ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αγωνιστικό προσκλητήριο στο λιμάνι

Με συγκεντρώσεις, αύριο και την Πέμπτη, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις εργατών, ναυτεργατών και συνταξιούχων για την υπεράσπιση του καμποτάζ και την προστασία των δικαιωμάτων τους

Αύριο το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά, ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της πόλης συγκεντρώνονται και κινητοποιούνται ενάντια στις παρανομίες του υπό "σημαία ευκαιρίας", κρουαζιερόπλοιου "Μάρκο Πόλο",το οποίο παραβιάζει την ελληνική νομοθεσία και "σπάει" το καμποτάζ. Κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, την Πέμπτη 30 του μήνα,οι εν ενεργεία ναυτεργάτες και συνταξιούχοι διοργανώνουν πανναυτεργατική συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Ακτή Μιαούλη για την απασχόληση, την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων και την αναβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ, δεν κατέληξε πουθενά η χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του υπουργού στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,του ΕΟΤ,της ΓΣΕΕ και των πλοιοκτητών, για το θέμα του "Μάρκο Πόλο".Ο Κ. Σφυρίου,παρά την πίεση που δέχτηκε από τους συνδικαλιστές, δεν ξεκαθάρισε ποια μέτρα θα πάρει για το συγκεκριμένο θέμα! Από τη μεριά τους οι εφοπλιστές ζήτησαν από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση του, γιατί, όπως τόνισαν, θα αναγκαστούν και αυτοί να πάρουν "μέτρα"... προκειμένου να μην έχουν ίσο ανταγωνισμό με τα πλοία με σημαία ευκαιρίας. Πάντως, τα ναυτεργατικά σωματεία έκαναν σαφές ότι όποια και αν είναι η απόφαση του υπουργού και του Συμβουλίου Επικρατείας, δε θα επιτρέψουν να προσεγγίσει το πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά.

Με κοινή τους ανακοίνωση προς τη ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και όλες τις Ομοσπονδίες της χώρας, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" τονίζουν ότι οι κίνδυνοι για την ύπαρξη των Ελλήνων ναυτεργατών πολλαπλασιάζονται με την επέλαση των "σημαιών ευκαιρίας" και την προοπτική της απελευθέρωσης της ακτοπλοϊας (άρση του καμποτάζ).

Τα δυο σωματεία καλούν τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΠ να επαναφέρουν το ζήτημα του εκδημοκρατισμού του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και να ενισχύσουν τους αγώνες των ναυτεργατών με συγκεκριμένες αποφάσεις και ουσιαστικά μέτρα. "Οι δηλώσεις συμπαράστασης - τονίζεται τέλος - δεν ανταποκρίνονται στην κρισιμότητα των προβλημάτων".

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,Θ. Σταματόπουλος,μας δήλωσε σχετικά: "Αύριο οι ναυτεργάτες θα συγκεντρωθούμε για να αποτρέψουμε να προσεγγίσει το "Μάρκο Πόλο" το λιμάνι του Πειραιά, και να σπάσει έτσι το καμποτάζ, πράγμα που αν συμβεί θα προκαλέσει οδυνηρές συνέπειες για τους Ελληνες ναυτεργάτες, που αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα ανεργίας, αλλά και για τις ίδιες τις εφοπλιστικές εταιρίες, οι οποίες απειλούν να βγάλουν την ελληνική σημαία από τα πλοία τους και να προσλάβουν χαμηλόμισθους αλλοδαπούς. Το "Μάρκο Πόλο" είναι η κορυφή του παγόβουνου, γιατί υπάρχουν και άλλα πλοία που παραβιάζουν το καμποτάζ. Εμείς πάντως θα αγωνιστούμε για να μη συμβεί αυτό. Συνεχίζοντας τον αγώνα μας στις 30 του μήνα,έχουμε προγραμματίσει μια πανναυτεργατική συγκέντρωση, με σκοπό να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες και δεν έχουν βρει τη λύση τους και να προγραμματίσουμε την παραπέρα αγωνιστική μας πορεία".

Συγκέντρωση λογιστών

Στην κεντρική απαλογιστική συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Σύλλογοι Λογιστών Αθήνας και Πειραιά,την Τρίτη 28 Μάη,στις 7.30 το βράδυ στην αίθουσα της Εργατικής Εστίας, καλεί όλους τους λογιστές η Ενωση Λογιστών.

Οι λογιστές καταγγέλλουν την προκλητική στάση της εργοδοσίας για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας,λένε όχι στις αυξήσεις κοροϊδίας και απαιτούν να αποσυρθεί "το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Λογιστή - Φοροτεχνικό του ΟΕΕ που προωθούν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών".

"Φρένο" στην ασυδοσία

Την παρέμβαση της κυβέρνησης για τον έλεγχο του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ζητά το ΚΚΕ

Την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων,η απελευθέρωση του οποίου έχει δημιουργήσει δεκάδες προβλήματα στους εμποροϋπαλλήλους και τους μικρούς εμπόρους,έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης,με επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Συγκεκριμένα, ερωτάται ο υπουργός, γιατί δεν παρεμβαίνει με νομοθετικές πρωτοβουλίες όπου χρειάζεται, προκειμένου να ρυθμιστεί με ικανοποιητικό τρόπο το πρόβλημα του ωραρίου, πολύ περισσότερο μάλιστα που κάτι τέτοιο δε θα έχει κανένα οικονομικό κόστος για το κράτος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζει στην Ερώτησή του: "Το πρόβλημα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων είναι ένα από τα οξύτερα των μικρών εμπόρων, επαγγελματοβιοτεχνών, αλλά και των εμποροϋπαλλήλων. Για πολλοστή φορά βρίσκεται στην επικαιρότητα, ενώ υπάρχουν με σαφήνεια διατυπωμένα τα αιτήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των ενδιαφερομένων για ουσιαστικό περιορισμό του σημερινού απελευθερωμένου ωραρίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση επικαλούμενη διάφορα προσχήματα αρνείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται μια κατάσταση που έχει αρνητικότατες επιπτώσεις για τους μικρομεσαίους και τους εμποροϋπαλλήλους και ευνοεί τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα".

Πικετοφορία στο εμπορικό τρίγωνο

Πικετοφορία στο εμπορικό τρίγωνο πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, στα πλαίσια της πανελλαδικής απεργίας τους στις 29 Μάη

Πικετοφορία στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας πραγματοποιούν σήμερα, στις 4.30 το απόγευμα, συνδικαλιστές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Α.Ε. και Γραφείων,στα πλαίσια των εξορμήσεών τους σε χώρους δουλιάς, για την προετοιμασία της πανελλαδικής τους απεργίας στις 29 του Μάη.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και στις υπηρεσίες αγωνίζονται από κοινού ενάντια στη λιτότητα, την ακρίβεια και την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Οι εμποροϋπάλληλοι αντιδρούν με την απεργία στην αδιαφορία που επιδεικνύουν οι εργοδότες του εμπορίου για την υπογραφή της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας και στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Από την πλευρά τους οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αγωνίζονται ανάμεσα στα άλλα και για υπογραφή ικανοποιητικής Σύμβασης Εργασίας. Να σημειωθεί ότι η κλαδική Σύμβαση Εργασίας τους παραπέμφθηκε εν αγνοία τους στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας με απόφαση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων!

Τα αποτελέσματα των εξορμήσεων κρίνονται από τους συνδικαλιστές ως ιδιαίτερα θετικά σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση των εργαζομένων,ενώ παρόμοιες εξορμήσεις γίνονται και σε άλλες πόλεις της χώρας. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης καλεί με τη σειρά της όλους τους εμποροϋπαλλήλους της πόλης να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στις 10 π.μ. για να διεκδικήσουν δυναμικά: Μονοετή Σύμβαση Εργασίας, ουσιαστικές αυξήσεις, ΑΤΑ, κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής, κατάργηση του ωρομισθίου, μέτρα για το ωράριο, υλοποίηση των ώριμων αιτημάτων του κλάδου κ.ά.

Απαράδεκτο και αντεργατικό!

Τον αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας, καταγγέλλει το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης Αττικής

Απαράδεκτο και αντεργατικό χαρακτηρίζει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την ανεργία, σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης Αττικής και ζητά την απόσυρσή του. Οπως επισημαίνει το Συνδικάτο, στόχος του νομοσχεδίου είναι η παράδοση του ΟΑΕΔ και των 220 δισ. δρχ. του λογαριασμού του στους εργοδότες, η αλλαγή του ρόλου του ΟΑΕΔ,η σταδιακή κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας, το πέρασμα της εκπαίδευσης και κατάρτισης στους εργοδότες, η συνέχιση της απαράδεκτης κατάστασης με τη μη νομιμοποίηση των αλλοδαπών. Τονίζει δε ότι τυχόν εφαρμογή του θα επιφέρει απολύσεις και "μαύρη εργασία" μιας και όλοι οι εργοδότες θα θέλουν να έχουν εργάτες με "μερίδια εργασίας".

Το Συνδικάτο υπογραμμίζει ότι αυτή την περίοδο οργιάζουν οι απολύσεις σε εργοστάσια του κλάδου, όπως σε ΠΡΟΦΙΝ, ΔΡΟΣΟ, ΚΑΒΒΑΔΙΑ, ELITE, ΜΟΥΡΙΑΔΗ, ΔΟΥΜΑ, ΜΟΚΑΣΣΙΝΟ, ΖΗΡΟ κ. ά. Ομως, όπως σημειώνει, σε αυτά δεν υπάρχουν παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας, αλλά υπάρχουν παρεμβάσεις στα χρήματα των ανέργων.

Το Συνδικάτο διεκδικεί: Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και διπλασιασμό του χρόνου επιδότησης, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών. Μέτρα για στήριξη και ανάπτυξη του κλάδου με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργατών. Για τη συντονισμένη αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων, το Συνδικάτο καλεί όλα τα σωματεία του κλάδου στην Αττική, σε σύσκεψη την Πέμπτη 30 Μάη, στις 6.30 το απόγευμα στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Σε εκκρεμότητα η ΣΟΦΤΕΞ

ΓΣΕΕ και εργαζόμενοι ζητούν άμεση υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων της χαρτοβιομηχανίας ΣΟΦΤΕΞ

Τη συναίνεση της Εθνικής Τράπεζας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της χαρτοβιομηχανίας ΣΟΦΤΕΞ,ώστε να υλοποιηθούν τα επενδυτικά προγράμματα της επιχείρησης, ζητούν ΓΣΕΕ και εργαζόμενοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν χτες σύσκεψη, με τη συμμετοχή του προεδρείου της ΓΣΕΕ και εκπροσώπων των σωματείων εργαζομένων από τα εργοστάσια ΑΘήνας και Δράμας,από την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου και από το Εργατικό Κέντρο Δράμας.

Οπως τονίζει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, είναι αναγκαία η άμεση υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων που η έγκρισή τους εκκρεμεί στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Σημειώνει επίσης ότι η καθυστέρηση έγκρισης των δύο προγραμμάτων - 4,7 δισ. δρχ. για την Αθήνα και 3,2 δισ. δρχ. για τη Δράμα - "αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη και εξέλιξη της επιχείρησης".

Επισημαίνεται ακόμα, ότι η ΣΟΦΤΕΞ απασχολεί 2.500 εργαζόμενους, είναι η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία παραγωγής χάρτου και καλύπτει το 35% της εγχώριας αγοράς. Ειδικά το εργοστάσιο της Δράμας είναι το μοναδικό με καθετοποιημένη παραγωγή. Ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων - συνεχίζει η ανακοίνωση - που είναι ο κύριος μέτοχος της επιχείρησης, έχει αποδεχτεί τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, για την οποία πρέπει να συμφωνήσει και η Εθνική Τράπεζα που κατέχει το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο.

Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τον

Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τον ιδιωτικό τομέα, στις 29 του Μάη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ