Κυριακή 18 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΑΓΡΟΤΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Θα αντιπαλέψουμε την "Ατζέντα 2000"

Μιλάει στο "Ρ" ο Γιώργος Σακοράφας, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, ταμίας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Κοινός ο αγώνας της αγροτιάς με τις άλλες λαϊκές τάξεις και στρώματα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ

Μεθαύριο, Τρίτη, ξεκινούν οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις από τη Θεσσαλία και στις αρχές Φλεβάρη η πάλη της αγροτιάς ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης θα συντονιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο.

Για τις μορφές πάλης και το πλαίσιο αιτημάτων του νέου αγροτικού ξεσηκωμού και την προοπτική των αγώνων μιλάει στο "Ρ" ο Γιώργος Σακοράφας,μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας και ταμίας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

- Ποιες θα είναι οι μορφές πάλης των νέων κινητοποιήσεων;

- Με βάση τις κατευθύνσεις της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, οι Συντονιστικές Επιτροπές των νομών και επαρχιών της Θεσσαλίας, αποφάσισαν να ξεκινήσουμε από μεθαύριο τις νέες κινητοποιήσεις. Τα τρακτέρ θα βγουν στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών, ενώ θα γίνουν συγκεντρώσεις στις πόλεις. Στις 2 Φλεβάρη τα τρακτέρ θα κινηθούν προς τις Εθνικές οδούς και θα ανέβουν στα οδοστρώματα. Ο αγώνας της αγροτιάς θα συντονιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκέμβρη στη Λάρισα.

Στο διάστημα που πέρασε έγιναν ενημερωτικές συγκεντρώσεις και συσκέψεις σε επαρχίες και χωριά της Θεσσαλίας, για να προετοιμάσουμε καλύτερα τις κινητοποιήσεις.

- Ποια είναι, αυτή τη φορά, τα βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων;

- Εχουμε μπροστά μας το καινούριο "φρούτο" που μας ήρθε από την ΕΕ, την "Ατζέντα 2000". Κύριο αίτημά μας είναι να μην την αποδεχτεί η κυβέρνηση και να μην εφαρμοστεί. Θα θέσουμε, επίσης, τα παλιά και νέα αιτήματα του αγροτικού κόσμου για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αντιμετώπιση της τοκογλυφίας της Αγροτικής Τράπεζας και φυσικά το σταμάτημα των δικών σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς, που σέρνονται στα δικαστήρια.

- Τι είναι αυτή η περιβόητη "Ατζέντα 2000";

- Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων που αποφασίστηκε να εφαρμοστούν στα πλαίσια της διεύρυνσης της ΕΕ, με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Προβλέπεται μείωση των κονδυλίων για τη γεωργία, μειώνονται ή καταργούνται επιδοτήσεις στα αγροτικά προϊόντα, προωθείται η συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού. Οπως είπε ο Στ. Τζουμάκας στη Λάρισα, στην "Ατζέντα 2000" δε χωράνε οι μικροί και μεσαίοι αγρότες. Δε μας είπε, όμως, πού θα πάνε και πώς θα ζήσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες που θα ξεριζωθούν από τα χωράφια και θα μείνουν χωρίς δουλιά και χωρίς εισόδημα.

- Ποιος είναι ο στόχος - σε γενικές γραμμές - της "Ατζέντας 2000";- Σκοπεύει να "βγάλει από τη μέση" τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, να εξαφανίσει τα αγροτικά νοικοκυριά και να δημιουργήσει μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις στον αγροτικό τομέα. Να δημιουργηθούν νέου τύπου τσιφλίκια κι όλοι εμείς οι αγρότες να αναγκαστούμε είτε να δουλεύουμε σαν εργάτες γης, (κολίγοι, δηλαδή), ή να ασχοληθούμε - αν βρούμε - με άλλες δουλιές. Η γη θα συγκεντρωθεί σε λίγους και οι πολυεθνικές τροφίμων και παραγωγής εφοδίων θα θησαυρίζουν σε βάρος των λαών της ΕΕ και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που θα ενταχθούν στην ΕΕ.

- Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις ειδικότερα για τους αγρότες της Ελλάδας;

- Επειδή στην Ελλάδα το ποσοστό των μικρομεσαίων αγροτών είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, οι επιπτώσεις θα είναι πιο καταστροφικές. Ιδιαίτερα θα πληγούν τα μεσογειακά προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας. Ετσι θα έχουμε μεγαλύτερη μείωση στις τιμές των προϊόντων, μείωση των επιδοτήσεων. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα να ξεκληριστούν, με γρήγορους ρυθμούς, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κάποιοι λίγοι μεγάλοι αγρότες να γίνουν μεγαλύτεροι. Με το ξεκλήρισμα της αγροτιάς θα ερημώσουν τα χωριά μας - ιδιαίτερα σε μειονεκτικές περιοχές. Δε θα πληγούν, όμως, μόνο οι αγρότες. Η μείωση της αγροτικής παραγωγής θα αυξήσει τις εισαγωγές των αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να πληγεί η εθνική οικονομία της χώρας μας και τη "λέζα" να την πληρώσει ολόκληρος ο ελληνικός λαός.

- Ηταν καλύτερα τα πράγματα για τους αγρότες πριν την "Ατζέντα 2000";

- Από το 1992 που άρχισε να εφαρμόζεται η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, οι αγρότες της Ελλάδας βρίσκονται υπό διωγμό. Ολες, σχεδόν, οι αγροτικές καλλιέργειες κατάντησαν ασύμφορες. Στον καπνό η παραγωγή μειώθηκε κατά 36% και ξεκληρίστηκαν 7.000 μικροπαραγωγοί. Το ίδιο στο καλαμπόκι, τα σιτηρά, στα αμπελοοινικά. Πλήγματα δέχτηκε το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών, των τευτλοπαραγωγών, των παραγωγών οπωροκηπευτικών κ.ά. Πολλές συνεταιριστικές επιχειρήσεις έκλεισαν (ΚΥΔΕΠ, "Θεσσαλικές Βιομηχανίες", ΣΠΕ, ΕΣΠΕΡΙΔΑ κ.ά.), οι συνεταιρισμοί φορτώθηκαν με τεράστια χρέη και τώρα ξεπουλιούνται βασικές δραστηριότητές τους σε ιδιώτες.

Αυτά ήταν τα αποτελέσματα της ΚΑΠ. Βεβαίως, ακόμα χειρότερα θα είναι με την "Ατζέντα 2000".

- "Μαύρα κι άραχνα", λοιπόν, τα πράγματα για τους αγρότες;

- Ναι, αλλά από εμάς εξαρτάται ν' αλλάξουν. Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, αποδεχόμενοι τη μοίρα μας. Θα παλέψουμε, για να μείνουμε στα χωράφια και να καλλιεργούμε τη γη μας. Θ' αγωνιστούμε, ώσπου ν' ανατρέψουμε την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Με τις νέες κινητοποιήσεις που ξεκινάμε θα δώσουμε ένα ακόμα μήνυμα αντίστασης της αγροτιάς. Και ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθούμε. Γιατί είναι αγώνας για την επιβίωσή μας.

- Περιμένετε γρήγορα αποτελέσματα;

- Ξέρουμε ότι ο αγώνας μας θα είναι μακρόχρονος. Η κυβέρνηση δε δείχνει να θέλει να αλλάξει πολιτική. Αντί να λύσει προβλήματα δημιουργεί κι άλλα, με μέτρα που παίρνει σε βάρος των αγροτών, μέσω του Μητρώου Αγροτών, του Ταμείου Κύριας Ασφάλισης, του ΕΛΓΑ κ.ά. Και ταυτόχρονα ποινικοποιεί τους αγώνες μας, στέλνοντας στα "αγροτοδικεία" πάνω από 6.000 αγωνιστές της αγροτιάς. Αλλά εμείς δεν έχουμε άλλο δρόμο, παρά μόνο αυτόν της ενωμένης πάλης, για να την αντιμετωπίσουμε. Και ο αγώνας θα φέρει, αργά ή γρήγορα, θετικά αποτελέσματα.

- Η Πανθεσσαλική καλεί σε κοινό αγώνα τους άλλους εργαζόμενους. Θ' ανταποκριθούν σ' αυτό το κάλεσμα;

- Στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, στις 5 Δεκέμβρη στη Λάρισα, εκατοντάδες μαζικοί φορείς, από τη Θεσσαλία κι ολόκληρη τη χώρα, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα της αγροτιάς. Η συμπαράσταση αυτή πρέπει και μπορεί να πάρει πιο μαζικό χαρακτήρα και να μετατραπεί σε συμπαράταξη, με συγκεκριμένες μορφές, όπως είναι το κλείσιμο των καταστημάτων από τους μαγαζάτορες, τη συμμετοχή εργαζομένων, μαθητών, επιστημόνων όλου του λαού στον κοινό αγώνα. Διότι τα προβλήματα είναι κοινά. Οταν ο αγρότης - ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές όπως η Θεσσαλία - δεν έχει εισόδημα, ποιος θ' αγοράσει προϊόντα, για να έχουν δουλιές οι μικρές βιομηχανίες και βιοτεχνίες και τα μαγαζιά; Πώς θα σπουδάσουν τα παιδιά των αγροτών; Πώς θα κινηθεί η οικονομία;

Αρα, κοινά τα προβλήματα, κοινός ο "εχθρός" που τα δημιουργεί, κοινός και ο αγώνας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

- Ποια είναι η προοπτική αυτού του αγώνα;

-Πρέπει να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα. Και ν' ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία του κοινού λαϊκού μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης, ικανού ν' ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και να επιβάλει την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ της Ελλάδας και του λαού μας.

Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ