ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνέδριο για τη δημόσια υγεία

Επιστροφή στη διατροφή των παππούδων και γιαγιάδων μας συνιστούν για μία ακόμη φορά οι ειδικοί, μέσα από το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Δ. Τριχόπουλος,κατά τις χτεσινές εργασίες του συνεδρίου, επανέλαβε πως ένα σημαντικό ποσοστό τη θνησιμότητας από τις κακοήθεις νεοπλασίες και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, μπορεί να μειωθεί με τη σωστή διατροφή.

Ο Δ. Τριχόπουλος παρουσίασε συμπεράσματα μελετών που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια σε σχέση με το αλάτι και δείχνουν πως το αλάτι σε μεγάλες δόσεις αποτελεί καρκινογόνο ουσία. Η κατάχρησή του μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του στομάχου και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αλάτι καταστρέφει τη βλεννογόνο, δηλαδή το κάλυμμα του στομάχου και δυσχεραίνει την έκκριση του υδροχλωρικού οξέως.

Σε άλλο "τραπέζι" συζητήθηκε η αύξηση των ατυχημάτων στη χώρα μας. Ο Ι. Παπαδόπουλος,υπεύθυνος του Τομέα Πρόληψης Ατυχημάτων του ΕΚΑΒ, τόνισε πως η Ελλάδας βρίσκεται στην πρώτη θέση νεκρών σε τροχαία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη δεκαετία 1985 - 94 οι νεκροί ανήλθαν στους 16.962 και οι τραυματίες στους 271.453, εκ των οποίων οι περισσότεροι είχαν ηλικία 15 - 24 χρόνων. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις και στους θανάτους από δηλητηριάσεις. Το 67% των δηλητηριάσεων προέρχεται από φάρμακα και απορρυπαντικά. Και στα εργατικά ατυχήματα οι αριθμοί είναι μεγάλοι, αλλά δεν υπάρχουν πανελλαδικές μελέτες. Μόνο στο ΙΚΑ κάθε χρόνο συμβαίνουν περίπου 25.000 ατυχήματα.

Για τη σχέση ανθρώπινης συμπεριφοράς και Δημόσιας Υγείας μίλησε η Ε. Πετρίδου,επ. καθηγήτρια Επιδημιολογίας. Παρουσίασε συμπεράσματα έρευνας που έγινε στη χώρα μας σε μαθητές ηλικίας 12 - 17 χρόνων. Σύμφωνα με αυτά, το 15% των μαθητών απάντησαν ότι είναι καπνιστές, 42% ότι κάνουν κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών, 10% ότι δεν παίρνουν προφυλάξεις στις ερωτικές τους σχέσεις, 5% ότι έχουν οδηγήσει μετά τη χρήση οινοπνεύματος.

Στο ΣτΕ το ΠΔ για την ονομαστικοποίηση
  • Το 100% των μετοχών εταιριών, που μετέχουν σε δημόσια έργα ή προμήθειες του δημοσίου, πρέπει να είναι ονομαστικοποιημένες
  • Υπάρχουν όμως "παράθυρα"

Υπογράφηκε χτες από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την ονομαστικοποίηση των μετοχών των Ανωνύμων Εταιριών που συμμετέχουν σε έργα ή προμήθειες του δημοσίου, με προϋπολογισμό άνω του 1 δισ. δρχ., όπως προβλέπει ο νόμος 2323/95 για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το σχέδιο του ΠΔ στάλθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την παράκληση να εξεταστεί μέχρι τις 28 του Μάρτη.

Με το νομοσχέδιο αυτό καθορίζονται οι λεπτομέρειες και η διαδικασία για την ονομαστικοποίηση του 100% των μετοχών των εταιριών που μετέχουν σε δημόσια έργα ή προμήθειες του δημοσίου, μέχρι φυσικού προσώπου. Παράλληλα υποχρεούνται μέχρι τις 2 του Μάη (ημερομηνία που λήγει η τρίμηνη παράταση που δόθηκε) να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στους φορείς που διενεργούν ή διενήργησαν διαγωνισμούς.

Στο εξής, όπως προβλέπει το ΠΔ, κάθε εταιρία που συμμετέχει σε διαγωνισμό του δημοσίου εκτός των άλλων δικαιολογητικών θα πρέπει να υποβάλει:

  • Πιστοποιητικό της αρμόδιας αρχής που εποπτεύει την εταιρία, ότι οι μετοχές της είναι ονομαστικές, είτε είναι εισαγμένη στο Χρηματιστήριο, είτε όχι.
  • Αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των μετόχων της εταιρίας και τον αριθμό των μετοχών κάθε μετόχου.

Η ίδια διαδικασία προβλέπεται να ακολουθηθεί ακόμη και αν μέτοχοι της συγκεκριμένης εταιρίας είναι άλλη ή άλλες ανώνυμες εταιρίες, που θα πρέπει και αυτές να ονομαστικοποιήσουν τις μετοχές τους.

Το ΠΔ προβλέπει κυρώσεις για τους παραβάτες της υποχρέωσης ονομαστικοποίησης των μετοχών, όπως στέρηση του δικαιώματος ψήφου στη Γενική Συνέλευση της εταιρίας, καθώς και τη μη καταβολή μερίσματος.

Επίσημα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε χτες ότι σε συνεννόηση με τα άλλα κόμματα "θα θωρακίσει πλήρως" την αρχή της ονομαστικοποίησης, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η αναγκαστική εκποίηση των μετοχών που δεν προσκομίζονται εγκαίρως προς ονομαστικοποίηση. Πηγές όμως του ίδιου υπουργείου διοχέτευαν την άποψη ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εγκριθεί το συγκεκριμένο ΠΔ από το ΣτΕ, επειδή εξαιρεί από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης τις εταιρίες που έχουν έδρα τους άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ίδιες μάλιστα πηγές έφταναν στο σημείο να χαρακτηρίζουν το μέτρο της ονομαστικοποίησης ως "λαϊκίστικο"!..

Πάντως, όπως έχει γράψει εξαρχής ο "Ρ", ακόμη και αν ισχύσει το ΠΔ ως έχει, οι εταιρίες θα βρουν τρόπο να παρακάμψουν την υποχρέωση ονομαστικοποίησης, είτε επειδή τα μεγάλα δημόσια έργα προκηρύσσουν πλέον Ανώνυμες Εταιρίες για λογαριασμό του δημοσίου, είτε επειδή μπορούν να μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλη χώρα της Κοινότητας...

ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Η Κομισιόν "φρονεί" ότι τηρούνται οι νόμοι

Με προσεγμένες διατυπώσεις και κρατώντας αποστάσεις από τους χειρισμούς της κυβέρνησης απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε προφορική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Β. Εφραιμίδη,σχετικά με το Πάρκο Ελευθερίας. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα προβεί στους αναγκαίους ελέγχους σε προσεχή συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του έργου κατασκευής βοηθητικών χώρων του Μεγάρου Μουσικής της Αθήνας, για να διαπιστώσει εάν υπάρχει παραβίαση στο σχέδιο "που υποβλήθηκε για συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο του περιφερειακού προγράμματος Αττικής, το οποίο προβλέπει την κατασκευή γκαράζ στο χώρο του Πάρκου Ελευθερίας, 750 μέτρων και όχι 2.000 - 2.500".

Ο Β. Εφραιμίδης στην ερώτησή του μετέφερε τις καταγγελίες μαζικών φορέων και πολιτών που αντιτίθενται στην καταστροφή του πρασίνου και του ιστορικού χώρου του Πάρκου, καθώς και στην κατασκευή κτισμάτων και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα επιβαρύνουν το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον την περιοχής. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιστοποιήσει αν θα προβεί στη χρηματοδότηση και του Συνεδριακού Κέντρου του Μεγάρου Μουσικής, στα πλαίσια του προγράμματος που έχει ήδη εγκριθεί για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα και από το οποίο θα απορροφηθεί το συνολικό κόστος κατασκευής του έργου.

Η Επιτροπή απατώντας, υπογράμμισε το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές "προέβησαν στην τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος όσον αφορά το εν λόγω σχέδιο, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις του Συμβουλίου Επικρατείας" και γι' αυτό "φρονεί (σ.σ.: δεν είναι σίγουρη δηλαδή) ότι η υλοποίηση του σχεδίου τηρεί τη σχετική νομοθεσία". Παραβλέπει ωστόσο ότι στο εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα δε γίνεται απολύτως καμιά αναφορά για την ύπαρξη και την κατασκευή Συνεδριακού Κέντρου, όπως επίσης και για τη συμβολή του Κέντρου αυτού στην ανάπτυξη του τουρισμού.

ΚΚΕ
Παρέμβαση στη Βουλή για τους πλημμυροπαθείς Εβρου

Μέτρα από την κυβέρνηση για την άμεση και ουσιαστική αποζημίωση και αποκατάσταση των πλημμυροπαθών της περιοχής Εβρου και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός.

Τα σημάδια της μεγάλης νεροποντής του Φλεβάρη, είναι έντονα στα χωριά ολόκληρης της παραμεθόριας περιοχής του Εβρου, όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές ανέρχονται σε 2 δισ. δραχμές περίπου. Σ' αυτά δεν υπολογίζονται οι καταστροφές στις καλλιέργειες, αφού πλημμύρισαν 160.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, ανάμεσά τους 40.000 στρέμματα σιτηρά και 10.000 με βαμβάκι. Ομως μέχρι σήμερα οι πλημμυροπαθείς της περιοχής έχουν πάρει μόνο υποσχέσεις.

Η πολύπαθη περιοχή του Εβρου κινδύνευσε με πλήρη καταστροφή από τα νερά του ποταμού Εβρου και αυτό γιατί, όπως καταγγέλλουν οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες, η αντιπλημμυρική θωράκιση είναι σχεδόν ανύπαρκτη και υπάρχει έλλειψη υποδομής, τόσο σε έργα όσο και σε μηχανήματα. Οπως καταγγέλλει ο κοινοτάρχης του Ελληνοχωρίου, αν και υπήρξε αντλιοστάσιο στην περιοχή δε λειτούργησε, γιατί είναι σε χαμηλό ύψος και πλημμύρισε πριν από τα χωράφια της κοινότητας!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ξαναζεσταμένες εξαγγελίες έργων

Αναγγελίες για έργα που έχουν εξαγγελθεί και στο παρελθόν, αλλά χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έναρξης και αποπεράτωσης, έκανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Κ. Τσίμας,σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Για παράδειγμα, τα έργα της δυτικής εισόδου Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 5,5 δισ. δραχμών, ενώ μνημονεύεται για πολλοστή φορά ότι είναι υπό δημοπράτηση, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολύ αόριστη διακήρυξη και τίποτα άλλο. Το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σερρών, συνολικού προϋπολογισμού 14 δισ. δρχ., δε θα ανεγερθεί στο οικόπεδο που προβλεπόταν και είναι άγνωστο πότε θ' αρχίσει η κατασκευή του.

Ο Κ. Τσίμας είπε ότι το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας καλύφθηκε μόνο κατά 54% και απέδωσε την υστέρηση στην έλλειψη ουσιαστικής ετοιμότητας για την κατασκευή των μεγάλων έργων του προγράμματος (νοσοκομεία, μεγάλα οδικά έργα κλπ.). Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις για πολλές δράσεις του πρωτογενούς τομέα, κυρίως επιδοματικού χαρακτήρα, και ότι δεν εξειδικεύτηκαν οι ενέργειες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για τα έργα που ήδη παραδόθηκαν προς χρήση, όπως η αίθουσα αναχωρήσεων εξωτερικού στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", ο Κ. Τσίμας είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τις εργασίες που έγιναν και επέρριψε ευθύνες στους φορείς που ετοιμάζουν τις μελέτες και προχωράνε στην κατασκευή, ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι "η Περιφέρεια δίνει μόνο τα χρήματα".

Καταλήγοντας, ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται η ίδρυση στην Περιφέρεια δύο ινστιτούτων: Κλωστοϋφαντουργίας και Τροφίμων - Ποτών.

Στην ονομαστικοποίηση των μετοχών τους πρέπει να προχωρήσουν οι τεχνικ

Στην ονομαστικοποίηση των μετοχών τους πρέπει να προχωρήσουν οι τεχνικές εταιρίες, αν εγκριθεί από το ΣτΕ το ΠΔ που κατατέθηκε χτες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ