ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Απεργούν σήμερα πανελλαδικά

Ιδιωτικοποιήσεις, συλλογικές συμβάσεις και ελλείψεις προσωπικού τα μέτωπα της κινητοποίησης

Απεργούν σήμερα πανελλαδικά οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας τους και με αιτήματα αιχμής: Να μπει ένα φρένο στον κατήφορο των ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών, να υπογραφεί ικανοποιητική συλλογική σύμβαση, να καλυφθούν με προσλήψεις μονίμων τα κενά που υπάρχουν στους δήμους με βάση τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας κ.ά.

Οι απεργοί της Αθήνας θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας τους, στην πλατεία Καραϊσκάκη και θα κάνουν από εκεί πορεία μέχρι το υπουργείο Εσωτερικών.

Παράλληλα όμως δράση ανέλαβαν και οι γνωστοί απεργοσπαστικοί μηχανισμοί στο Δήμο Αθήνας όπου εμφανίστηκε το φαινόμενο να κάνει δηλώσεις για τους λόγους που δε θα απεργήσουν τα μέλη ενός σωματείου, όχι κάποιος συνδικαλιστής αλλά ο διευθυντής της Διεύθυνσης Καθαριότητας.

Από την πλευρά τους οι απεργοί επισημαίνουν ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών, θίγονται τόσο οι εργασιακές σχέσεις όσο και τα συμφέροντα των δημοτών, καθώς ανατρέπονται τα όποια λαϊκά χαρακτηριστικά της Αυτοδιοίκησης και επιβάλλονται νέα χαράτσια στους δημότες. Η σημερινή απεργία είναι η πρώτη του προγράμματος που έχει εγκρίνει η ΠΟΕ ΟΤΑ και η συνέχειά της θα δοθεί με 48ωρη στις 1 και 2 του Απρίλη.

Κόντρα στην απεργία που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία και στηρίζεται από το σύνολο σχεδόν των συλλόγων εργαζομένων όλης της χώρας εμφανίστηκε χτεςένα από τα σωματεία του Δήμου της Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων στην Καθαριότητα. Δηλώσεις όμως για τους λόγους που ενδεχόμενα δε θα απεργήσουν τα μέλη αυτού του σωματείου δεν έκανε κανένας συνδικαλιστής του χώρου. Παραδόξως τη σχετική ανακοίνωση έκανε σε ραδιοσταθμό ο διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου, Χρήστος Δημητρακόπουλος,που ταυτόχρονα δήλωσε πως το σωματείο της Αθήνας δεν προβάλει διαφορετικά αιτήματα από αυτά της Ομοσπονδίας! Το σημείο της διαφοροποίησης εντοπίζεται στο αίτημα που προβάλλεται από το σωματείο της Αθήνας να ισχύει η ΣΣΕ που υπέγραψαν τέσσερα σωματεία του δήμου με το δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο,σύμβαση που δεν έχει γίνει αποδεκτή από την Ομοσπονδία, καθώς εργοδότης δεν είναι ο δήμαρχος αλλά το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έτσι μένει στο απυρόβλητο, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος και για διμερείς συμβάσεις σε βάρος της κλαδικής.

Στη Θεσσαλονίκη

Σύσσωμοι θα μετέχουν και οι εργαζόμενοι των δήμων και κοινοτήτων του Νομού Θεσσαλονίκης στις απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξε η ΠΟΕ - ΟΤΑ, μετά από απόφαση των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων. Από το πρωί δε θα λειτουργήσει καμία δημοτική ή κοινοτική υπηρεσία στο νομό, ενώ έχει προγραμματιστεί απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί μπροστά στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Οπως δηλώνουν εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας δε θα σταματήσουν αλλά θα κλιμακωθούν και μετά την 48ωρη απεργία στις 1 - 2 Απρίλη αν η δημοτική αρχή δεν επιλύσει, πέρα από τα αιτήματα που θέτει η ΠΟΕ - ΟΤΑ, τα ιδιαίτερα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα αιτήματα που θέτει ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης αφορούν, την άμεση καταβολή των αναδρομικών από τις ΣΣΕ του 1994 - 95 και της πρώτης δόσης του ειδικού επιδόματος, την άμεση συνεδρίαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου για τις μετατάξεις, τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς και την κατοχύρωση της ενιαίας σχέσης εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του δήμου. Να σημειωθεί πως 800 εργαζόμενοι απασχολούνται στον Δήμο Θεσσαλονίκης ως έκτακτοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με εργολαβικές συμβάσεις, στερούμενοι τα στοιχειώδη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΔΕΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Τώρα θα "πνίξουν" με γκάζι την πόλη

Με αντίτιμο 3 δισ. για "έργα ανάπλασης", ο δήμαρχος Γ. Χάσκας έδωσε το "πράσινο φως" για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, κόντρα στους αγώνες που έκαναν επί 15 χρόνια οι Κερατσινιώτες

Τους ασκούς του Αιόλου ανοίγει η απόφαση της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε χτες η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, για την εσαεί επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, ενός ιδιαίτερα ρυπογόνου εργοστασίου που κρατήθηκε κλειστό τα τελευταία 15 χρόνια, χάρη στους δυναμικούς αγώνες των κατοίκων της περιοχής. Την Κερκόπορτα άνοιξαν χτες δύο τοπικά κυβερνητικά στελέχη, ο δήμαρχος της πόλης Γ. Χάσκας και ο βουλευτής της Β Πειραιά Γ. Καψής, που έσπευσαν να εξασφαλίσουν άλλοθι στην κυβερνητική απόφαση, κυριολεκτικά, έναντι πινακίου φακής. Οι υπόλοιποι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος, παρότι είχαν κληθεί να πάρουν θέση σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο, προτίμησαν, φρονίμως ποιούντες, να απουσιάσουν.

Το τίμημα για την εξαγορά της συναίνεσης του δημάρχου και του τοπικού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ είναι τρία δισ. Τόσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα δώσει για έργα ανάπλασης περιφερειακά του εργοστασίου. Το γεγονός ότι μία τέτοια εξέλιξη βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με όλες τις μέχρι τώρα αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου της πόλης και βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους κατοίκους της περιοχής που αναγκάζονται να συμβιώσουν και πάλι με το χάρο πάνω απ' το κεφάλι τους, δε φαίνεται να ενοχλεί πλέον τον δήμαρχο της πόλης, ο οποίος, όλο και πιο συχνά, εμφανίζεται να παίρνει διαζύγιο με όποια αγωνιστική παράδοση υπάρχει στο Κερατσίνι.

Πλαστή συμφωνία

Τις ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία της ΔΕΗ στο Κερατσίνι έκαναν με κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου και Κ. Λαλιώτης, παρουσία και του προέδρου της ΔΕΗ, Γ. Μπιρδιμήρη. Οι ανακοινώσεις συνοδεύτηκαν με παραδοχές για το ασύμφορο της επένδυσης, αλλά και υποσχέσεις στους κατοίκους της περιοχής για ...πρόγραμμα ανάπλασης περιφερειακά του εργοστασίου, ύψους 3 δισεκατομμυρίων δραχμών...

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης σύσκεψη, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου και βουλευτές της Β Πειραιά. Η υπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει ως προϊόν διαλόγου την απόφαση της κυβέρνησης, αποκρύπτοντας τις αντιδράσεις, αλλά και τις εναλλακτικές προτάσεις που κατέθεσαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας του ΔΣ και οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στη σύσκεψη διαφώνησαν με την επαναλειτουργία οι συνδυασμοί "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση", "Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση", "Ανθρώπινη Πόλη" και "Νέα Δημοτική Πνοή", καθώς και οι βουλευτές του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής και της ΝΔ Α. Νεράντζης.Συμφώνησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής,ενώ δεν εμφανίστηκαν οι Κ. Λάλος,Γρ. Νιώτης,Ν. Γαλανός,Π. Κρητικός και Γ. Διαμαντίδης.

Το ΚΚΕ

Με δήλωσή του, ο παριστάμενος στη σύσκεψη βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής σημειώνει πως αυτό που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως "συμφωνία", "δεν είναι προϊόν καμιάς σύσκεψης και διαλόγου με τοπικούς φορείς και βουλευτές, αλλά απόφαση της κυβέρνησης, την οποία ανακοίνωσε. Είναι μία συμφωνία, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις ως τα σήμερα αποφάσεις του ΔΣ Κερατσινίου, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την απομάκρυνση της ΔΕΗ και του λαού του Κερατσινίου. Είναι μια απόφαση παραμονής εσαεί του εργοστασίου στον Αη - Γιώργη. Κανένα επιχείρημα, ούτε οικονομικό, ούτε ενεργειακό, δεν μπορεί να τη δικαιολογήσει, παρά μόνο η παντελής αδιαφορία της κυβέρνησης για την πλέον υποβαθμισμένη περιοχή του Λεκανοπεδίου και για το λαό που την κατοικεί. Στο χέρι του λαού του Κερατσινίου είναι να πει ένα μεγάλο "όχι" σε αυτή την απαράδεκτη απόφαση και να διεκδικήσει απομάκρυνση της ΔΕΗ και, παράλληλα, περιβάλλον ανθρώπινο για τους Κερατσινιώτες και τα παιδιά τους".

Εσαεί λειτουργία

Σύμφωνα με το πλάνο που ανακοίνωσε η υπουργός Ανάπτυξης, το εργοστάσιο θα επαναλειτουργήσει με φυσικό αέριο την ερχόμενη τριετία 8 μήνες κάθε χρόνο και για άλλα τρία χρόνια από τρεις μήνες το χρόνο. Στη συνέχεια, θα τεθεί σε "ψυχρή εφεδρεία" εσαεί, αλλά δε θα κλείσει και δε θα παραδοθεί στους κατοίκους ως χώρος αναψυχής και πράσινου. Αντίθετα, όποτε κρίνει η κυβέρνηση, θα επαναλειτουργεί! Για τη σκοπιμότητα της απόφασης, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ ομολόγησε ότι η επένδυση ύψους 12 δισ. δρχ., για τη μετατροπή της μονάδας σε ικανή να λειτουργήσει με φυσικό αέριο, είναι αντιοικονομική, αφού η απόδοσή της περιορίζεται στο 36% έναντι απόδοσης 52% των μονάδων που πρόκειται να κατασκευαστούν στην Κομοτηνή και τη Φλώρινα. Ευθέως, δηλαδή, ομολογείται, ότι το Κερατσίνι καλείται να πληρώσει τις καθυστερήσεις στο έργο του Φυσικού Αερίου, τις οποίες, όπως εμμέσως παραδέχτηκε και η ίδια η υπουργός, θα πληρώσει η ΔΕΗ, επενδύοντας αντιοικονομικά.

  • Η χτεσινή συνέντευξη διανθίστηκε και με απειλές προς τους Κρητικούς, που αντιδρούν στην κατασκευή μονάδας της ΔΕΗ στην περιοχή Αθερινόλακκος του Νομού Λασηθίου. Η υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως "η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναλάβει το κόστος καμιάς αποζημίωσης, σε περίπτωση που το νησί βυθιστεί σε μπλακ άουτ τους θερινούς μήνες".
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Στις καλένδες και πάλι

Ούτε χτες δεν ανακοινώθηκαν οι χωροθετήσεις για τις νέες Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων

Για μία ακόμα φορά, χτες, η κυβέρνηση αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες της για τη χωροθέτηση των περιοχών όπου πρέπει να εγκατασταθούν δύο Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Αττική, προκειμένου να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα με τα απορρίμματα και το οποίο μέχρι τώρα λυνόταν σε βάρος των Ανω Λιοσίων και του Θριάσιου Πεδίου. Στη διάρκεια σχετικής σύσκεψης που έγινε στο Δήμο Αθήνας, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,παρά το γεγονός ότι υπάρχει ο επιστημονικά τεκμηριωμένος σχεδιασμός και το θεσμικό πλαίσιο, αρνήθηκε να ανακοινώσει τη χωροθέτηση των αναγκαίων χώρων και παρέπεμψε για μια ακόμα φορά το θέμα στις καλένδες, στο όνομα ενός διαλόγου που μόνο ως πρόσχημα πλέον χρησιμοποιείται. Η λύση του προβλήματος, μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων, μετατίθεται σε πρώτη φάση για έναν ακόμα μήνα αργότερα, ενώ ταυτόχρονα αφήνονται περιθώρια στην ηγεσία της ΤΕΔΚΝΑ να προωθήσει αντί της μηχανικής ανακύκλωσης, την καύση και την πυρόλυση. "Λύσεις", που εγκαταλείπονται διεθνώς, αμφισβητούνται επιστημονικά και που ο ίδιος ο υπουργός δηλώνει ότι δεν τις αποδέχεται.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, οι πρόεδροι των ΤΕΔΚΝΑ, ΚΕΔΚΕ και ΕΣΔΚΝΑ και ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων. Αποφασίστηκε σε 12 μέρες το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο ΕΣΔΚΝΑ να προτείνουν νέες θέσεις για τους ΟΕΔΑ, με βάση τη μελέτη του Πολυτεχνείου, που δημοσιοποιείται στις 5 του Απρίλη. Αποφασίστηκε ακόμα η συγκρότηση επιτροπής από ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΣΔΚΝΑ και δημάρχους των εμπλεκόμενων περιοχών να καταθέσουν σε ένα μήνα πρόταση χωροθέτησης. Δόθηκε μάλιστα η δυνατότητα στην ΤΕΔΚΝΑ να καταθέσει προτάσεις διαχείρισης σε νέους χώρους. Γίνεται φανερό πως οι αποφάσεις αυτές, ενώ διακρίνονται από ένα πνεύμα διαλόγου, παραπέμπουν σε λύσεις μειωμένου πολιτικού κόστους...

Ο υπουργός δήλωσε μετά τη σύσκεψη ότι το υπουργείο έχει ολοκληρωμένο σχεδιασμό, κοινά πλάνα με ΕΣΔΚΝΑ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ΟΤΑ, τους πόρους (45 δισ.) και το θεσμικό πλαίσιο για να αποφασίσει σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Παραδέχτηκε ότι περιθώρια διαλόγου δεν υπάρχουν και ότι είναι εγκληματική κάθε καθυστέρηση. Είπε όμως ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί με την ΤΑ και τα κόμματα και ότι λύση θα δοθεί σε ένα μήνα, χρόνος που θεωρείται ήδη απίθανος για την εξεύρεση άλλης λύσης.

Ο υπουργός τάχθηκε κατά της καύσης και της πυρόλυσης, όμως έδωσε το "πράσινο φως" στην ηγεσία της ΤΕΔΚΝΑ να διεκδικήσει τέτοιες λύσεις. Ο πρόεδρός της Αντ. Αντωνίου,που έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των "λύσεων" αυτών, δήλωσε ότι η Ενωση τις εξετάζει και έκανε σαφές ότι θα τις προτείνει, γεγονός που σε συνάρτηση με τη στάση του υπουργού συνεπάγεται και άλλη καθυστέρηση, λόγω και περαιτέρω "διαλόγου".

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Επιμένει ο Λογοθέτης

Επιμένει καταστροφικά και παράνομα η παράταξη του δημάρχου Πειραιά Στ. Λογοθέτη,που επαναφέρει στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της "Υπεραγοράς", επιχειρώντας να χαρίσει σε ιδιώτη τα οικόπεδα, για να οικοδομήσει σ' αυτά πολυώροφο κτίριο και υπόγειο γκαράζ στη θέση της πλατείας και του χώρου πράσινου, που προβλέπεται στην περιοχή.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η επιτροπή του άρθρου 18 της Νομαρχίας Πειραιά έχει ακυρώσει "για παράβαση νόμου" την απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής, με την οποία προωθήθηκε με εξόφθαλμα παράνομες διαδικασίες η εκποίηση των οικοπέδων. Για μια ακόμα φορά η πλειοψηφία στο Δήμο Πειραιά ετοιμάζεται να παρανομήσει, επιχειρώντας να "νομιμοποιήσει" ως αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (;) επιλογές της, οι οποίες έχουν ήδη ακυρωθεί από τα αρμόδια όργανα.

Στην προσφυγή που υπέβαλαν στην επιτροπή του άρθρου 18 και δικαιώθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Κίνησης "Πειραιάς Αναγέννηση" Π. Σαλπέας και Κ. Τζατζάνης,προσβάλλοντας ως παράνομο στο σύνολό του το "έργο" επικαλέστηκαν την εγγύτητα του σχεδιαζόμενου γκαράζ με σχολικό συγκρότημα, τη σαθρότητα της δημοπρασίας και την καταπάτηση της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Οσον αφορά μάλιστα τη δημοπρασία που έγινε, περιείχε κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων τρεις στην ουσία διαφορετικές δημοπρασίες, "χωρίς δυνατότητα αντικειμενικής σύγκρισης των πλειοδοτούντων και με παρεπόμενες δυνατότητες μεροληπτικής προτίμησης σε βάρος του δήμου".

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την "παράνομη και διαβλητή" διαδικασία που ακολουθήθηκε αφορούν τόσο το δήμο, καθώς διαγράφονται δυνατότητες επιλεκτικής και προνομιακής διάκρισης σ' αυτούς που διαχειρίζονται τη δημοτική περιουσία, όσο και τους "επενδυτές", οι οποίοι επιμένουν, παρά τη δυναμική αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, σε μια ογκώδη, αλλά αβέβαιη συναλλαγή. Οι κραυγαλέες ασάφειες και νοθεύσεις στους όρους της δημοπρασίας, που καταγγέλλει η Κίνηση "Πειραιάς Αναγέννηση", για να μην τους αποτρέπουν, προφανώς τους εξυπηρετούν!

Θα τους αποτρέψει όμως με τις αγωνιστικές του κινητοποιήσεις ο πειραϊκός λαός που διεκδικεί το αυτονόητο, την ανάσα πράσινου στη γειτονιά του...

ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Δυναμική αντίδραση

Κλείνουν σήμερα την πλατεία Κένεντι αντιδρώντας στην κατασκευή υπερλεωφόρου, που θα χωρίσει στα δύο την πόλη

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη της πλατείας Κένεντι απαντούν σήμερα οι Χαλανδριώτες στην κατασκευή της λεωφόρου Πεντέλης, που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ στα πλαίσια της "αναδιάρθρωσης" του οδικού δικτύου του Λεκανοπεδίου της Αθήνας. Με κεντρικό σύνθημα "Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην καταστροφή του Χαλανδρίου", οι κάτοικοι της πόλης θα καταλάβουν για δύο ώρες, από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα,την πλατεία Κένεντι διαδηλώνοντας έτσι την αντίθεσή τους στην υπερλεωφόρο.

Με την πεποίθηση ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης τους και συνολικά της πρωτεύουσας, αντιμετωπίζεται μόνο με μια σοβαρή και μακροχρόνια πολιτική ανάπτυξης των μέσων μαζικής μεταφοράς, η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων και ο Δήμος Χαλανδρίου που διοργανώνουν τη σημερινή συγκέντρωση - κατάληψη,διαδηλώνουν ταυτόχρονα ενάντια στο σύνολο των οδικών έργων που προβάλλονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως έργο επίλυσης του κυκλοφοριακού προβλήματος της Αθήνας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη λεωφόρο Πεντέλης, μήκους 3 χιλιομέτρων, σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι ο "τεράστιος αυτός δρόμος θα διασπάσει περιοχές κατοικίας, θα απομονώσει τμήματα του Δήμου Χαλανδρίου, θα προκαλεί υψηλό θόρυβο και ατμοσφαιρική ρύπανση". Για το θέμα, χτες ο δήμαρχος Χαλανδρίου Κώστας Παττακός,έδωσε συνέντευξη Τύπου ζητώντας την επανεξέταση του συνολικού σχεδιασμού του έργου, "όπου κυριαρχεί η λογική της δημιουργίας υποδομής για το αυτοκίνητο και μόνο", ενώ τόνισε ότι η κατασκευή της Λ. Πεντέλης, σε συνδυασμό με τη λεωφόρο Σταυρού - Ελευσίνας, που επίσης διαπερνά το Χαλάνδρι και τον κόμβο της Μεταμόρφωσης που προβλέπεται, θα αλλοιώσουν τον προαστιακό χαρακτήρα του Χαλανδρίου. Η επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Χαλάνδρι - Αγωνιστική Πορεία", Λούλα Καρατζά,τόνισε πως η αποσυμφόρηση της πρωτεύουσας δεν μπορεί να γίνει με έργα, όπως η κατασκευή του αεροδρομίου στα Σπάτα, το οποίο και θα εξυπηρετεί η Λ. Πεντέλης. Σημείωσε πως η κεντρική διοίκηση, για άλλη μια φορά απέδειξε ότι δε σέβεται τον πολίτη. Χαρακτηριστικά τόνισε:"Δε συμφωνούμε ότι οι παρεμβάσεις στο Χαλάνδρι γίνονται επειδή κάποιοι δεν έκαναν καλές μελέτες. Αντίθετα μελέτησαν πολύ καλά πώς θα καταστρέψουν το Χαλάνδρι. Η κατασκευή των έργων γενικά με αυτοχρηματοδότηση, συμπλήρωσε θέτοντας και μία ακόμα παράμετρο στο πρόβλημα, συνεπάγεται ότι ο ιδιώτης επεμβαίνει στα έργα, επιβάλλοντας και διόδια".

Το στίγμα της σημερινής συγκέντρωσης των Χαλανδριωτών, έδωσε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Βασίλης Τουρλεντές,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων. "Από τη στάση του ΥΠΕΧΩΔΕ θα εξαρτηθεί μέχρι πότε θα μείνει κλειστή η πλατεία Κένεντι", είπε χαρακτηριστικά.

Προειδοποιητικό κλείσιμο

Μια πρώτη προειδοποιητική απάντηση στην κυβερνητική ανακολουθία - καθώς καθυστερεί την επιλογή των δύο χώρων για δημιουργία ΟΕΔΑ - έδωσε χτες ο Δήμος Ανω Λιοσίων, ο οποίος έκλεισε προειδοποιητικά για 24 ώρες τη χωματερή, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμος Ανω Λιοσίων διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση της λήψης απόφασης από πλευράς ΠΕΧΩΔΕ για την επιλογή άλλων δύο χώρων - εκτός από τα Ανω Λιόσια - για τη διάθεση απορριμμάτων. Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου (8.3.1995) ο υπουργός Κ. Λαλιώτης και ο πρόεδρος της ΕΣΔΚΝΑ Α. Καρούντζος, οι άλλοι δύο χώροι διάθεσης απορριμμάτων, εκτός από τα Ανω Λιόσια, θα είναι στη Βόρεια και στη Νότια Αττική. Οι δήμοι όμως αυτών των δύο περιοχών αντιδρούν και δε δέχονται αυτή την απόφαση.

Το ΔΣ των Ανω Λιοσίων ζητάει την υλοποίηση των όρων των γραπτών συμβάσεων για τη λειτουργία της χωματερής και να μην επιτραπεί η χρήση της επ' αόριστον, λόγω των αντιδράσεων των δήμων της Ανατολικής Αττικής που δε δέχονται το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις τους.

Το λόγο έχει το μαζικό κίνημα

Δήλωση της Ελένης Παπαδοπούλου, εκ μέρους της ΔΑΣ Κερατσινίου

Σε δήλωσή της η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Αγωνιστική Συσπείρωσης" Κερατσινίου, Ελένη Παπαδοπούλου,αναφέρει σχετικά με τη χτεσινή κυβερνητική απόφαση:

"Εκσυγχρονιστική πολιτική" σημαίνει... επαναλειτουργούμε μια μονάδα ρύπανσης ύστερα από 15 χρόνια διακοπής και ενάντια στην εθνική οικονομία. "Εκσυγχρονιστική πολιτική" σημαίνει... πως δε θα τη λειτουργούμε και τους 12 μήνες, καθώς επίσης ότι μετά παρέλευση 6 χρόνων δε φεύγει οριστικά, αλλά παραμένει ως ψυχρή εφεδρεία εσαεί.

"Εκσυγχρονιστική πολιτική" σημαίνει... πως θα ξοδέψουμε - για να σας "χρυσώσουμε το χάπι", κάτοικοι του Κερατσινίου - 3 δισεκατομμύρια δραχμές για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.

"Εκσυγχρονιστική πολιτική" σημαίνει... ότι όλα αυτά ο δήμαρχος του Κερατσινίου τα χαρακτηρίζει "ενδιαφέρουσα πρόταση,που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις του λαού και του Δημοτικού Συμβουλίου", για να προσθέσει ότι "ο λαός του Κερατσινίου, ξέροντας το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συμπεριλάμβανε και την επαναλειτουργία του εργοστασίου, του έδωσε ποσοστό 53 % στις εκλογές του '93"!

Μα σε ποιους νομίζετε πως απευθύνεστε, κύριοι... Σε διανοητικά ανάπηρους; Καταντήσατε οικονομικά ανάπηρο το λαό της χώρας, αλλά παρά τις προσπάθειές σας και την πλύση εγκεφάλου απ' τα ΜΜΕ αυτό δεν το επιτύχατε. Λύσεις υπάρχουν για τη μη επαναλειτουργία της ΔΕΗ. Σύσσωμη η αντιπολίτευση του δήμου και οι βουλευτές τις έθεσαν στην υπουργό. Πολιτική όμως βούληση δεν υπάρχει.Γι' αυτό από σήμερα το λόγο έχει το μαζικό κίνημα και ο λαός του Κερατσινίου. Εμείς ως ΔΑΣ θα πρωτοστατήσουμε σ' αυτόν τον αγώνα με όσες δυνάμεις διαθέτουμε.

Αυτό το φουγάρο, αφού έμεινε 15 χρόνια ανενεργό, θα αρχίσει και πάλι να ξερνάει θάνατο στην καρδιά της πόλης

Από το χτεσινό κλείσιμο της χωματερής στα Λιόσια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ