ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Για το αρχείο του ΚΚΕ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΜΑΝΗΣ,Σούρπη Αλμυρού: Σύντροφοι σας στέλνω δυο σελίδες της εφημερίδας "Απελευθερωτής", οργάνου της ΚΕ του ΕΑΜ, με ιστορική ημερομηνία 12 Οκτώβρη 1944,αριθ. φύλλου 52. Η παραμονή τους στο προσωπικό μου Αρχείο ίσως με το πέρασμα του χρόνου και τη βιολογική μας κατάληξη τις εξαφανίσει!

Είναι η γελοιογραφία τους για εκείνη την εποχή αντιπροσωπευτική και αντικειμενική. Δε γνωρίζω εάν έχετε αυτά τα φύλλα. Η θέση τους είναι στο Αρχείο του Κόμματος, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Για την παραλαβή τους θα 'θελα ένα μήνυμά σας για να είμαι ήσυχος ότι πήγαν εκεί που ανήκουν.

Σημ. "Ρ": Σύντροφε, μείνε ήσυχος. Δόθηκαν στο Κόμμα. (Στους Κ. Τσανάκα και Χ. Τζιτζιλώνη δώσαμε το τηλέφωνό σου να επικοινωνήσουν μαζί σου).

Το σπίτι του Πλουμπίδη

Π. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ από Αιγάλεω (Κυδωνιών 86): Είναι λυπηρό ότι το σπίτι που γεννήθηκε, στα Λαγκάδια Γορτυνίας, ο αγωνιστής Νίκος Πλουμπίδης εγκαταλείφθηκε τόσο από τους κληρονόμους, όσο και από το Κόμμα, που έσπευσε να αναρτήσει μαρμάρινη πλάκα χωρίς να φροντίσει για τη συντήρησή του. Γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση της σκεπής και αργότερα - αν δε σπεύσουν να το αναστηλώσουν - θα πέσουν και τα τοιχία.

Αποτελεί λοιπόν καθήκον όλων των ανωτέρω να σπεύσουν να αναστηλώσουν το σπίτι του, εάν βέβαια επιθυμούν να τιμούν τη μνήμη του.

Η αμοιβή των αποκλειστικών νοσοκόμων

Μ. ΧΑΝΔΡΗ: Η αμοιβή της αποκλειστικής νοσοκόμου που προσλαμβάνεται για την περιποίηση - νοσηλεία ασθενούς σε νοσοκομεία, από 10.000 δρχ. που ήταν, έφθασε στις 13.825 δρχ. και γιατί; Διότι αυτά τα επιπλέον είναι αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς στο ΙΚΑ! Είναι απόφαση του ΙΚΑ τοιχοκολλημένη στα δωμάτια των ασθενών. Από αυτά τα χρήματα η εργαζόμενη (-ος) αποκλειστική νοσοκόμος κρατάει μόνο 9.000 περίπου δρχ. Ανάλογη αύξηση έχει και η ημερήσια απασχόληση αλλά και το βράδυ Σαββάτου προς Κυριακή που φθάνει με τη νέα απόφαση του ΙΚΑ στις 22.145 δρχ.

Τι θα κάνουμε εμείς οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουμε σοβαρά ασθενείς σε νοσοκομεία και χρειάζονται αποκλειστικές νοσοκόμες;

Και κάτι άλλο: Οι εργοδοτικές εισφορές αυξήθηκαν έτσι για όλους; Δηλαδή ένας βιομήχανος πληρώνει τόση αύξηση για κάθε εργαζόμενο στην επιχείρησή του;

Τακτικές άλλων εποχών

ΕΛΛΗ ΚΑΖΑΣΙΔΟΥ - ΒΑΝΙΩΤΟΥ Αθήνα: Διαβάζοντας στη σελίδα "Επικοινωνία" για την άνιση μεταχείριση του Κυριακάτικου "Ρ", θέλω να προσθέσω και τις δικές μου διαπιστώσεις πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Πηγαίνω τακτικά στην Εδεσσα. Μια φορά γύρισα όλα τα περίπτερα, αλλά δε βρήκα το "Ρ", έμεινα μόνο μια μέρα και υπέθεσα ότι θα είχε εξαντληθεί. Αλλα και πριν δυο χρόνια που είχα μείνει τέσσερις μέρες, πάλι δεν είχα μπορέσει να βρω, παρά μόνο στο ένα από τα δυο πρακτορεία εφημερίδων της πόλης.

Αλλά και φέτος τον Αύγουστο που ήμουν εκεί για επτά μέρες, δεν μπόρεσα να βρω την εφημερίδα μας εύκολα, στις 14 δε του μηνός δε βρήκα καμιά πουθενά. Μου έλεγαν ότι δεν ήρθαν οι εφημερίδες, ενώ ήταν αναρτημένες οι απογευματινές, και σε ερωτήσεις μου γιατί συμβαίνει αυτό μου απαντούσαν με διάφορες ανακρίβειες.

Οχι στο γκρέμισμα των φυλακών Γεντί Κουλέ

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ,πρόεδρος Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, απευθυνόμενος προς τον υπουργό Πολιτισμού, Σ. Μπένο, καταγγέλλει την προσπάθεια κατεδάφισης της φυλακής του Γεντί Κουλέ και ζητά να χρησιμοποιηθούν οι χώροι σαν Μουσείο - Μνημείο.

"Η προσπάθεια - γράφει στην καταγγελία του - απαλλαγής από την ιστορική μνήμη του Επταπυργίου με το γκρέμισμα των Φυλακών, είναι σαν προσπάθεια του εγκληματία ν' απαλλαγεί από τα αποδεικτικά στοιχεία του εγκλήματος που διέπραξε.

Και όσοι προσπάθησαν να στερήσουν τον λαό από γνώσεις για όσα διαδραματίστηκαν στο παρελθόν, δεν επέτρεψαν να θεμελιωθεί σωστό παρόν και αποφυγή επαναλήψεων ολέθριων λαθών.

Το Επταπύργιο - Γεντί Κουλέ μέσα από τους αιώνες που πέρασαν άλλαξε προορισμό και από φρούριο υπεράσπισης της ελευθερίας έγινε άντρο φυλακισμένων και βασανιστηρίων. Ιδιαίτερα στην περίοδο της βασιλομεταξικής δικτατορίας, στην υποδούλωση της χώρας μας στην τριπλή κατοχή, μα προπάντων στην αγγλοαμερικανική επέμβαση και τον επακολουθήσαντα Εμφύλιο Πόλεμο.

Στα κτίρια που φτιάξανε μέσ' το Γεντί Κουλέ κλείσανε τα σώματα χιλιάδων ελεύθερων Ελλήνων που δεν υποτάχτηκαν στους νέους κατακτητές. Κάθε επισκεπτήριο αποτελούσε ηρωική μάχη για να μην αποκαλύψουν το πόνο και την αγωνία που ζούσαν οι "μέσα" για τους "έξω" και οι "έξω" για την τύχη που περίμενε τους από "μέσα". Στους τοίχους του, αντιλαλούν οι ηρωικές φωνές του αποχαιρετισμού για όσους η μισαλλοδοξία τους στέρησε το φως της ζωής.

Η συνέχιση του αγώνα για όσους επέζησαν είναι συνδεδεμένη με τους θαλάμους της "εγκληματικής φυλακής Επταπυργίου", είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας που συνεχίζει να ζει, μ' όλες τις κακές αναμνήσεις που δεν μπόρεσαν ύστερα από 50 χρόνια να σβήσουν.

Γι' αυτό νιώθω την ανάγκη να εκφράσω την αγανάκτησή μου, καθώς και χιλιάδων συνταξιούχων που πέρασαν απ' το κάτεργο του ΓΕΝΤΙ ΚΟΥΛΕ, και να καταγγείλω την προσπάθεια κατεδάφισής του. ΖΗΤΩ να χρησιμοποιηθούν οι χώροι σαν Μουσείο - Μνημείο μιας ακόμα κρίσιμης περιόδου της νεότατης ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Ενίσχυση του ΚΚΕ, άνοιγμα νέου δρόμου

Φίλε "Ρίζο",

Οι "Ηρακλείς του κοινοβουλευτισμού" τις τελευταίες μέρες προσπαθούν να μας... πείσουν για το ότι ακόμη και τον εαυτό τους μπορούν να ξεπεράσουν στην επίδειξη... σεβασμού προς τις συνταγματικές επιταγές και τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας!!

Ανάγκη μέγιστη να βρεθεί το πρόσχημα για πρόωρες εκλογές, το "εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας" που απαιτεί το Σύνταγμα (αρ.41 παρ.2), ώστε με την "ανανέωση της λαϊκής εντολής" ν' ανοιχτεί για μια νέα τετραετία, "ελεύθερος" ο δρόμος της πιο αχαλίνωτης αντιλαϊκής πολιτικής!Πολιτική, για την οποία, προς το παρόν φυσικά (μέχρι τις εκλογές), τηρείται.. διακριτική εχεμύθεια και προβάλλεται το πρόσχημα: Τα δραματικά γεγονότα της Κύπρου και η προκλητικότατη πολιτική της τουρκικής ηγεσίας υποβασταζόμενης από τα... "αμερόληπτα" ιμπεριαλιστικά κέντρα! Η στοιχειώδης σύνεση θ' απαιτούσε, μ' αυτά τα δεδομένα, την αποφυγή της εκλογικής αναμέτρησης. Ομως, είπαμε: οι ανάγκες των αρχόντων μας μεγάλες και πιεστικές. Η χειραγώγηση της κοινής γνώμης περισσότερο κι από αναγκαία. Φυσικά από κοντά και ο αστικός Τύπος και τα λοιπά μεγάλα ΜΜΕ.

Για μας και πέρα από μας, για τους "πολλούς", μια είναι η απάντηση: ψήφος στο ΚΚΕ.

Συντροφικά

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΛΟΣ

ΚΟΒ Δικηγόρων

Το μήνυμα της Ατλάντα

Με την υπόσχεση ότι στις επόμενες Ολυμπιάδες η Ελλάδα θα κατακτήσει περισσότερα χρυσά μετάλλια, δέχτηκαν το καλωσόρισμα του ελληνικού λαού οι χρυσοί μας Ολυμπιονίκες. Ολοι τους παιδιά της φτωχογειτονιάς, με μοναδικό τους μεράκι τον πραγματικό αθλητισμό που δόξασε την Ελλάδα από την εποχή του Σπύρου Λούη, μέχρι τα παιδιά της Ατλάντα, που έδωσαν όλες τις δυνάμεις τους για να στείλουν το μήνυμα της ειρήνης στα πέρατα της Οικουμένης. Το μήνυμα της ευγενικής άμιλλας, που μόνο η ειρήνη προωθεί.

Κανένας όμως από τους τελετάρχες δεν εγγυήθηκε την ειρήνη σ' αυτά τα παιδιά της Ολυμπιακής Ατλάντα, που με μοναδικό ιδανικό την ειρήνη έδιναν την υπόσχεση για νέες επιτυχίες, νέα χρυσά μετάλλια, στις νέες Ολυμπιάδες. Μόνο ο απλός λαός με την πολυπληθή συμμετοχή του τόνιζε αυτή την ανάγκη σαν να φώναζε: "Ειρήνη, ποτέ πια πόλεμος! Ποτέ πια Χιροσίμα". Γιατί η υποδοχή των Ολυμπιονικών μας συνέπεσε με την επέτειο της καταστροφής της Χιροσίμα από την ατομική βόμβα των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών (6-8-45).

Αυτή τη θέληση της Ελλάδας, όλοι οι λαοί του κόσμου πρέπει να την επιβάλουν. Αυτή είναι μια από τις προϋποθέσεις και για την ευγενική άμιλλα σε κάθε Ολυμπιάδα. Και η μικρή μας πατρίδα έχει τις δυνατότητες για καλύτερες επιδόσεις, περισσότερες επιτυχίες, περισσότερα μετάλλια. Αρκεί να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές που υπάρχουν, γιατί αποδείχτηκε ότι αυτές υπάρχουν και μάλιστα είναι πολλές.

Τα συγχαρητήρια μου παιδιά!

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης

Νέα Ιωνία Αττικής

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟ,Νέα Σμύρνη: Η πολυσέλιδη καταγγελία σου, με δεκάδες ονόματα επαγγελματιών κτλ. - που όπως ισχυρίζεσαι σε συκοφαντούν και δε σε προσλαμβάνουν στη δουλιά - είναι αδύνατο να δημοσιευτούν, δεν το επιτρέπει ο νόμος. Εκείνο που οφείλεις να κάνεις είναι να τα καταγγείλεις. Ο "Ρ" μπορεί να βοηθήσει μόνο σε συγκεκριμένες καταγγελίες. Θα μπορούσες ακόμα να απευθυνθείς και στο σωματείο σου (σερβιτόρων) για να σε βοηθήσει.

- ΝΙΚΟ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ,λαχειοπώλη, Θεσ/νίκη: Το υπόμνημά σου προς τους αρμόδιους υπουργούς με αίτημα να επεκταθεί η εισφορά 1% και στο "ΞΥΣΤΟ" για την ασφάλιση των λαχειοπωλών το λάβαμε. Από την απάντηση του υπουργού Εργασίας προκύπτει ότι η ικανοποίηση του αιτήματός σου υπάγεται στην αρμοδιότητα των οικονομικών υπουργών, προς τους οποίους τώρα πρέπει να απευθυνθείς.

- ΝΙΚΟ ΑΝΩΝΥΜΟ,Ρέντης: Λάβαμε το ποίημα σου "Τελευταίο γράμμα".

- ΟΔΥΣΣΕΑ ΒΕΛΛΙΑΝΙΤΗ,ξεναγό. Το γράμμα σου, με το οποίο συγχαίρεις τον παπα - Ηλία Υφαντή για το άρθρο του "Εταιρία δολοφόνων", είναι δυσνόητο. Καλό θα είναι να γράφεις πιο απλά (όχι απλοϊκά) για να γίνεσαι αντιληπτός από όλους.

- ΓΡΗΓΟΡΗ ΒΑΓΟΠΟΥΛΟ,Πολίχνη Θεσ/νίκης: Το πολύ μεγάλο σε έκταση κείμενό σου με απόψεις σου για το πώς διαμορφώνεται η προσωπικότητα του ανθρώπου στη σημερινή κοινωνία, το πήραμε.

Κατανοητός για όλους τους αναγνώστες

Με συντροφικούς χαιρετισμούς, ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΜΟΓΛΟΥ,από το Ζίγκμπουργκ της Γερμανίας, απευθύνεται στον συντάκτη του δημοσιεύματος - σε συνέχειες - "Φάκελος: Δικτατορία 4ης Αυγούστου" Θανάση Παπαρήγα και τον συγχαίρει για το άρθρο του αυτό.

"Ημουν πάντα της γνώμης - γράφει - ότι για κάθε ιστορικό γεγονός της πατρίδας μας και μάλιστα σε γεγονότα που το ΚΚΕ έπαιξε σπουδαίο ρόλο και αφορά τη δράση του, επιβάλλεται ο "Ριζοσπάστης" να τα δημοσιεύει.

Θα 'θελα, όμως, να κάνω ορισμένες καλόπιστες παρατηρήσεις, που αφορούν την παράλειψη των χρονολογιών από ορισμένα γεγονότα του εν λόγω άρθρου και που ο κάθε αναγνώστης δεν είναι δυνατόν γνωρίζει. Ετσι για καλύτερη ενημέρωσή μας θα 'ταν σωστό ο συν. Θ.Π. να έγραφε τις χρονολογίες σε ημερομηνίες που αναφέρονται στα γραπτά του, κυρίως στο ΣΤ' μέρος, όπως: 6 Μάρτη, 16 Φλεβάρη, 14 Μάρτη, 20 Απρίλη.

Πιθανόν όταν κάποιος γράφει για κάτι που του είναι γνωστό να θεωρεί δεδομένο ότι και ο αναγνώστης το ξέρει. Ομως ο Θ.Π., άξιος και ικανός δημοσιογράφος, πιστεύω πως δεν το σκέφτηκε έτσι, παρά μόνο ήταν μια παράλειψη.

Είμαι της γνώμης, ότι η εφημερίδα μας, ο "Ριζοσπάστης" θα πρέπει να είναι πάντα κατανοητός και για τον πιο απλό αναγνώστη, είτε παλιός, είτε πρωτάρης είναι".

Το μήνυμα της oλυμπιακής φλόγας και της ευγενικής άμιλλας μόνο η ειρήνη προωθεί



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ