ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
.. pgno01.. head02r - ## - 1704221. txt

Ενότητα σκέψης και δράσης

Παίρνοντας μέρος στον διάλογο πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός αργά ή γρήγορα θα αντισταθεί. Σωστά εκτιμάει το σχέδιο Προγράμματος ότι ο καπιταλισμός φθάνοντας στο τελευταίο του στάδιο τον Ιμπεριαλισμό τα 'φαγε τα ψωμιά του. Η ελπίδα για ανατροπή αυτής της άθλιας κατάστασης που ζούμε είναι Κόκκινη και σωστά λέμε ότι η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ. Οταν εκτιμάμε και καλά κάνουμε πως η κατάσταση δεν πάει άλλο, πρέπει να δούμε πώς θα χτιστεί, πώς θα περπατήσει στη ζωή το ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΛΗΣ.

Για μένα όλη η ουσία βρίσκεται εδώ, αν θέλετε πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη της δουλιάς των κομμουνιστών. Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο σχέδιο Προγράμματος ή το Πρόγραμμα όταν διαμορφωθεί στο συνέδριο στις κοινωνικές συμμαχίες και τον πρωτοπόρο ρόλο της εργατικής τάξης. Κινητήριος μοχλός του μετώπου πάλης και αυτό θα πρέπει να φαίνεται έμπρακτα, είναι η Εργατική Τάξη. Γιατί; Το βάρος της ανατροπής της καπιταλιστικής κοινωνίας και η πραγματοποίηση της σοσιαλιστικής επανάστασης πέφτει στους ώμους της. Η πολιτική της ΕΝΟΤΗΤΑΣ και των ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ πιστεύω ότι είναι μόνιμο συστατικό της στρατηγικής και τακτικής του ΚΚΕ.

Η προσπάθεια για ΕΝΟΤΗΤΑ έχει αντικειμενικό χαρακτήρα που πιστεύω ότι έχει ωριμάσει, και στηρίζεται όχι απλώς στη σύμπτωση, αλλά στο ότι τα συμφέροντα της εργατικής τάξης θίγονται άμεσα, το ίδιο με τα συμφέροντα των άλλων κοινωνικών στρωμάτων π.χ. ΑΓΡΟΤΙΑ - ΕΒΕ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ - ΝΕΟΛΑΙΑ κ.ά.

Στις σημερινές συνθήκες και παίρνοντας υπόψη και τη διεθνή συγκυρία το μέτωπο των δυνάμεων που έχουν συμφέρον από την εφαρμογή αντιμονοπωλιακών μέτρων και τελικά όφελος από τη δημιουργία του Α - Α - Μ πάλης, στην ουσία εκείνες οι δυνάμεις θα πρέπει να έχουν στην ημερήσια διάταξη της προσοχής τους τη διεύρυνση του μετώπου και την ιεράρχηση των στόχων πάλης του, όπως διαμορφώνονται στο σχέδιο Προγράμματος σελίδα 11 κεφάλαιο 17.

Το Α - Α - Μ πάλης που θα είναι ο κινητήριος μοχλός για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας για να 'ναι αποτελεσματική η πάλη του πρέπει πρώτα πρώτα να στηρίζεται αντικειμενικά στον ηγετικό ρόλο της εργατικής τάξης, ρόλος που μπορεί να της ανήκει αλλά και να τον κατακτάει έμπρακτα μέσα από τους ταξικούς αγώνες.

Σήμερα μπορεί να μην είναι ορατοί οι ταξικοί αγώνες εννοώ με τη μορφή και τη μαζικότητα παλαιοτέρων χρόνων όμως αυτό καθ' αυτό δεν αναιρεί την πρωτοπορία της εργατικής τάξης.

Χρειάζεται να μελετήσουμε την πορεία των τελευταίων χρόνων π.χ. ΑΠΟΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ. Εχουμε φθάσει στο σημείο, στις αρχαιρεσίες των σωματείων να ψηφίζει μόνο το 20% των μελών.

Παράδειγμα: παίρνοντας υπόψη τον συσχετισμό δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να καθοριστούν ως άμεσοι στόχοι:

1. Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ υπέρ των ταξικών δυνάμεων.

2. Μαζικοποίηση των σωματείων που προϋποθέτει την αύξηση της δουλιάς των κομμουνιστών μέσα από τα σωματεία.

Προϋπόθεση για την έκφραση της κοινωνικής συμμαχίας είναι να στηρίζεται και να εκφράζει έμπρακτα τις διαθέσεις και το επίπεδο αυτής της πάλης. Να προβάλει και να εξασφαλίζει το σωστό προσανατολισμό της κοινής δράσης σε συνδυασμό με την προβολή του τελικού στόχου του ΚΚΕ, που για μένα είναι η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Εμφαση, λοιπόν, στην άσκηση αποτελεσματικής ιδεολογικής πάλης για την περιφρούρηση αλλά και το βάθεμα και προχώρημα στη ζωή των στόχων πάλης του Α - Α - Μ που θα καταλήγει στην κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας, δηλ. στο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας, στην εξουσία της εργατικής τάξης, της Δικτατορίας του Προλεταριάτου δηλ. της δικτατορίας των πολλών στους λίγους. Είναι αναγκαίο πιστεύω να μελετηθεί η πείρα παλαιοτέρων χρόνων όσον αφορά τις πολιτικές συμμαχίες, και να βγουν τα ανάλογα συμπεράσματα. Να διευκρινιστεί και να το τονίζουμε συνέχεια ότι προσπάθειά μας είναι να απεγκλωβιστεί ο κόσμος που ακολουθεί τα άλλα κόμματα και να επισημάνουμε ότι όσο απεγκλωβίζεται όλο και περισσότερος κόσμος και αδυνατίζουν τα άλλα κόμματα, τότε θα βλέπει άσπρη μέρα αυτός ο λαός.

Επίσης το Κόμμα μας να σταθεί κριτικά όσον αφορά τα ΚΚ της Ευρώπης που αλληθωρίζουν, αλλάζουν τον τίτλο τους, αφαιρούν ή διαγράφουν όρους π.χ. Προλεταριακός Διεθνισμός, απορρίπτουν τις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, δημιουργούν συγχύσεις και αυταπάτες στον κόσμο. Και δυστυχώς τέτοια κόμματα είναι πολλά στην Ευρώπη.

Ομως για να γίνουν πράξη οι στόχοι και οι κατευθύνσεις του σχεδίου Προγράμματος ή του Προγράμματος όταν διαμορφωθεί στο Συνέδριο χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ.

Αυτό σημαίνει ότι το ΚΚΕ πρέπει να διαφωτίζει, να οργανώνει, να καθοδηγεί τον αγώνα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Τα συνδικάτα δεν είναι σε θέση να διεξάγουν από μόνα τους νικηφόρα τον αγώνα για το σοσιαλισμό. Βέβαια παλεύουν και για οικονομικά και για πολιτικά αιτήματα, δεν μπορούν όμως να καθοδηγήσουν τον πολιτικό αγώνα της εργατικής τάξης, αφού ενώνουν στις γραμμές τους εργάτες με πολύ διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις.

Μόνο το πολιτικό κόμμα της εργατικής τάξης δηλ. το κομμουνιστικό κόμμα - έλεγε ο ΛΕΝΙΝ - είναι σε θέση να συνενώσει, να διαπαιδαγωγήσει και να οργανώσει τέτοια πρωτοπορία του προλεταριάτου και όλης της εργαζόμενης μάζας που μόνο αυτή είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις αναπόφευκτες μικροαστικές ταλαντεύσεις, τις παραδόσεις και υποτροπές της επαγγελματικής στενότητας ή των επαγγελματικών προκαταλήψεων στις γραμμές του προλεταριάτου και να καθοδηγήσει ενιαία τη δράση όλου του προλεταριάτου, δηλαδή να το καθοδηγήσει πολιτικά και μέσω αυτού να καθοδηγήσει όλες τις εργαζόμενες μάζες (ΛΕΝΙΝ, Απαντα, τόμος 41, σελ. 3).

Η σοσιαλιστική επανάσταση και η προετοιμασία της απαιτούν συνειδητή δράση της επαναστατικής πρωτοπορίας. Τέτοια συνείδηση δεν μπορούν να διαμορφώσουν αυθόρμητα οι εργατικές μάζες. Χρειάζεται αυτή να εισαχθεί σε αυτές από το ΚΚΕ. Χρειάζεται λοιπόν το κόμμα της εργατικής τάξης να ασχολείται διαρκώς με την πολιτική διαπαιδαγώγηση του προλεταριάτου, έτσι ώστε να ανεβάζει ή να διαμορφώνει στους εργάτες την κομμουνιστική πολιτική συνείδηση, όπως τόνιζε ο ΛΕΝΙΝ.

Το ΚΚ δεν εξασφαλίζει μόνο τη σύνδεση του εργατικού κινήματος με τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού, αλλά πρέπει να οργανώσει την εργατική τάξη, το λαό με στόχο τη σοσιαλιστική επανάσταση.

Το Κόμμα μας εξοπλισμένο με τη γνώση των νόμων της κοινωνικής εξέλιξης και τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία γίνεται ικανό να επεξεργάζεται την επαναστατική στρατηγική και τακτική, δηλ. το πολιτικό πρόγραμμα της εργατικής τάξης και του λαού και να καθοδηγεί τον αγώνα για το πέρασμα της πολιτικής εξουσίας από τα χέρια της αστικής τάξης στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Ετσι τότε το ΚΚ θα παίζει επάξια το ρόλο του πολιτικού καθοδηγητή της εργατικής τάξης και έτσι θα την οδηγήσει στη νίκη. Γι' αυτό αποστολή όλων μας, σε όλη τη βαθμίδα του Κόμματος, είναι να συνενώνουμε πολιτικά όλους τους εργαζόμενους, όλες τις οργανώσεις προς τον κάθε φορά άμεσο στόχο πάλης, να συντονίζουμε και να καθοδηγούμε τις προσπάθειές τους για την επίτευξη του σκοπού αυτού, αυτό προϋποθέτει και άλλα πράγματα:

1. Να βαθύνουμε στην ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ, όπου εκεί βρίσκεται η μεγάλη δύναμη του Κόμματός μας.

2. Να βαθύνουμε περισσότερο στη θεωρία μας και στους κλασικούς.

3. Με ιδιαίτερη φροντίδα και επιμονή να σκύψουμε στα προβλήματα που γεννιούνται από την ίδια τη ζωή.

4. Να επιμείνουμε αυστηρά στις αρχές μας και ό,τι χαρακτηρίζει τις αρχές συγκρότησης και λειτουργίας των ΚΟΒ. Να επιμείνουμε στην τήρηση του Καταστατικού, γιατί διαφορετικά όσα πούμε και όσα αποφασίζουμε θα μένουν στα χαρτιά.

Να ρίξουμε όλο το βάρος της δουλιάς μας στο μαζικό κίνημα, σήμερα ιδιαίτερα που σαρώνονται τα πάντα από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, τη Συνθήκη του ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ, τη ΛΕΥΚΗ - ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ που αποφάσισαν πριν από μας για μας.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΛΙΜΠΕΡΤΗΣ

ΚΟΒ Κολωνού

.. pgno01.. head02r - ## - 1704224. txt

Το φόβητρο της "απομόνωσης" και ο κίνδυνος της ενσωμάτωσης

Το Σχέδιο Προγράμματος του 15ου Συνεδρίου αποτελεί ένα αξιόλογο, θετικό βήμα στην προσπάθεια για τη σφυρηλάτηση της λενινιστικής φυσιογνωμίας του Κόμματός μας. Η αποσαφήνιση του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της επανάστασης οριοθετεί τη στρατηγική μας σε σχέση με τον κίνδυνο αυτονόμησης του αντιμονοπωλιακού αγώνα, από την αναγκαία αντικαπιταλιστική, σοσιαλιστική προοπτική του. Η οριοθέτηση αυτή και η απάλειψη του ξεχωριστού αντιμονοπωλιακού σταδίου του προηγούμενου προγράμματος είναι σύμφωνη με τη λενινιστική ανάλυση για τον ιμπεριαλισμό και αποτελεί λογική κατάληξη της θέσης μας για την οργανική σύνδεση των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης με αυτά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Στο Σχέδιο προτείνεται η προσέγγιση αυτού του στρατηγικού στόχου, μέσα από τη συγκρότηση ενός α/α μετώπου, που το κοινωνικό και πολιτικό του εύρος θα ξεπερνά τις κινητήριες δυνάμεις για το σοσιαλισμό. Το κρίσιμο ζήτημα, λοιπόν, είναι, κατά τη γνώμη μου, η διασφάλιση της πολιτικής ηγεμονίας της εργατικής τάξης μέσα σε αυτό το μέτωπο, στη βάση των δικών της, στρατηγικών της συμφερόντων. Ομως ο χαρακτήρας και ο προσανατολισμός του μετώπου κινδυνεύει να ακυρωθεί από μια συγκεκριμένη αντίληψη - ερμηνεία που εμφανίζεται πλέον ανοιχτά και στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου και αντανακλά, κατά τη γνώμη μου, την πίεση που ασκεί η κυρίαρχη ιδεολογία μέσα στις γραμμές μας. Πρόκειται για μια αντίληψη που επισείοντας το φόβητρο της απομόνωσης από την κοινωνική βάση της σοσιαλδημοκρατίας προτείνει ούτε λίγο- ούτε πολύ:

1. Την εκφορά από το Κόμμα ενός "ρεαλιστικού" λόγου, ενός προγράμματος άμεσων λύσεων, αποσυνδεμένων από το στρατηγικό στόχο της σοσιαλιστικής διεξόδου, αφού σύμφωνα με τη συγκεκριμένη αντίληψη η "συζήτηση για τη Δικτατορία του Προλεταριάτου δεν έχει καμιά άμεση και πρακτική σημασία".

Στην ουσία η συγκεκριμένη άποψη μας καλεί, στο όνομα της μη ωρίμανσης του υποκειμενικού παράγοντα και του δυσμενούς σημερινού συσχετισμού δύναμης, να απεμπολήσουμε από τη δράση μας την ανάδειξη της αναγκαιότητας του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, σαν άμεσου πρακτικού καθήκοντος. Η αντίληψη αυτή του αναχωρητισμού ουσιαστικά από την ενεργό δράση για τη σοσιαλιστική προοπτική, η οποία βασίζεται σε μια στατική θεώρηση του υπάρχοντος συσχετισμού δύναμης και οδηγεί στην υποταγή στο δοσμένο συσχετισμό, είναι πολύ παλιά.

Δεκαετίες πριν, ο Λένιν αναγκαζόταν να απαντήσει, πάνω από μια φορά, σε παρόμοιες αντιλήψεις (π.χ. "Για την επανάστασή μας", τ. 45). Η επικράτηση αυτής της λογικής στην ηγεσία ορισμένων κομμουνιστικών κομμάτων οδήγησε στην εδραίωση του αρνητικού συσχετισμού σε μια σειρά χώρες (π.χ. τα αποτελέσματα της έλλειψης εμπιστοσύνης στη δυναμική του εργατικού κινήματος από τις ευρωκομμουνιστικές ηγεσίες).

2. Την απεμπόληση του στόχου της αποδέσμευσης της χώρας από την ΕΕ και την αντικατάστασή του από το στόχο του ταυτόχρονου περάσματος ομάδας χωρών ή ταυτόχρονης διάλυσης όλης της ΕΕ.

Η συγκεκριμένη θέση είναι κατ' αρχήν αποτέλεσμα λειψής κατανόησης του νόμου της "ανισόμετρης ανάπτυξης" και της λενινιστικής θεωρίας για τη "χώρα- αδύνατο κρίκο". Συνιστά αδυναμία ανάλυσης της συγκεκριμένης περιοχής των Βαλκανίων και της Νότιας Ευρώπης, με βάση τα παραπάνω κριτήρια (π.χ. οι σημαντικές διαφορές των Ιταλίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο). Συνιστά επίσης αδυναμία κατανόησης του γεγονότος ότι η συσσώρευση του κεφαλαίου εξακολουθεί, παρά την προώθηση της ολοκλήρωσης, να γίνεται στα πλαίσια του εθνικού αστικού κράτους.

Από την άλλη εκφράζει και μια λαθεμένη ανάγνωση των εξελίξεων στο εσωτερικό της ΕΕ που υποβαθμίζει τη δυναμική των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων (π.χ. γερμανοβρετανική σύγκρουση). Ωστόσο οι εξελίξεις των προηγούμενων χρόνων και ιδιαίτερα η πορεία προς τη Διακυβερνητική έρχονται να επιβεβαιώσουν τη λενινιστική θέση σύμφωνα με την οποία οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις αποτελούν δύο κρίκους της ίδιας αλυσίδας.

Η θέση αυτή υποβαθμίζει επίσης την αυτοτελή σημασία του αγώνα και της νίκης σε κάθε χώρα για τη νίκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την αντιπαραθέτει τεχνητά με την αυτονόητη ανάγκη του ευρωπαϊκού συντονισμού του εργατικού κινήματος.

Το κύριο είναι όμως ότι αποτελεί μια ραφιναρισμένη προσπάθεια ελαχιστοποίησης του εκφυλισμού των α/α στόχων του προγράμματος, που επιχειρεί να ανοίξει το δρόμο σε συνεργασίες κορυφής με πολιτικές δυνάμεις οι οποίες απλά θα αρθρώνουν κάποιες επιμέρους "διαφωνίες" με την πολιτική των μονοπωλίων (π.χ. αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ).

3. Τη μετατροπή του α/α μετώπου, από μέτωπο κοινής πάλης, που θα κατευθύνεται προς την κατάληψη της εξουσίας, σε μια προσπάθεια πολιτικής συνεργασίας κορυφών με στόχο την εφαρμογή ενός ελάχιστου κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο θα διαφοροποιείται απλά σε επιμέρους πλευρές της πολιτικής των μονοπωλίων, στα πλαίσια του σημερινού συστήματος.

Πρόκειται για μια θέση που καλλιεργεί αυταπάτες για την υποτιθέμενη δυνατότητα μιας δημοκρατικής κυβέρνησης να κατοχυρώνει μόνιμες και ουσιαστικές λαϊκές κατακτήσεις στα πλαίσια του σημερινού συστήματος, πριν την κατάκτηση της εξουσίας. Η θέση αυτή οδηγεί στην απολυτοποίηση της σημασίας συγκρότησης μιας τέτοιας κυβέρνησης, είτε στη μετριοπαθή εκδοχή της, ανάγει το σχηματισμό της σε αναγκαίο όρο για τη διευκόλυνση του περάσματος στην επαναστατική διαδικασία.

Πρόκειται γενικότερα για μια αντίληψη που υπαινίσσεται ότι μπορούμε να "ξεγελάσουμε" τα μεσαία στρώματα που εκμεταλλεύονται εργατική δύναμη με την άρθρωση ενός στατικού, πλαδαρού, "κοινού" λόγου, ο οποίος θα υπόσχεται τα πάντα σε όλους και θα συγκαλύπτει τις αντικειμενικές διαφορές που υπάρχουν ως προς την επιθυμητή τελική διέξοδο.

Η αντίληψη αυτή προσποιείται επίσης ότι δεν αντιλαμβάνεται τη μονιμότερη δεξιά μετατόπιση της ηγεσίας της ελληνικής και ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, την πλήρη συναίνεσή της στις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ, τον ασφυκτικό περιορισμό των περιθωρίων της, ακόμα και για πολιτικούς ελιγμούς.

Πρόκειται, σε τελευταία ανάλυση, για μια αντίληψη που στην ουσία υποτιμά την ανάγκη της σκληρής διαπάλης στο εσωτερικό του μετώπου, για την πολιτική και ιδεολογική ΗΓΕΜΟΝΙΑ της εργατικής τάξης.

Το κρίσιμο ζήτημα για τη θετική έκβαση αυτής της διαπάλης είναι η συμμετοχή του Κόμματός μας στα πλαίσια του μετώπου με τη δική του σημαία, που θα ξεκαθαρίζει όχι μόνο τι χρειάζεται να γκρεμιστεί, αλλά και τι χρειάζεται να χτιστεί, που θα αποσαφηνίζει δηλαδή ότι η υλοποίηση του συνόλου των κύριων στόχων του α/α μετώπου ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ της βασικής αντίθεσης κεφαλαίου - εργασίας.

Αναγκαίος όρος για την επιτυχή σύνδεση του α/α αγώνα με σοσιαλιστική προοπτική είναι και η ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική προετοιμασία της εργατικής τάξης για τη χρησιμοποίηση όλων των ΜΟΡΦΩΝ ΠΑΛΗΣ για την κατάληψη της εξουσίας. ΠΡΙΝ από την εμφάνιση της επαναστατικής κατάστασης.

Απαιτείται επίσης η θεώρηση των στόχων της Θ. 30 σαν ένα ΕΝΙΑΙΟ συνολικό πλαίσιο πάλης που πίσω και έξω από αυτό δε νοείται καμιά κεντρική πολιτική συνεργασία και όχι σαν ένα απλό κατάλογο αιτημάτων στη βάση του οποίου μπορούν επιλεκτικά να συναφθούν διάφορες ελάχιστες συμφωνίες.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι όπου δεν τηρήθηκαν τα παραπάνω, το εργατικό κίνημα και το Κόμμα πλήρωσε τα συγκεκριμένα λάθη με εκατόμβες θυμάτων και στρατηγικές ήττες (π.χ. ΕΑΜ, Χιλή, Πορτογαλία του '76).

Γι' αυτό και το Συνέδριό μας πρέπει να αποσαφηνίσει και να εμπλουτίσει τις θέσεις που αφορούν το πλαίσιο και το περιεχόμενο των στόχων πάλης, καθώς και των σχετικών με το ρόλο της κυβέρνησης του μετώπου. Ιδιαίτερα χρειάζεται να αποσαφηνιστεί η θέση μας ότι το μέτωπο "παλεύει για να αποσπάσει την κυβερνητική εξουσία" (Θ. 31), με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι ανοιχτή σε ερμηνείες και λογικές αυτονόμησης του α/α/ μετώπου από τη σοσιαλιστική προοπτική, επαναφοράς δηλαδή της λογικής των σταδίων από το παράθυρο!

Οφείλουμε επίσης να εντείνουμε τη μελετητική μας προσπάθεια για τη διερεύνηση κρίσιμων και δύσκολων ζητημάτων του σύγχρονου καπιταλισμού (π.χ. μεταβολές στην ταξική διάρθρωση, στην εποχή όπου η γνώση αποτελεί πλέον άυλο εμπόρευμα). Η προσπάθεια αυτή είναι αναγκαίος όρος για τη θωράκιση και τη διασφάλιση της ταξικής ανεξαρτησίας του Κόμματός μας.

ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Αθήνα

.. pgno01.. head02r - ## - 1704225. txt

Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε

Σεβόμενος το χώρο του "Ριζοσπάστη" δε θα ασχοληθώ με περιττές θεωρητικές και άλλες χιλιοειπωμένες κουβέντες. Πρακτικά λίγες αναμνήσεις από τη ζωή μου. Επειτα από την κοσμοχαλασιά που ζήσαμε και ζούμε, ψάχνουμε να βρούμε τι μας φταίει. Βασανιζόμαστε και βασανίζουμε και τους άλλους για να τους βοηθήσουμε, δήθεν, να καταλάβουν τι έφταιξε. Μα τι φταίει;

Μήπως, την καλώς ετοιμαζόμενη αντεπανάσταση δεν την έκαναν οι λαογδάρτες για μας όλους τους εργαζόμενους της φτώχειας, για να απολαύσουμε μια καλύτερη ζωή; Αυτό έκαναν και το γευόμαστε τώρα στην πράξη. Μάλιστα, για όσους είναι δυσκολονόητα και δεν τα καταλαβαίνουν όπως εγώ, που είμαι λίγο χοντροκέφαλος και μπουμπούνας, οι ίδιοι αυτοί λαογδάρτες φρόντισαν να μας το δώσουν και γραπτά, μελετώντας, όσο μπορούμε πιο πολύ, να καταλάβουμε και μεις και τα παιδιά μας, όταν θα μεγαλώσουν τα μπράτσα τους και θα ζητήσουν να πιάσουν δουλιά σε μια τέχνη, σε μια επιστήμη για να εξασφαλίσουν το μέλλον τους. Και αυτή ήταν η μεγάλη προσπάθεια που έκαναν και την τύπωσαν σε μια ωραία μπροσούρα πολύ επιμελημένη και τη βάφτισαν ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟ.

Ενα ντοκουμέντο που θα μείνει στην ιστορία αθάνατο και θα διδάσκει και τις κατοπινές γενιές για τον παράδεισο που τους μέλλει να ζήσουν και να απολαύσουν. Αυτό το ντοκουμέντο το Κόμμα το αξιοποίησε και εφοδίασε όλες τις οργανώσεις εδώ και στο εξωτερικό.

Σύντροφοι,

Οσοι είστε οργανωμένοι στο Κόμμα ασφαλώς το πήρατε και το διαβάσατε. Ομως, τι από όλα εφαρμόζετε στην πράξη; Πρώτα πρώτα το κυκλοφορήσαμε πλατιά μέσα στον κόσμο; Τους γνωρίσαμε τον κίνδυνο προκειμένου να πάνε στην αγορά εργασίας, ότι όλα όσα γνώριζαν οι γονείς μας, ότι όλα όσα γνώριζαν για πρόσληψη, αμοιβή, δώρα, άδειες, αποζημιώσεις, ακόμη και ΙΚΑ, γιατί όλα αυτά θα ιδιωτικοποιηθούνε; Οτι οι προσλήψεις θα γίνονται με βάση το ωρομίσθιο, χωρίς άδειες, χωρίς δώρα, χωρίς διακοπές και χωρίς ταμείο ανεργίας; Οσο για τις γυναίκες όταν θα μένουν άνεργες θα μπορούν να πιάσουν δουλιά στη γειτόνισσα σαν μπέιμπι - σίτερ, να πλένουν και την μπουγάδα. Εδώ σταματάω γιατί δε σκοπεύω να παραβιάσω ανοιχτά παράθυρα.

Αλήθεια τι γίνανε αυτές οι μπροσούρες; Μοιραστήκανε μέσα στις μάζες, ιδιαίτερα στους νέους που ετοιμάζονται να πιάσουν δουλιά; Πώς θα παντρευτούν, θα κάνουν οικογένεια, παιδιά, πώς θα χτίσουν σπίτι; Δε νομίζω, σύντροφοι, ότι υπάρχει καλύτερο έδαφος για να χτυπήσουμε το κατεστημένο και να κάνουμε χωριό και να χτυπήσουμε όλοι μαζί τους λαογδάρτες.

Νομίζω ότι θα πρέπει να ξανατυπωθεί η Λευκή Βίβλος και να την κυκλοφορήσουμε. Και ένα ακόμη, να μην αφήνουμε υλικό στοιβαγμένο μέσα στις ΚΟΒ και να μένει αναξιοποίητο. Οσο για το "Ριζοσπάστη" θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να τον απλώσουμε μέσα στον κόσμο του μόχθου και της δουλιάς. Ομως, και ο "Ριζοσπάστης" θα πρέπει να διαφοροποιηθεί, να αλλάξει όψη. Να ελαττώσει αν όχι να εξαφανίσει την καθαρεύουσα. Το ξέρουμε ότι σήμερα μεγάλο μέρος των αναγνωστών είναι έτσι, αποτελείται από διανοούμενο προλεταριάτο. Ομως, αυτοί οι γραμματιζούμενοι μπορούν να διαβάσουν τη δημοτική. Εμείς, όμως, με τα γράμματα του δημοτικού, πού να καταλάβουμε το νεολογισμό της καθαρεύουσας. Ασε, που έτσι και μπει ακόμη και καμιά, έστω, και μικρή αύξηση θα υποχρεωθεί να κατεβάσει τα ρολά. Στην εποχή της ΕΔΑ όταν η"ΑΥΓΗ", από μια δραχμή έγινε μιάμιση, είπα ή κόβω το τσιγάρο, ή σταματώ την εφημερίδα. Και έκοψα το τσιγάρο φυσικά. Παρά το γεγονός ότι η "ΑΥΓΗ" τότε έφτανε οκτώ - δέκα σελίδες, διέθετε κι ένα χώρο καθημερινά και δημοσίευε συνέχεια ορισμένα διαλεχτά λογοτεχνικά έργα ντόπια και ξένα και έτσι κρατούσε τον αναγνώστη σε διέγερση και ξεκουραζόταν.

Ο σημερινός "Ριζοσπάστης" με τα μαύρα σεντόνια που μας σερβίρει ιδιαίτερα την Κυριακή, ποιος έχει την αντοχή και το κουράγιο να τα περπατήσει; Μήπως δε θα μπορούσε με μικρότερα κομμάτια από κάθε κεφάλαιο να μας δώσει το περιεχόμενο;

Η γυναίκα μου διαβάζει ένα βιβλίο τη βδομάδα και με κοροϊδεύει που δε με έχει δει να κρατώ βιβλίο στο χέρι, αλλά μόνο το "Ριζοσπάστη", και με το δίκιο της. Εγώ έχω να διαβάσω ένα καλό βιβλίο πριν από τον πόλεμο, μόλις και πρόλαβα και διάβασα τους "Αθλιους" του Βίκτωρος Ουγκό. Ποιος εργαζόμενος μπορεί να διαβάσει βιβλίο και την εφημερίδα κάθε μέρα, άσε που όσο και να μισούμε την τηλεόραση μόνο για τα προγράμματά της, εν τούτοις έχει κι αυτή το μερίδιό της.

Εδώ που τα λέμε, εγώ λόγω επαγγέλματος, ήμουν κουρέας στα 30 χρόνια της δουλιάς, διάβασα την Παγκόσμια Ιστορία της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ. Την ιστορία της ανθρωπότητας, της Ουνέσκο, τους 57 τόμους του Λένιν. Επίσης τους αγόρασα δεύτερη φορά και τους έκανα δώρο στη Νομαρχιακή της Κεφαλονιάς, στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών του Κόμματος στο Αργοστόλι. Αλλά εγώ διαβάζω και τη νύχτα. Τώρα έχω επιφορτιστεί με τα καθήκοντα αντιπροέδρου του Ελληνο - Κουβανικού και κουράζομαι πολύ. Δυο λόγια για τα υλικά του Συνεδρίου.

Στο Πρόγραμμα δεν είδα ούτε μια λέξη ενάντια στο ρεφορμισμό, στη μεγάλη αρρώστια που διαφθείρει και εξαγοράζει και στελέχη ακόμη του Κόμματος, και δεν είναι λίγοι αυτοί που βολεύτηκαν και φτιάχτηκαν, κόβοντας ρόδα μυρωμένα. Εγώ θυμάμαι, το 1938 πήγα στη Σάμη σ' ένα σύντροφο, τον Αποστόλη τον Ρηγάτο, στο χωριό Κουλουράτα, είχε αρκετά χτήματα και χέρσα με τρεχούμενο νερό.

Του είπα να μας έδινε ένα κομμάτι 4 στρέμματα να το καλλιεργήσουμε με ζαρζαβατικά, για οικονομικά του Κόμματος, και μας το 'δωσε, σύντροφος ήταν. Ξεκινούσαμε 10 - 12 νοματαίοι με τις αξίνες στον ώμο, 3 ώρες μακριά. Το καλλιεργήσαμε, εγώ πήγαινα δυο φορές την εβδομάδα και το πότιζα, το νερό διέσχιζε το χωράφι. Τα ζαρζαβατικά τα κουβαλούσα με το γάιδαρο στο χωριό. Τότε είχα κουρείο ανοίξει και τα πουλούσα, έτσι λύναμε τα οικονομικά του Κόμματος. Αυτό έγινε για δυο χρονιές ώσπου ξέσπασε ο πόλεμος. Εδώ σταματώ, πολυλόγησα και παρακαλώ, ας μη παρεξηγηθώ.

Τελειώνοντας, εύχομαι ό,τι καλό μπορεί να προκύψει από το ιστορικό 15ο Συνέδριο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ

Μέλος ΚΟΒ Κυλικιανών Νίκαιας

.. pgno01.. head02r - ## - 1804149. txt (β)

Παρατηρήσεις και προτάσεις για την Εκθεση Δράσης

Η Εκθεση Δράσης νομίζω, πως περιγράφει και εκτιμά, βασικά, σωστά τη γενικά θετική πορεία του Κόμματος, στις ιδιαίτερα δύσκολες, μετά το 1990 - '91, συνθήκες διεξαγωγής της ταξικής και πολιτικής πάλης. Εχω, όμως, τη γνώμη, πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά - στον ένα ή τον άλλο βαθμό- ορισμένα επιμέρους, αλλά σημαντικά για την τρέχουσα δράση του Κόμματος, ζητήματα. Σε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα, αναφέρονται οι παρακάτω σκέψεις και προτάσεις.

1. Ιδιαίτερα κρίσιμες νομίζω πλευρές της σημερινής δουλιάς του Κόμματος, είναι η δουλιά στην εργατική τάξη και η καθημερινή επίμονη, επίπονη και δημιουργική προσπάθεια, για την ανάδειξη του ΚΚΕ σε αποφασιστικό μοχλό ενίσχυσης της λαϊκής συσπείρωσης και πάλης.

Σωστά εκτιμούμε, ως πρώτιστης σημασίας τη δουλιά στην εργατική τάξη. Οι αναφορές, όμως, και οι εκτιμήσεις αυτές δεν επαρκούν για να γίνει αυτό πράξη. Η ανάγκη της όσο γίνεται γρηγορότερης και πληρέστερης ανάλυσης και εκτίμησης των πολλών και διάφορων αλλαγών που έχουν συντελεστεί ή συντελούνται στην εργατική τάξη της χώρας μας, είναι μια απολύτως απαραίτητη και σημαντική προϋπόθεση. Πολύ περισσότερο, που αφ' ενός γινόμαστε μάρτυρες μιας γενικότερης επιχείρησης ανασυγκρότησης του ελληνικού καπιταλισμού με πολύμορφες συνέπειες και στην εργατική τάξη και τους όρους διαμόρφωσης της συνείδησής της και αφ' ετέρου, η μέχρι σήμερα ενασχόλησή μας με το σοβαρό αυτό ζήτημα βρίσκεται στα πρώτα της ουσιαστικά βήματα.

Οσον αφορά, το άλλο - κρίσιμο κατά τη γνώμη μου - ζήτημα πρέπει νομίζω να συμπληρωθούν οι σωστές, σχετικά με την πολιτική του α/α/δ μετώπου εκτιμήσεις των ντοκουμέντων και με τα παρακάτω:

α. Με την ανάγκη της πολύ περισσότερο έντονης, πλατιάς, συστηματικής και δημιουργικής εφαρμογής της πάγιας κομμουνιστικής τακτικής (της συσπείρωσης και πάλης των εργαζομένων στη βάση της διεκδίκησης των οξυμένων προβλημάτων τους). Με μια εξίσου έντονη, επιθετική και πολύμορφη τακτική επιδίωξης συνεργασιών και ενότητας στη δράση, στη βάση πάντα των συγκεκριμένων και σωστά επεξεργασμένων (σε α/α/δ κατεύθυνση) θέσεων και προτάσεών μας σε κάθε χώρο. Οσο γρηγορότερα αναδείξουμε στο κέντρο της σημερινής ταξικής πάλης και του όποιου διαλόγου των εργαζομένων την ανάγκη της ενωμένης και κοινής πάλης, για ποια ζητήματα και γιατί (την επικαιρότητα και την ανάγκη δηλαδή της α/α/δ πολιτικής μας), τόσο γρηγορότερα θα υλοποιηθεί στη ζωή το άμεσο πολιτικό καθήκον που βάζει το 15ο Συνέδριο. Ο,τι εμποδίζει αυτή την τακτική πρέπει να το ξεπεράσουμε και να το απορρίψουμε.

Το ίδιο και για ό,τι δίνει προσχήματα, σε όποιους υπονομεύουν και αντιδρούν στην ενωμένη και κοινή πάλη των εργαζομένων, ό,τι εμποδίζει τους τελευταίους να δουν και να συνειδητοποιήσουν από την ίδια τους την πείρα, ποιος είναι με ποιον. Και τέτοια υπάρχουν αρκετά. Κυρίως είναι λάθη στην κατανόηση και εφαρμογή της πολιτικής μας, αλλά δε λείπουν και ορισμένες αποφάσεις, που δυσκολεύουν αντί να διευκολύνουν την προαναφερόμενη τακτική.β. Η ίδια η τακτική μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί με τον πολλαπλασιασμό των πρωτοβουλιών συσπείρωσης - είτε από τα "κάτω", είτε από τα "πάνω" - για βασικά ζητήματα της δημόσιας ζωής (π.χ. απλή αναλογική, ο ρόλος των ΜΜΕ, η κατάσταση στην παιδεία κλπ.). Οι από τα "πάνω" ιδιαίτερα πρωτοβουλίες, μπορούν στις σημερινές συνθήκες να αξιοποιήσουν και δραστηριοποιήσουν πρόσωπα με ένα ευρύτερο κύρος, που βρίσκονται σε "χειμερία" νάρκη - και να γίνουν μοχλός προώθησης της λαϊκής συσπείρωσης και πάλης. Χρειάζεται όμως, ταυτόχρονα και η διάθεση των απαραίτητων δυνάμεων και η πλατύτερη δυνατή - ανάλογη για κάθε θέμα - επίμονη δουλιά συσπείρωσης.

3. Τα κομματικά ΜΜΕ είναι χρεωμένα με τον ιδιαίτερα σοβαρό στις σημερινές συνθήκες ρόλο - το καθένα από τη δική του θέση - του συλλογικού οργανωτή, διαφωτιστή και προπαγανδιστή της πολιτικής και ιδεολογίας του Κόμματος. Πρέπει, αντικειμενικά, να αποτελούν βασικές αιχμές του, για το άνοιγμα σε πλατύτερες μάζες εργαζομένων και την ενίσχυση της επιρροής του. Το γεγονός, όμως, αυτό προϋποθέτει τη διάθεση των στοιχειωδών τουλάχιστον προϋποθέσεων για το σκοπό αυτό (έμψυχο δυναμικό και ιδιαίτερα στελέχη, οικονομικά και άλλα μέσα). Επίσης, τη συγκεκριμένη μελέτη και προσέγγιση των επιμέρους - αλλά όχι αμελητέων - παραμέτρων, για την αποτελεσματική λειτουργία και δράση του καθένα.

Δυστυχώς, στα χρόνια που πέρασαν δεν πράξαμε ανάλογα. Η επιμονή στη λειτουργία όλων των κομματικών ΜΜΕ, χωρίς τη διάθεση των στοιχειωδών προϋποθέσεων και η αναπόφευκτη, πολυδιάσπαση της προσοχής και των λιγοστών δυνάμεων και μέσων έφεραν ουσιαστικά αρνητικά αποτελέσματα. Η γνώμη μου είναι (χωρίς την παραμικρή υποτίμηση του Ρ/Σ και της Τηλεόρασης) πως έπρεπε να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας και το βάρος των προσπαθειών μας στο "Ρ", ο οποίος μόνο στα λόγια βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της αξιολόγησης.

4. Σχετικά με τη δουλιά της ΚΕ, συμφωνώντας βασικά με όσα σημειώνονται στο σχετικό κεφάλαιο της Εκθεσης Δράσης, θέλω να σταθώ σε ένα κρίσιμο, για την παραπέρα πορεία του Κόμματος, ζήτημα. Η νέα ΚΕ και το ΠΓ πρέπει γρήγορα να εξασφαλίσουν την αναγκαία ποιότητα στη δουλιά τους. Η συστηματική, πληρέστερη και βαθύτερη γνώση και ανάλυση της σημερινής σύνθετης, και σχετικά γρήγορα εξελισσόμενης κοινωνικο - οικονομικής πραγματικότητας, η όσο γίνεται καλύτερη εξειδίκευση της πολιτικής μας, η συσσώρευση και αξιοποίηση της πείρας και γενικότερα οι αντικειμενικές ανάγκες της καθοδηγητικής δουλιάς απαιτούν πολύ περισσότερα από όσους συντρόφους αποτελέσουν τη νέα ΚΕ του Κόμματος. Απαιτούν πρώτα και κύρια την ανάλογη οργάνωση και ουσιαστικό καταμερισμό της δουλιάς της, την ύπαρξη των στοιχειωδώς αναγκαίων τμημάτων και επιτροπών, κλπ. κλπ. Ζήτημα που δεν αντιμετωπίστηκε σωστά και σύμφωνα με τις προαναφερόμενες πρώτα και κύρια ανάγκες με την πριν μερικά χρόνια σχετική απόφαση της ΚΕ, για τη διάταξη των στελεχών.

Τάκης ΤΣΙΓΚΑΣ

Κομμουνισμός και νεολαία σήμερα

Βρισκόμαστε, αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι, στην άνοδο του τελευταίου και του πιο επικίνδυνου σταδίου του καπιταλισμού, τον ιμπεριαλισμό. Σήμερα, λοιπόν, επιτάσσεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η ένταση του μαζικού αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και την καπιταλιστική αναρχία.

Τις δεκαετίες που μας πέρασαν ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός έδειξαν το βίαιο, ωμό, και σκληρό διπλωματικό τους πρόσωπο με τέτοιο μένος, όσο κι αυτός ακόμα ο Μεσαίωνας δεν επέδειξε με την καταστολή του, η οποία, σημειωτέον, υπήρξε κατά κάποιο τρόπο ασυναγώνιστη! Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των εξελίξεων οι παλιότερες γενιές αποτέλεσαν περίτρανο παράδειγμα για τους νεότερους. Αυτό και μόνο το γεγονός, ειδικά σήμερα, αποτελεί έναυσμα για την επέκταση των αγώνων της νέας γενιάς.

Παρ' όλα αυτά πρέπει, σαφώς, να παραδεχτούμε πως υπήρχε μια σημαντική πτώση της νεολαιίστικης αγωνιστικής δράσης. Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμα υγιή στελέχη, τα οποία, δυστυχώς, βρίσκονται και εκτός Αριστεράς. Δεν πρέπει όμως να παραλείψουμε την προσπάθεια υποβάθμισης της νεολαίας από τα καπιταλιστικά γρανάζια, ιδιαίτερα μετά τη μεταπολίτευση.

Ειδικά από εκείνη την εποχή και πέρα, που το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα έχει ξανά ανθίσει, με πρωτομάστορα και καθοδηγητή τη γενιά του Πολυτεχνείου, τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν τη δική τους πορεία και αυτό δεν ήταν επιφανειακά ορατό. Εκείνη την εποχή μπορούμε να πούμε πως ήταν, όπως θεωρούνταν κατά γενική ομολογία, "της μόδας" να βρίσκεται ένας νέος (κι όχι μόνο) στο αριστερό κίνημα. Για μας, φυσικά ...τους υπόλοιπους αριστερούς, κάθε άλλο παρά μόδα ήταν η στράτευση στις επάλξεις του κομμουνισμού. Τελικά αυτή η "μόδα" κάποτε ξεθύμανε, μπορούμε να πούμε, αφού η διάσπαση του Κόμματος ήταν πια γεγονός. Εν κατακλείδι, μέχρι και σήμερα συνέβησαν τόσα πολλά, ώστε το νεολαιίστικο αριστερό κίνημα να υποστεί σοβαρά πλήγματα.

Φεύγοντας όμως από το παρελθόν και βλέποντας όλες αυτές τις ανακατατάξεις, μείναμε εμείς οι ιδεολόγοι πια. Οπως λέει και ο λαός μας "καθάρισε η ήρα από το στάρι"!

Τι θα έλεγε η κοινή γνώμη σήμερα, αν κάποιος νέος βρισκόταν στην πλατεία Ομονοίας και φώναζε "είμαι κομμουνιστής"!!! Ισως οι αντιδράσεις των υπολοίπων να ήταν τέτοιες σαν κι αυτές που καταγράφονταν επί αστυνομικού κράτους και όχι μόνο. Οχι, τόσο όσον αφορά τη βίαιη καταστολή, όσο την πνευματική, σιωπηλή στις μέρες μας αντιμετώπιση της ιδεολογίας.

Σήμερα, μέσα στο γενικό κλίμα της πολιτικής αδιαφορίας, το να φωνάξουμε "είμαι κομμουνιστής" είναι χειρότερο από το να παραδεχτούμε τη φράση "είμαι αναρχικός". Σημειώνοντας απαραιτήτως πως αναρχία από αναρχία έχει μεγάλη διαφορά.

Τοποθετώντας όλη αυτή την κατάσταση στο σήμερα και σκεπτόμενοι τη σημερινή κατάσταση της νεολαίας, ακολουθούμε μια πολιτική η οποία αγγίζει τα όρια της καπιταλιστικής νοοτροπίας.

Σήμερα, αναγκαστικά, μια μάζα νέων αδιαφορεί για τις πολιτικές εξελίξεις, προτάσσοντας το επιχείρημα που ακούγεται όλο και πιο συχνά στις μέρες μας: "Ολοι οι πολιτικοί και τα κόμματα είναι το ίδιο". Αυτό, όμως, το σύνθημα, συνδεδεμένο με τις προσπάθειες επιβολής καινούριων "ειδώλων" (και όχι ιδανικών) και τεχνοτροπιών, αποτελεί πολιτική και κυρίως κοινωνική κατεύθυνση της συνεργασίας του καπιταλιστικού κατεστημένου και του δικομματισμού, που στην ουσία είναι το ένα και το αυτό.

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα εξελίξεων και πρακτικών υπάρχει η εξαίρεση, που στη συγκεκριμένη περίπτωση τείνει να αποτελέσει τον κανόνα. Παραπάνω, αναφερθήκαμε στη μάζα της νεολαίας που αδιαφορεί. Αυτό το κομμάτι μπορούμε να πούμε πως δεν αντιπροσωπεύει τη συνολικότητα των νέων σήμερα. Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο αρκετά προχωρημένο. Μέσα στην τεχνητή ύπαρξη της αδιαφορίας, συνυπάρχουν προβληματισμός και αμφισβήτηση. Προβληματισμός για την ουσία της υπάρχουσας κατάστασης και αμφισβήτηση για τη συνολική πολιτική και κοινωνική σήψη.

Οι νέοι άνθρωποι ανασύρουν, τελικά, από τις στάχτες αξίες σχεδόν θαμμένες, μα ποτέ ξεχασμένες. Εκεί στηρίζουν την ανεύρεση καινούριων ιδανικών, αρνούμενοι να συμμετάσχουν στο παιχνίδι της εξουσίας.

Η νεολαία της Αριστεράς παίζει πρωταρχικό ρόλο σε αυτή την αναζήτηση, μια και δεν αποτέλεσε το θύμα καμιάς κοινωνικής αδιαφορίας.

Και πιστεύω ότι με πρωτοπόρα την Αριστερά και ειδικότερα τη σημερινή ΚΝΕ (η οποία άντεξε γερά στις τόσες ανακατατάξεις) οι νέοι και νέες θα βρουν το δρόμο των αξιών που προσπάθησαν οι "άλλοι" να καταργήσουν.

Η ιστορία, κυρίες και κύριοι, επαναλαμβάνεται!!!

ΣΟΛΩΜΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Πάτρα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ