ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανεργατική αλληλεγγύη

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της GOOD YEAR, εκφράζουν καθημερινά όλο και περισσότερα σωματεία εργαζομένων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. -

Πανεργατικό χαρακτήρα παίρνει η αγωνιστική κινητοποίηση που θα γίνει την επόμενη Τρίτη, 13 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη, με αίτημα την επαναλειτουργία του εργοστασίου της GOOD YEAR.Καθημερινά όλο και περισσότερα συνδικάτα εργαζομένων ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους στον αγώνα, που ξεκίνησαν οι 350 εργαζόμενοι της επιχείρησης και καλούν τους συναδέλφους τους να δώσουν μαχητικό "παρών" στη συγκέντρωση, που θα γίνει στις 10 το πρωί μπροστά στο Σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, αλλά και στην πορεία που θα ακολουθήσει μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Με ανακοινώσεις τους το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας,ο Σύνδεσμος Πλινθοκεραμοποιών και Αγγειοπλαστών,η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης,το Συνδικάτο Οικοδόμων και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα που ξεκίνησαν οι απολυμένοι της GOOD YEAR.

Το Συνδικάτο οικοδόμων καταλογίζει ευθύνες για το κλείσιμο του εργοστασίου στην ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι με την πολιτική της στρώνει το έδαφος για την ασύδοτη δράση των πολυεθνικών και την ανεξέλεγκτη λειτουργία τους. Επίσης, καλεί την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ να οργανώσει προγραμματισμένα τη δυναμική αντίσταση των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης και να μην αναλωθεί σε κάποιες μεμονωμένες ενέργειες για να ρίξει "στάχτη στα μάτια" των εργαζομένων.

Πολιτική ανοιχτών θυρών, προνομίων και ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης, η ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ, τονίζοντας πως "με αυτή την πολιτική εκτρέφει τις απολύσεις, τα κλεισίματα εργοστασίων, τη μεταφορά τους σε γειτονικές χώρες, την ανεργία και την εξαθλίωση".

Στην ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει πως οι εργαζόμενοι της GOOD YEAR δεν πρέπει να έχουν καμία αυταπάτη. "Μόνο ο αγώνας τους, μαζί με το υπόλοιπο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και η έμπρακτη αλληλεγγύη της κοινωνίας, μπορούν να εγγυηθούν την επαναλειτουργία του εργοστασίου", καταλήγει.

Από τη μεριά τους οι 350 απολυμένοι της πολυεθνικής συνεχίζουν τον αποκλεισμό του εργοστασίου και των αποθηκευτικών χώρων της εταιρίας στη Σίνδο, εμποδίζοντας έτσι τη μεταφορά των χιλιάδων ελαστικών. Παράλληλα, προσπαθώντας να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα της GOOD YEAR ανακοίνωσαν πως τα λάστιχα που υπάρχουν σήμερα στην ελληνική αγορά έχουν κατασκευαστεί στην Τουρκία.

Κ. ΔΡΑΓΟΥΝΗΣ ΑΕΒΕ
Πέτυχαν την απομάκρυνση

Την υπόσχεση ότι θα απομακρυνθεί η ισχυρή αστυνομική δύναμη, που "στρατοπεδεύει" στο εργοστάσιο, απέσπασαν οι εργαζόμενοι από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Την απομάκρυνση των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων από το χώρο του εργοστασίου της εκτυπωτικής επιχείρησης του "Κ. Δραγούνη,υποσχέθηκε ο αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ.,Θ. Βασιλόπουλος στην αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, που τον επισκέφθηκαν χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.Την ίδια ώρα εργαζόμενοι και απολυμένοι της επιχείρησης πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο.

Οι συνδικαλιστές κατάγγειλαν την παρουσία - τις τελευταίες μέρες - ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο του εργοστασίου, που - όπως σημειώνουν - "έδιναν την εντύπωση ότι είχαν ταχθεί στην "υπηρεσία" του Κ. Δραγούνη και αντιμετώπιζαν τους εργάτες σαν αντιπάλους". Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπεύθυνος της Αστυνομίας έκανε έλεγχο στην πύλη και διάβαζε τα ονόματα των εργατών της κάθε βάρδιας, που τους επιτρεπόταν να μπουν. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Γ. Σκιαδιώτης,απ' το ΕΚΑ, οι Δ. Μπλέτσας και Γ. Κολοβός απ' την Ενωση Λιθογράφων και ο Γ. Μπούτζας απ' την Εργοστασιακή Επιτροπή.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας υποχρεώθηκε - κάτω από το βάρος της κινητοποίησης των εργαζομένων - να παρέμβει προς τον διοικητή του υπεύθυνου αστυνομικού τμήματος Αχαρνών (Μενιδίου) και να ζητήσει να αποσυρθούν οι δυνάμεις απ' το εργοστάσιο. Εκανε λόγο για "διακριτική" παρουσία δυο - τριών αστυνομικών έξω όμως απ' το χώρο του εργοστασίου και χωρίς τα "παρατράγουδα" που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες.

Να σημειώσουμε ότι ο εργοδότης σε μια προσπάθεια να "σπάσει" τον αγώνα τους,απέλυσε την περασμένη Δευτέρα 24 εργαζόμενους, χωρίς αποζημίωση, μηνύοντάς τους για "σύσταση συμμορίας"!Ταυτόχρονα, αρνείται να καταβάλει τους μισθούς 4 μηνών, την άδεια και το επίδομα που οφείλει στους 107 εργαζόμενους, το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 100 εκατομ. δραχμές. Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί για το θέμα αυτό τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, με την παρουσία του υφυπουργού Λ. Κανελλόπουλου.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων της επιχείρησης "Κ. Δραγούνη", επισημαίνοντας πως "ο αγώνας τους αναδεικνύεται σε αγώνα υπεράσπισης των κατακτήσεων του συνόλου της εργατικής τάξης".

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΥΛΙΔΑΣ
Νέα χαριστική ρύθμιση!

Μια ακόμα ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών του απέσπασε από την ΕΤΒΑ ο εφοπλιστής Λελάκης, ενώ το Πρωτοδικείο Χαλκίδας αποφάσισε την έξωσή του μετά από αγωγή της... ΕΤΒΑ

Διαστάσεις σκανδάλου προσλαμβάνει η προνομιακή μεταχείριση που απολαμβάνει απ' την κυβέρνηση ο εφοπλιστής Λελάκης,ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσει μια ακόμα ευνοϊκή ρύθμιση εξόφλησης των χρεών του για την ενοικίαση του Ναυπηγείου Αυλίδας στην Εύβοια,παρόλο που τις αγνοεί συστηματικά εδώ και χρόνια! Ο κρατικοδίαιτος εφοπλιστής σύναψε τη νέα ρύθμιση με την ΕΤΒΑ πριν λίγες μέρες, αν και το Πρωτοδικείο Χαλκίδας αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη να δώσει άδεια έξωσής του από το Ναυπηγείο, ύστερα από αγωγή της ίδιας της ΕΤΒΑ!

Την ίδια στιγμή αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο για κλείσιμο του Ναυπηγείου, με προοπτική να ξεπουληθεί αργότερα σε έναν εξίσου "φερέγγυο" ιδιώτη, εφόσον ο Λελάκης δεν ανταποκριθεί και σ' αυτή τη συμφωνία. Στο μεταξύ οι 400 εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί για τον Ιούλη και ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Σύμφωνα με την τελευταία ρύθμιση, ο εφοπλιστής πρέπει να καταβάλει εφάπαξ το ποσό των 110 εκατ. δραχμών και το υπόλοιπο χρέος να το εξοφλήσει σε μηνιαίες δόσεις των 20 εκατ. δραχμών. Ο εφοπλιστής έχει περιθώριο μέχρι τις 20 Αυγούστου για να καταβάλει τα χρήματα.

Απ' την πρώτη στιγμή που ο εφοπλιστής ανέλαβε το Ναυπηγείο το 1989, αρνήθηκε να καταβάλει το - έτσι και αλλιώς - εξευτελιστικό ενοίκιο των 50 εκατ. δρχ. το χρόνο,αλλά και το ποσό που αντιστοιχεί στο 2% επί του τζίρου, όπως προέβλεπε το συμβόλαιο με την ΕΤΒΑ. Αντίθετα, επιδόθηκε σε συνεχείς εκβιασμούς, που έπιαναν "τόπο", μιας και κάθε φορά κατέληγαν σε ρυθμίσεις χρεών της αρεσκείας του, τις οποίες όμως δεν τηρούσε. Μια από τις τελευταίες ρυθμίσεις προέβλεπε να καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 40 εκατ. δραχμών. Ο εφοπλιστής κατέβαλε μόλις τρεις δόσεις και έκτοτε έπαυσε να πληρώνει, εκβιάζοντας και για νέα ρύθμιση. Μετά από αυτό, η ΕΤΒΑ προχώρησε σε αγωγή εναντίον του που οδήγησε στην άδεια έξωσης. Λίγες όμως μέρες νωρίτερα η ΕΤΒΑ προχώρησε στη νέα ρύθμιση.

Στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με εκπροσώπους του επιχειρησιακού σωματείου, της Νομαρχίας και του Εργατικού Κέντρου, ο διοικητής της ΕΤΒΑ, Γ. Κασμάς, δήλωσε πως αν ο εφοπλιστής εφαρμόσει την τελευταία ρύθμιση, τότε θα του επινοικιαστεί το ναυπηγείο για άλλα δυο χρόνια! Ωστόσο, στον προσανατολισμό της κυβέρνησης είναι και το πιθανό ξεπούλημα του Ναυπηγείου, αφού πρώτα κλείσει για να "εξυγιανθεί". Κάτι που επιβεβαίωσε στην αντιπροσωπεία και ο Γ. Κασμάς,λέγοντας πως ήδη υπάρχουν δυο προφορικές προσφορές ιδιωτών για την εξαγορά τους, τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε καλές.

Συμπαράσταση στους ναυτεργάτες

Την αλληλεγγύη του στο δύσκολο αγώνα των ναυτεργατών και των σωματείων τους, ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ που αποφάσισαν την κήρυξη 48ωρης απεργίας στις 16 και 17 του μήνα με βασικό αίτημα την προστασία του καμποτάζ,εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι απέναντι στον αγώνα των ναυτεργατών έχουν παραταχτεί τα οργανωμένα συμφέροντα του παγκόσμιου εφοπλιστικού κεφαλαίου και ειδικότερα του αμερικανικού πολυεθνικού κεφαλαίου. Συμφέροντα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο βάζοντας σε ενέργεια όλους τους μηχανισμούς της εξουσίας που διαθέτει (Εκτελεστική - Νομοθετική), ενώ τη συνδράμουν και τα κόμματα ΝΔ - Πολιτική Ανοιξη - ΣΥΝ.

"Η πάλη των ναυτεργατών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενάντια στις προθέσεις κεφαλαίου - κυβέρνησης για σπάσιμο του καμποτάζ, είναι αγώνας υπεράσπισης της δουλιάς τους, των Συλλογικών Συμβάσεων, των Ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Είναι αγώνας επιβίωσης, στήριξης της Ελληνικής Ναυσιπλοϊας, στήριξης της ανάπτυξης του τόπου".

"Το εργατικό κίνημα - υπογραμμίζεται τέλος - είναι η μοναδική οργανωμένη δύναμη που μπορεί να αντισταθεί σε αυτά τα άνομα συμφέροντα".

Στο δρόμο 60 εργαζόμενες

Με μεταχρονολογημένες επιταγές... αποζημιώθηκαν για την απόλυσή τους 60 εργαζόμενες της βιοτεχνίας ιματισμού "ΣΙΓΚΑΛ" στη Λάρισα

Με μεταχρονολογημένες επιταγές... αποζημιώθηκαν οι 60 εργαζόμενες που πετάχτηκαν στο δρόμο όταν η βιοτεχνία ετοίμων ενδυμάτων "ΣΙΓΚΑΛ" στη Λάρισα,ιδιοκτησίας Κυρατσούλη,έκλεισε την περασμένη Παρασκευή.Η ΤΕ Λάρισας της ΕΣΑΚ, σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει παράνομες τις απολύσεις. Συγκεκριμένα, ο εργοδότης αντί να καταβάλλει άμεσα τις αποζημιώσεις, έδωσε επιταγές οι οποίες μπορούν να εισπραχθούν τέλος Σεπτέμβρη!

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της παράταξης, οι 60 απολύσεις είναι παράνομες επειδή ο ιδιοκτήτης δεν πήρε ειδική άδεια από τη νομαρχία για ομαδικές απολύσεις, όπως απαιτείται όταν δεν κηρύσσεται πτώχευση και επίσης γιατί δε δόθηκαν κανονικά οι αποζημιώσεις.

Η παράταξη καταγγέλλει, ιδιαίτερα, "τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και την πρόεδρο του σωματείου ιματισμού (γνωστά στελέχη της ΠΑΣΚΕ) οι οποίοι απέκρυψαν το γεγονός από τα Διοικητικά Συμβούλια σωματείου και Εργατικού Κέντρου και με δική τους πρωτοβουλία, αντί να συγκαλέσουν τα παραπάνω όργανα, προτίμησαν να δώσουν συνέντευξη Τύπου, παίρνοντας απροκάλυπτα το μέρος του εργοδότη, ο οποίος είναι και γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα. Μάλιστα, προκειμένου να δικαιολογηθούν εξαπέλυσαν χείμαρρο λάσπης ενάντια στην ΕΣΑΚ".

Τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, ισχυρίστηκαν ότι ο εν λόγω εργοδότης είναι από τους λίγους που φέρθηκε τόσο εντάξει στις εργαζόμενες, ενώ επέρριψαν ευθύνες στην ΕΣΑΚ γιατί δημοσιοποίησε το θέμα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ