ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το πραγματικό στοίχημα

Υστερα από την ανάγνωση του χτεσινού άρθρου του Π. Τσίμα "Κομμουνιστικά στοιχήματα", δικαιούμαστε να πιστεύουμε ότι δε θα έχει μείνει κανείς, που να εξακολουθεί να διακατέχεται από την εύλογη απορία:

- Μα, τέλος πάντων, γιατί αυτή η τόσο προκλητικά μονόπλευρη απασχόληση με το πρόβλημα των συμμαχιών του ΚΚΕ, πρόβλημα, ασφαλώς, πραγματικό και σοβαρότατο, αλλά, βρε αδελφέ, όχι και το μόνο; Δεν είχε τίποτε άλλο το 15ο Συνέδριο, για να τους απασχολήσει;

Ο Π. Τσίμας μάς δίνει μια απάντηση ...κρυστάλλινης διαύγειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το άρθρο, όχι μόνο αποφεύγει τα χυδαία "υποπνευματώδη" αποφθέγματα του σκιτσογράφου της εφημερίδας Σ. Σταυρόπουλου, σε άλλη σελίδα των ΝΕΩΝ, αλλά και δε στερείται και ρεαλιστικών διαπιστώσεων. Ολα αυτά, όμως, υποταγμένα σε ένα στόχο που, πρέπει να ομολογήσουμε, ο Π.Τ. διακηρύσσει με αξιέπαινη ειλικρίνεια: "Αργά ή γρήγορα, το ΚΚΕ θα επιστρέψει από την αυτοεξορία του στην πολιτική ζωή". Με άλλα λόγια, στο μάντρωμα του ΚΚΕ, "επίσης", στη στρούγκα των "μονοδρόμων". Ενα θέμα, δηλαδή, για το οποίο - δυστυχώς για τον αρθρογράφο - οι σύνεδροι, με τις ψηφοφορίες τους επί των κειμένων, απέδειξαν και έδειξαν περίτρανα πώς σκέφτονται.

Σε ό,τι μας αφορά, κατανοούμε τον αρθρογράφο των ΝΕΩΝ. Ο δρόμος των ακανθών και των τριβόλων ουδέποτε ήταν άνετος ή ξεκούραστος, πολύ περισσότερο σήμερα, που η "Αυτοκρατορία του Κακού" δείχνει τα απειλητικά της δόντια. Ας μας επιτρέψει, όμως, εμείς να μην φύγουμε από αυτόν. Γιατί ξέρουμε ότι "ευρεία η οδός η άγουσα εις την απώλειαν".

Ευτυχώς, σ' αυτό το δύσκολο καθήκον, μας βοηθούν τα άρθρα του, τα οποία ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει.

Μασκαριλίκια των "εκσυγχρονιστών"

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ούτε είχε ποτέ τη "συμπάθεια" των ανθρώπων του μόχθου και της εργασίας ούτε πρόκειται να την κατακτήσει. Ο λόγος είναι απλός: Πάντα καταγραφόταν στη λαϊκή συνείδηση ως φορέας και εκφραστής μιας "εκσυγχρονιστικής" αντιλαϊκής πολιτικής. Προφανώς αυτή την εικόνα επεδίωκε να καλλιεργήσει, ώστε να φτάσει εδώ που έφτασε...

Τώρα όμως, και ενόψει συνεδρίου ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να φιλοτεχνήσει με "βαριά καρδιά", με πολύ κόπο - και με την ανοχή των εκπροσώπων της οικονομικής ολιγαρχίας και των αφεντικών των ΜΜΕ - ένα "φιλολαϊκό" και "κοινωνικό" προφίλ.

Η "επιχείρηση φιλολαϊκού προφίλ" της κυβέρνησης Σημίτη, γίνεται λίγες μόλις μέρες μετά τα εύσημα που πήρε από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά στόματος Ζ. Σαντέρ, για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει και λίγα 24ωρα μετά από τη ΓΣ του ΣΕΒ, όπου ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε τους βιομήχανους, ότι δεν θα υποκύψει "σε πιέσεις για την εγκατάλειψη του προγράμματος σύγκλισης".

Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον κόσμο για το φιλολαϊκό προφίλ της, δίνοντας κάτι παραπάνω από τα έξι ψωροχιλιάρικα, αύξηση στους χαμηλοσυνταξιούχους! Λες και μόνο οι συνταξιούχοι υποφέρουν από την πολιτική της... Αυτό πιστεύουν ότι θα την "εξιλεώσει" για την αντιλαϊκή πολιτική της ή τουλάχιστον θα της δώσει κάποιο "πάτημα" για να σπείρει σύγχυση για τις άγριες νεοφιλελεύθερες επιλογές της.

Ας είναι σίγουροι ότι το μόνο που καταφέρνουν οι "εκσυγχρονιστές" με όλα αυτά τα μασκαριλίκια, είναι να δείχνουν πόσο θλιβεροί και "μικροί" είναι. Κατά τ' άλλα δεν εξαπατούν κανένα γιατί χρόνια εξαπατούσαν πολλούς.

Νομιμοποιούνται τα "τάγματα θανάτου"

Την ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο, όπου συνέρχεται η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των μελών του ΝΑΤΟ, το ενδιαφέρον όλων θα εστιάζεται στη συνάντηση που θα γίνει μεταξύ του Θ. Πάγκαλου και του Τούρκου ομολόγου του Ε. Γκιονενσάι, για την πορεία των ήδη δρομολογημένων ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Κι όμως στη Σύνοδο αυτή αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ, με τη "νομιμοποίηση" της δράσης των "δυνάμεων ταχείας επέμβασης", οι οποίες θα χρησιμοποιούνται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου - και όχι βέβαια μόνο στα "όρια ευθύνης" του ΝΑΤΟ - και όποτε οι ιμπεριαλιστές εκτιμούν ότι διακινδυνεύουν τα συμφέροντά τους.

Δείγματα γραφής των ταγμάτων θανάτου έχουν νιώσει οι λαοί της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ενώ η απειλή δράσης τους θα επικρέμεται πάνω από οποιονδήποτε λαό αντιστέκεται στη "νέα τάξη πραγμάτων".

Αυτή η εφιαλτική προοπτική δεν πρόκειται να απασχολήσει τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, παρά μόνο στο βαθμό της "καλύτερης συμμετοχής" στο νέο καθεστώς, γιατί συμφωνούν απόλυτα.

Ετσι η επικαιρότητα θα στραφεί και πάλι στις απόψεις των δύο υπουργών για τα ελληνοτουρκικά, ενώ την ίδια στιγμή θα υπερψηφίζονται αποφάσεις που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των δύο λαών και βέβαια όλων των λαών του κόσμου.

"Περικοπές"

Το κράτος

αποφάσισε

να κόψει

τις σπατάλες,

με δυο θα "τρών'"

οι "ημέτεροι"

κι όχι με τρεις

κουτάλες,

κι οι "μίζες"

μόνον δέκα δισ.

θα 'ναι

οι πιο μεγάλες!

Το κράτος

αποφάσισε

περικοπές

και "σφήνες",

οι υπουργοί

θα έχουνε

τρεις μόνο

λιμουζίνες

και γραμματείς

και σύμβουλους

μονάχα

δυο ντουζίνες!

Ο οίστρος

Οι δημοσιογράφοι...

Αλήθεια συνάδελφοι, πότε θα γράψετε κάτι και για τα όσα πραγματικά συζητήθηκαν και έγιναν στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ; Και μη μας πείτε πως δεν είχατε ενημέρωση. Στις πέντε μέρες του Συνεδρίου, είχατε στα χέρια σας πάρα πολλές σελίδες από την εισήγηση, από τις δεκάδες ομιλίες των αντιπροσώπων, την τελική ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα.

Προφανώς, όλ' αυτά δε σας έκαναν. Γι' αυτό, είτε σας τα έδιναν είτε όχι, εσείς τη "δουλιά" σας. Η απομονώνατε κάποια πρόταση, που βόλευε το δικό σας σενάριο ή, ως τελευταία λύση, βάζατε στο στόμα κάποιου την ατάκα που θέλατε κι όλα ωραία και καλά.

Φανταζόμαστε, πως την ίδια τύχη θα έχουν και οι αποφάσεις του Συνεδρίου, που θα δοθούν τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα.

Μία και μόνη απορία έχουμε. Ισχυρίζεστε ακόμη, ότι κάνετε το επάγγελμα του δημοσιογράφου...;

... της ψευτιάς

Σας καταλαβαίνουμε, βέβαια. Οι εντολές ήταν ξεκάθαρες. Το Συνέδριο του ΚΚΕ έπρεπε να δίνει την εικόνα ενός κόμματος που σπαράσσεται από εσωτερικά προβλήματα και διαφωνίες, από τη μια και να συσκοτιστεί - έως και να εξαφανιστεί - η πολιτική του από την άλλη.

Γι' αυτό και ο διαχωρισμός σε "σκληρούς" και "μαλακούς". Η εμπνευσθείσα σε κάποιο δημοσιογραφικό "πηγαδάκι" περιβόητη φράση του Χ. Φλωράκη, πρόταση δήθεν από την ομιλία του, που ήταν πρώτη είδηση για δύο μέρες και συνόδευε τα σχετικά με το Συνέδριο ρεπορτάζ. Η οριακή εκλογή του Αντώνη Σκυλάκου. Οι δήθεν καταγγελίες του αρχισυντάκτη της εφημερίδας μας και η υποτιθέμενη διαπάλη για το "Ρ".

Ακόμη και το πώς ψηφίστηκαν οι αποφάσεις. Αφού υπήρχαν τόσο μεγάλες διαφωνίες, έπρεπε να είναι ανάλογα και τα κατά...

Αλήθεια, τώρα τι θα κάνετε, που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι σχετικές ψηφοφορίες;

Ξέρουμε, ξέρουμε... Για τον... καλό επαγγελματία δεν υπάρχει αδιέξοδο. Αυτά τα λέει το ΚΚΕ. Αμα θέλουμε το πιστεύουμε. Αμα δε θέλουμε, γράφουμε τα δικά μας.

Πίσω και από το 1886

Η εργαζόμενη γυναίκα ξεκουράζεται και διασκεδάζει 2 ώρες και 10 λεπτά σε μια τυπική ημέρα, ενώ ο άνδρας εργαζόμενος 3 ώρες και 35 λεπτά, όπως έδειξε έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Αν και ο άνδρας εργαζόμενος φαίνεται να δικαιούται περισσότερη ξεκούραση, αφού εργάζεται 8 ώρες και 40 λεπτά, ενώ η γυναίκα εργαζόμενη εργάζεται 7 ώρες και 35 λεπτά, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από το φύλο τους, μετακινούνται 1 ώρα και 20 λεπτά. Η γυναίκα εργαζόμενη όμως, κάνει δουλιές στο σπίτι για 2 ώρες και 45 λεπτά, ενώ φροντίζει τα παιδιά για 1 ώρα και 30 λεπτά. Αντίθετα ο άνδρας εργαζόμενος κάνει δουλιές στο σπίτι για 50 λεπτά μόνο και φροντίζει τα παιδιά για 36 λεπτά.

Οπως και να έχει, είναι ξεκάθαρο ότι οι εργαζόμενοι, άνδρες και γυναίκες, έχουν ελάχιστες δυνατότητες να ξεκουραστούν ή να ψυχαγωγηθούν. Αυτή η πραγματικότητα είναι ένας ακόμα λόγος που διατηρεί στην επικαιρότητα την ανάγκη μείωσης του χρόνου εργασίας. Αλλά τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι είμαστε πίσω ακόμα και από το ιστορικό σύνθημα - αίτημα για 8 ώρες δουλιά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο. Πίσω και από το 1886...

"Γραμμή" για την αναθεώρηση

Γραμμή, κατά πώς το συνηθίζει, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τις αναθεωρητέες διατάξεις, επιχειρεί να περάσει με το κυριακάτικο άρθρο του ο εκδότης - διευθυντής της κυριακάτικης του συγκροτήματος Λαμπράκη, Στ. Ψυχάρης.

Αφού λοιπόν υπογραμμίζει την ανάγκη η τωρινή Βουλή να αποφασίσει, "με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων" τις αναθεωρητέες διατάξεις, στη συνέχεια αναφέρει και ποιες θεωρεί ως τέτοιες: Οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, η βουλευτική ασυλία, η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, τα δημόσια έσοδα και έξοδα, η παιδεία, ο εκλογικός νόμος, κ.ά.

Υπάρχει μήπως καμία αμφιβολία για το χαρακτήρα της αναθεώρησης του Συντάγματος που ετοιμάζουν;

Στο Ζάππειο μια μέρα...

Ωραίο εκείνο το Συνέδριο που γίνεται στο Ζάππειο, από το ΜΕΓΚΑ και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Μαζέψανε όλους τους ΠΡΩΗΝ υπουργούς Εξωτερικών (Χόλμπρουκ, Τσετίν) και ένα ΝΥΝ, τον Πάγκαλο.

***

Θα καλούσαν και τον Γκιουνενσάι, αλλά είπανε την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου να την αφήσουν στη ...διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός τούς ευχαρίστησε για την παραχώρηση;

***

Εχουμε και λέμε: Ο Χόλμπρουκ είπε ότι οι ΗΠΑ ποτέ δεν ήθελαν ένταση στο Αιγαίο κι ο Τσετίν δήλωσε πως η Τουρκία ποτέ δεν επιδίωξε ένταση στα Ιμια. Ε, δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς, τα κατσίκια φταίγανε για όλα...

***

Μα, επιτέλους, ακόμα κανένας στη ΝΔ δε σήκωσε το χέρι του, ενάντια στους "24"; Πολύ είναι, βρε φοβητσιάρηδες Εβερτικοί, να δώσετε ένα χέρι για το καλό του κόμματος; (γιατί το εννοούσε ο Πυλαρινός).

***

Τουρκική σημαία βρήκανε στη Μυτιλήνη, που τη βάλανε, λέει, Τούρκοι κομάντος. Για να κοιτάξουμε όλοι στα μπαλκόνια μας. Να σιγουρευτούμε, βρε παιδί μου, πως δεν ανεμίζει κανένα ...μισοφέγγαρο.

***

Αποκλειστική είδηση: Στις κατηγορίες, όπου θα περικόψει φοροαπαλλαγές η κυβέρνηση, δε συμπεριλαμβάνονται: α) οι εφοπλιστές β) οι πολυεθνικές γ) οι μεγαλοκατασκευαστές δ) οι βιομήχανοι ε) οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρίες. Θα χτυπηθεί αποκλειστικά το ...μεγάλο κεφάλαιο.

***

Το σίριαλ των μεταγραφών έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες στο μπάσκετ, αλλά η πρώτη μεταγραφή έγινε στο ...ΠΑΣΟΚ. Ο Πεπονής έφυγε από τους Σημιτικούς και άλλαξε ομάδα. Τώρα, λέει ότι ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να 'ναι αντιπρόεδρος. Δε μάθαμε το ποσόν του συμβολαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ