ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Πτυχία ανεργίας και ετεροαπασχόληση

Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας: Μονόδρομος οι αγώνες για την επίλυση των προβλημάτων, φοιτητικό κίνημα με προσανατολισμό, στόχους, διάρκεια, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των φοιτητών

Η κατεύθυνση της "Λευκής Βίβλου" για την παιδεία, για δραστική μείωση των αποφοίτων ανώτατης βαθμίδας, με την υποβάθμιση του πτυχίου και την ελαχιστοποίηση των πτυχιούχων ανώτατων σπουδών, εφαρμόζεται ήδη στο Οικονομικό της Νομικής. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Από τους 400 φοιτητές που εισάγονται στο πρώτο έτος, ένα ποσοστό 50% δεν ολοκληρώνει τις σπουδές ή τις ολοκληρώνει σε 9-10 χρόνια. Ενδεικτικό της κατηγοριοποίησης των αποφοίτων είναι ότι μόλις το 25% των αποφοίτων κάνει Μάστερ.

Αυτό επιτάσσουν οι ανάγκες της αγοράς, δηλαδή μόνο ένας στους τέσσερις απόφοιτους να κατέχει τα εφόδια εκείνα που του εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση. Και η αναλογία αυτή καθρεφτίζεται και στο ποσοστό απορρόφησης αποφοίτων στην αγορά εργασίας, το οποίο είναι μόλις 30%, ενώ το υπόλοιπο 70% είναι άνεργοι και ετεροαπασχολούμενοι.

Πολλοί καθηγητές της σχολής είναι στελέχη κρατικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα - όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές - να βάζουν σε δεύτερη μοίρα την καθηγητική τους ιδιότητα, δημιουργώντας πρόβλημα στις σπουδές.

Στο Οικονομικό της Νομικής δεσπόζουν οι αφίσες της "παθιασμένης" (με τι άραγε;) ΠΑΣΠ και οι "υπεραισιόδοξες" αφίσες της ΔΑΠ, όμως δεν υπάρχει ψυχή στα τραπεζάκια, ενδεικτικό της "διάθεσης" που έχουν οι παραπάνω παρατάξεις για συζήτηση με τους φοιτητές. Και γίνεται φανερό ποιος τελικά καλλιεργεί το υποτονικό κλίμα και ποιος τελικά συμβάλει στην αποχή των φοιτητών από τις εκλογές.

Στα προβλήματα της ανεργίας και της ετεροαπασχόλησης απαντούν οι κυρίαρχες παρατάξεις, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν το Σύλλογο για προσωπικό όφελος, για να περνούν μαθήματα, και όταν τελειώσουν τη σχολή μέσα από τις γνωριμίες τους να "βολευτούν" σε καμιά θεσούλα. Τα δε ΕΑΑΚ επιδίδονται σε μια προσπάθεια υπονόμευσης των οργάνων του φοιτητικού κινήματος, καταγγέλλοντάς τα συνεχώς. Τέλος η παράταξη του "ΣΥΝ" κάνει την εμφάνισή της μόνο στις φοιτητικές εκλογές, για να εξαφανιστεί από τα ΔΣ και τις γενικές συνελεύσεις όλο το υπόλοιπο διάστημα.

Ειδίκευση στο πτυχίο

Για το πρόβλημα αυτό οι ΠΚΣ του Οικονομικού προτείνουν την ειδίκευση μέσα στο πτυχίο, ώστε ο απόφοιτος να έχει θεωρητική γνώση, αλλά και επαγγελματικά εφόδια.

"Ερχόμενοι στη σχολή το Σεπτέμβρη, με πρόταση των ΠΚΣ, η ΕΦΕΕ πήρε απόφαση για κινητοποίηση ενάντια στη σειρά αντιδραστικών μέτρων και προτάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με την πάγια τακτική του να περνάει μέσα στο καλοκαίρι μέτρα με στόχο να αποφύγει την αντίδραση των φοιτητών. Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας Οικονομικού κάλεσαν γενική συνέλευση του συλλόγου για να ενημερωθούν οι φοιτητές πάνω στις νέες εξελίξεις και οι φοιτητές της σχολής κατέβηκαν μαζικά στο δρόμο", τονίζει στο "Ρ" ο Γ. Παπαδόπουλος,μέλος των ΠΚΣ του Οικονομικού.

"Στη διάρκεια του φετινού χειμώνα, οι παρατάξεις της ΔΑΠ, της ΠΑΣΠ και των ΕΑΑΚ έκαναν το παν για να σταματήσουν αυτή την αγωνιστική δράση. Από τημια η ΕΑΑΚ που βγήκε και στο Οικονομικό με το σύνθημα "κατάληψη" και έκανε αποτυχημένες προσπάθειες για τη δημιουργία συντονιστική επιτροπής και από την άλλη η ΔΑΠ που κατάφερε να "πατήσει" πάνω σε αυτή την αποτυχία και να στείλει το κίνημα που αναπτύχθηκε από εκεί που ξεκίνησε".

Οι ΠΚΣ πιστεύουν ότι οι αγώνες των φοιτητών με σωστή κατεύθυνση αποτελούν μονόδρομο για την επίλυση των προβλημάτων και ακόμα και αυτό το διάστημα που πλησιάζουν οι εκλογές καλούν τους φοιτητές σε γενικές συνελεύσεις.

Η ανεργία μαστίζει τους δικηγόρους

Τα "λευκά κολάρα", όπως συνήθιζαν να αποκαλούν τους νομικούς άλλες εποχές, τείνουν να μετονομαστούν σε "λιωμένα παπούτσια", αφού οι απόφοιτοι της Νομικής στην αναζήτηση εργασίας έχουν πολύ δρόμο να κάνουν. Και τότε έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία, την εκμετάλλευση, την υποαπασχόληση και την ετεροαπασχόληση. Η ενσωμάτωση της πρακτικής άσκησης στο πτυχίο αποτελεί ένα από τα κύρια ζητήματα που βάζουν οι ΠΚΣ της Νομικής, ενόψει των εκλογών.

Τους σημερινούς φοιτητές της Νομικής λίγο ενδιαφέρει η άθλια κατάσταση του κτιρίου της οδού Σόλωνος, αφού τις σπουδές τους σκιάζει το πρόβλημα της ανεργίας. Οι απόφοιτοι της Νομικής για να αποκτήσουν τον τίτλο του δικηγόρου, μετά το τέλος των σπουδών τους, πρέπει να κάνουν 18 μήνες πρακτική άσκηση σε δικηγορικό γραφείο. Η πρακτική άσκηση προβλέπει ανάμεσα σε άλλα φορτωμένα ωράρια (πάνω από 8ωρο), καμία ασφάλιση, ενώ δεν κατοχυρώνεται μισθός για το διάστημα αυτό. Συνήθως ο "μισθός" είναι 60.000, όμως σε πολλές περιπτώσεις δε φτάνει ούτε αυτό το ποσό. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου χαρακτήρισε αυτό το καθεστώς ως τρόπο για να μετριαστεί η υπερσυσσώρευση δικηγόρων. Στη φιλολογία αυτή για υπερσυσσώρευση πτυχιούχων, οι ΠΚΣ απαντούν ότι το πρόβλημα έγκειται στο ότι μεγαλοδικηγόροι αναλαμβάνουν πολλές υποθέσεις, ενώ τα στοιχεία μιλούν για 4.000 δικηγόρους που πέρσι δεν είχαν ούτε μία παράσταση.

Το σύγγραμμα αποτελεί για το φοιτητή της Νομικής το βασικότερο μέσο. Το μονοπώλιο των συγγραμμάτων έχει ένας συγκεκριμένος εκδοτικός οίκος, ο οποίος όπως λένε οι φοιτητές συχνά προμηθεύει τα βιβλία στα μέσα ή ακόμα και μετά τις εξετάσεις και όχι όσα χρειάζονται. Σύμφωνα με τους φοιτητές, αυτό οφείλεται στο ότι ο εκδοτικός οίκος δεν πληρώνεται από το κράτος. Παράλληλα, εκτός από το σύγγραμμα, οι φοιτητές αναγκάζονται να αγοράζουν βιβλία με ασκήσεις, που δεν τους τα παρέχει η σχολή.

Ενας μεγάλος αριθμός φοιτητών, που εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές, αντιμετωπίζει πρόβλημα με την εντατικοποίηση των μαθημάτων, αφού πολλοί καθηγητές, αν και δεν επιτρέπεται βάζουν απουσίες, ενώ συνεχώς δυσκολεύουν οι εξετάσεις. Παράλληλα από το πρόγραμμα των σπουδών λείπουν ή είναι πολύ υποβαθμισμένες παράμετροι της επιστήμης όπως η μεθοδολογία και η κοινωνιολογία, με αποτέλεσμα να βγαίνουν δικηγόροι - τεχνοκράτες.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας

"Στον αγώνα της ανάδειξης αυτών των προβλημάτων στους φοιτητές και την επίλυσή τους, οι ΠΚΣ ήταν η παράταξη εκείνη που σε όλο το προηγούμενο διάστημα έδειξε συνέπεια, που προσπάθησε το φοιτητικό κίνημα να στραφεί απέναντι στους πραγματικούς αίτιους, που είναι η κυβερνητική πολιτική και η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε αντίθεση με την κοντόφθαλμη συντεχνιακή λογική των κυρίαρχων παρατάξεων, ζητά μόρφωση ολόπλευρη και δουλιά για όλους. Ειδικότερα, στη Νομική το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί σήμερα τους φοιτητές είναι η επαγγελματική τους προοπτική, για το λόγο αυτό σε πρώτο στάδιο ζητάμε την ένταξη της 18μηνης άσκησης που υπάρχει για τους απόφοιτους της Νομικής στο πτυχίο και ζητάμε δουλιά για όλους, για να σταματήσει επιτέλους αυτή η εκμετάλλευση που υπάρχει στους αποφοίτους αυτής της σχολής", τονίζει η Αγγ. Νικολακάκη,μέλος των ΠΚΣ Νομικής.

"Οι ΠΚΣ απέδειξαν ότι είναι μια συνεπής δύναμη, που επιδιώκει το φοιτητικό κίνημα να έχει προσανατολισμό, στόχους, διάρκεια και θα περιλαμβάνει το σύνολο των φοιτητών", καταλήγει.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΠΑΣΠ και ΔΑΠ υπονομεύουν τους συλλόγους

Δεν επέτρεψαν να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις στη γενική συνέλευση του Βιολογικού

Τη μαζικότερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων είχε η χτεσινή γενική συνέλευση του Βιολογικού Τμήματος του ΑΠΘ, που ήταν ταυτόχρονα και εκλογοαπολογιστική, όμως ΔΑΠ και ΠΑΣΠ δεν επέτρεψαν αυτή να έχει αποφασιστικό λόγο, αποδεικνύοντας έτσι για άλλη μια φορά πως στόχος τους είναι η διάλυση των φοιτητικών οργάνων και η μετατροπή τους σε καθαρά διακοσμητικά χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Το ότι το ΔΣ του Συλλόγου που ελέγχεται από ΠΑΣΠ και ΔΑΠ έχει να συγκαλέσει συνέλευση από τον περασμένο Νοέμβρη και το ότι δεν ορίστηκε νέα ημερομηνία της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η μαζική συμμετοχή των φοιτητών στη χτεσινή συνέλευση ήταν καρπός της επίμονης δουλιάς των ΠΚΣ στην κατεύθυνση ενεργοποίησης και δραστηριοποίησης του συλλόγου. Η μεγάλη συμμετοχή τρόμαξε τους εκπροσώπους της συναίνεσης και της υποταγής στις αποφάσεις για διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ετσι, προσπαθώντας να αποφύγουν τις δεσμεύσεις που ήταν αναγκασμένες να αναλάβουν μπροστά στους φοιτητές, κατάφεραν να εμποδίσουν την πραγματοποίησή της.

Η ΔΑΠ επιδόθηκε, μεταξύ αποδοκιμασιών, στην εξύμνηση των ευρωπαϊκών και φιλελεύθερων θέσεών της, ενώ η ΠΑΣΠ, εξίσου "αποδεκτή" από τους παρόντες φοιτητές και πιστή στη λογική της συναίνεσης και της διαχείρισης, διαμήνυσε πως τα προβλήματα του Τμήματος θα λυθούν μόνο μέσα από τα όργανα συνδιοίκησης του πανεπιστημίου. Ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως οι μαζικοί διεκδικητικοί αγώνες έχουν ξεπεραστεί και ότι είναι καιρός οι φοιτητές να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Τα μέλη των ΠΚΣ Βιολογικού καταδίκασαν την τακτική των άλλων παρατάξεων που στόχο έχει την αποδυνάμωση των οργάνων των φοιτητών και επισήμαναν πως ο μόνος δρόμος για τη λύση των ιδιαίτερων προβλημάτων της κάθε σχολής και του κάθε τμήματος θα έρθει μόνο μέσα από την ενωμένη πάλη των φοιτητών. Μέσα από την αντίσταση των φοιτητών στις επιλογές που θέλουν ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, αντικατάσταση της γνώσης από την κατάρτιση, δημιουργία φραγμών στη μόρφωση και "διά βίου εκπαίδευση". Κάλεσαν τους φοιτητές να ενισχύσουν τις ΠΚΣ για να ανατραπούν οι συσχετισμοί στους συλλόγους και τη ΦΕΑΠΘ, για να ζωντανέψει και πάλι το φωτεινό διεκδικητικό και ασυμβίβαστο φοιτητικό κίνημα.

Αδιαφορούν οι φοιτητές για τις φιέστες

Ολοένα μεγαλώνει η αδιαφορία των φοιτητών για τις φιέστες και τις εκδηλώσεις, που ασχολούνται με κάθε τι εκτός από τα προβλήματα των πανεπιστημίων. Οι εκδηλώσεις γίνονται πλέον σε μισοάδεια αμφιθέατρα όπου κυριαρχεί ο κενός λόγος, που δεν αγγίζει τις αγωνίες και τις ανησυχίες των φοιτητών.

Παράδειγμα η χτεσινή εκδήλωση της ΠΑΣΠ με θέμα την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997, που κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μόλις 25 φοιτητών. Αλλά και η εκδήλωση της ΔΑΠ με θέμα τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας δεν έτυχε καλύτερης ανταπόκρισης.

Στην άλλη όχθη βαδίζουν οι ΠΚΣ, έχοντας τα προβλήματα των φοιτητών στο επίκεντρο και διευρύνοντας τα μέτωπα πάλης και στα ζητήματα ειρήνης και αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Με πρώτο στόχο την ευαισθητοποίησή τους γύρω από τα σημαντικά θέματα που αφορούν τη χώρα, το μέλλον των νέων, του λαού μας και των λαών της περιοχής, οι ΠΚΣ, σταθερά προσανατολισμένες στην πολύχρονη προσπάθειά τους να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους, συνεχίζουν το διάλογο με τους φοιτητές και προγραμματίζουν εκδηλώσεις, αισιοδοξώντας για τη μαζική ανταπόκρισή τους. Ετσι, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, οι ΠΚΣ ΤΕΦΑ πραγματοποιούν εκδήλωση στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο με θέμα την "εμπορευματοποίηση του αθλητισμού".

  • Μέλη των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ θυμήθηκαν πως έχουν να παίξουν ξύλο από τις προηγούμενες φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές και αποφάσισαν να προσφέρουν και φέτος μια παρτίδα κατς προς τέρψιν των συναδέλφων τους στα ΤΕΙ. Κράτος εν κράτει η ΔΑΠ αρνήθηκε το δικαίωμα στα μέλη της ΠΑΣΠ να αναρτήσουν τις δικές τους αφίσες στη ΣΕΥΠ. Από την πλευρά της η ΠΑΣΠ με τον αέρα της κυβερνητικής εξουσίας θεώρησε πως με λίγο ξύλο θα τα καταφέρει. Δυστυχώς για αυτήν όμως, η πείρα της ΔΑΠ σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις αποδείχτηκε οδυνηρή και τρεις ΠΑΣΠίτες βρέθηκαν να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με πολλές κακώσεις.
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Χαρακτηριστική περίπτωση υποβάθμισης

Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις που δείχνει την υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, αλλά και το μέγεθος της ανεργίας των πτυχιούχων της ανώτατης εκπαίδευσης είναι το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το 40% των αποφοίτων της Παντείου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Σταδιοδρομίας που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο είναι άνεργοι, το 40% ετεροαπασχολούμενοι, ενώ μόλις το 20% έχουν πλήρη απασχόληση.Το ποσοστό των αποφοίτων που εργάζονται σε ειδικότητα του πτυχίου τους είναι κατά πολύ μικρότερο.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, η Φοιτητική Αγωνιστική Συσπείρωση - Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας (ΦΑΣ - ΠΚΣ) υψώνει τη δική της αγωνιστική πρόταση και καλεί τους φοιτητές να συγκρουστούν με την πολιτική που υποβαθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ρίχνει τους απόφοιτους των ΑΕΙ στην ανεργία.

Μπαίνοντας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μια βδομάδα πριν τις εκλογές, θαρρείς πως στις εκλογές κατεβαίνει μία μόνο παράταξη, η ΦΑΣ - ΠΚΣ, αφού όλες οι άλλες παρατάξεις είναι σαν να μην υπάρχουν. Τα πανό και οι αφίσες της ΦΑΣ - ΠΚΣ βρίσκονται σε κάθε χώρο της σχολής, ενώ τα μέλη της παράταξης συζητούν με τους φοιτητές. Βέβαια, η σιωπή των άλλων παρατάξεων δεν είναι καθόλου τυχαία, γιατί το υποτονικό κλίμα των εκλογών είναι αυτό που τους συμφέρει, αφού έτσι δεν είναι υποχρεωμένες να καταθέσουν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις.

Οταν η ΔΑΠ, λοιπόν, σε όλους τους τόνους αποδεικνύει ότι είναι ο πλέον ιδανικός φορέας της νεοφιλελεύθερης επέλασης στην εκπαίδευση, η ΠΑΣΠ "ξεμπροστιάζεται" και τα "αγωνιστικά" της επιχειρήματα αρχίζουν και στερεύουν ήδη από τη στάση της στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των φοιτητών. Είναι επόμενο, λοιπόν, και οι δύο να επιδιώκουν όσο το δυνατόν "χαμηλούς τόνους". Το ίδιο ισχύει και για την "ΑΝΑ. Σ. Α." (Ανατρεπτική Συλλογικότητα Αριστερών), σχήμα που καταγράφεται στα ΕΑΑΚ και το οποίο όλη την προηγούμενη περίοδο το μόνο που είχε να πει ήταν "κατάληψη", ανεξαρτήτως πλαισίου αιτημάτων και περιεχομένου που αυτή θα γινόταν.

Ενας διδάσκων για 63 φοιτητές!

Η ανεργία των αποφοίτων, τα υποβαθμισμένα προγράμματα σπουδών, η έλλειψη ουσιαστικής έρευνας πάνω στο αντικείμενο των σπουδών, όπως και η έλλειψη ειδίκευσης, αλλά και επαρκών προγραμμάτων μεταπτυχιακών είναι τα κύρια προβλήματα του Παντείου. Σε όλα αυτά προστίθεται και η μεγάλη αναλογία μεταξύ διδασκόντων και φοιτητών, που ενώ για τα περισσότερα ΑΕΙ της χώρας είναι περίπου 1 προς 20, στο Πάντειο είναι 1 προς 63!.

Η ΦΑΣ - ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές να αγωνιστούν ενάντια σε αυτήν την πολιτική της υποβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνολικά, αλλά και στην πολιτική εκείνη που θεωρεί τις κοινωνικές επιστήμες αντιπαραγωγικές.

Για το πρόβλημα της ανεργίας τούς καλεί να αγωνιστούν για μια άλλη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρα μας, ενάντια στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μιας ανάπτυξης, που θα έχει επίκεντρο τα συμφέροντα του λαού και όχι των πολυεθνικών. Μιας ανάπτυξης, που θα χρειάζεται επομένως και τις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες.

Για την αναβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης διεκδικεί την κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων καθηγητών,που έχει ανάγκη σήμερα το Πάντειο, σύγχρονη δωρεάν πολλαπλή βιβλιογραφία και έγκαιρη διανομή της στους φοιτητές, προώθηση εναλλακτικών μορφών εξέτασης και παροχής της γνώσης (σεμιναριακά μαθήματα, πρακτική εξάσκηση κτλ.).

Η ΦΑΣ - ΠΚΣ τονίζει επίσης την ανάγκη παροχής ειδίκευσης που θα στηρίζεται σε γερές θεωρητικές γνώσεις,με τη σύνδεση δηλαδή κάθε παρεχόμενης γνώσης με την εφαρμογή της, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από την καθιέρωση κύκλων μαθημάτων επιλογής και όχι σε βάρος της απαιτούμενης ευρύτητας γνώσεων και της δυνατότητας αλλαγής ειδικότητας. Κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε μια πρώτη σύνδεση με την έρευνα μέσα από την πρακτική εξάσκηση των φοιτητών με προαιρετικές εργασίες σε όλα τα μαθήματα, αλλά και τη γενίκευση της διπλωματικής εργασίας ως υποχρεωτικής, που θα υπάγεται στον γενικότερο εκπαιδευτικό - ερευνητικό προγραμματισμό του κάθε τμήματος.

Για το πρόβλημα της έρευνας, που σήμερα είναι ελλιπής στο Πάντειο, προτείνει την ουσιαστική κρατική χρηματοδότηση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες. Η έρευνα πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση του διδακτικού προσωπικού σε υψηλό επίπεδο και στην ουσιαστική συμβολή της στη διδακτική διαδικασία.

Στο θέμα των μεταπτυχιακών, που σήμερα λειτουργούν ως συμπλήρωμα των προπτυχιακών σπουδών και ως τρόπος επιλογής μιας "ελίτ" φοιτητών, βασικό αίτημα πρέπει να είναι "δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές που θα αναπαράγουν ταυτόχρονα διδακτικό και ερευνητικό δυναμικό".

"Αισιόδοξα μηνύματα"

"Είμαστε αισιόδοξοι ότι και φέτος θα συνεχιστεί η άνοδος της παράταξης, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια", δήλωσε στο "Ρ" ο Κυριάκος Ιωαννίδης,στέλεχος της ΦΑΣ - ΠΚΣ."Στα μάτια των φοιτητών έχει αναγνωριστεί ως η συνεπής αγωνιστική δύναμη, τόσο στα ειδικά προβλήματα όσο και στα γενικά. Δώσαμε πραγματικές μάχες για να πάρουν ξανά "ζωντάνια" οι φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ οι άλλες παρατάξεις έκαναν ακριβώς το αντίθετο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη γενική συνέλευση της φετινής χρονιάς έγινε έπειτα από δική μας πρωτοβουλία. Οι φοιτητές βλέπουν και κρίνουν και γι' αυτό η στάση μας κερδίζει συνεχώς την αποδοχή όλο και περισσότερων".

"Ερ: Τι λέει ένας μαραγκός σε έναν πτυχιούχο του Παντείου; Απ: Ενα μ' απ' όλα".Το ανέκδοτο αυτό, που κυκλοφορεί μεταξύ των φοιτητών του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, δείχνει καθαρά με έντονη δόση σαρκασμού την έλλειψη επαγγελματικής προοπτικής των πτυχιούχων του πανεπιστημίου.

Αναπάντητα ερωτήματα

Αναπάντητα άφησε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πασχαλίδης τα ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γερ. Αραβανής,για τα προβλήματα της παιδείας που συνεχώς οξύνονται. Ο υφυπουργός απλώς επανέλαβε μία σειρά αριθμητικών στοιχείων και είπε ότι έως τον Απρίλη θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τη λειτουργία Εθνικού Κεφαλαίου Παιδείας, που θα είναι ομόλογα ύψους 200 δισ. δρχ., οι τόκοι των οποίων θα αξιοποιούνται από τα ΑΕΙ για θέματα αναμόρφωσης των σπουδών και εκσυγχρονισμού της ανώτατης παιδείας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού επισήμανε ότι η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι ίδια με άλλες που έγιναν πριν έξι μήνες, πριν ένα χρόνο, ακόμα και πριν δύο χρόνια, τόνισε: "Συζητάμε τα ίδια ακριβώς θέματα γιατί δεν έγινε ούτε ένα βήμα για την αντιμετώπισή τους, ενώ τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί".

Αναφερόμενος στις διαδοχικές συναντήσεις, είτε του πρώην πρωθυπουργού, Α. Παπανδρέου, είτε του νυν Κ. Σημίτη, με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναρωτήθηκε αν γίνονται μόνο για να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι το θέμα δεν είναι οι συναντήσεις, αλλά η αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του υφυπουργού περί δήθεν εμβάθυνσης του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, ο Γερ. Αραβανής σημείωσε πως μπορεί αυτή να νοηθεί αν αναλογιστεί κανείς την πολιτική που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση. "Ιδιωτικοποιείται ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού έργου σε όλες τις βαθμίδες", επισήμανε.

Υπογράμμισε ότι τα πανεπιστήμια ασφυκτιούν οικονομικά ενώ υπάρχει και μεγάλη καθυστέρηση των χρηματοδοτήσεων από το δεύτερο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Τέλος, παρατήρησε ότι οι 1.000 νέες θέσεις προσωπικού που ο υφυπουργός είπε ότι θα προσληφθούν στα προσεχή τρία χρόνια είναι εντελώς ανεπαρκείς αφού οι κενές θέσεις είναι 4.200.

"Χρειάζεται ευρύ μέτωπο παιδείας"

Το ΤΕΙ Ηρακλείου επισκέφτηκε χτες ο Σπ. Χαλβατζής στα πλαίσια της περιοδείας του στην Κρήτη

Το ΤΕΙ Ηρακλείου επισκέφτηκε χτες στα πλαίσια της περιοδείας του στην Κρήτη, ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συζήτησε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Μ. Καραναστάση και σπουδαστές τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα.

"Τα κονδύλια που δίνονται δεν επαρκούν", τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΙ και ενημέρωσε τον Σπ. Χαλβατζή για την απόφαση να κλείσει το ΤΕΙ αν μέχρι τις 31 του Ιούνη δεν έχουν δοθεί τα επιπλέον κονδύλια που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ μετέφερε τη δέσμευση του Κόμματος για τις απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Αμέσως μετά, ο Σπ. Χαλβατζής επισκέφτηκε τέσσερα τμήματα του ΤΕΙ και συζήτησε με τους σπουδαστές θέματα που σχετίζονται με τις επιλογές της ΕΕ και συγκεκριμένα της "Λευκής Βίβλου". Ο Σπ. Χαλβατζής μίλησε για τη λογική κατηγοριοποίησης και των σπουδαστών και υπογράμμισε την ανάγκη για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Οι σπουδαστές του ΤΕΙ Ηρακλείου συμφώνησαν στην ανάγκη για ενωμένη πάλη σπουδαστών, φοιτητών, μαθητών και γονιών μαζί με το λαό για τη σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων της παιδείας.

Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση αύριο

Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση διοργανώνουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη,αύριο στις 7 μμ, στο κινηματοθέατρο της Α Φοιτητικής Εστίας. Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το λατινοαμερικάνικο συγκρότημα "Sol y sal" και το μουσικό συγκρότημα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη". Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει ο Οσβάλντο Κοβάτσο,επιτετραμμένος της κουβανικής πρεσβείας στη χώρα μας, που θα μιλήσει για τις εξελίξεις στην Κούβα.

Στο μεταξύ, έντονο ήταν το ενδιαφέρον των σπουδαστών για την έκθεση αντιπολεμικού βιβλίου που διοργάνωσαν οι ΠΚΣ στο ΤΕΙ. Από τη Δευτέρα μέχρι και χτες που ολοκληρώθηκε, εκατοντάδες σπουδαστές ξεναγήθηκαν στον κόσμο του αντιπολεμικού βιβλίου. Συζήτησαν για τον κίνδυνο του πολέμου που παραμένει υπαρκτός για τη χώρα μας, για το ρόλο των ξένων δυνάμεων στην αποσταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων και της Μεσογείου και για την ανάγκη ανάπτυξης του φιλειρηνικού κινήματος με την ενεργό συμμετοχή των νέων, φοιτητών και σπουδαστών.

Κόντρα

Κόντρα στο υποτονικό κλίμα που καλλιεργούν οι άλλες παρατάξεις, οι ΠΚΣ δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης

Μήνυμα αγώνα στέλνουν οι ΠΚΣ στους φοιτητές του Πάντειου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ