ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΩΚΙΔΑ - ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Μεθοδεύσεις κατά των συνεταιρισμών

Οι πλειοψηφίες στα διοικητικά συμβούλια (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) στην Αμφισσα εκμισθώνουν το σούπερ - μάρκετ σε ιδιώτες, ενώ στο Αγρίνιο λειτουργούν την Ενωση σαν κυβερνητικό παράρτημα... Το ΚΚΕ καταγγέλλει αυτές τις μεθοδεύσεις

Συρρικνώνουν τις δραστηριότητες των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμφισσας και Αγρινίου - αντί να αναπτύξουν τις εργασίες τους σε όφελος των αγροτών και των καταναλωτών - οι διοικήσεις τους που πρόσκεινται, κατά πλειοψηφία, στα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ακολουθώντας τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, για ξεπούλημα του δημόσιου τομέα και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, οι συνεταιριστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο ΔΣ της ΕΑΣ Αμφισσας, αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία, να "εκμισθώσουν" το σούπερ - μάρκετ που διατηρεί η οργάνωση στην Αμφισσα, σε μεγάλη γνωστή εταιρία. Πρόσχημα ήταν η υπερχρέωση της Ενωσης (από την τοκογλυφική πολιτική που ασκεί η ΑΤΕ με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ). Μάλιστα, τη συγκεκριμένη απόφασή της η πλειοψηφία του ΔΣ προσπαθεί να την "περάσει" από τη γενική συνέλευση της Ενωσης, την οποία συγκαλεί, γι' αυτό το λόγο, μεθαύριο Κυριακή.

Οι μαζικοί φορείς της Φωκίδας (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, Εργατικό Κέντρο, Εμπορικός σύλλογος, Εμπορικό Επιμελητήριο, αγροτικοί σύλλογοι, συνεταιρισμοί και σωματεία εργαζομένων), καταγγέλλουν την απόφαση αυτή και με ανακοίνωσή τους καλούν τους αντιπροσώπους να καταψηφίσουν την πρόταση στη γενική συνέλευση. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των μαζικών φορέων, μαζί με τη μίσθωση του σούπερ μάρκετ θα δοθούν στον ιδιώτη και οι αποθηκευτικοί χώροι της Ενωσης, με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν και σταδιακά να καταργηθούν οι κύριες δραστηριότητές της, ενώ οι εργαζόμενοι θα βρεθούν μπροστά σε απολύσεις και σε αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού καθεστώτος. Ταυτόχρονα, οι επαγγελματίες και έμποροι θα αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό του πολυεθνικού κεφαλαίου που θα κυριαρχήσει και θα"ξεζουμίζει" και τους καταναλωτές.

Η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες και τους εργαζόμενους στην ΕΑΣ Αμφισσας να μη συναινέσουν στους εκβιασμούς - που γίνονται, δήθεν, για το καλό της Ενωσης - και να απομονώσουν τους "προστάτες και αγροτοπατέρες" κλπ.

Με ανακοίνωσή της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ τονίζει ότι το συνεταιριστικό κίνημα βρίσκεται σε σαφή αδυναμία να παρέμβει και να στηρίξει το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών. Οσον αφορά τη διοίκηση της ΕΑΣ Αγρινίου, λειτουργεί στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των προσωπικών συμφερόντων, ενώ σαμποτάρει και κάθε αντίσταση και αγώνα των αγροτών και των εργαζομένων. Διέλυσε τον υπηρεσιακό μηχανισμό, ενώ λειτουργεί με αδιαφάνεια. Τέλος, έκλεισε το τμήμα χονδρικής πώλησης του σούπερ - μάρκετ. Η ΝΕ εκφράζει την ανησυχία της για το μέλλον της Ενωσης Αγρινίου. Διαπιστώνει ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση των συνεταιρισμένων αγροτών και των εργαζομένων για αλλαγή πολιτικής και προσανατολισμού της διοίκησης της ΕΑΣ, υπάρχει σαφής κίνδυνος η οργάνωση να συρρικνωθεί. Τέλος, καλεί τους ενδιαφερόμενους να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια σ' αυτή την αντιαγροτική και αντισυνεταιριστική πολιτική.

Να ακούει τη νεολαία ο Δήμος Αθηναίων

Την ανάγκη να απευθυνθεί ο Δήμος της Αθήνας στους μαζικούς φορείς της νεολαίας και να ακούσει τις προτάσεις τους πάνω σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην πόλη, τόνισε ο Ν. Σοφιανός, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΝΕ, που συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Αθήνας, στα πλαίσια συνάντησης του Δ. Αβραμόπουλου με νεολαιίστικες οργανώσεις.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι συνθήκες ζωής στην πόλη, οι δυνατότητες διασύνδεσης του δήμου με τους νέους και η επαφή των νεολαιίστικων οργανώσεων με τον κοινωνικό περίγυρο. Η ΚΝΕ, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του δημάρχου, συμμετείχε στη συζήτηση και κατέθεσε τις προτάσεις της: Να απευθυνθεί ο δήμος στους μαζικούς φορείς της νεολαίας της πόλης, όπως είναι τα μαθητικά συμβούλια, οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, οι επιτροπές νέων των σωματείων και άλλοι, συζητώντας μαζί τους τις προτάσεις του. Ακόμα να στηρίξει οικονομικά τις πρωτοβουλίες του ΚΕΘΕΑ, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια νέων ανθρώπων να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά. Τέλος, να υποστηρίξει και να αναλάβει πρωτοβουλίες ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό και για τη φιλία και τη συνεργασία των νέων της χώρας μας με τους νέους από τη γειτονική Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Αλβανία και την Τουρκία.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Τα οικόπεδα θα σωθούν!

Ενα ακόμα Δημοτικό Συμβούλιο αναβλήθηκε χτες στον Πειραιά, λόγω έλλειψης απαρτίας των μελών του, με αποτέλεσμα να διασωθούν τα οικόπεδα της "Υπεραγοράς", που η παράταξη του Στ. Λογοθέτη θέλει να παραδώσει σε ιδιώτες για να τα τσιμεντοποιήσουν.

Η αποφασιστικότητα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των κατοίκων, οι προσφυγές των συμβούλων της Κίνησης "Πειραιάς Αναγέννηση" στην επιτροπή του άρθρου 18, ύστερα από τις οποίες ακυρώθηκε ως παράνομη η δημοπρασία που έγινε, απέτρεψαν και συμβούλους της πλειοψηφίας να εμφανιστούν στο χτεσινό ΔΣ, στηρίζοντας με την ψήφο τους μια παράνομη απόφαση.

Την ίδια στιγμή, όμως, στο "μέτωπο" της παράνομης και ελεγχόμενης στάθμευσης η Δημοτική Αρχή, αφού κατάφερε να μεταφέρει το... διάλογο με τους εργαζόμενους εκεί που την εξυπηρετούσε, καταπάτησε ακόμη κι αυτή τη συμφωνία, στην οποία είχαν καταλήξει.

Ετσι ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα παγώσει κάθε δραστηριότητα της ιδιωτικής εταιρίας στον Πειραιά, έως ότου λυθεί οριστικά το θέμα, η ΣΕΛΜΟ συνεχίζει, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, να κόβει παράνομα κλήσεις. Από την περασμένη Παρασκευή μάλιστα έως σήμερα έχει εντείνει τη δραστηριότητά της, συνεργεία της κυκλοφορούν κανονικά στον Πειραιά και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται εντός των ημερών να υποβληθούν μηνύσεις για την υπόθεση αυτή από το Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά.

11η μέρα απεργίας πείνας

"Δεν είμαστε αυτοί που χτίζουν αυθαίρετα πολυτελείς επαύλεις σε επιλεγμένα σημεία, δεν είμαστε οι άπληστοι άρπαγες, που σε βάρος της κοινωνίας οικειοποιούνται δάση και παραλίες. Είμαστε, απλά, άνθρωποι, που επιβιώνουμε από τη δουλιά μας, που δεν έχουμε τα οικονομικά μέσα να αγοράσουμε το δικό μας σπίτι τόσο πανάκριβο για τις τσέπες μας σήμερα. Αγανακτισμένοι από το διαρκή εμπαιγμό, τις υποσχέσεις και τα "θα", μπουχτισμένοι από το διαρκές κυνηγητό, τις διώξεις, τις μηνύσεις, τα πρόστιμα, εξοντωμένοι από τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, καταφύγαμε στο έσχατο όπλο που έχει ο άνθρωπος για να αγωνιστεί".

Αυτά αναφέρουν, σε ανακοίνωσή τους, οι πέντε απεργοί πείνας, κάτοικοι των Μετεώρων, που συνεχίζουν τον αγώνα τους για 11η μέρα, αποφασισμένοι, όπως λένε, ή να δικαιωθούν ή να πεθάνουν. Καλούν κάθε άνθρωπο, που βλέπει το δικαίωμα στη στέγη, την ύδρευση, την ηλεκτροδότηση, σαν αυτονόητα κοινωνικά δικαιώματα, να τους συμπαρασταθεί.

Χτες το απόγευμα, οι απεργοί, μαζί με άλλους κατοίκους της περιοχής Μετεώρων Πολίχνης, έκλεισαν για μια ώρα την Εγνατία οδό, ζητώντας τη νομιμοποίηση των κτισμάτων τους. Βασικό τους αίτημα είναι να πληρώσουν στο δήμο το ένα τρίτο την αξίας των οικοπέδων σε άτοκες δόσεις.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Με όπλο τον πολιτισμό

Στην προβολή και ανάδειξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας και της πρωτόβουλης πολιτιστικής δράσης αυτόβουλων ομάδων ή ατόμων προσανατολίζεται ο Δήμος Περάματος, με τη δημιουργία Πολιτιστικής Επιτροπής, που ως στόχο θα έχει την καταγραφή όλων των πολιτιστικών ενεργειών της πόλης, το συντονισμό τους και την παροχή βοήθειας, όπου χρειάζεται.

Ηδη, την Τετάρτη, στη Γενική Συνέλευση για τον πολιτισμό, ξεκίνησε μία πρώτη συζήτηση, μεταξύ του δήμου, των πολιτιστικών φορέων της πόλης και των κατοίκων, ώστε να προσδιοριστεί ο ρόλος της Επιτροπής, να είναι τέτοιος που να αναδεικνύει την εθελοντική συμμετοχή ως κύριο μοχλό της πολιτιστικής ζωής στο Πέραμα. "Θεωρούμε τον πολιτισμό σαν το βασικότερο όπλο αντίστασης της πόλης μας και της χώρας μας γενικότερα. Θεωρούμε ότι το επίπεδο πολιτισμού στο Πέραμα είναι σημαντικό, ωστόσο χρειάζεται να δραστηριοποιηθούμε ακόμη περισσότερο, παρέχοντας σε κάθε δημότη τη δυνατότητα να συμμετέχει στην τοπική πολιτιστική ζωή. Η προσπάθειά μας αυτή στηρίζεται στο ότι το Πέραμα είναι μια μεγάλη γειτονιά, είναι μια πόλη που έδεσε τους κατοίκους", τόνισε στη συνέλευση ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος.

Τις απόψεις τους για τον πολιτισμό στο Πέραμα και το ρόλο που πρέπει να έχει η Πολιτιστική Επιτροπή εξέφρασαν στη συνέλευση της Τετάρτης φορείς πολιτισμού και κάτοικοι της πόλης, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τη συνέχιση της συζήτησης, την Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, στο Δημαρχείο Περάματος.

Η ΚΕΔΚΕ θέλει τους περιφερειακούς διευθυντές

Τη διατήρηση του Περιφερειακού Διευθυντή φέρεται να επιδιώκει το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Διοίκησης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Και αυτό λίγες μέρες πριν το Συνέδριο των νομαρχών στην Αλεξανδρούπολη, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί η κατάργηση του θεσμού από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και η αντικατάστασή του από άλλο παράγοντα, κάτι που ζητούν επίμονα οι νομάρχες.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης, την Τετάρτη, στην Τρίπολη, εκφράστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η άποψη ότι οι Περιφερειακοί Διευθυντές δεν πρέπει να καταργηθούν γιατί μέχρι να ενημερωθούν οι αναπληρωτές γεν. γραμματείς Περιφέρειας, που θα τους αντικαταστήσουν, για τα θέματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δήμοι θα "νεκρώσουν" καθώς θα καθυστερεί η προώθηση των υποθέσεών τους.

Επίσημα, πάντως το ΔΣ αντέδρασε επειδή δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στη συζήτηση για την ενίσχυση της περιφερειακής διάρθρωσης του κράτους και τη θέση του περιφερειακού διευθυντή σε αυτήν. Ζήτησε μάλιστα τη συμμετοχή του στο διάλογο, προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ