Παρασκευή 24 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αγωνιστικό προσκλητήριο στο λιμάνι

Με συγκεντρώσεις, αύριο και την Πέμπτη, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις εργατών, ναυτεργατών και συνταξιούχων για την υπεράσπιση του καμποτάζ και την προστασία των δικαιωμάτων τους

Αύριο το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά, ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της πόλης συγκεντρώνονται και κινητοποιούνται ενάντια στις παρανομίες του υπό "σημαία ευκαιρίας", κρουαζιερόπλοιου "Μάρκο Πόλο",το οποίο παραβιάζει την ελληνική νομοθεσία και "σπάει" το καμποτάζ. Κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, την Πέμπτη 30 του μήνα,οι εν ενεργεία ναυτεργάτες και συνταξιούχοι διοργανώνουν πανναυτεργατική συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Ακτή Μιαούλη για την απασχόληση, την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων και την αναβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ, δεν κατέληξε πουθενά η χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του υπουργού στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,του ΕΟΤ,της ΓΣΕΕ και των πλοιοκτητών, για το θέμα του "Μάρκο Πόλο".Ο Κ. Σφυρίου,παρά την πίεση που δέχτηκε από τους συνδικαλιστές, δεν ξεκαθάρισε ποια μέτρα θα πάρει για το συγκεκριμένο θέμα! Από τη μεριά τους οι εφοπλιστές ζήτησαν από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση του, γιατί, όπως τόνισαν, θα αναγκαστούν και αυτοί να πάρουν "μέτρα"... προκειμένου να μην έχουν ίσο ανταγωνισμό με τα πλοία με σημαία ευκαιρίας. Πάντως, τα ναυτεργατικά σωματεία έκαναν σαφές ότι όποια και αν είναι η απόφαση του υπουργού και του Συμβουλίου Επικρατείας, δε θα επιτρέψουν να προσεγγίσει το πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά.

Με κοινή τους ανακοίνωση προς τη ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και όλες τις Ομοσπονδίες της χώρας, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" τονίζουν ότι οι κίνδυνοι για την ύπαρξη των Ελλήνων ναυτεργατών πολλαπλασιάζονται με την επέλαση των "σημαιών ευκαιρίας" και την προοπτική της απελευθέρωσης της ακτοπλοϊας (άρση του καμποτάζ).

Τα δυο σωματεία καλούν τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΠ να επαναφέρουν το ζήτημα του εκδημοκρατισμού του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και να ενισχύσουν τους αγώνες των ναυτεργατών με συγκεκριμένες αποφάσεις και ουσιαστικά μέτρα. "Οι δηλώσεις συμπαράστασης - τονίζεται τέλος - δεν ανταποκρίνονται στην κρισιμότητα των προβλημάτων".

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,Θ. Σταματόπουλος,μας δήλωσε σχετικά: "Αύριο οι ναυτεργάτες θα συγκεντρωθούμε για να αποτρέψουμε να προσεγγίσει το "Μάρκο Πόλο" το λιμάνι του Πειραιά, και να σπάσει έτσι το καμποτάζ, πράγμα που αν συμβεί θα προκαλέσει οδυνηρές συνέπειες για τους Ελληνες ναυτεργάτες, που αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα ανεργίας, αλλά και για τις ίδιες τις εφοπλιστικές εταιρίες, οι οποίες απειλούν να βγάλουν την ελληνική σημαία από τα πλοία τους και να προσλάβουν χαμηλόμισθους αλλοδαπούς. Το "Μάρκο Πόλο" είναι η κορυφή του παγόβουνου, γιατί υπάρχουν και άλλα πλοία που παραβιάζουν το καμποτάζ. Εμείς πάντως θα αγωνιστούμε για να μη συμβεί αυτό. Συνεχίζοντας τον αγώνα μας στις 30 του μήνα,έχουμε προγραμματίσει μια πανναυτεργατική συγκέντρωση, με σκοπό να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες και δεν έχουν βρει τη λύση τους και να προγραμματίσουμε την παραπέρα αγωνιστική μας πορεία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ