Πέμπτη 30 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελέτες χωρίς έργα

Δέκα χρόνια πήρε μόνο μία μελέτη για τη διάσωση των Κατακομβών της Μήλου.Ξεκίνησε το 1986, υπό την επίβλεψη 10μελούς επιτροπής, και το αίτημα για την Α Φάση (! ) της εφαρμογής κατατέθηκε στο προχτεσινό Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.Αν συνυπολογίσουμε άλλες δέκα μελέτες από το 1971 μέχρι το 1985 για το ίδιο θέμα και σκεφτούμε ότι η συγκεκριμένη πρώτη φάση επέμβασης θα διαρκέσει 3 χρόνια και θα συνοδεύεται από επιπλέον μελέτες, τότε πραγματικά παραιτούμαστε από κάθε ελπίδα να δούμε τις Κατακόμβες, εν ζωή.

Σημειώνεται ότι οι Κατακόμβες (τέλη 5ου αι. μ. Χ. ) παρουσιάζουν έντονα προβλήματα καταπτώσεων, αποσάθρωσης υλικού, φθοράς των επιγραφών, των διακοσμήσεων και των επιχρισμάτων.

Τα έργα που θα γίνουν τα επόμενα τρία χρόνια θα επιβλέπει6μελής επιτροπή - αντί της 10μελούς που πρότειναν η Εφορεία και η Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ, εξοργίζοντας τον Ι. Δημακόπουλο. Σκοπό έχουν να αντιμετωπίσουν την υγρασία, τα ρήγματα των πετρωμάτων και τη συμπεριφορά του εδαφικού σχηματισμού στις στοές. Ολα αυτά θα κοστίσουν 100 εκ. (! ), χωρίς ακόμα να αντιμετωπίζεται η επισκεψιμότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ