Πέμπτη 30 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
Πρώτες αντιρρήσεις

Εγείρονται διαφωνίες "ιδιοκτητών" συλλογών και ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς, στις οποίες απαντάει η ηγεσία του ΥΠΠΟ

Το σχέδιο του αρχαιολογικού νόμου, τον οποίο μελέτησε πολυμελής επιτροπή με προεδρεύοντα τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ, Γιώργο Θωμά,βρίσκεται στον υπουργό Πολιτισμού και σύντομα θα φτάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο και αργότερα στα κόμματα και τους φορείς για την έναρξη του διαλόγου.

Θα λέγαμε ότι μπαίνει στην τελευταία φάση πριν την ψήφιση, ελπίζοντας ότι δε θα ακολουθήσει την τύχη όλων των σοβαρών νομοσχεδίων, αλλά την κατάθεση και ψήφισή του στο θερινό τμήμα της Βουλής.

Ο υπουργός Πολιτισμού, με αφορμή χτεσινό δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου" και ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Π. Τατούλη, σχετικά με "δημεύσεις ιδιοκτησιών", τις οποίες υποτίθεται προβλέπει το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, απάντησε, επίσης χτες, ότι πρόκειται για "παραπληροφόρηση".

Διευκρίνισε ότι για τα κινητά και ακίνητα μνημεία, από το 1453 - 1700,το τεκμήριο της ιδιοκτησίας ανήκει στο κράτος και η ιδιοκτησία σε άλλον αναγνωρίζεται μόνο αν το αποδείξει.Από το 1700 και εξής δε θίγεται η ιδιοκτησία, αλλά το κράτος δε χάνει τον έλεγχο σε θέματα χρήσης.Πάντως, οποιαδήποτε περίπτωση "περνάει" από τριμελές Νομικό Συμβούλιο. Εξάλλου, στα πλαίσια της απογραφής οι κάτοχοι είναι υποχρεωμένοι μέσα σε έξι μήνες, από την ισχύ του νόμου, να δηλώσουν όσα κειμήλια διαθέτουν, ενώ οι νέοι κάτοχοι υποχρεούνται σε λεπτομερή δήλωση για το πού, πότε, πώς, από ποιον έχουν τα αρχαία.

Ωστόσο, σχετικά με τον "ξεσηκωμό" ιδιοκτητών και κατόχων, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ είπε ότι "αγγίζει τα όρια του παραλόγου" και πως "ο νόμος θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο σκληρός. Στην Κύπρο αρχαία θεωρούνται μέχρι το 1900".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ