Κυριακή 18 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Ολοι θέλουν να βάλουν χέρι"!

Οι μελετητές προειδοποιούν ότι οι κατευθύνσεις του Οργανισμού Αθήνας οδηγούν στην πλήρη τσιμεντοποίηση. Ταυτόχρονα, κάνουν λόγο για μεγάλα συμφέροντα

Τον κίνδυνο οικοπεδοποίησης και τσιμεντοποίησης του αεροδρομίου του Ελληνικού επισημαίνει η ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ που εκπονεί τη μελέτη, μετά τις νέες κατευθύνσεις του ΟΡΣΑ. Το συνεδριακό - εκθεσιακό κέντρο, καθώς και οι αποζημιώσεις για το ΓΕΑ, την ΥΠΑ και την "Ολυμπιακή", είναι από μόνα τους αρκετά, για να μετατρέψουν ολόκληρο το χώρο σε τσιμεντούπολη. Με βάση τη μελέτη των ερευνητών, θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τις χρήσεις γης στην έκταση του αεροδρομίου.

Τα οικονομικά συμφέροντα που έχουν συσσωρευτεί στην περιοχή και που διεκδικούν την έκταση, είναι τόσο μεγάλα, που οι μελετητές προειδοποιούν πως τα περιθώρια για πράσινο στενεύουν.

Η ερευνητική ομάδα στην α φάση της μελέτης είχε προειδοποιήσει ότι "όσο οι προσδοκίες για ανταποδοτικά οφέλη αυξάνονται, τόσο οι επιφάνειες εμπορικής εκμετάλλευσης θα πρέπει να αυξάνονται σε βάρος του μητροπολιτικού πάρκου, με δυσμενείς επιπτώσεις στη βιωσιμότητα και των επιμέρους στοιχείων και του συνολικού έργου"...

Χαρακτηριστική, άλλωστε, είναι η δήλωση στο "Ρ" του επιστημονικού υπευθύνου του ερευνητικού προγράμματος Λ. Βασενχόφεν: "Ελπίζουμε πάντα ότι ο χώρος του Ελληνικού θα χρησιμοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό, για να ικανοποιήσει πολιτιστικές και κοινωνικές ανάγκες. Δε θα πρέπει όμως να φτάσουμε στο σημείο η οποιαδήποτε εμπορική εκμετάλλευση τμήματος του χώρου να αναιρέσει τους βασικούς στόχους ανάπτυξης του χώρου του αεροδρομίου που είναι η δημιουργία πάρκου και άλλων πολιτιστικών χρήσεων".

Μετά από αυτές τις εξελίξεις οι ερευνητές σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για το αν θα μπορέσει τελικά να ολοκληρωθεί η πρότασή τους - που από την α φάση της μελέτης ήταν ήδη αρκετά περιορισμένη σε πράσινο - λόγω των κατευθύνσεων και των προδιαγραφών του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΟΡΣΑ. Και τώρα οι απαιτήσεις αυτές αυξάνονται ακόμα περισσότερο σε βάρος του περιβάλλοντος, αφού, όπως ανέφερε στο "Ρ" μέλος της ερευνητικής ομάδας, "όλοι θέλουν να βάλουν χέρι στο Ελληνικό"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ