Κυριακή 18 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΨΑΡΑΔΩΝ
Η τρομοκρατία δεν περνάει

Οχι μόνο δεν έπεσε το τείχος της αντίστασης των ψαράδων με την επιστράτευση του κατασταλτικού μηχανισμού της κυβέρνησης, αλλά ισχυροποιήθηκε με το διπλασιασμό των λιμανιών που έκλεισαν και χτες τις πύλες τους στην πολιτική και την προκλητική στάση της κυβέρνησης.

Κλειστά παρέμεναν τα λιμάνια της Πάτμου, της Λέρου, της Καλύμνου, του Ηρακλείου, της Σητείας, στο Βαθύ, στο Καρλόβασι και τους Φούρνους. Κοντά τους σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονταν οι ναυτικοί στα λιμάνια του Ρεθύμνου, της Νάξου, των Κουφονησίων, της Σαντορίνης, της Σύμης, της Ικαρίας, της Σάμου, της Χάλκης και της Αλεξανδρούπολης.

Βασικό αίτημα των ψαράδων είναι να επανενταχθούν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, να μην χαρακτηριστούν ελεύθεροι επαγγελματίες και ν' αλλάξει το σκληρό φορομπηχτικό καθεστώς που προωθεί η κυβέρνηση για όλη την παράκτια αλιεία (να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων και να τοποθετήσουν στα καϊκια τους ταμειακές μηχανές). Ενα αίτημα που, αν δεν ικανοποιηθεί άμεσα, ο αγώνας, όπως τονίζουν, θα κλιμακωθεί πανελλαδικά. Την απάντηση που θα δρομολογήσει και τις νέες εξελίξεις ανέμεναν, μέχρι αργά το απόγευμα, από τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα στη διάρκεια της χτεσινής του σύσκεψης με τα προεδρεία των συλλόγων της παράκτιας αλιείας. Μπροστά στις νέες διαστάσεις που άρχισε να παίρνει ο αγώνας, συμμετείχε στη σύσκεψη και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς.

Η κυβέρνηση όμως, από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε το αντιλαϊκό της πρόσωπο. Αντί να στηρίξει το διάλογο και να βρει ικανοποιητικές λύσεις, επιστράτευσε τον κατασταλτικό της μηχανισμό για να κάμψει τον αγώνα των ψαράδων. Συνέλαβε τους προέδρους της παράκτιας αλιείας της Σητείας και της Καλύμνου και όρισε νέες δίκες. Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των ψαράδων και κατήγγειλε τη σύλληψη από την αστυνομία των δύο προέδρων των παράκτιων αλιέων της Καλύμνου και της Σητείας. Αυτή η πολιτική, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που είναι προϊόν της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής των εκβιασμών, της βίας και της πολιτικής τρομοκρατίας, πρέπει να καταδικαστεί μαζικά και αποφασιστικά.

Παράλληλα οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, Μ. Κωστόπουλος, Στ. Παναγιώτου και Αχιλ. Κανταρτζής κατέθεσαν στη Βουλή τροπολογία με την οποία ζητούν την επαναφορά του μέχρι σήμερα ισχύοντος καθεστώτος (υπαγωγή στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις) για τους ψαράδες και τους σφουγγαράδες.

Ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσε χτες και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, με την οποία καταδικάζει τις συλλήψεις των συνδικαλιστών ψαράδων στην προσπάθεια της κυβέρνησης του κ. Σημίτη, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, να χτυπήσει τον αγώνα των ψαράδων, προκειμένου να επιβάλει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σ' αυτό το χώρο.

"Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου συμπαραστέκεται στον αγώνα των ψαράδων και στην πάλη τους ενάντια στα σχέδια για την εξαφάνισή τους, που θέλει να περάσει η κυβέρνηση.

Καταδικάζουμε τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, που το τελευταίο διάστημα αποτελεί το μοναδικό μέσο αντιμετώπισης, από την πλευρά της κυβέρνησης, των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης που εφαρμόζει προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών".

Μυτιλήνη

Από την Παρασκευή οι ψαράδες του κόλπου Καλλονής ένωσαν τον αγώνα τους με τους συναδέλφους τους της υπόλοιπης χώρας που παλεύουν ενάντια στην πολιτική του αφανισμού τους που προωθεί η κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια εκείνης της ΕΕ.

Από το πρωί της Παρασκευής έκλεισαν τα λιμάνια της Καλλονής και του Πολιχνίτου και ύψωσαν μαύρες σημαίες στα καϊκια και στις βάρκες τους. Η συμμετοχή των ψαράδων και στα δύο λιμάνια ήταν καθολική. Κοντά στους ψαράδες βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, με επικεφαλής το γραμματέα της Παρασκευά Γεωργούλα, τον Σταύρο Σκοπελίτη, μέλος του γραφείου της ΝΕ και το νομαρχιακός σύμβουλος Βαγ. Παλαιολόγο, μέλος της ΝΕ της ΚΝΕ, οι οποίοι και δήλωσαν την πλήρη συμπαράσταση του Κόμματος στους κινητοποιημένους ψαράδες.

Οι πρόεδροι των αλιευτικών συνεταιρισμών Καλλονής και Πολιχνίτου δήλωσαν στα στελέχη της ΝΕ ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους γιατί αν περάσουν τα μέτρα αυτά θα σημάνουν και τον πλήρη αφανισμό τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ