Κυριακή 22 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερχεται νέος αγροτικός ξεσηκωμός

Μαζικές και δυναμικές οι περιφερειακές προειδοποιητικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία που συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα. Ακολουθούν τα νομαρχιακά συλλαλητήρια στις 2, 7 και 8 του Δεκέμβρη

Από τη Θεσσαλία ξεκίνησαν και φέτος οι αγροτικές κινητοποιήσεις εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Τη βδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκαν 12 μαζικές και μαχητικές προειδοποιητικές συγκεντρώσεις - πολλές με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα - σε επαρχίες και κεφαλοχώρια της περιοχής. Οι προειδοποιητικές, περιφερειακές συγκεντρώσεις συνεχίζονται και τη βδομάδα που αρχίζει αύριο και η πάλη της θεσσαλικής αγροτιάς θα κλιμακωθεί με την πραγματοποίηση νομαρχιακών αγροτικών συλλαλητηρίων στις πρωτεύουσες των νομών, στις αρχές του ερχόμενου μήνα.

Συγκεκριμένα, παναγροτικά συλλαλητήρια θα γίνουν στις 2 του Δεκέμβρη στην Καρδίτσα,στις 7 του Δεκέμβρη στα Τρίκαλα και στις 8 του Δεκέμβρη στη Λάρισα.Στις κεντρικές πλατείες των πόλεων οι αγρότες θα μπουν με τα τρακτέρ τους, για να δείξουν την αποφασιστικότητα και τη δύναμη του αγώνα τους. Στη συνέχεια - κι εφόσον η κυβέρνηση δε δεχτεί να συζητήσει επί της ουσίας τα αγροτικά προβλήματα και δεν ικανοποιήσει τα άμεσα, ζωτικά και δίκαια αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς - οι κινητοποιήσεις θα συντονιστούν σε πανθεσσαλικό επίπεδο,όπως έχει αποφασίσει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Ο αγώνας των Θεσσαλών εκφράζει όλους τους Ελληνες αγρότες, καθώς η καταστροφική πολιτική της ΕΕ πλήττει καίρια όλα τα αγροτικά προϊόντα σε όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας μας. Ετσι, αναμένεται ο νέος αγροτικός ξεσηκωμός να πάρει πανελλαδικές διαστάσεις, με ευθύνη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, αφού οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, όχι μόνο δεν προτίθενται να συντονίσουν την πάλη της ελληνικής αγροτιάς, αλλά ετοιμάζονται ξανά να κινηθούν στην κατεύθυνση κατευνασμού των αντιδράσεων και υπονόμευσης των ενωτικών αγώνων, για να μην πληγεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Αγώνας επιβίωσης

Τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου είναι γνωστά από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των τριών τελευταίων χρόνων, που συγκλόνισαν ολόκληρη την Ελλάδα. Οι αγρότες ζητούν αύξηση στις τιμές των προϊόντων τους, μείωση του κόστους παραγωγής, ρύθμιση των χρεών, εξασφάλιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους, σταμάτημα των διώξεων και νομοθετική ρύθμιση για τις δίκες σε βάρος 10.000 και πλέον αγωνιστών της αγροτιάς. Και προτείνουν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την κυβέρνηση για τη λύση άμεσων και ζωτικών, αλλά και μεσοπρόθεσμων προβλημάτων των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας.

Εχουν, όμως, συνειδητοποιήσει πως για να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους τα δίκαια αιτήματά τους και να σωθεί και αναπτυχθεί η ελληνική αγροτική οικονομία, απαιτείται η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Τώρα ζητούν ν' αλλάξουν όλοι οι κανονισμοί της ΕΕ που πλήττουν όλα τα αγροτικά προϊόντα, συρρικνώνοντας την αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα, να αντιμετωπιστούν άμεσα οι επιπτώσεις από τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ, να μην εφαρμοστούν οι "νέες πολιτικές" στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000" που απειλούν με αφανισμό τη μικρομεσαία αγροτιά της Ελλάδας. Η συνειδητοποίηση ότι η "καρδιά" του αγροτικού προβλήματος βρίσκεται στην πολιτική των Βρυξελλών, οδηγεί τους αγρότες στο μονόδρομο του αγώνα, για να μην ξεκληριστούν από τη γη τους. Πρόκειται, δηλαδή, για αγώνα επιβίωσης,καθώς τώρα πλέον ούτε οι ιθύνοντες της ΕΕ, ούτε οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα κρύβουν ότι με την πολιτική που εφαρμόζουν επιχειρούν να "αναπροσαρμόσουν" την ελληνική αγροτική οικονομία, μειώνοντας τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας μας, από 25% σε 7%.

Η κυβέρνηση έχει ακόμα τον καιρό να λάβει το μήνυμα του νέου αγροτικού ξεσηκωμού και να συζητήσει, επί της ουσίας, με το αγωνιστικό κίνημα για την επίλυση των αγροτικών προβλημάτων. Φαίνεται όμως ότι και η νέα ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν είναι, δυστυχώς, διατεθειμένη να το κάνει. Ο νέος υπουργός, Γ. Ανωμερίτης, φαίνεται να ακολουθεί την "πεπατημένη" διαλόγου με τους "καρεκλοκένταυρους" των τριτοβάθμιων οργανώσεων και όχι με τους πραγματικούς εκφραστές και εκπροσώπους της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Πάντως, όταν στις 6 του Δεκέμβρη επισκεφτεί τη Θεσσαλία, θα έχει τη δυνατότητα να δει "επιτόπου" το μέγεθος και το πάθος της αγροτικής αντίδρασης στην αντιαγροτική πολιτική. Και αν επιχειρήσει να διασκεδάσει αυτές τις αντιδράσεις με ανέξοδες υποσχέσεις και αδικαιολόγητες... δικαιολογίες - όπως αυτές για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην απόδοση των επιδοτήσεων για την οποία φέρει ο ίδιος και το υπουργείο Γεωργίας την ευθύνη κι όχι... τα κομπιούτερ της ΔΙΔΑΓΕΠ - ή να απειλήσει με επανάληψη του αυταρχισμού των ΜΑΤ και των "αγροτοδικείων", θα καταλάβει ότι οι Θεσσαλοί αγρότες είναι "καραγκούνικα κεφάλια" και δεν καταλαβαίνουν ούτε από "ταξίματα", ούτε από απειλές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ