ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λυρικής έργα και ημέρες

"Γόνιμη και πλούσια σε δραστηριότητα" χαρακτηρίστηκε η καλλιτεχνική περίοδος 1995 -'96 της Λυρικής Σκηνής από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της, Αλκη Μπαλτά σε χτεσινή παρουσίαση του απολογισμού της περιόδου. Ομως παρόλο που "ο προγραμματισμός τηρήθηκε" και "δε ματαιώθηκαν παραστάσεις", η έναρξη αυτής της περιόδου στιγματίστηκε με απολύσεις ενός μεγάλου μέρους του καλλιτεχνικού δυναμικού και καταργήσεις εργασιακών κεκτημένων - προβλήματα που έφερε η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ΕΛΣ σε ΝΠΙΔ.Να σημειωθεί πάντως ότι ενάμιση χρόνο μετά την αλλαγή του πλαισίου, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του νέου Εσωτερικού Κανονισμού, καθώς το κείμενο πηγαινοέρχεται μεταξύ ΣτΕ και ΕΛΣ.

Η ίδρυση στούντιο όπερας και μπαλέτου, η καθιέρωση παραστάσεων για παιδιά και νέους και οι περιοδείες της Λυρικής στην επαρχία ήταν, σύμφωνα με τον Αλ. Μπαλτά, τα "καινούρια στοιχεία στη δραστηριότητα του θεάτρου". Στα πεπραγμένα συμπεριλαμβάνεται η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών του, η είσοδός του στο "Ιντερνέτ", η ταξινόμηση μουσικού αρχειακού υλικού (βρίσκεται σε εξέλιξη). Από τον Ιούνη έως το Σεπτέμβρη στο φουαγιέ της ΕΛΣ θα λειτουργήσει έκθεση κοστουμιών από παραστάσεις, με τη φιλοδοξία αυτό το πλούσιο υλικό να παρουσιαστεί αργότερα σε μεγαλύτερο χώρο.

Συνολικά δόθηκαν 132 παραστάσεις με "σχεδόν απόλυτη πληρότητα". Τα έσοδα (Δεκέμβρης '95 - Απρίλης '96) ήταν 102.000.000 δραχμές. Ο προϋπολογισμός του 1996 ανέρχεται περίπου στα 3 δισ., συν 1 δισ. που εξοικονομείται από την ορχήστρα, καθώς η μισθοδοσία των μελών της ανήκει στο ΥΠΠΟ.

"Μια όπερα πρέπει να έχει οικονομική δύναμη" είπε ο Αλ. Μπαλτάς, υπογραμμίζοντας ότι "ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να είναι πολύ υψηλότερος" και την ανάγκη δημιουργίας δεύτερης, μικρότερης σκηνής. Αν και ο μεγάλος στόχος παραμένει η ανέγερση νέας όπερας, "δεν υπάρχει σοβαρό στοιχείο εξέλιξης", που να κάνει ορατή την πραγματοποίησή του, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.

Οσον αφορά στον προγραμματισμό της περιόδου ('96-'97), μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι παραστάσεις: "Ευγένιος Ονιέγκιν" του Τσαϊκόφσκι (1/12), "Βαφτιστικός" του Σακελλαρίδη (με πιθανή συμμετοχή του Θύμιου Καρακατσάνη,14/12), "Μαγικός Αυλός" του Μότσαρτ (12/1), "Ζιζέλ" (μπαλέτο σε χορογραφία του Βλαντιμίρ Βασίλιεφ 1/2), "Τροβατόρε" του Βέρντι (9/2), "Ονειρο Θερινής Νύχτας" του Περ. Κούκου (1/3), "Μποέμ" (16/3), σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι κ.ά. Για το Ηρώδειο έχουν προγραμματιστεί η "Σαλώμη" και ο "Ζορμπάς" του Μ. Θεοδωράκη.

Φοιτητών "Βάτραχοι"

Η Θεατρική Πρωτοβουλία Νέων "Δρυς" του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθήνας,παρουσιάζουν, σήμερα και αύριο (9μ.μ.), στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Ιστορίας (Παλαιό Πανεπιστήμιο, Θόλου 5, Πλάκα), την παράσταση "Βάτραχοι - Διονύσου Μεταμορφώσεις".Η μετάφραση είναι τουΘρασύβουλου Σταύρου,η σκηνοθεσία της Ζέττας Πασπαράκη,τα σκηνικά - κοστούμια της Λέττας Κουτσοχέρα,η μουσική του Ηλία Κυβέλου,η χορογραφία της Ελένης Πανίτσκα.Παίζουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου και τη μουσική αποδίδει ζωντανά η μουσική ομάδα "Φωνές της πόλης".

Δυο χρόνια μετά (... )

Στον ιδρυτή της Μάνο Χατζιδάκι αφιερώνει η "Ορχήστρα των Χρωμάτων",τη συναυλία της (1/6) στο Μέγαρο Μουσικής.

"Φέτος συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε που έφυγε ο Μ. Χατζιδάκις" σημείωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γ. Κουρουπός."Η συναυλία αυτή δεν πρέπει να μοιάζει με μνημόσυνο για ένα φίλο που έφυγε, αλλά σαν μια γιορτή του "Αγίου Μάνου" της μουσικής".

Το πρόγραμμα της βραδιάς ξεκινάει με ένα δημοφιλές έργο του παγκόσμιου ρεπερτορίου, το Αντάτζιο για έγχορδα του Μπάρμπερ.Το πρώτο μέρος της συνεχίζεται με το κοντσέρτο για πιάνο του Μότσαρτ.Σολίστ η Ντόρα Μπακοπούλου.Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει το έργο του Μπερνστάιν "Ψαλμοί του Τσίτσεστερ".Για το κείμενο, που τραγουδιέται στα εβραϊκά, χρησιμοποιήθηκαν τρεις ψαλμοί του Δαβίδ και στίχοι από άλλους ψαλμούς. Σολίστ θα είναι ο Μανουέλ Μράσεκ (από γερμανική παιδική χορωδία).

Το πρόγραμμα κλείνει με τα "Πινδαρικά" του Μ. Χατζιδάκι, από τα λίγα έργα του συνθέτη γραμμένα για ορχήστρα και σολίστ. "Γι' αυτό", είπε ο Γ. Κουρουπός "σκεφτόμαστε να κάνουμε στο μέλλον κάποιες διασκευές έργων του, ώστε να εμπλουτιστεί λίγο το ρεπερτόριο της Ορχήστρας". Την "Ορχήστρα Χρωμάτων" διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.Σολίστ οι: Ελένη Λιώνα και Αντώνης Κοντογεωργίου.

ΣΧΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
Πρώτες αντιρρήσεις

Εγείρονται διαφωνίες "ιδιοκτητών" συλλογών και ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς, στις οποίες απαντάει η ηγεσία του ΥΠΠΟ

Το σχέδιο του αρχαιολογικού νόμου, τον οποίο μελέτησε πολυμελής επιτροπή με προεδρεύοντα τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ, Γιώργο Θωμά,βρίσκεται στον υπουργό Πολιτισμού και σύντομα θα φτάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο και αργότερα στα κόμματα και τους φορείς για την έναρξη του διαλόγου.

Θα λέγαμε ότι μπαίνει στην τελευταία φάση πριν την ψήφιση, ελπίζοντας ότι δε θα ακολουθήσει την τύχη όλων των σοβαρών νομοσχεδίων, αλλά την κατάθεση και ψήφισή του στο θερινό τμήμα της Βουλής.

Ο υπουργός Πολιτισμού, με αφορμή χτεσινό δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου" και ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Π. Τατούλη, σχετικά με "δημεύσεις ιδιοκτησιών", τις οποίες υποτίθεται προβλέπει το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, απάντησε, επίσης χτες, ότι πρόκειται για "παραπληροφόρηση".

Διευκρίνισε ότι για τα κινητά και ακίνητα μνημεία, από το 1453 - 1700,το τεκμήριο της ιδιοκτησίας ανήκει στο κράτος και η ιδιοκτησία σε άλλον αναγνωρίζεται μόνο αν το αποδείξει.Από το 1700 και εξής δε θίγεται η ιδιοκτησία, αλλά το κράτος δε χάνει τον έλεγχο σε θέματα χρήσης.Πάντως, οποιαδήποτε περίπτωση "περνάει" από τριμελές Νομικό Συμβούλιο. Εξάλλου, στα πλαίσια της απογραφής οι κάτοχοι είναι υποχρεωμένοι μέσα σε έξι μήνες, από την ισχύ του νόμου, να δηλώσουν όσα κειμήλια διαθέτουν, ενώ οι νέοι κάτοχοι υποχρεούνται σε λεπτομερή δήλωση για το πού, πότε, πώς, από ποιον έχουν τα αρχαία.

Ωστόσο, σχετικά με τον "ξεσηκωμό" ιδιοκτητών και κατόχων, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ είπε ότι "αγγίζει τα όρια του παραλόγου" και πως "ο νόμος θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο σκληρός. Στην Κύπρο αρχαία θεωρούνται μέχρι το 1900".

Μελέτες χωρίς έργα

Δέκα χρόνια πήρε μόνο μία μελέτη για τη διάσωση των Κατακομβών της Μήλου.Ξεκίνησε το 1986, υπό την επίβλεψη 10μελούς επιτροπής, και το αίτημα για την Α Φάση (! ) της εφαρμογής κατατέθηκε στο προχτεσινό Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.Αν συνυπολογίσουμε άλλες δέκα μελέτες από το 1971 μέχρι το 1985 για το ίδιο θέμα και σκεφτούμε ότι η συγκεκριμένη πρώτη φάση επέμβασης θα διαρκέσει 3 χρόνια και θα συνοδεύεται από επιπλέον μελέτες, τότε πραγματικά παραιτούμαστε από κάθε ελπίδα να δούμε τις Κατακόμβες, εν ζωή.

Σημειώνεται ότι οι Κατακόμβες (τέλη 5ου αι. μ. Χ. ) παρουσιάζουν έντονα προβλήματα καταπτώσεων, αποσάθρωσης υλικού, φθοράς των επιγραφών, των διακοσμήσεων και των επιχρισμάτων.

Τα έργα που θα γίνουν τα επόμενα τρία χρόνια θα επιβλέπει6μελής επιτροπή - αντί της 10μελούς που πρότειναν η Εφορεία και η Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ, εξοργίζοντας τον Ι. Δημακόπουλο. Σκοπό έχουν να αντιμετωπίσουν την υγρασία, τα ρήγματα των πετρωμάτων και τη συμπεριφορά του εδαφικού σχηματισμού στις στοές. Ολα αυτά θα κοστίσουν 100 εκ. (! ), χωρίς ακόμα να αντιμετωπίζεται η επισκεψιμότητα.

Το ΔΣ του ΣΕΗ καλεί όλους τους ηθοποιούς, που εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, σε γενική συνέλευση, που θα γίνει, αύριο, στις 2.30 μ.μ. στο θέατρο "Αμαλία".

  • Με την απονομή των Βραβείων Λογοτεχνίας 1995,ολοκληρώνονται απόψε (8μμ) στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31), οι τριήμερες εκδηλώσεις για τη Μεταπολεμική Λογοτεχνία που οργάνωσε το περιοδικό "Διαβάζω" με αφορμή τα 20χρονά του. Θα απονεμηθούν βραβεία ποίησης, μυθιστορήματος και διηγήματος σε βιβλία του 1995. Στην εκδήλωση θα τραγουδήσει μελοποιημένη ποίηση ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης.Αποσπάσματα από τα βραβευμένα βιβλία θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Αλέκα Παϊζη, Ολια Λαζαρίδου, Θέμις Μπαζάκα.
  • "Ρεμπέτες και ρεμπέτικο τραγούδι",τιτλοφορείται το βιβλίο, που επιμελήθηκε ο Νίκος Κοταρίδης και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Πλέθρον". Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου, σήμερα, στις 7μμ, διοργανώνεται εκδήλωση στο Μουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων.Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο ιστορικός Σπ. Ασδραχάς,ο εθνομουσικολόγος Λ. Λιάβας και ο λαογράφος - καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μ. Γ. Μερακλής.
Η μνήμη του μας συντροφεύει

Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από το θάνατο του πολυβραβευμένου σκηνογράφου και ενδυματολόγου Μικέ Καραπιπέρη. Ο ελληνικός κινηματογράφος, το ΚΚΕ, το συνδικαλιστικό κίνημα και ο κόσμος της τέχνης αποχωρίστηκαν το γνήσιο καλλιτέχνη, στις 30 Μάη 1991, σε ηλικία μόλις 58 χρόνων. Ο Μικές Καραπιπέρης οραματίστηκε και δόθηκε ολόψυχα για ένα αληθινά εθνικό, ποιοτικό και προοδευτικό κινηματογράφο. Δημιούργησε μια νέα σκηνογραφική παράδοση στον ελληνικό κινηματογράφο, συνδεδεμένη με τον Θ. Αγγελόπουλο. Σαν συνδικαλιστής αγωνίστηκε για την αναβάθμιση της κινηματογραφικής παιδείας και τη δημιουργία ανώτατης κινηματογραφικής σχολής. Υπήρξε σεμνός, ακούραστος και πολυτάλαντος. Η μνήμη του θα μας συντροφεύει.

Ο Μίλτος Λογιάδης
"Αηδόνια" στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Δίπλα στα υπόλοιπα ευρήματα - όσα δηλαδή δεν έπεσαν θύματα της λαθρανασκαφής - από τη νεκρόπολη των "Αηδονιών" θα εκτίθεται από σήμερα και μέχρι 1η του Σεπτέμβρη,στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,ο "θησαυρός των Αηδονιών", γράφοντας έτσι την τελευταία λέξη στην περιπέτεια της διεκδίκησης του μυκηναϊκού θησαυρού. Μετά την έκθεση τα "Αηδόνια" θα "πετάξουν" για τον τόπο τους, τη Νεμέα.

Το ΥΠΠΟ θεωρεί την επιστροφή του θησαυρού νίκη της χώρας "απέναντι στον δαιδαλώδη λαβύρινθο του λαθρεμπορίου",όπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Γιώργος Θωμάς.Ενώ ο υπουργός Σταύρος Μπένος ευελπίστησε ότι "αυτή η έκθεση θα είναι προανάκρουσμα μιας άλλης μεγάλης στιγμής για την Ελλάδα: της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα".

Την έκθεση παρουσίασε η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Αικατερίνη Δημακοπούλου,που τόνισε ότι βασικός κορμός είναι ο θησαυρός που επαναπατρίστηκε, αλλά πλουτίζεται με δύο ακόμη ενότητες: τα υπόλοιπα ευρήματα της ανασκαφής από το Μουσείο Νεμέας και αντιπροσωπευτικά δείγματα μυκηναϊκής σφραγιδογλυφίας από τη συλλογή του Εθν. Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σε ερώτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος, ο γενικός γραμματέας είπε ότι "ο χώρος φυλάσσεται και ολοκληρώνονται οι απαλλοτριώσεις, αλλά ακόμα δεν έχει εκπονηθεί ανασκαφικό πρόγραμμα" και δήλωσε, ότι "μέχρι το 1997 θα εγκαινιαστεί το Μουσείο των Μυκηνών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ