ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στην "καρδιά" του αγώνα

Ετοιμοι να καταλάβουν τους δρόμους και τις πλατείες, να αποκλείσουν συγκοινωνιακούς κόμβους σ' όλο το θεσσαλικό κάμπο, αύριο και μεθαύριο 7 και 8 Μάρτη, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής

Στη Θεσσαλία, στο κέντρο της Ελλάδας, πάλλεται η "καρδιά της αγωνιζόμενης αγροτιάς". Αύριο ξεκινούν οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις - που λαμβάνουν πανελλαδικό χαρακτήρα - και οι Θεσσαλοί αγρότες είναι πανέτοιμοι να πρωταγωνιστήσουν, για μια ακόμα φορά, στον αγροτικό ξεσηκωμό. Οι ξωμάχοι του Θεσσαλικού κάμπου, μαζί με τους κτηνοτρόφους των πεδινών, ημιορεινών και ορεινών περιοχών της περιοχής, θα πάρουν τα τρακτέρ τους κι άλλα αγροτικά μηχανήματα και θ' αποκλείσουν τους βασικούς επαρχιακούς οδικούς κόμβους των τεσσάρων νομών και την εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Από τα "χαρακώματα του αγώνα" - αυτά που έγιναν πασίγνωστα σ' ολόκληρη την Ελλάδα, στη διάρκεια των περσινών μεγαλειωδών κινητοποιήσεων - οι Θεσσαλοί αγρότες θα στείλουν μήνυμα αντίστασης και πάλης, κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ενωμένοι σαν "μια γροθιά" - κι ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις και κομματικές προτιμήσεις - θα δώσουν τη μάχη για τη σωτηρία της αγροτικής παραγωγής που συρρικνώνεται επικίνδυνα, για την υπεράσπιση του εισοδήματός τους που δέχεται απανωτά και καίρια πλήγματα, για τη διασφάλιση του δικαιώματός τους να μείνουν και να καλλιεργούν τη γη τους, που την ποτίζουν με "ιδρώτα και αίμα. "

Το αγωνιστικό μήνυμα της αγροτιάς έχει πολλούς αποδέκτες:

  • Απευθύνεται στις Βρυξέλλες και κατηγορηματικά εκφράζει την απειθαρχία των Ελλήνων αγροτών στις εντολές των αφεντικών της ΕΕ.
  • Απευθύνεται στην κυβέρνηση κι απαιτεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη λύση των αγροτικών προβλημάτων και να αντισταθεί στις επιλογές της ΕΕ.
  • Απευθύνεται σ' όλα τα πολιτικά κόμματα ζητώντας να συμβάλλουν, ώστε ν' αντιμετωπιστεί επιτέλους το αγροτικό πρόβλημα της χώρας, με εφαρμογή ανεξάρτητης εθνικής πολιτικής.
  • Απευθύνεται στις τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις, καλώντας τες να σταματήσουν την υπονόμευση των ενωτικών αγώνων, εγκαταλείποντας την τακτική του ταξικού συμβιβασμού και της υποταγής στις κυβερνήσεις και στην καταστροφική πολιτική της ΕΕ.
  • Απευθύνεται, τέλος, προς τα ΜΜΕ, διεκδικώντας την προβολή των δίκαιων αιτημάτων του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της Ελλάδας κι απαιτώντας να σταματήσει ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης και η κατασυκοφάντηση των αγροτών και του συνεπούς, ταξικού συνδικαλιστικού κινήματός τους.

Πολλά τα μέτωπα, αλλά οι αγρότες, "οπλισμένοι" με το δίκιο του αγώνα τους, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να δικαιωθούν. Ελπίζουν, αυτή τη φορά, σε ενεργότερη συμπαράσταση κι αλληλεγγύη όλων των άλλων λαϊκών τάξεων. Διότι τα προβλήματα της αγροτιάς είναι κοινά μ' αυτά των εργατών, των επαγγελματοβιοτεχνών, των εμπόρων και κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας για τη λύση τους.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα συγκεντρωθούν αύριο στις 10 το πρωί με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα, στις θέσεις Σαμάρι και γέφυρα Αχελώου, μετά από απόφαση της ΟΑΣ του νομού και της ΕΑΣ Αγρινίου. Λίγο πιο βόρεια, οι αγροτοκτηνοτρόφοι Αρτας - Φιλιππιάδας και της Πρέβεζας θα συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωί στη Γέφυρα Καλογήρου στα όρια των δύο νομών, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Δ. Ελλάδας.

Στην Ηλεία επίσης, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού θα συγκεντρωθούν αύριο το πρωί στην κεντρική πλατεία του Πύργου,μετά από απόφαση της ΟΑΣ. Αγροτική συγκέντρωση θα γίνει και στο Αίγιο στην κεντρική πλατεία της πόλης και ώρα 11 π.μ., ενώ κινητοποιήσεις προετοιμάζουν και οι κτηνοτρόφοι των Καλαβρύτων.Στη Βοιωτία θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Θήβας με απόφαση της ΟΑΣ Βοιωτίας και της ΕΑΣ Θήβας, στις 10.30 το πρωί. Στους δρόμους κατεβαίνουν, αύριο επίσης, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα και οι αγρότες της επαρχίας Δομοκού στη Φθιώτιδα. Στη Ζάκυνθο πραγματοποιείται σύσκεψη - συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτοκτηνοτρόφων του νησιού στην αίθουσα του ΕΚ στις 7.30 μ.μ. Ενώ την ίδια μέρα στη Μυτιλήνη θα πραγματοποιηθεί παλλεσβιακό συλλαλητήριο για την επίλυση των ιδιαίτερων προβλημάτων των αγροτών και των κτηνοτρόφων τηςΛέσβου.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
"Οργισμένα" συλλαλητήρια - πρόκριμα

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λάρισας, της Κομοτηνής και της Καβάλας πραγματοποίησαν χτες πολύ μεγάλα και δυναμικά συλλαλητήρια, που προϊδεάζουν για την επιτυχία των αυριανών κινητοποιήσεων

Το "γάλα της οργής" πλημμύρισε χτες τους δρόμους της Λάρισας, της Κομοτηνής και της Καβάλας, όπου οι κτηνοτρόφοι τόσο του Ν. Λάρισας όσο και της ακριτικής Ροδόπης και της Καβάλας πραγματοποίησαν πολύ μεγάλα και ιδιαίτερα δυναμικά συλλαλητήρια, εκδηλώνοντας την οργή για την καταστροφική για την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, σε συνάντηση του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα με τους γαλακτοβιομήχανους, συμφωνήθηκε πως δεν πρόκειται να στηριχτεί κατώτερη τιμή - όπως ζητούν οι κτηνοτρόφοι - για το γάλα...

Στη Λάρισα, χιλιάδες Λαρισαίοι κτηνοτρόφοι, με τη συμπαράσταση εκπροσώπων κτηνοτροφικών συλλόγων από τους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας, πραγματοποίησαν ιδιαίτερα δυναμικό συλλαλητήριο. Στις 11 το πρωί συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Μέγα πλήθος και μέγα πάθος. Με ελληνικές και μαύρες σημαίες, με δεκάδες αγροτικά φορτηγάκια, φορτωμένα δοχεία με τόνους γάλακτος και με την αποφασιστικότητα ν' αγωνιστούν "με νύχια και με δόντια" για τη σωτηρία της κτηνοτροφίας που αφανίζεται, ζωγραφισμένη στα μάτια όλων.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων και εκπρόσωποι των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Αλμυρού. Τα λόγια των ομιλητών "κοφτερές μαχαιριές" κατά της αντικτηνοτροφικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που οδηγεί δεκάδες χιλιάδες κτηνοτρόφους στον ξεριζωμό και την ύπαιθρο σε μαρασμό. Κι απ' όλους μια υπόσχεση: Οι κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν την πάλη, μαζί με τους αγρότες, μέχρι τη δικαίωση.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε "ατέλειωτη" πορεία στους δρόμους της πόλης, με κατεύθυνση τα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Καθ' οδόν το γάλα έρεε παντού. Στα γραφεία της Περιφέρειας οι κτηνοτρόφοι κατόρθωσαν να μπουν στην είσοδο του κτιρίου όπου έχυσαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα και κουνώντας τα κουδούνια που έφεραν μαζί τους. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γγ της Περιφέρειας, Ν. Ζαμπουνίδη και του παρέδωσαν το ψήφισμα, στο οποίο αναφέρονται τα αιτήματα, τα κυριότερα των οποίων είναι:

- Να καλυφθούν οι απώλειες εισοδήματος, λόγω της μείωσης της τιμής του γάλακτος, με επιδότηση του αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 100 δραχμές το κιλό και του αγελαδινού κατά 10 δραχμές.

- Αύξηση της ποσόστωσης για το αγελαδινό γάλα και έγκαιρη καταβολή της επιδότησης και για όλα τα γιδοπρόβατα χωρίς περιορισμούς της ΕΕ. Κατοχύρωση των παραδοσιακών ελληνικών τυριών, πάταξη της νοθείας στα τυροκομικά με βαριά πρόστιμα στους παραβάτες και με ίδρυση περιφερειακών εργαστηρίων ελέγχου για τη διακρίβωση των νοθειών. Αντιμετώπιση των αθρόων εισαγωγών κτηνοτροφικών προϊόντων.

- Να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι διώξεις της ΑΤΕ εις βάρος των κτηνοτρόφων και να ρυθμιστούν τα χρέη που έληξαν στις 31-12-95, με χάρισμα των τόκων.

- Επέκταση των ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ και ασφάλιση της ζωικής παραγωγής.

- Αύξηση των επενδύσεων στην κτηνοτροφία για τη δημιουργία έργων υποδομής.

Ιδιαίτερα δυναμικό ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή,όπου πάνω από 1.000 κτηνοτρόφοι και αγρότες του Νομού Ροδόπης συγκεντρώθηκαν έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό στις 10 το πρωί με αγροτικά αυτοκίνητα. Από εκεί κατευθύνθηκαν, αρχικά στο κτίριο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, όπου σε ένδειξη διαμαρτυρίας έχυσαν δεκάδες κιλά γάλα στην είσοδο του κτιρίου. Ακολούθησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης και, από εκεί, δυναμική πορεία προς στη Νομαρχία Ροδόπης όπου συναντήθηκαν με τον νομάρχη και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Τις επόμενες μέρες οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ροδόπης θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, κλιμακώνοντας με παναγροτικό συλλαλητήριο στις Σάππες στις 15 του Μάρτη.

Ανάλογη δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες και στην Καβάλα,με τη συμμετοχή εκατοντάδων κτηνοτρόφων του Νομού Καβάλας και της Θάσου. Οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί σε τρία σημεία γύρω από την πόλη και από εκεί με πορεία κατέληξαν μπροστά στη νομαρχία όπου έχυσαν γάλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην πλατεία παρέμειναν μέχρι το μεσημέρι.

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΧΡΕΗ
Εισπρακτική "ρύθμιση" από την ΑΤΕ

Ανακοινώθηκε, χτες, εσπευσμένα ο υπουργός Γεωργίας, παραμονή των αγροτικών κινητοποιήσεων

Ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα αγροτικά χρέη, που όμως δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ανακοίνωσε εσπευσμένα χτες ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, παραμονή των πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων.

Η κυβέρνηση, αντί να δώσει απαντήσεις στα καυτά προβλήματα των αγροτών, ανακοίνωσε αποπροσανατολιστικά ότι θα γίνει τραπεζική "ρύθμιση" της ΑΤΕ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που έχουν συσσωρευτεί ως το 1993. Στη ρύθμιση αυτή που έγινε κυρίως για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων της ΑΤΕ, προβλέπεται η διαγραφή των τόκων ποινής και μέρους των συμβατικών τόκων που δεν έχουν λογιστικοποιηθεί. Οσον αφορά τη διαγραφή συμβατικών τόκων το ύψος τους θα κυμαίνεται ανάλογα με το ποσό, που θα καταβάλλεται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 31/12/93 και θα κυμαίνεται από 5% έως 40% και για τις οικογενειακής μορφής αγροτικές εκμεταλλεύσεις από 10% έως 50%. Το υπόλοιπο ποσό των χρεών θα εξοφλείται στη συνέχεια σε οχτώ ετήσιες δόσεις με το κανονικό επιτόκιο. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι φορείς υποχρεούνται να καταβάλουν τουλάχιστον το 20% των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους έως 31/12/93.

Για παράδειγμα, εάν τα ληξιπρόθεσμα χρέη ενός αγρότη μέχρι 31/12/93 ήταν 10.000.000 εκατ. δραχμές τότε το χρέος αυτό στις 30/6/96 διαμορφώνεται σε: Κεφάλαιο 10.000.000 δρχ. Τόκοι συμβατικοί 7.990.000 δρχ. Τόκοι ποινής 1.330.000 δρχ. Το σύνολο αυτό μας κάνει 19.320.000 δρχ. και εάν ο αγρότης εξοφλήσει ολοσχερώς το ποσό των 10 εκατ. δρχ. απαλλάσσεται από τους τόκους ποινής και 50% των συμβατικών τόκων, δηλαδή από σύνολο τόκων 5.325.000 δρχ. και του μένουν χρέη 3.995.000 δρχ., τα οποία θα εξοφληθούν σε οχτώ ετήσιες δόσεις με κανονικό επιτόκιο. Εάν καταβάλει το 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή. 5 εκατ. δρχ. απαλλάσσεται συνολικά από τόκους 3.727.000 δρχ. και παραμένει υπόλοιπο 10.593.000 δρχ.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι πού θα βρούνε οι εξαθλιωμένοι αγρότες τα λεφτά, για να καταβάλουν με μιας τόσο μεγάλα ποσά, ώστε να μπορέσουν να εξοφλήσουν τα χρέη που τους φόρτωσε η πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων και διοικήσεων της ΑΤΕ. Αυτό που φαίνεται επίσης, από τη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι ότι ωφελούνται κυρίως κάποιοι οικονομικά ισχυροί μεγαλοοφειλέτες, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΑΤΕ, τα χρέη που υπολογίζεται να ρυθμιστούν θα φτάσουν τα 50 δισ. δρχ και στο καθεστώς ρύθμισης θα μπουν γύρω 15.000 περιπτώσεις. Από την άλλη τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την ΑΤΕ ξεπερνούν τα 300 δισ. δρχ.

Ακόμα, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες πως αποφασίστηκε η βελτίωση των όρων εφαρμογής της 1620/89 Πράξης Διοικητή Τράπεζας Ελλάδας (ΠΔΤΕ), ώστε να γίνει δυνατή η έγκαιρη εφαρμογή της στις περιπτώσεις εκείνες των γεωργικών, κυρίως εκμεταλλεύσεων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα από παράγοντες, πέρα από το έλεγχό τους, όπως ζημιές από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Χτες, επίσης, η ΝΔ βγήκε δημαγωγικά να ανακοινώσει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι ανεπαρκής και πως δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ξεχνώντας προφανώς τις ευθύνες της, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με τα αγροτικά χρέη και όχι μόνο.

Η κυβέρνηση στηρίζει τους γαλακτοβιομήχανους

Αυτό ήταν το περιεχόμενο της απάντησης του Στ. Τζουμάκα σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ, που συζητήθηκε χτες στη Βουλή

Την ασυδοσία των γαλακτοβιομηχανιών υπερασπίστηκε χτες στη Βουλή ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ σχετικά με τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι λόγω της χαμηλής τιμής πώλησης του γάλακτος. Συγκεκριμένα ο υπουργός ξεκαθάρισε ανερυθρίαστα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει καμιά παρέμβαση στο θέμα των τιμών και της ασυδοσίας των γαλακτοβιομηχανιών που αισχροκερδούν διότι, όπως υποστήριξε, οι τιμές καθορίζονται από τις λειτουργίες της ελεύθερης αγοράς!!! "Η κυβέρνηση, είπε, δεν μπορεί να επιβάλει τιμή στους βιομηχάνους. Οι τιμές καθορίζονται από την αγορά. Η κυβέρνηση συζήτησε με τους βιομήχανους και πέρασε ένα μήνυμα (!!! ) για 200 δρχ. το κιλό το αιγοπρόβειο γάλα". Ακόμη πρόσθεσε πως το όλο ζήτημα με την αισχροκέρδεια των γαλακτοβιομηχάνων θα περιοριστεί στον έλεγχο για τυχόν νοθείες στα προϊόντα. Τέλος ως μόνα μέτρα παρέμβασης για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να διανέμεται φέτα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη κι ακόμη, έχει ληφθεί πρόνοια ώστε να απορριφθούν αποθέματα φέτας από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα νοσοκομεία.

Ο Σπ. Στριφτάρης

"Το θέμα δεν είναι μεγάλο - είπε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης. Εγινε όμως μεγάλο από την αδιαφορία της κυβέρνησης και από την πολιτική που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια".

Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής με συγκεκριμένα στοιχεία απέδειξε πως η κυβέρνηση καλύπτει την ασυδοσία των γαλακτοβιομηχάνων σε βάρος της ελληνικής κτηνοτροφίας που την οδηγεί στην καταστροφή. "Γιατί, είπε απευθυνόμενος προς τον Στ. Τζουμάκα, δεν υποχρεώνετε τους γαλακτοβιομήχανους να πληρώνουν το γάλα όσο η "Δωδώνη"; Γιατί όταν ψηφίζατε την ΓΚΑΤΤ, γνωρίζοντας ότι θα έχει επιπτώσεις, δεν προβλέψατε να πάρετε μέτρα που θα αντιστάθμιζαν το κόστος των επιπτώσεων; Φέτος οι γαλακτοβιομηχανίες (ΦΑΓΕ, ΕΒΓΑ, ΜΕΒΓΑΛ, κλπ.) αύξησαν τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 20% σε σχέση με πέρσι όταν αγοράζουν το γάλα 40% κάτω απ' ό,τι την περασμένη χρονιά. Γιατί δεν παίρνετε μέτρα πάταξης αυτής της αισχροκέρδειας; Απαντήστε μας τι θα κάνετε με την ανακούφιση των κτηνοτρόφων, με το θέμα της ρύθμισης των χρεών και τόσα άλλα προβλήματα; ".

Στη δευτερολογία του ο Στ. Τζουμάκας αρκέστηκε να αναφερθεί επιγραμματικά στις ρυθμίσεις χρεών που ανακοίνωσε χτες και να υποσχεθεί γενικά και αόριστα ότι η κυβέρνηση θα πάρει και άλλα μέτρα στο μέλλον.

ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μέτωπο για στήριξη της ΑΓΝΟ

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ εκφράζει την υποστήριξή της για τη σωτηρία της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων

Το ξεπούλημα της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ μεθοδεύει η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΑΤΕ στα πλαίσια της επιχείρησης ιδιωτικοποίησης, κάθε δημόσιου κοινωφελούς και συνεταιριστικού οργανισμού, που επιβάλει η ΕΕ προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και στη συγκεκριμένη περίπτωση των γαλακτοβιομηχανιών ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ, ΜΕΒΓΑΛ και ΝΕΣΤΛΕ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Το συνεταιριστικό εργοστάσιο της ΑΓΝΟ, επισημαίνεται, έχει φθάσει σε σημείο χρεοκοπίας με έλλειμμα 22 δισ. δραχμές που προέρχεται κυρίως από τα ψηλά επιτόκια και τους τόκους υπερημερίας της ΑΤΕ, την αδιαφάνεια των χρηματοδοτήσεων και το "κοινωνικό κόστος" που οι κυβερνήσεις φόρτωσαν αλλά δεν αναγνώρισαν ποτέ. Η σχετική ρύθμιση χρεών ύψους 11 δισ. δραχμών που έγινε πριν λίγο χρόνο όχι μόνον δε βοηθάει στην ανάπτυξη της εταιρίας αλλά έχει επιβαρύνει τη θέση της, αφού οι όροι ρύθμισης είναι αντιαναπτυξιακοί, δυσβάστακτοι και καθαρά εισπρακτικοί. Προβλέπουν παρακράτηση 8 δρχ. το κιλό από τις τιμές του γάλατος, καθυστέρηση της πληρωμής των παραγωγών, απολύσεις εργαζομένων και παρακράτηση δεδουλευμένων, συρρίκνωση δραστηριοτήτων και ξεπούλημα άλλων στους ιδιώτες, ενώ η χρηματοδότηση από την ΑΤΕ συνεχίζεται με τοκογλυφικό τρόπο.

Το ΚΚΕ, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΚΟΘ, θεωρεί ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει και να εφαρμοστεί άλλη πολιτική στήριξης και ανάπτυξης: Με ρύθμιση χρεών, με τρόπο που να δίνει προοπτική, χαμηλότοκη χρηματοδότηση και έλεγχο των χρηματοδοτήσεων με τη συμμετοχή των εργαζομένων, με αξιοποίηση όλου του στελεχικού και εργατοϋπαλληλικού προσωπικού, με στήριξη της λειτουργίας όλων των τμημάτων του εργοστασίου και προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τα εισαγόμενα, την κατάργηση των ποσοστώσεων που επιβάλει η ΕΕ στην παραγωγή γάλατος και την κτηνοτροφία γενικότερα.

Το ΚΚΕ, όπως σημειώνεται, δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία - κι αυτό υπογράμμισε και με την επίσκεψή της η ΓΓ της ΚΕ Αλ. Παπαρήγα - προβάλλοντας την ανάγκη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της συνεταιριστικής οργάνωσης. Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΚΟΘ, χρειάζεται να δημιουργηθεί ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο των εργαζομένων και των αγροτών - παραγωγών ώστε να διεκδικήσουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας σε όφελος των εργαζομένων και των κτηνοτρόφων.

Οι εργαζόμενοι

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώνεται σε βάρος της ΑΓΝΟ και των εργαζομένων της, το Σωματείο εργατών, τεχνητών και υπαλλήλων της γαλακτοβιομηχανίας συνοδευόμενο από το γεν. γραμματέα της ΓΣΕΕ, επισκέφθηκε τη Δευτέρα 4 Μάρτη τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Λ. Κανελλόπουλο. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σωματείου, ο υφυπουργός έκρινε θετικά τα αιτήματα των εργαζόμενων και υποσχέθηκε άμεση λύση σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους. Ακόμα ο Λ. Κανελλόπουλος δεσμεύτηκε να παρέμβει θετικά ώστε να εξεταστούν τα αιτήματα και τα προβλήματα της ΑΓΝΟ με την ανάλογη προσοχή που αρμόζει.

ΠΑΣΕΓΕΣ
Θυμήθηκαν τις κινητοποιήσεις!

Με χτεσινή συνέντευξη - από την οποία απουσίαζαν ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ - το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ προσπάθησε να δείξει ότι τάχα υποστηρίζει τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ, στην πράξη, αδιαφόρησε για την οργάνωσή τους

Να παραστήσει τον υποστηρικτή των αγροτικών κινητοποιήσεων, που οργανώνονται από τις κατά τόπους αγροτικές οργανώσεις και κλιμακώνονται Πέμπτη - Παρασκευή 7 και 8 Μάρτη, σε πολλές περιοχές της χώρας, με μπροστάρηδες τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, επιχείρησε χτες η συμβιβασμένη ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ. Χτες, παραμονή των κινητοποιήσεων, έδωσε συνέντευξη Τύπου μόνο και μόνο για να αξιοποιήσει τα γνωστά για τον αποπροσανατολιστικό ρόλο τους ραδιοτηλεοπτικά μέσα, παρουσιαζόμενο, στα λόγια, να ενδιαφέρεται για τα "καυτά" αγροτικά προβλήματα, ενώ το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ όλο το τελευταίο διάστημα παρέμενε εξαφανισμένο σαν να μην τρέχει τίποτα!

Είναι χαρακτηριστικό ότι το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ που, ενώ, υποτίθεται, αποφάσισε και ανακοίνωσε σε (τηλεφωνική... ) συνεργασία με τα προεδρεία ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ τη συνέντευξη, χτες την έδωσε μόνο του - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ δε συμμετείχαν... Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι μέχρι σήμερα οι οργανώσεις αυτές ούτε καν κάποια ανακοίνωση - πρόσκληση στους αγρότες να συμμετέχουν δεν έβγαλαν! Μάλιστα τόσο το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ όσο και εκείνα της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ, παρά την ανακοίνωση για κινητοποιήσεις, δεν έκαναν τίποτα για να ενημερώσουν τους αγρότες, ώστε να οργανωθούν και συλλαλητήρια. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, οι παραπάνω συμβιβασμένες ηγεσίες με την ανακοίνωσή τους, εσπευσμένα, για πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση, στόχο είχαν να "μπλοκάρουν" την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που προγραμματίζονταν από τις αγωνιστικές αγροτικές οργανώσεις.

Το μέτρο του πραγματικού ενδιαφέροντος του προεδρείου της ΠΑΣΕΓΕΣ για τις κινητοποιήσεις, εκτός των άλλων, φαίνεται και από το γεγονός πως ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Ν. Λιόλιος και τα άλλα μέλη του προεδρείου της, μια μέρα πριν τις κινητοποιήσεις, δε γνώριζαν ούτε πού γίνονται αγροτικές κινητοποιήσεις κατά νομό! Σε σχετική ερώτηση περιορίστηκαν να αναφέρουν ότι γίνονται κινητοποιήσεις από τη Θράκη, την Ηπειρο μέχρι την Κρήτη, γενικώς! Τέλος, όσον αφορά τα αγροτικά προβλήματα που ξεσηκώνουν τους αγρότες, ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ κάθε άλλο παρά ζητούν λύσεις στα πραγματικά και συγκεκριμένα "καυτά" προβλήματα των αγροτών. Π. χ. για τον αντιπρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ Κ. Μαρκούλη δεν υπάρχει καν θέμα βαμβακιού... Ετσι, αντί για συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας, κόντρα στην καταστροφική πολιτική της ΕΕ, το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ διεκδικεί απλώς... "τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για την ελληνική γεωργία και με βάση αυτή μια Εθνική Αγροτική Πολιτική, συμπληρωματική και υποβοηθητική της ΚΑΠ της ΕΕ"! Οι συμβιβασμένες ηγεσίες ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ περιορίζουν τα αιτήματά τους για επιμέρους μέτρα που δεν αντιμετωπίζουν τα οξυμένα προβλήματα και με άλλα γενικόλογα αιτήματα και αφορισμούς, π. χ. κατά των αντιαγροτικών τιμών της Επιτροπής κτλ., προσπαθούν να καλύψουν την υποταγή και το συμβιβασμό στις καταστροφικές επιλογές της νέας ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ της ΕΕ. Κάτι ανάλογο, βεβαίως, κάνουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης - πλην ΚΚΕ που καταγγέλλει - όπως π. χ. η ΝΔ που περιορίζεται απλώς να ζητά μείωση της τιμής των καυσίμων και του ΦΠΑ, ενώ είναι η κυβέρνηση ΝΔ που τα επέβαλε και τα ψήφισε (απελευθέρωση αγοράς κτλ.)...

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Δυναμική αγωνιστική παρουσία

Εντονη αναμένεται η παρουσία των αγροτοκτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής της Β. Ελλάδας στα αγωνιστικά συλλαλητήρια την Πέμπτη και την Παρασκευή

Σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με αποκλεισμούς οδικών κόμβων και συμβολικές καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, προχωρούν από την Πέμπτη οι χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι της Μακεδονίας και της Θράκης, που ζητούν από την κυβέρνηση ριζική αλλαγή της αγροτικής πολιτικής και μέτρα προστασίας της εγχώριας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Με απόφαση των συντονιστικών τους επιτροπών την Πέμπτη οι αγροτοκτηνοτρόφοι των Νομών Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής θα πραγματοποιήσουν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, στις 9 το πρωί στην αερογέφυρα Θέρμης στην περιοχή του αεροδρομίου Μακεδονίας και στις 10 το πρωί στην Κοινότητα Γερακαρού. Με ανακοίνωσή τους οι ΣΕΑ καλούν όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους των δύο νομών να συμμετάσχουν δυναμικά στις συγκεντρώσεις και να απέχουν από κάθε αγροτική δραστηριότητα.

Στο Νομό Κιλκίς από το πρωί της Πέμπτης με απόφαση του Συλλόγου Κτηνοτρόφων θα πραγματοποιηθεί αποκλεισμός του οδικού κόμβου Μεταλλικού της Εθνικής οδού Κιλκίς - Σερρών και την επομένη θα προχωρήσουν και σε αποκλεισμό της διασταύρωσης Μουριών του δρόμου προς στα σύνορα. Ενδέχεται να αποκλειστεί και η εθνική οδός Κιλκίς - Θεσσαλονίκης στο ύψος της εισόδου της πόλης.

Παναγροτικό συλλαλητήριο και συμβολικό αποκλεισμό καταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας και της Νομαρχίας έχουν προγραμματίσει για το διήμερο 7-8 του Μάρτη και οι κτηνοτρόφοι του Νομού Ημαθίας.Αύριο το πρωί στις 11 θα συγκεντρωθούν με γεωργικά μηχανήματα μπροστά στη νομαρχία και την Παρασκευή από το πρωί θα προχωρήσουν με τρακτέρ και άλλα μηχανήματα σε συμβολική κατάληψη κεντρικών σημείων της Βέροιας.Επίσης οι κτηνοτρόφοι του Νομού Εβρου από το πρωί της Πέμπτης προγραμματίζουν παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σουφλί,με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από την επομένη.

Τέλος, συγκεντρώσεις αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στο κέντρο της Κοζάνης και της Καστοριάς οι κτηνοτρόφοι των δύο νομών με αποφάσεις των Αγροτικού Συλλόγου Κοζάνης και Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα στο Ν. Καστοριάς. Συμμετοχή έχουν δηλώσει και οι ΕΑΣ Κοζάνης, Εορδαίας, Βόιου και Καστοριάς.

...Και με αποκλεισμούς δρόμων συνεχίζουν αύριο τον αγώνα τους αγρότες και κτηνοτρόφοι

Σε Λάρισα, Καβάλα και Κομοτηνή αντήχησε χτες η φωνή διαμαρτυρίας των κτηνοτρόφων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ