ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαχείριση μάλαμα...

Σε αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών μετατρέπεται το μεγαλύτερο Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το οποίο έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά και μια διοίκηση, που στην πλειοψηφία της είναι διορισμένη. Το καθεστώς αυτό βολεύει τις εκάστοτε κυβερνήσεις που "διαφεντεύουν" τα αποθεματικά του Ταμείου.

Συνδικαλιστικά στελέχη της ΑΔΕΔΥ σημείωναν ότι η αλλαγή της νομικής μορφής του Ταμείου δεν αλλάζει στην ουσία τη λειτουργία του, αλλά το υπουργείο Οικονομικών αποκτά τη δυνατότητα ακόμα και να το... ιδιωτικοποιήσει!

Δείγμα του - "εκσυγχρονιστικού" - τρόπου διαχείρισης των αποθεματικών του Ταμείου από τις κυβερνήσεις, είναι ότι δόθηκαν δάνεια σε βιομήχανους με 1 ή 2% επιτόκιο!

Αλλά και διάφορα ακίνητα του Ταμείου έχουν στην ουσία παραχωρηθεί για ένα κομμάτι ψωμί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αμερικανικής πρεσβείας. Το οικόπεδο 14 στρεμμάτων, στο οποίο είναι χτισμένη, ανήκει στο Ταμείο. Το ενοίκιο που καταβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι... 70 χιλ. δραχμές το μήνα!

Εμπαιγμός Μάαστριχτ (1)

Μας είχαν ζαλίσει οι κυβερνώντες τις μέρες της συνόδου κορυφής για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη στο Τορίνο, ότι η ΕΕ έχει στραμμένο το βλέμμα της στα εκρηκτικά προβλήματα των λαϊκών μαζών και ανέφεραν ως παράδειγμα την ανεργία για την οποία μίλησε, με ωραία λόγια ο Ζακ Σαντέρ, ενώ την περιέλαβαν ως πρώτο θέμα και στο κείμενο των συμπερασμάτων των "15".

Αν κάποιοι είχαν πιστέψει σ' αυτές τις μπουρδολογίες των ιθυνόντων της ΕΕ, ήρθε προχτές ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, να τους προσγειώσει ανώμαλα. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Κ. Κίνκελ απέρριψε κάθε ιδέα να περιληφθεί στη νέα συνθήκη - αυτή που θα αντικαταστήσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ - κεφάλαιο για την ανεργία, με το απλό σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα απαιτήσει προγράμματα τα οποία η Γερμανία δεν έχει καμία διάθεση να χρηματοδοτήσει.

Απλά τα πράγματα για τους ηγεμόνες της ΕΕ: Αντιμετωπίζουν τα πράγματα από τη σκοπιά των συμφερόντων τους.

Το πρόβλημα είναι με τους εγχώριους θιασώτες της Συνθήκης του Μάαστριχτ οι οποίοι θέλουν να κοροϊδέψουν το λαό ότι η ανεργία θα λυθεί μέσω της ευρωπαϊκής ενοποίησης...

Συνδικαλιστές "εκσυγχρονιστές"

Για ρωτήστε τον Α. Παπαδόπουλο, γιατί καθυστερεί η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων, για την οργανωτική ανασυγκρότηση του υπουργείου Οικονομικών, την οποία εμείς στηρίξαμε με συνδικαλιστικό και πολιτικό κόστος;

Τα παραπάνω αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΔΟΥ Α. Μακρυπίδης. Ποιο είναι το περίεργο της υπόθεσης; Οτι ο εν λόγω συνδικαλιστής θεωρείται ιδιαίτερα φίλα προσκείμενος προς τον υπουργό Οικονομικών, στον οποίο - όπως λέγεται στους συνδικαλιστικούς χώρους του ΠΑΣΟΚ - πολλά οφείλει για την επανεκλογή του.

Και κάτι ακόμα. Ο κ. Μακρυπίδης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δηλώνει "εκσυγχρονιστής", χτες επισκέφτηκε τον επίσης "εκσυγχρονιστή" υπουργό Εθνικής Οικονομίας, στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις στην οικονομία...

Πάλι θριαμβεύσαμε...

Αποδέχεται όλες τις ελληνικές θέσεις για το Αιγαίο ο πρωθυπουργός, Τζ. Μέιτζορ - λένε - μετά τη συνάντησή του με τον Σημίτη. Μα τι του υποσχέθηκε και τον κατάφερε; Οτι θα εισάγουμε βοδινό κρέας αποκλειστικά από τη Βρετανία (ξέρετε από κείνο το καλό...);

***

Κι άλλος θρίαμβος: Τον ελληνικό τσαμπουκά μετέφερε τούτες τις μέρες στο Λουξεμβούργο ο Πάγκαλος. Το ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν παίρνει φράγκο απ' την Ευρώπη αν δε βάλει μυαλό.

***

Εστειλε στην Αγκυρα και κείνο το... φερέφωνο των ελληνικών θέσεων, τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Κόρνμπλουμ, να τους το εξηγήσει.

***

Μάλιστα, ο Αμερικανός θα 'ρθει στη συνέχεια και στην Ελλάδα, για να του δώσουμε περαιτέρω οδηγίες για το τι θα κάνει...

***

Διάταγμα για τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2004 ετοιμάζεται να υπογράψει ο Σημίτης, μόλις επιστρέψει από το Λονδίνο (νομίζοντας, προφανώς, ότι θα είναι για 8 ακόμα χρόνια πρωθυπουργός). Μάλλον, υπεραισιόδοξο για κάποιον που δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει τη θέση του... στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

***

Κοίτα να δεις που όλοι οι ΠΑΣΟΚοδελφίνοι σνομπάρουν τώρα τη θέση του αντιπροέδρου του κινήματος. "Να ξεκαθαριστεί ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες, το κύρος και θα δούμε", λένε. Μα τι θέλουν τέλος πάντων; Τη θέση του προέδρου; Να καταπατηθούν τα ιερά και τα όσια;

Διόδια

Ξεχάστε

που πληρώνατε

ένα πεντακοσάρι,

για να περνάτε

προσεχώς

από το Σχηματάρι,

θα δίνετε

το ...χέρι σας

ή έστω το ...ποδάρι!

Αυτά στον πρώτο

το σταθμό,

γιατί πιο κει,

στην Οίτη,

θα κόβουν

οι υπάλληλοι

τα ...αυτιά σας

ή τη μύτη

κι αν ίσως

είναι πιο μακριά

του ταξιδιού

ο σκοπός σας,

στα τελευταία

διόδια, πάει

και ο ...ποπός σας!

Ο οίστρος

Ας κόψουν το δούλεμα

Πρωτεία συγκεντρωτικής αντίληψης διεκδικούν αρκετοί από τους νομάρχες που, κατά τ' άλλα, εμφανίζονται - στα λόγια - ως υπέρμαχοι της αποκέντρωσης.

Υποτίθεται πως όλοι μαζί ανέλαβαν στο Συνέδριο της Αλεξανδρούπολης, στις 6 του Απρίλη, την υποχρέωση να συγκαλέσουν τα Νομαρχιακά Συμβούλια και να συζητήσουν το νομοσχέδιο για τις περιφέρειες που προωθεί η κυβέρνηση, και για το οποίο συγκαλείται επίσης έκτακτο συνέδριο νομαρχών στις 27 του Απρίλη, ώστε να διατυπωθεί συνολικά η θέση της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Αρκετά Νομαρχιακά Συμβούλια συνεδριάζουν αυτές τις μέρες με διάφορα θέματα, αλλά το νομοσχέδιο δε βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Τι θέσεις θα πάνε να διατυπώσουν στο συνέδριο των νομαρχών όσοι δεν έφεραν καν το θέμα για συζήτηση στα Συμβούλιά τους; Δε νομίζουν πως και η ανοχή στην κοροϊδία έχει ένα όριο;

Ας βγουν να πουν καθαρά ότι το μόνο που θέλουν είναι να εξασφαλίσουν ένα άλλοθι "διαλόγου" στην κυβέρνηση. Αλλά ας κόψουν το δούλεμα, με πρώτο τον κυβερνητικό πρόεδρο της ΕΝΑΕ. Το έκτακτο συνέδριο που θα γίνει το Σάββατο, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα είναι απλά μία παρωδία.

Περί ταμπακέρας

Κάτι περί ταμπακέρας γράφει ο Κ. Που. στη χτεσινή "Αυγή", με αφορμή την εκλογική μάχη στην Ιταλία και το συγχαρητήριο τηλεγράφημα του ΚΚΕ προς την Κομμουνιστική Επανίδρυση, αλλά ταμπακέρα δεν μπορέσαμε να βρούμε στο σχετικό σχόλιο.

Ας βάλουμε, λοιπόν, εμείς ορισμένες μόνο πλευρές της.

Είναι ή όχι αλήθεια πως το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς, και η "Ελιά" στο σύνολό της, ούτε ν' ακούσει θέλει για απλή αναλογική;

Είναι ή όχι αλήθεια πως το ίδιο ισχύει και για την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή - στην κατάργηση της οποίας συνέβαλαν τα μέγιστα - και γενικότερα, για οποιαδήποτε μέτρα οικονομικής ανακούφισης των εργαζομένων και των συνταξιούχων από την πολυετή μέχρι σήμερα, και στην Ιταλία, πολιτική μονόπλευρης λιτότητας;

Είναι ή όχι αλήθεια πως ο συνασπισμός της "Ελιάς" είχε την αποδοχή και τη στήριξη της κυρίαρχης τάσης στην Ενωση Ιταλών Βιομηχάνων;

Τι σχέση έχουν τα προηγούμενα με την Αριστερά;

Αυτά και άλλα πολλά παρόμοια είναι η ταμπακέρα. Τα ψευδεπίγραφα περί Κεντροαριστεράς κλπ., δε φανερώνουν παρά μόνο τους διακαείς πόθους της ηγεσίας του "ΣΥΝ", να πάρει μέρος στο μοίρασμα της κυβερνητικής πίτας...

Εξω από "ονομαστικοποίηση"

"Κανένα πρόβλημα" δεν έχουν με το Προεδρικό Διάταγμα (82/1996) περί ονομαστικοποίησης των μετοχών οι μεγαλοκατασκευαστές και προμηθευτές του δημοσίου. Το 'χουν δείξει, άλλωστε, με συγκεκριμένα έργα. Από τη μια, διαμαρτυρήθηκαν ότι είναι ασφυκτικά τα περιθώρια που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα, να είναι έτοιμοι, δηλαδή, μέχρι τις 2 Μάη. Από την άλλη, 39 τεχνικές εταιρίες κατέφυγαν προχτές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό το ΠΔ.

Εναν υποτυπώδη και κολοβό έλεγχο επιχείρησε η κυβέρνηση "για τα μάτια του κόσμου", προκειμένου να αποδείξει ότι δεν ελέγχεται από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, αλλά τα μεγάλα αφεντικά δεν αστειεύονται. Δεν ανέχονται την παραμικρή υποψία ελέγχου στην ασυδοσία τους και τα υπερκέρδη τους.

Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι στο τέλος θα επιβάλουν τη θέλησή τους. Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει ήδη δείξει ότι "δεν εννοεί" τα περί ονομαστικοποίησης των μετοχών.

Εμπαιγμός Μάαστριχτ (2)

Αλλά, μια και βρισκόμαστε στη Γερμανία, ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια άλλη είδηση από αυτή τη χώρα. Η γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού του 1996, αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει την περικοπή των δαπανών για τις... συντάξεις κατά 13 δισ. μάρκα. Συνολικά, με τα μέτρα της κυβέρνησης το εισόδημα των συνταξιούχων θα μειωθεί κατά 20% (!).

Κάτι τέτοια βλέπει η κυβέρνηση Σημίτη και δίνει οδηγίες στα επιτελεία της να επιταχύνουν τους ρυθμούς εκπλήρωσης των... οραμάτων τους και να εντείνουν τις προσπάθειες για να φτάσει η χώρα σε τέτοια... ευρωπαϊκά επίπεδα.

Επικίνδυνη σοφιστεία

Είναι θεμιτό ο κάθε εργαζόμενος να θέλει μία όσο το δυνατόν πιο μόνιμη σχέση εργασίας; Είναι!

Είναι θεμιτό να παλεύουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο για καλύτερες αμοιβές; Είναι!

Δε θα βρισκόταν, νομίζαμε, λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος να υποστηρίξει το αντίθετο. Κι όμως εκεί στην πάλαι ποτέ ιστορική ΠΟΠ - ΟΤΑ, ορισμένοι "συνδικαλιστές" διατυπώνουν αίτημα για κατάργηση της μονιμότητας και επαναφορά των εργαζομένων σε καθεστώς σχέσης ιδιωτικού δικαίου.

Καταφεύγουν στη σοφιστεία πως αφού οι μισθοί στο δημόσιο μένουν καθηλωμένοι, συμφέρει τους εργαζόμενους να μετατρέψουν τη σχέση εργασίας τους σε ιδιωτικού δικαίου για να καλύπτονται από άλλη σύμβαση. Σε ένα πρώτο επίπεδο η στάση των συγκεκριμένων συνδικαλιστών είναι εξηγήσιμη από το γεγονός ότι με τις μονιμοποιήσεις που έγιναν, μπορεί οι εργαζόμενοι να κέρδισαν μια σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, δηλαδή την πολύποθη μονιμότητα, οι επικεφαλής όμως της ομοσπονδίας χάνουν την καρέκλα τους αφού μειώνεται η δύναμη της ομοσπονδίας που καλύπτει μόνο όσους έχουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα είναι χειρότερα. Δεν πρόκειται για απλό εργατοπατερισμό. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα υπονόμευσης του θεσμού της μονιμότητας, αυτή τη φορά "από τα μέσα" του συνδικαλιστικού κινήματος και γι' αυτό ίσως περισσότερο επικίνδυνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ