν έξι ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Οι οδηγοί των ασθενοφόρων ενεργοποιούσαν κάθε λίγο τις σειρήνες και οι εργαζόμενοι φώναζαν ασταμάτητα συνθήματα, όπως: "Οχι άλλα "ΘΑ". Δώστε τα λεφτά", "Τέρμα πια στην κοροϊδία. Δώστε λεφτά για την υγεία" και "Αγώνας απεργιακός θα είναι η απάντηση από εδώ και μπρος". Δε σταμάτησαν βεβαίως ούτε στιγμή να δηλώνουν πως είναι"Ενωμένοι και αποφασισμένοι".

Συνάντηση με τους νηπιαγωγούς

Η πορεία κατέβηκε τη Βασ. Σοφίας και την Πανεπιστημίου, μέχρι τα Προπύλαια. Εξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους - όπου είναι η έδρα του υπουργού Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου - συναντήθηκαν με τις νηπιαγωγούς των Κρατικών Παιδικών Σταθμών που έκαναν επίσης πορεία.

Οι δύο συγκεντρώσεις ενώθηκαν και ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό. Από το γραφείο του υπουργού τους ενημέρωσαν πως ο Αλ. Παπαδόπουλος βρισκόταν στη Βουλή. Ετσι, υγειονομικοί και νηπιαγωγοί, ενωμένοι, έκαναν δεύτερη πορεία προς τη Βουλή. Εκεί οι εργαζόμενοι ζήτησαν να συναντηθούν με τον Αλ. Παπαδόπουλο αλλά τους πληροφόρησαν ότι ο υπουργός δεν ήταν εκεί. Ο υπουργός τους διαμήνυσε ότι θα συναντηθεί με το ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ στις 18 του Μάρτη, δηλαδή μετά την τετραήμερη απεργία που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία. Οι εργαζόμενοι διαλύθηκαν και ακολούθησε σύσκεψη των προεδρείων των σωματείων των νοσοκομείων στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το απόγευμα η ΠΟΕΔΗΝ, καταγγέλλει τη στάση του υπουργού Οικονομικών.

Οι νηπιαγωγοί

"Απεργούμε και διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες στους παιδικούς σταθμούς","όχι στους δήμους οι παιδικοί σταθμοί", ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην πορεία των εργαζομένων στους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς. Η πορεία ξεκίνησε στις 11.30π.μ. από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων με προορισμό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Χτες, οι εργαζόμενοι είχαν 24ωρη απεργία και για τις 11 - 14 του Μάρτη έχουν προγραμματίσει τρίωρες στάσεις εργασίας (7π.μ. - 10π.μ. ).

Στο ψήφισμά τους οι τέσσερις σύλλογοι των εργαζομένων, καταγγέλλουν την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και ζητούν: Κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού. Νέο μισθολόγιο που να καλύπτει τις σημερινές ανάγκες διαβίωσης. Καθιέρωση της προσχολικής αγωγής στους παιδικούς σταθμούς. Επανεξέταση του άρθρου 42 του νόμου 2218/94, για τη μεταφορά των σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και επανασχεδιασμό του φορέα των κρατικών παιδικών σταθμών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σείστηκε το κέντρο της πόλης (2006-10-06 00:00:00.0)
Σήμερα όλοι με το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια (2006-05-31 00:00:00.0)
Στους δρόμους κατεβαίνουμε και στις δεκαεφτά! (2001-05-11 00:00:00.0)
Χρειάζεται σεβασμό και αναβάθμιση (2001-03-07 00:00:00.0)
Υπό αίρεση το εργασιακό καθεστώς (1996-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ