Κυριακή 18 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προαποφασισμένη η οικοπεδοποίηση του Ελληνικού!

Με έγγραφό του - που αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ" - ο Οργανισμός Αθήνας "κατευθύνει" την ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ προς την τσιμεντοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου με συνεδριακό κέντρο 50.000 τετραγωνικών και ξεπούλημα όσης έκτασης χρειαστεί, με σκοπό να αποζημιωθούν για τη μετεγκατάστασή τους ΓΕΑ, ΥΠΑ, "Ολυμπιακή"

Ενα τεράστιο συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο συνολικής επιφάνειας 50.000 τετραγωνικών μέτρων, στολισμένο με λίγο πράσινο, απλά και μόνο για τη διακόσμηση του χώρου, σκοπεύει να "φυτέψει" η κυβέρνηση στο χώρο του αεροδρομίου στο Ελληνικό, όταν αυτό μετεγκατασταθεί στα Σπάτα!

Αυτή ακριβώς την παραγγελία δίνει με έγγραφό του - που αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ" - ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) στην ερευνητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία εκπονεί σχετική μελέτη, με θέμα: "Ανάπτυξη του χώρου του αεροδρομίου του Ελληνικού". Το Μητροπολιτικό Πάρκο, που εδώ και τρία χρόνια "διαφημίζεται" από το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι θα δημιουργηθεί εκεί, είναι τελικά αυτό που θα περισσέψει από τα οικόπεδα που θα πουληθούν σε ιδιώτες για εμπορική εκμετάλλευση και την κατασκευή του τσιμεντένιου μεγαθηρίου, που θα καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής έκτασης του χώρου, 5.700 στρεμμάτων...

Οι κατευθύνσεις του ΟΡΣΑ, όπως ακριβώς περιγράφονται στο έγγραφο, είναι στην κυριολεξία στραγγαλιστικές για το περιβάλλον. Εκτός, όμως, από το εκθεσιακό κέντρο, ο ΟΡΣΑ επισημαίνει στο ΕΜΠ ότι θα πρέπει μέσα από τη μελέτη να προβλέψει τέτοια εμπορική δραστηριότητα στο χώρο, που να εξασφαλίζει ακόμα και τις αποζημιώσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων για τη μετεγκατάσταση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) στα Σπάτα!.

Το έγγραφο προς το Πολυτεχνείο με τις εντολές - που ο ΟΡΣΑ βαφτίζει "κατευθύνσεις" - (αριθμός πρωτοκόλλου 6468) στάλθηκε στην ερευνητική ομάδα στις 10 Δεκέμβρη 1997 και επιγράφεται "Κατευθύνσεις για τη β φάση του Ερευνητικού Προγράμματος για την "Ανάπτυξη του αεροδρομίου του Ελληνικού"".Στα χνάρια της έκθεσης Σπράου,ο οποίος έκανε λόγο για πλήρη τσιμεντοποίηση και ξεπούλημα του χώρου, ο ΟΡΣΑ διαψεύδει πλήρως τις όποιες προσδοκίες για πάρκο, πράσινο και χρήσεις, τέτοιες που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

Αποκαλυπτικές "κατευθύνσεις"

Παραθέτουμε ένα προς ένα τα σημεία των κατευθύνσεων που αποδεικνύουν και τις προθέσεις της κυβέρνησης:

"

  • Σας πληροφορούμε ότι ο ΟΡΣΑ συμμετέχει σε ομάδες εργασίας που συστάθηκε από τον ΕΟΤ για την αναζήτηση χώρων για μεγάλο Συνεδριακό και Εκθεσιακό κέντρο στην Αθήνα, ωφέλιμης επιφάνειας περίπου 50.000 τετραγωνικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΡΣΑ πρότεινε την αναζήτηση τέτοιου χώρου, μεταξύ άλλων και στο χώρο του αεροδρομίου του Ελληνικού, με πιθανή εκμετάλλευση των υπαρχόντων κτιρίων του Δ. Αερολιμένα (κτίρια επιβατών και επισκευής αερολιμένων).
  • Πρέπει επίσης να διερευνηθεί το μέγεθος των πόρων που είναι αναγκαίοι για την αποζημίωση των φορέων που έχουν εγκαταστάσεις που λειτουργούν ήδη στο χώρο του Αεροδρομίου (ΓΕΑ, ΥΠΑ κλπ.) Πρέπει, επίσης, να διερευνηθεί και το κόστος αποξήλωσης των αεροδιαδρόμων, όπου αυτό είναι αναγκαίο.
  • Πρέπει να ληφθεί υπόψη η οικονομική βιωσιμότητα των έργων (κατασκευή και λειτουργία), η εξασφάλιση πόρων για παρεμβάσειςανάπλασης σε άλλες υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής και η ελάφρυνση του κοινωνικού κόστους της κατασκευής του νέου αεροδρομίου των Σπάτων".
  • Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της "Ολυμπιακής" πρέπει να γίνει αναλυτικότερη διερεύνηση της σύμβασής της με το Ελληνικό Δημόσιο. Σημειώνουμε ότι η σύμβαση αυτή παραχώρησης του Ελληνικού Δημοσίου ισχύει για 30 χρόνια, λήγει το 2006 και προβλέπει τρόπο αποζημίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Κι όμως θα γίνει... πάρκο!

Αποκορύφωμα της υποκρισίας του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΟΡΣΑ είναι το γεγονός ότι μετά από όλα αυτά, σε άλλο σημείο του εγγράφου τονίζεται: "Το ποσοστό που θα εκχωρηθεί για εμπορική εκμετάλλευση θα είναι το μικρότερο δυνατό (;), προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο μείζων στόχος που είναι η δημιουργία "Μητροπολιτικού Πάρκου Πολιτισμού, Αναψυχής και Κοινωνικών Εξυπηρετήσεων" ταυτόχρονα όμως επαρκές, ώστε τα κέρδη να επιτρέπουν την κάλυψη των αναγκών όπως αναφέρονται στη σύμβαση"...

Επισημαίνεται ακόμα ότι στην α φάση της μελέτης η ερευνητική ομάδα έκανε λόγο για μεταφορά κάποιων δραστηριοτήτων από υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής στο χώρο του Ελληνικού. Το εντυπωσιακό είναι ότι στην απάντησή του ο ΟΡΣΑ συμφωνεί δήθεν με την πρόταση, αλλά αναφέρει: "Με την προϋπόθεση οι χώροι από τους οποίους προέρχονται να μετατραπούν σε ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους". Και προσθέτει: "Επειδή όμως ορισμένες από τις δραστηριότητες που πρέπει να απομακρυνθούν από τις υποβαθμισμένες περιοχές είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον και συνεπώς όχι συμβατές με τη λειτουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, θα απαιτηθούν χρηματικοί πόροι για τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες περιοχές, που κρίνεται σκόπιμο να εξασφαλιστούν από την υπόψη περιοχή του Ελληνικού (!)

Κι όλα αυτά προστίθενται στις αρχικές προδιαγραφές της μελέτης που ήταν να γίνει το έργο με τη ληστρική μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, που στην ουσία χαρίζει την έκταση και το έργο στους ιδιώτες (όπως, άλλωστε, έγινε και στα αεροδρόμιο Σπάτων ή τη λεωφόρο Σταυρού - Ελευσίνας), την ελάφρυνση του κοινωνικού κόστους από την κατασκευή του νέου αεροδρομίου και την εξασφάλιση πόρων για παρεμβάσεις ανάπλασης σε άλλες υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι κάτοικοι των γύρω δήμων όχι μόνο δε θα δουν μητροπολιτικό πάρκο, αλλά θα πληρώσουν και "τη νύφη" με υψηλή φορολογία και άλλα χαράτσια, με πρόσχημα - όπως περιγράφεται, άλλωστε, και στο κείμενο των κατευθύνσεων του Οργανισμού Αθήνας - ότι οι ιδιοκτησίες τους θα αποκτήσουν υπεραξία μόλις απομακρυνθεί το αεροδρόμιο!

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάρκο μέσω ...τσιμεντοποίησης (2007-08-03 00:00:00.0)
Το Ελληνικό ξεπουλιέται! (2002-06-29 00:00:00.0)
Τσιμεντοποίηση για χάρη της Ολυμπιάδας; (2000-01-08 00:00:00.0)
Μόνος δρόμος η αντιπαράθεση (1999-03-06 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις ενάντια στην τσιμεντοποίηση (1998-03-28 00:00:00.0)
Ξεπούλημα είναι ο στόχος της κυβέρνησης (1997-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ