ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΚΟΤΙΑ - ΑΓΓΛΙΑ
Πρώτα για το γόητρο!

Μετά από επτά χρόνια, για πρώτη φορά αντιμέτωπες οι "άσπονδες φίλες"

"Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα" για Αγγλία και Σκοτία. Οι... άσπονδοι φίλοι θα ανταμώσουν απόψε (Γουέμπλεϊ 17.00, ΕΤ-2) ξανά μετά από επτά ολόκληρα χρόνια. Τελευταία φορά που βρέθηκαν στον ίδιο αγωνιστικό χώρο ήταν το 1989. Ομως τα μεγάλης έκτασης επεισόδια που ακολούθησαν κατέστησαν απαγορευτική κάθε σκέψη για νέα συνάντηση.

Στο πιο παλιό ποδοσφαιρικό ντέρμπι, σε επίπεδο εθνικών ομάδων, όσο και αν αυτό φαντάζει τρελό, το βαθμολογικό ενδιαφέρον περνάει σε δεύτερη (τουλάχιστον) μοίρα. Αμφότερες οι πλευρές θέλουν τη νίκη για το γόητρο αφού οι μεταξύ τους αναμετρήσεις έχουν αποκτήσει εθνικιστικό χαρακτήρα.

Για του... γραπτού το αληθές να τι δήλωσε ο Σκοτσέζος προπονητής, Γκρεγκ Μπράουν, όταν τράβηξε τον αριθμό που τοποθετούσε στον ίδιο όμιλο τις δύο ομάδες: "Είμαι πολύ χαρούμενος. Το παιχνίδι αυτό το περίμεναν χρόνια με ανυπομονησία όλοι οι Σκοτσέζοι"...

Κάποιοι μάλιστα δήλωσαν ότι προτιμούν νίκη στο αποψινό παιχνίδι από το ίδιο το τρόπαιο! Μετά από τα παραπάνω είναι λογική η κινητοποίηση της Αστυνομίας, η οποία θα επιστρατεύσει 1.500 μέλη της προσπαθώντας να αποτρέψει έκτροπα.

Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος η κατάκτηση των τριών βαθμών μάλλον σηματοδοτεί πρόκριση στον επόμενο γύρο. Τα προβλήματα του Βέναμπλς είναι ο Πλατ (τον οποίο θα περιμένει ως την τελευταία στιγμή) και η φυσική κατάσταση του Γκασκόιν. Δεν αποκλείεται να μην τον χρησιμοποιήσει από την αρχή σε αντίθεση με τον Αντερτον που ξεπέρασε τον τραυματισμό του.

Στο... διπλανό πάγκο ο Μπράουν κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Δεν έχει αγωνιστικά προβλήματα, όμως άφησε να εννοηθεί ότι ίσως υπάρξουν κάνα - δυο "εκπλήξεις". Εκεί που έχει ρίξει το βάρος των προσπαθειών του είναι ο ψυχολογικός τομέας και η αντιμετώπιση του "Γκάζα", τον οποίο θεωρεί τον πιο επικίνδυνο παίχτη των Αγγλων.

Πιθανές ενδεκάδες:

ΑΓΓΛΙΑ: Σίμαν, Νέβιλ, Ανταμς, Πιρς, Αντερτον, Ινς, Σάουθγκέιτ, Γκασκόιν, Μακ Μανάμαν, Σίρερ, Σέριγχαμ.

ΣΚΟΤΙΑ: Γκόραμ, Μακ Κίμι, Κάλντεργουντ, Χέντρι, Γκάλαχερ, Μακ Κολ, Μακ Αλιστερ, Κόλινς, Μπόιντ, Μακ Κόιστ, Ντιούρι.

ΓΑΛΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Η παράδοση ευνοεί τους "τρικολόρ"

Ο τέταρτος αγώνας του 2ου ομίλου ανάμεσα στη Γαλλία και την Ισπανία (Ελαντ Ρόιντ 20.00, ΕΤ-1) ίσως καθορίσει ποια από τις δύο ομάδες θα δώσει το "παρών" στην επόμενη φάση. Αν κερδίσουν οι "Τρικολόρ" οι Ιβηρες θα πρέπει να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για την επιστροφή. Αν συμβεί το αντίθετο αποκτούν βραχύ προβάδισμα. Η ισοπαλία είναι θετική για τους Γάλλους αλλά και τους... Βούλγαρους.

Η προϊστορία δεν ευνοεί τους "φιλοξενούμενους", αφού έχουν να γευτούν τη χαρά της νίκης απέναντι στους "Πετεινούς" εδώ και 15 χρόνια. Τα δυσάρεστα, γι' αυτούς, στατιστικά λένε ακόμα ότι οι Γάλλοι δεν έχουν χάσει σε 24 παιχνίδια ενώ στα 10 τελευταία αποχώρησαν νικητές.

Ο Ζακέ προβληματίζεται από τον τραυματισμό του Μπλαν και τον αντικαταστάτη του. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν ο Ανγκλομά όμως χτες ο παίχτης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του που δεν ξεκίνησε τον αγώνα με τη Ρουμανία.

Ακόμα και στην περίπτωση λοιπόν που δεν παίξει ο Μπλαν, ο Ανγκλομά μάλλον θα "ζεστάνει" τον πάγκο. Ο Γάλλος τεχνικός περιμένει από τους παίχτες του να μη δώσουν αφορμή για περισσότερα αρνητικά σχόλια, από όσα μέχρι στιγμής έχει ακούσει. "Θα είναι η στιγμή της αλήθειας για μας", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Χαβιέ Κλεμέντε "πονοκεφαλιάζει" από την απουσία του Πίτσι (τιμωρημένος) και τις κίτρινες των Καμινέρο, Αμόρ, Αμπελάρδο, Σέζι. Επίσης από την άσχημη κατάσταση κάποιων βασικών. Ετσι θα έχει ορισμένες αλλαγές συγκριτικά με τον αγώνα απέναντι στη Βουλγαρία. Οι αρχικές 11άδες μάλλον θα είναι:

ΓΑΛΛΙΑ: Λαμά, Τουράμ, Ντεσαγί, Μπλαν, Ντιμεκό, Καρεμπέ, Ντεσάμπ, Γκερέν, Τζοργκαέφ, Ζιντάν, Τουγκαρί.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Θουμπιθαρέτα, Οτέρο, Αλκόρτα, Αμπελάρδο, Σέρζι, Αμαβίσκα, Καμινέρο, Ιέρο, Ντονάτο, Λουίς Ενρίκε, Αλφόνσο.

ΙΤΑΛΙΑ - ΤΣΕΧΙΑ 1 - 2
Mama mia...

Οι Ιταλοί αιφνιδιάστηκαν από τους Τσέχους και κινδυνεύουν να χάσουν την πρόκριση

Η μεγαλύτερη έκπληξη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έγινε χτες στο θρυλικό Ανφιλντ. Η Τσεχία, το αουτσάιντερ του Γ ομίλου, κέρδισε την Ιταλία με 2 - 1 και σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση, αφήνοντας πίσω της (με ίδιους βαθμούς αλλά χειρότερο συντελεστή) τη "Σκουάντρα Αντζούρα".

Ετσι η κατάσταση στον "όμιλο του θανάτου" όπως έχει χαρακτηριστεί παραμένει ρευστή και δεν αποκλείεται η πρόκριση να οριστικοποιηθεί την τελευταία αγωνιστική. Αν μάλιστα αύριο η Ρωσία ζευγαρώσει τις εκπλήξεις και κερδίσει τη Γερμανία τότε θα έχουμε τέσσερις ομάδες στην ίδια θέση...

Το χθεσινό παιχνίδι ήταν το καλύτερο από τα δώδεκα που έχουν διεξαχθεί στα αγγλικά γήπεδα. Από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό ήταν αμφίρροπο και θα μπορούσε να έχει διαφορετική εξέλιξη.

Η Τσεχία μπήκε δυνατά στον αγώνα και αιφνιδίασε την αντίπαλό της. Μόλις στο 4 ο Πομπόρσκι μπήκε από δεξιά, σέντραρε και ο Νέντβεντ με πλασέ μέσα από τη μικρή περιοχή άνοιξε το σκορ. Οι γείτονές μας ξεπέρασαν το σοκ, βγήκαν μπροστά και κατάφεραν 14 αργότερα να ισοφαρίσουν.

Κιέζα, Φουζέρ έπαιξαν ωραία το 1 - 2. Ο τελευταίος μπήκε από δεξιά την κατάλληλη στιγμή έκανε την πάσα στον πρώτο, που ανάμεσα από δύο αμυντικούς κατάφερε να βρει την μπάλα όσο και όπως χρειαζόταν για να τη στείλει στα δίχτυα.

Η ειρωνεία της τύχης και ταυτόχρονα η ομορφιά του αθλήματος είναι πως η ισοφάριση των Ιταλών επιτεύχθηκε σε αντεπίθεση, στην οποία οι Τσέχοι έχασαν μεγάλη ευκαιρία να διπλασιάσουν τα τέρματά τους. Το κατάφεραν πάντως στο 35 όταν σε σέντρα του Κούκα ο Μπέιμπλ πάνω στην κίνηση έκανε ένα σουτ που δεν άφηνε περιθώρια αντίδρασης στον Περούτζι. Λίγο πριν όμως οι Ιταλοί είχαν μείνει με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Απολόνι.

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν ανώτερο σε ποιότητα από το πρώτο, δεν είχε όμως γκολ. Οι Τσέχοι πρόσεξαν περισσότερο την άμυνά τους και οι Ιταλοί κατάφεραν να δημιουργήσουν ευκαιρίες. Ομως η επιπολαιότητά τους ήταν... εκνευριστική. Χαρακτηριστικότερη και πιο μοιραία όλων ήταν του Καζιράγκι. Στις καθυστερήσεις μόνος του από την περιοχή σούταρε απελπιστικά άουτ.

Ευκαιρίες να εξασφαλίσουν νωρίτερα τη νίκη είχαν και οι Τσέχοι, αφού στις αντεπιθέσεις τους ήταν "φωτιά". Ομως την πιο κρίσιμη στιγμή έβρισκαν μπροστά τους τον εκπληκτικό χθες Περούτζι που έσωσε την ομάδα του 3 - 4 φορές.

Η "Σκουάντρα Αντζούρα" είχε σοβαρά προβλήματα στον τομέα που θεωρείται το μεγάλο της ατού. Την άμυνα. Ειδικά από την αριστερή πλευρά ο Πομπόρσκι έκανε ό,τι ήθελε. Η επιλογή του Σάγκι να βγαίνει η ζώνη αρκετά μπροστά για το τεχνητό οφ - σάιντ "σμπαραλιάστηκε" από τους γρήγορους και τεχνίτες αντιπάλους του.

Από την άλλη η Τσεχία με συνεχές πρέσινγκ, πάθος και δύναμη δεν άφησε τους Ιταλούς να κάνουν το παιχνίδι τους. Ο διαιτητής Λόπεζ Νιέτο απέβαλε σωστά τον Απολόνι (29) με δεύτερη κίτρινη κάρτα και παρατήρησε ακόμα τους Σουτσοπάρεκ, Κάτλετς, Κούκα, Φουζέρ.

ΤΣΕΧΙΑ: Κούμπα, Σουτσοπάρεκ, Νέτβεντ, Κάτλετς, Λατάλ (88 Νέμετσεκ), Νέμετς, Πομπόρσκι, Κούκα, Μπέιμπλ, Μπέργκερ (64 Σμίτσερ), Χόρνακ.

ΙΤΑΛΙΑ: Περούτζι, Απολόνι, Μαλντίνι, Κοστακούρτα, Μούσι, Ντοναντόνι, Αλμπερτίνι, Ν. Μπάτζιο (39 Καρμπόνι), Φούσερ, Κιέζα (77 Τζόλα), Ραβανέλι (57 Καζιράγκι).

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ 1 - 0
Εκτός Ευρώπης...

Οι Πορτογάλοι απέκλεισαν από την επόμενη φάση τους μαχητικούς Τούρκους

Ο Φερνάντο Κόουτο με ένα όμορφο σε εκτέλεση γκολ (1 - 0) έστειλε την Πορτογαλία πολύ κοντά στην επόμενη φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η Τουρκία αγωνίστηκε σαν ίσος προς ίσο τουλάχιστον για τα πρώτα 45 λεπτά, όπου και έχασε σημαντικές ευκαιρίες να πάρει το προβάδισμα στο σκορ. Το ματς στο Σίτι Γκράουντ του Νότιγχαμ πρόσφερε αρκετές συγκινήσεις στους φιλάθλους, αφού και οι δυο μονομάχοι έπαιξαν ανοιχτά μιας και η νίκη ήταν μονόδρομος κυρίως για τους γείτονές μας. Το συγκρότημα του Φατίχ Τερίμ ξεκίνησε πολύ δυνατά τον αγώνα και στα πρώτα 17 λεπτά έχασε τρεις καλές ευκαιρίες με τους Σαφέτ, Ογκούν, Σεργκάν που εξουδετέρωσε ο Βίτορ Μπαϊα. Η πρώτη καλή στιγμή για τους Πορτογάλους ήρθε στο 32 όταν ο Σα Πίντο μέσα από τη μικρή περιοχή "κατάφερε" να στείλει την μπάλα δίπλα από το δοκάρι του Ρουστού. Το ημίχρονο τελείωσε 0 - 0 με δυο ακόμα ευκαιρίες εκατέρωθεν στο 34 από τον Χακάν και τον Χέλντερ έξι λεπτά αργότερα.

Στην επανάληψη το σκηνικό άλλαξε, αφού οι Ιβηρες ανέβασαν την απόδοσή τους και έκλεισαν τους Τούρκους στα καρέ τους. Στο 49 και 60 οι δυο Πίντο, Σα και Ζοάο, αστόχησαν από πλεονεκτική θέση. Το μοναδικό γκολ της συνάντησης σημειώθηκε στο 66. Ο Φερνάντο Κόουτο, άσος της Πάρμα, με δυνατό αριστερό βολέ νίκησε τον αντίπαλο τερματοφύλακα και έστειλε την ομάδα του στον... έβδομο ουρανό.

Κορυφαίος παίκτης της Πορτογαλίας ήταν ο σκόρερ Κόουτο, που διήνυσε πολλά χιλιόμετρα. Καλή απόδοση είχαν και οι Παουλίνιο Σάντος, Μπαϊα, Χέλντερ. Από την αξιόμαχη Τουρκία που έδειξε στοιχεία ομαδικότητας άρεσαν οι Σαφέτ, Σεργκέν Βεντάτ και Ρουστού.

Ανάλογη του ονόματός του ήταν η διαιτησία του Ούγγρου Σαντόρ Πουλ. Εδειξε κίτρινη κάρτα στους Αμπντουλάχ, Παουλίνιο Σάντος, Βεντάτ, Ραχίμ.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Βίτορ Μπαϊα, Κόουτο, Χέλντερ, Ντιμάς, Παουλίνιο Σάντος, Ρουί Κόστα, Πάουλο Σόουζα, Φίγκο, Ζοάο Πίντο (77 Πορφίριο), Σα Πίντο (63 Καντέτε), Φολία (46 Ταβάρες).

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ρουστού, Ρεσέπ, Αλπάι, Βεντάτ, Τουγκάι (70 Αριμ), Ογκούν (46 Ραχίμ), Ογκούζ, Σαφέτ 57 Τουλουνάι), Χακάν, Σεργκέν, Αμπντουλάχ.

Αποθεραπεύτηκε ο Ιέρο

Ο μέσος της Ισπανίας, Φερνάντο Ιέρο, που τραυματίστηκε ελαφρά στον αγώνα με τη Βουλγαρία, αποθεραπεύτηκε πλήρως και τέθηκε στη διάθεση του Κλεμέντε. Στη χτεσινή προπόνηση πήρε κανονικά μέρος και όπως όλα δείχνουν το Σάββατο θα ενισχύσει την ομάδα του απέναντι στη Γαλλία. Εν τω μεταξύ ο Ισπανός προπονητής προσανατολίζεται στη θέση του Πίτζι, που αποβλήθηκε στο ίδιο παιχνίδι, να χρησιμοποιήσει τον Χούλιο Σαλίνας.

Γερμανοί "μουσουλμάνοι"

Οι προλήψεις και τα στοιχεία τους υπερβαίνουν θρησκείες, αγωνιστικό επίπεδο ή άλλες διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους (και ή κυρίως) του αθλητισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αρκετοί διεθνείς Γερμανοί ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δεν αρνήθηκαν τη "βοήθεια" του Αλάχ ή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, κάποιων "μελών" του.

Ο Στέφαν Γκουντς που αγωνίζεται στην Μπεσίκτας (Τουρκία) μοίρασε σε όλη την αποστολή των "Πάντσερ" κάποια φυλακτά που ονομάζονται "τα μάτια του Αλάχ". Κάποιοι λοιπόν από τους συμπατριώτες του, παραβλέποντας τα θρησκευτικά τους συναισθήματα, αποδέχτηκαν το "βοήθημα" ελπίζοντας ότι θα... δουν την τύχη τους.

"Γαλοπούλες" οι Τούρκοι

Της (αγγλικής) γλώσσας τα καμώματα τα βλέπουν οι Τούρκοι (στις εφημερίδες) και... φουσκώνουν (από αγανάκτηση). Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Η λέξη "Turkey" στα αγγλικά σημαίνει γαλοπούλα, όπως και το όνομα της γειτονικής μας χώρας. Οταν λοιπόν οι Τούρκοι είδαν σε κάποιες εφημερίδες πρωτοσέλιδα που τους μπέρδευαν με... παρεξηγήθηκαν.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής τους ομοσπονδίας, Σενές Ερζίκ, δήλωσε πως όταν επιστρέψει στη χώρα του θα ζητήσει το όνομά της στα αγγλικά να γίνει "Turkyie". Αίτημα το οποίο δε θα γίνει αποδεκτό αφού οι Βρετανοί αξιοποιούν τη διττή σημασία του όρου κάθε φορά που τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των δύο χωρών συναντιούνται. Τίτλοι του στιλ "Οι Αγγλοι παραγέμισαν τους Τούρκους" και άλλα, έχουν την τιμητική τους.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Ο Μέντβεντ άνοιξε το δρόμο των Τσέχων για τη μεγάλη νίκη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ