Πέμπτη 30 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λυρικής έργα και ημέρες

"Γόνιμη και πλούσια σε δραστηριότητα" χαρακτηρίστηκε η καλλιτεχνική περίοδος 1995 -'96 της Λυρικής Σκηνής από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της, Αλκη Μπαλτά σε χτεσινή παρουσίαση του απολογισμού της περιόδου. Ομως παρόλο που "ο προγραμματισμός τηρήθηκε" και "δε ματαιώθηκαν παραστάσεις", η έναρξη αυτής της περιόδου στιγματίστηκε με απολύσεις ενός μεγάλου μέρους του καλλιτεχνικού δυναμικού και καταργήσεις εργασιακών κεκτημένων - προβλήματα που έφερε η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ΕΛΣ σε ΝΠΙΔ.Να σημειωθεί πάντως ότι ενάμιση χρόνο μετά την αλλαγή του πλαισίου, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του νέου Εσωτερικού Κανονισμού, καθώς το κείμενο πηγαινοέρχεται μεταξύ ΣτΕ και ΕΛΣ.

Η ίδρυση στούντιο όπερας και μπαλέτου, η καθιέρωση παραστάσεων για παιδιά και νέους και οι περιοδείες της Λυρικής στην επαρχία ήταν, σύμφωνα με τον Αλ. Μπαλτά, τα "καινούρια στοιχεία στη δραστηριότητα του θεάτρου". Στα πεπραγμένα συμπεριλαμβάνεται η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών του, η είσοδός του στο "Ιντερνέτ", η ταξινόμηση μουσικού αρχειακού υλικού (βρίσκεται σε εξέλιξη). Από τον Ιούνη έως το Σεπτέμβρη στο φουαγιέ της ΕΛΣ θα λειτουργήσει έκθεση κοστουμιών από παραστάσεις, με τη φιλοδοξία αυτό το πλούσιο υλικό να παρουσιαστεί αργότερα σε μεγαλύτερο χώρο.

Συνολικά δόθηκαν 132 παραστάσεις με "σχεδόν απόλυτη πληρότητα". Τα έσοδα (Δεκέμβρης '95 - Απρίλης '96) ήταν 102.000.000 δραχμές. Ο προϋπολογισμός του 1996 ανέρχεται περίπου στα 3 δισ., συν 1 δισ. που εξοικονομείται από την ορχήστρα, καθώς η μισθοδοσία των μελών της ανήκει στο ΥΠΠΟ.

"Μια όπερα πρέπει να έχει οικονομική δύναμη" είπε ο Αλ. Μπαλτάς, υπογραμμίζοντας ότι "ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να είναι πολύ υψηλότερος" και την ανάγκη δημιουργίας δεύτερης, μικρότερης σκηνής. Αν και ο μεγάλος στόχος παραμένει η ανέγερση νέας όπερας, "δεν υπάρχει σοβαρό στοιχείο εξέλιξης", που να κάνει ορατή την πραγματοποίησή του, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.

Οσον αφορά στον προγραμματισμό της περιόδου ('96-'97), μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι παραστάσεις: "Ευγένιος Ονιέγκιν" του Τσαϊκόφσκι (1/12), "Βαφτιστικός" του Σακελλαρίδη (με πιθανή συμμετοχή του Θύμιου Καρακατσάνη,14/12), "Μαγικός Αυλός" του Μότσαρτ (12/1), "Ζιζέλ" (μπαλέτο σε χορογραφία του Βλαντιμίρ Βασίλιεφ 1/2), "Τροβατόρε" του Βέρντι (9/2), "Ονειρο Θερινής Νύχτας" του Περ. Κούκου (1/3), "Μποέμ" (16/3), σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι κ.ά. Για το Ηρώδειο έχουν προγραμματιστεί η "Σαλώμη" και ο "Ζορμπάς" του Μ. Θεοδωράκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ