ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Σε ρόλο "νονού" η VSEL!

Θέμα ημερών η παράδοση της διαχείρισης του Ναυπηγείου στη βρετανική εταιρία, παρά τις θρασύτατες αξιώσεις της

Σε 15 με 20 μέρες θα υπογραφεί το συμβόλαιο με τη βρετανική εταιρία VSEL, για τη διαχείριση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.Αυτό ανακοίνωσε χτες στη διοίκηση του σωματείου, ο Ι. Κασμάς,διοικητής της ΕΤΒΑ, παρά το γεγονός ότι η τελευταία εμμένει στις προκλητικές αξιώσεις της.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια επίσκεψης του Ι. Κασμά, καθώς και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας, Χ. Πάχτα,στα Ναυπηγεία χτες το πρωί. Οπως είπε στους συνδικαλιστές ο διοικητής της ΕΤΒΑ, έχει συμφωνηθεί με την ιδιωτική εταιρία το ποσό της ετήσιας αμοιβής της, το οποίο ανέρχεται στα 500 εκατ. δραχμές! Ποσό μάλιστα που προσπάθησε να εμφανίσει σαν επιτυχία, σημειώνοντας ότι έχει μειωθεί αρκετά, σε σχέση με το 1 δισ. δραχμές που ζητούσαν αρχικά. Το σημαντικό, όμως, είναι οι προκλητικές αξιώσεις της εταιρίας να της καταβάλλεται ένα ποσοστό επί των ετήσιων μεικτών κερδών των Ναυπηγείων.

Οπως παραδέχτηκε ο διοικητής, η εταιρία επιμένει σε αυτό το θέμα και σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία, η ΕΤΒΑ αντιπροτείνει να της καταβάλλεται ένα ποσοστό επί των καθαρών κερδών. Ωστόσο, δε διευκρίνισε πόσο θα είναι έστω και αυτό το ποσοστό. Επίσης σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τα στελέχη της εταιρίας που θα μπουν στα Ναυπηγεία, εφτά στον αριθμό, που σημειωτέον οι μισθοί τους είναι επιπλέον της αμοιβής της εταιρίας. Παρά την εμμονή της VSEL στις απαράδεκτες απαιτήσεις της, παρά το ότι δεν έχει καταθέσει κανένα επιχειρησιακό σχέδιο και δεν εγγυάται την προοπτική των Ναυπηγείων και ενώ υποτίθεται ότι συνεχίζονται "σκληρές" διαπραγματεύσεις, ο Ι. Κασμάς εμφανίστηκε αισιόδοξος και πρόβλεψε ότι μέσα σε 15 - 20 μέρες θα υπογραφούν τα συμβόλαια!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διοικητής απέφυγε επίμονα να δώσει στους συνδικαλιστές της Εργοστασιακής Επιτροπής τις γραπτές προτάσεις - απαιτήσεις της βρετανικής εταιρίας και τις απαντήσεις της ΕΤΒΑ. Παρέπεμψε μάλιστα στον πρόεδρο του σωματείου και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, ο οποίος ήδη έχει λάβει γνώση..!

"Δε θέλουμε και δεν μπορούμε",δήλωσε ο υφυπουργός στο αίτημα των συνδικαλιστών της Εργοστασιακής Επιτροπής για την ένταξη των Ναυπηγείων 100% στο δημόσιο, ενώ αντιστρέφοντας την πραγματικότητα της αποδιάρθρωσης και της αποδυνάμωσης από ειδικευμένο προσωπικό των Ναυπηγείων καθώς και της άλωσής τους από τα διάφορα εργολαβικά συμφέροντα, έκανε λόγο για ανάπτυξη των Ναυπηγείων και σημείωσε ότι η επιτυχία της "λύσης" 51% - 49% θα αποτελέσει παγκόσμιο... παράδειγμα!

Και όμως επιμένει...

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καταγγέλλει ότι παρά την έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας για παρανομίες στην αγορά διαμερισμάτων από τον γνωστό κατασκευαστή Μπολτσή, ο υπουργός Εργασίας επιμένει στην επαναφορά Θ. Χανακούλα στον ΟΕΚ

"Παρατυπίες και παρανομίες" καταλογίζει αμετάκλητο βούλευμα (1051/96) του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας στην αγορά διαμερισμάτων του γνωστού μεγαλοκατασκευαστή Μπολτσή από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας,σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας δηλώνει την πρόθεσή του να επαναφέρει στη θέση του προέδρου του ΟΕΚ τον Θ. Χανακούλα,πράγμα που καταγγέλλει με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, το 1051/96 αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, αποφαίνεται ότι: Παράνομα ο ΟΕΚ αγόραζε από τον κατασκευαστή Μπολτσή ημιυπαίθριους χώρους. Παράτυπα οι τεχνικές προδιαγραφές (ελάχιστες απαιτήσεις) για τις αγορές από υποχρεωτικές μετατρέπονται, με ταχυδακτυλουργικό τρόπο, σε δυνητικές.Παράνομα αγόραζε ο ΟΕΚ από τον κατασκευαστή Μπολτσή διαμερίσματα του προγράμματος έτοιμων διαμερισμάτων πριν ακόμα αγοραστεί το οικόπεδο. Τα διαμερίσματα που τελικά παραλάμβανε ο ΟΕΚ, παρουσίαζαν κακοτεχνίες, παραλείψεις κ.ά.

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι όλα αυτά μαρτυρούν τα σκάνδαλα που χρόνια γίνονται στον Οργανισμό, τα δισεκατομμύρια που διασπαθίζονται από τα έσοδα του ΟΕΚ, τα οποία προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων, με αποτέλεσμα τη στέρηση στέγης των δικαιούχων και τη μη απασχόληση οικοδόμων σε προγράμματα κατασκευής κατοικιών του ΟΕΚ. Και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, σημειώνει: "τώρα που μίλησε η Δικαιοσύνη, οφείλετε, να εμποδίσετε τη συνέχιση των σκανδάλων".

Στο μεταξύ ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Γεράκης έθεσε στο αρχείο την υπόθεση ΟΕΚ - Μπολτσή. Πρόκειται για εισαγγελική έρευνα που, με ελλιπή στοιχεία, είχε ζητήσει ο υπουργός Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλος,προκειμένου- όπως είχε επισημανθεί - να πετύχει μια τέτοιου είδους απόφαση, ώστε... απρόσκοπτα να επαναφέρει στη θέση του προέδρου τον Θ. Χανακούλα. Ο εισαγγελέας Γ. Γεράκης αποφαίνεται στο πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης ότι "δε διακριβώνεται ότι θεμελιώνεται η αντικειμενική υπόσταση ορισμένου εγκλήματος" και περιέργως επισημαίνει ότι η απομάκρυνση του Χανακούλα "υπήρξε αποτέλεσμα προφανώς επηρεασμού του Στ. Τζουμάκα.Ωστόσο στην κατάθεσή του, ο πρώην υπουργός Εργασίας είχε αναφέρει ότι κατέχει στοιχεία και έγγραφα που "αποδεικνύουν ότι υπήρχε στον ΟΕΚ ένα καθεστώς που διαμόρφωνε ένα πλαίσιο αισθήματος ατιμωρησίας ανθρώπων της διοίκησης για ζητήματα αγορών και αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού".

Κρατείται αρχιπλοίαρχος για χρηματισμό!

Πήρε 70.000 δρχ. από ναύτη προκειμένου να τον ναυτολογήσει σε δεξαμενόπλοιο!

Συνελήφθη επ' αυτοφώρω για χρηματισμό, προκειμένου να ναυτολογήσει σε δεξαμενόπλοιο τον ναύτη Α. Μπανάσιο,ο αρχιπλοίαρχος της ναυτιλιακής εταιρίας "Ελληνική - Δεξαμενόπλοια",Μ. Σταυρίδης,62 χρονών, χτες το πρωί, από όργανα της Διεύθυνσης Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.Ειδικότερα, ο ναύτης Α. Μπανάσιος είχε ζητήσει δουλιά στην εταιρία Ελληνική - Δεξαμενόπλοια,όπου ο αρχιπλοίαρχος της εταιρίας Μ. Σταυρίδης για να τον ναυτολογήσει στο δεξαμενόπλοιο "Βάρκιζα" (ελληνικού νηολογίου) τού ζήτησε 70.000 δραχμές!

Ο Α. Μπανάσιος κατήγγειλε το γεγονός στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και τα όργανα του Λιμεναρχείου προσημείωσαν τα χρήματα που θα έδινε ο Α. Μπανάσιος στον αρχιπλοίαρχο της εταιρίας. Στη συνέχεια τα όργανα της Διεύθυνσης της Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου συνέλαβαν μέσα στο γραφείο του τον Μ. Σταυρίδη!Ο αρχιπλοίαρχος κρατείται στη Διεύθυνση Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου, ενώ σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Οπως σχολίαζαν συνδικαλιστές, πρόκειται για την αποκάλυψη ενός κρούσματος μιας γενικότερης απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στο λιμάνι. Μια κατάσταση, που χαρακτηρίζεται ως ένα σύγχρονο δουλεμπόριο εις βάρος των ανέργων ναυτεργατών, που είναι πασίγνωστη στην κυβέρνηση, το υπουργείο εμπορικής Ναυτιλίας και σε όλα τα αρμόδια όργανα ελέγχου, που δεν κάνουν τίποτα για την αντιμετώπισή της. Αντίθετα, κωφεύουν προκλητικά στις προτάσεις των ναυτεργατικών σωματείων για την εξυγίανση της λειτουργίας του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, θα συναντήσει αύριο Πέμπτη το προεδρείο της ΓΣΕΕ στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα προβλήματα, τις θέσεις και τις προτάσεις της.

Στον αγώνα για Σύμβαση οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Η καθυστέρηση υπογραφής της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, το ασφαλιστικό και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ήταν τα κυριότερα προβλήματα που συζητήθηκαν στη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά, η οποία χαρακτηρίστηκε από τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου.

Ολοι συμφώνησαν ότι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι ο συντονισμένος αγώνας και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις μορφές με τις οποίες μπορεί να αναπτυχθούν οι κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν έδωσαν την υπόσχεση ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να δραστηριοποιήσουν τους συναδέλφους τους, έτσι ώστε από κοινού να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού, οι οποίες αρχίζουν αύριο Πέμπτη με περιφερειακές συσκέψεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Κρήτη, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Χαλκιδική. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν στις 20 του Ιούνη με 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ, αν ως τότε δεν έχει υπογραφεί ικανοποιητική Σύμβαση, θα κλιμακωθούν.

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος και από τη διοίκηση του ΕΚΑ ο Δ. Βανδώρος.

Συνδικαλιστής απειλείται με απόλυση

Με απόλυση απειλεί η διοίκηση της αμυντικής βιομηχανίας "ΕCΟΝ Βιομηχανίες",τον συνδικαλιστή Χ. Παπαδόπουλο,επειδή τόλμησε να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Το γεγονός καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου Αθήνας,με παρέμβαση του οποίου είχε καθοριστεί για χτες τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας Κορωπίου, όμως ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης αρνήθηκε να εμφανιστεί.

Την προηγούμενη βδομάδα ο Χ. Παπαδόπουλος,μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου, είχε προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας, καταγγέλλοντας την επιχείρηση για μη καταβολή της άδειας και του επιδόματος άδειας. Μετά απ' αυτό η επιχείρηση τον απείλησε με απόλυση.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, "αυτές οι ενέργειες απ' τη μεριά της επιχείρησης σκοπό έχουν να βάλουν φρένο στη συνεπή συνδικαλιστική δράση και να τρομοκρατήσουν γενικότερα τους εργαζόμενους, ώστε να μη διεκδικούν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους. Είναι φανερό ότι ενεργεί παρά και ενάντια στον νόμο 1264". Το Συνδικάτο καλεί την Επιθεώρηση Εργασίας να παρέμβει άμεσα και να πάρει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, για να σταματήσει η ασύδοτη δράση της επιχείρησης ΕCΟΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ