ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αποτελεσματικοί αγώνες με το ΚΚΕ

Τα προβλήματα με τα ροδάκινα στην Πέλλα, την Ημαθία και την Πιερία, με τα καπνά και τη βιομηχανική ντομάτα στις Σέρρες, τα προβλήματα με τα σιτηρά και τη συρρίκνωση των καλλιεργειών. Τα σοβαρότατα προβλήματα της κτηνοτροφίας σε όλους τους νομούς της περιοχής, η παραγωγική αποδιάρθρωση και το κλείσιμο των επιχειρήσεων, είναι αυτά που απασχολούν το λαό και γι' αυτά οι κομμουνιστές καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις, καταδεικνύουν τους υπεύθυνους, που δεν είναι άλλοι από την ΕΕ, τις ελληνικές κυβερνήσεις και τα κόμματα που ψήφισαν το Μάαστριχτ και δέχτηκαν την εφαρμογή της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ. Και, όπως λένε τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής, "ο κόσμος αντιλαμβάνεται τα ζητήματα καλύτερα τώρα, έτσι που, εκτιμούν, είναι πολλοί σ' αυτές τις εκλογές που θα ψηφίσουν ΚΚΕ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια έριχναν την ψήφο τους σε άλλα κόμματα.

"Η εκλογική μας δουλιά, θα πει ο γραμματέας του Συντονιστικού Κ. Μακεδονίας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Ηλίας Γκουτζιγιάννης, είναι συνέχεια της Πολιτικής Εξόρμησης που ξεκίνησε το Κόμμα μετά το 15ο Συνέδριο και, φυσικά, είναι τα πραγματικά προβλήματα που θέτουμε και ζητάμε την ψήφο του λαού στο ΚΚΕ, για να παλέψουμε, από καλύτερες θέσεις, για την αντιμετώπισή τους".

Δ. Μακεδονία

Το χρυσό μετάλλιο στην ανεργία διεκδικεί η περιοχή της Κεντροδυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα η Κοζάνη την οποία "συναγωνίζεται" η Καστοριά,λόγω της εντεινόμενης συρρίκνωσης της δραστηριότητας της γούνας. Τα μεροκάματα των γουνεργατών έχουν κατρακυλήσει στις 3.000 δραχμές και ο πληθυσμός μειώνεται συνέχεια. Οι κομμουνιστές καλούν το λαό να στηρίξει το ΚΚΕ που παλεύει για ανάπτυξη της περιοχής με ανάπτυξη της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, της αγροτικής οικονομίας. Για ανάπτυξη κόντρα στις καταστροφικές επιλογές της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ που υπηρετούν τα άλλα κόμματα. Το σημαντικότερο ζήτημα όμως που αναδεικνύουν είναι η ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και την αποτροπή του ενδεχομένου ιδιωτικοποίησής της, που προωθείται σταθερά από την κυβέρνηση. Κι εδώ τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Πολύς κόσμος που παγιδεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ δείχνει πως, πλέον, θεωρεί μονόδρομο την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Εμπιστεύονται το ΚΚΕ

Περιοδεία κλιμακίου υποψηφίων της Α' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης στην κεντρική αγορά της πόλης

Θετικό κλίμα και εμπιστοσύνη στις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του λαού και των εργαζομένων, διαπίστωσαν οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος στην Α Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια περιοδείας τους το Σάββατο στην κεντρική αγορά της πόλης. Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ επισκέφτηκαν την αγορά του Μοδιάνο, μοίρασαν έντυπο υλικό με τις προτάσεις του Κόμματος και μίλησαν με τους πολίτες, τους καταστηματάρχες και τους διάφορους μικροπωλητές.

Του υποψήφιους της Α Περιφέρειας Γιάννη Κατσαρό, Βασίλη Ρέβα, Θεόδωρο Κυριακίδη, Κατερίνα Μάγου - Καβαρινού, Γιάννη Ζιώγα, Κώστα Σαπρανίδη και Νίκο Ζώκα συνόδευσε ευρύ κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον γραμματέα Θεοδόση Κωνσταντινίδη, ενώ για μια ακόμη φορά σημαντική ήταν και σ' αυτή την εξόρμηση η παρουσία και η προσφορά των νεολαίων της ΚΝΕ.

Από τις απόψεις που αντάλλαξαν και το διάλογο που αναπτύχθηκε με εκατοντάδες πολίτες και επαγγελματίες διαπιστώθηκε μια γενική δυσφορία του λαού στην πολιτική που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και πολλοί εξέφρασαν με έκδηλο τρόπο την αγανάκτησή τους για τις διάφορες δημαγωγικές εξαγγελίες των δύο μεγάλων κομμάτων. Δεν έλειψαν βέβαια και οι κακοπροαίρετοι, που δε δίστασαν να τσουβαλιάσουν όλα τα πολιτικά κόμματα και να εκφράσουν απέχθεια στους πολιτικούς. Από την άλλη πλευρά η ανταπόκριση στις θέσεις του ΚΚΕ ήταν άμεση και θετική και όπως ειπώθηκε από πολλούς ήταν το μόνο κόμμα που πάντα στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων και πάλεψε για τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων.

Στις 12 το μεσημέρι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ με δηλώσεις τους προς τον Τύπο αναφέρθηκαν στο αποτέλεσμα της περιοδείας τους και τόνισαν την ανάγκη να ενισχυθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα μέσα απ' αυτές τις εκλογές, ώστε η αντεπίθεση του λαού να ανακόψει τη νέα επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου στα λαϊκά εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

"Πρέπει να αντιληφθεί ο λαός πως η πολιτική που ακολουθείται εδώ και 20 χρόνια είναι αδιέξοδη, τόνισε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός. Πρέπει να την καταδικάσει έμπρακτα με την ψήφο του, να σταματήσει αυτό τον εμπαιγμό και να στηρίξει το ΚΚΕ. Εχουμε διαπιστώσει μια θετική ανταπόκριση του λαού στις προτάσεις μας και πιστεύω πως το ΚΚΕ θα βγει ενισχυμένο απ' αυτή την εκλογική μάχη".

"Ολο το περασμένο διάστημα σε όλους τους αγώνες το ΚΚΕ ήταν στο πλευρό των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και όλων όσοι πάλευαν για τα δικαιώματα τους, επισήμανε ο πρώην δήμαρχος Αμπελοκήπων Κώστας Σαπρανίδης. Αυτή η συνέπεια του ΚΚΕ εκτιμώ πως θα καταγραφεί και με την ψήφο του λαού".

"Οι θεσμοί, όπως και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, έχουν χάσει την αξιοπιστία τους στη συνείδηση του λαού, δήλωσε η αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάγου. Χρειάζεται να παλέψουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του λαού και το ΚΚΕ δίνει καθημερινά αυτή τη μάχη για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, για ένα αξιόπιστο σύστημα δικαιοσύνης. Καλούμε τον πολίτη να ενισχύσει με την ψήφο του το Κόμμα μας και να συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια αυτή".

ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Ψήφος ενάντια στην υπανάπτυξη

Στην πιο φτωχή περιοχή της χώρας, οι κομμουνιστές διεκδικούν την ψήφο χριστιανών και μουσουλμάνων για πραγματική ανάπτυξη

Σημαντική είναι η συμμετοχή γυναικών στα ψηφοδέλτια των νομών Εβρου καιΔράμας.Επίσης στη Ροδόπη και την Ξάνθη υπάρχουν υποψήφιοι από τη μειονότητα. Ηδη οι υποψήφιοι,οι κομματικές δυνάμεις και οι φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ στην περιοχή, έχουν μπει στην εκλογική μάχη με περιοδείες σε εργασιακούς χώρους, σε πόλεις και χωριά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Στους ακριτικούς νομούς της Θράκης όπου η αντιλαϊκή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας έχει αφήσει την περιοχή το "φτωχότερο τμήμα" της Ευρώπης, με την ανεργία να "τσακίζει κόκαλα" και την αγροτική παραγωγή να συρρικνώνεται δραματικά, οι κομμουνιστές έχουν ένα βαρύνοντα λόγο να πουν. Γιατί είναι το ΚΚΕ το μόνο kόμμα που, μακριά από εθνικιστικές υστερίες και με καθαρές ταξικές πατριωτικές θέσεις, αγωνίζεται σταθερά για πραγματική ανάπτυξη στην περιοχή υπέρ των κατοίκων της, χριστιανών και μουσουλμάνων. Στην Καβάλα οι περιοδείες αυτές συνδυάζονται και με τα ιδιαίτερα προβλήματα που παρουσιάζονται σε εργασιακούς χώρους ("Πλαστικά", ιματισμός). Στον Εβρο συνδυάζονται με τα ζητήματα της αγροτικής παραγωγής και την κρίση που παρουσιάζεται στον τομέα αυτό και αναπτύσσονται οι θέσεις του ΚΚΕ για το ξεπέρασμα της καταστροφικής πορείας.

Τα πρώτα μηνύματα για την ανταπόκριση του κόσμου είναι θετικά όπως δείχνει και η ικανοποιητική πορεία με την οικονομική εκλογική εξόρμηση. Αυτό το κλίμα οδήγησε την ΚΟ Αν. Μακεδονίας - Θράκης να βάλει σαν στόχο τη διακίνηση 2.500 φύλλων του "Ρ", χτες, Κυριακή. Οπως δηλώνουν μέλη της εκλογικής επιτροπής στην Κομοτηνή, "οι εργαζόμενοι της μειονότητας, σ' ένα μεγάλο μέρος τους τουλάχιστον, δείχνουν μια σαφή τάση να ψηφίσουν το ΚΚΕ. Είναι ένα κλίμα που δεν υπήρχε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Κι αυτό θα προσπαθήσουμε να εκφραστεί και στην κάλπη", τονίζουν. Μεγάλη εκδήλωση στο μεταξύ πρόκειται να γίνει σήμερα στην Κομοτηνή στα πλαίσια της προεκλογικής εξόρμησης, στην οποία θα μιλήσει ο Ν. Σοφιανός με θέμα τις προτάσεις του ΚΚΕ για τη μειονότητα. Θα ακολουθήσει και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Με όπλο την αλήθεια για τα προβλήματα

Με πάθος και πείσμα οι κομμουνιστές ξανοίγονται με πανεξόρμηση σ' όλες τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, σε τόπους εργασίας, σε πόλεις και χωριά, σπίτι το σπίτι για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τα προβλήματα και τους υπαίτιους για τις θέσεις του ΚΚΕ και την ανάγκη ενίσχυσής του εκλογικά

Με πάθος και αποφασιστικότητα οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΚΚΕ σε Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δίνουν τη μάχη για την εκλογική ενίσχυση του Κόμματος, για να ανθίσει η ελπίδα στον τόπο και να ανοίξει ο δρόμος της προοπτικής για κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές προς όφελος των εργαζόμενων και του λαού. Το κάλεσμα για λαϊκή αντεπίθεση με ισχυρό το ΚΚΕ βρίσκει καθημερινά περισσότερους συμπαραστάτες. Και τα μηνύματα ενισχύουν την πεποίθηση πως το ΚΚΕ θα βγει σημαντικά ενισχυμένο μέσα από αυτές τις εκλογές. Ενώ η Κεντρική Μακεδονία αισιοδοξεί πως ο λαός της περιοχής θα στείλει κομμουνιστές βουλευτές στο Κοινοβούλιο.Στην πόλη και το Νομό Θεσσαλονίκης,στο επίκεντρο και της προεκλογικής δουλιάς παραμένουν τα οξυμένα τοπικά προβλήματα που, βεβαίως, συνδέονται με τα γενικότερα της χώρας και απορρέουν από την εφαρμογή των αντιλαϊκών επιλογών της ΕΕ και της κυβέρνησης. Η αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και της κτηνοτροφίας, το σημαντικό πρόβλημα της ανεργίας και μια σειρά άλλα ζητήματα έρχονται στην επιφάνεια με την προεκλογική δουλιά των κομμουνιστών. Κι αυτό, παρά την προσπάθεια που καταβάλουν τα άλλα κόμματα και οι εκπρόσωποί τους να μείνουν για άλλη μια φορά στο απυρόβλητο τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και των εργαζομένων. Καθημερινά με εξορμήσεις, περιοδείες και συγκεντρώσεις, στους χώρους δουλιάς, στα χωριά και στις συνοικίες, με συζητήσεις άτομο το άτομο, οι κομμουνιστές οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης και καλούν τον κόσμο να ψηφίσει το ΚΚΕ για να βγει δυναμωμένο το ίδιο το μαζικό λαϊκό κίνημα. Να ρίξει στην κάλπη τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στα οποία, όπως πάντα έτσι και τώρα, συμμετέχουν αγωνιστές εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, επιστήμονες. Συμμετέχουν άνθρωποι που ζουν τις ίδιες αγωνίες και αδιέξοδα με το λαό και οι οποίοι, στη Βουλή, θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, προωθώντας την πολιτική διεξόδου του ΚΚΕ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στράτευση και πείσμα για την εκλογική μάχη

Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καταγγέλλει επίθεση "γνωστών - αγνώστων" στα γραφεία της και καλεί το λαό του νομού να δώσει την απάντησή του

"Γνωστοί - άγνωστοι" επιτέθηκαν, προχτές τα ξημερώματα, με τούβλα και έσπασαν την πόρτα της εισόδου της πολυκατοικίας όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΚΚΕ στα Γιάννενα.

"Τέτοιες ενέργειες, απ' όπου και αν προέρχονται, θυμίζουν άλλες εποχές, που η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει καταδικάσει", τονίζεται σε ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Ιωαννίνων του Κόμματος, όπου υπογραμμίζεται: "Το ΚΚΕ, οι οπαδοί, οι δημοκράτες των Ιωαννίνων με μεγαλύτερο πείσμα, με αυταπάρνηση, θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα για ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ με το ΚΚΕ, για την εκλογή κομμουνιστή βουλευτή στην περιοχή".

Ετσι κι αλλιώς, οι κομμουνιστές και οι δημοκράτες στα Γιάννενα έχουν ξεχωριστούς λόγους για τους οποίους παλεύουν να εκλέξουν κομμουνιστή βουλευτή στο Κοινοβούλιο. Το ξεπούλημα της μοναδικής για ολόκληρη την περιοχή γαλακτοβιομηχανίας "Δωδώνη", σε συνδυασμό με την ανεργία που αυξάνεται, με τα μικρομάγαζα να κλείνουν, την τιμή του γάλακτος στους κτηνοτρόφους να "βυθίζεται", αλλά και οι προεκλογικές εξαγγελίες για τη σεισμόπληκτη Κόνιτσα και γενικότερα η εγκατάλειψη συνολικά της Ηπείρου από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις είναι οι σοβαροί λόγοι για τους οποίους οι Γιαννιώτες πρέπει να ψηφίσουν ΚΚΕ. Για να ενισχύσουν τον αγώνα τους για αντιστροφή της καταστροφικής πορείας και για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Η όξυνση μικρών και μεγάλων προβλημάτων σ' όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για πιο πλατύ άνοιγμα στο λαό, ώστε να αναδειχτούν οι αιτίες που προκαλούν τα προβλήματα. Οι μέχρι τώρα περιοδείες κλιμακίων της ΝΕ Ιωαννίνων στα χωριά, οι συζητήσεις στις γειτονιές, πρόσωπο με πρόσωπο, καταδείχνουν πως αυτή η εκλογική μάχη μπορεί να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε στις 23 του μήνα να αρχίσουν οι διεργασίες που θα χτίσουν το κοινωνικό μέτωπο. Ειδικότερο στοιχείο αισιοδοξίας για τους κομμουνιστές της περιοχής αποτελεί η αυξημένη στράτευση των κομματικών μελών, αλλά και φίλων και οπαδών στην προεκλογική μάχη. Η ΚΝΕ με τους νέους φίλους της στην κυριολεξία με στρατιωτικές συνεδριάσεις υπόσχεται στο κόμμα της νιότης ότι "θα το κερδίσουμε το στοίχημα". Οι εξορμήσεις σε χώρους νεολαιίστικους, στα γκαραζάδικα, στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ μαρτυρούν ότι θα αυξηθούν οι ψήφοι της νέας γενιάς στο ΚΚΕ. Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν τα κόμματα του δικομματισμού ούτε καν ψηφοδέλτια δεν έχουν κλείσει ακόμα.

Για γέλια και οι δύο

"

Ο κ. Σημίτης εκφράζει μια μονεταριστική αντίληψη φοβερά συντηρητική, που αγγίζει τα όρια του νεοφιλελευθερισμού, που λέει ότι για να καλύψεις το έλλειμμα πρέπει να αυξάνεις, να βάζεις καινούριους φόρους". Η δήλωση ανήκει στον Μ. Εβερτ και έγινε χτες στον Εβρο. "Η πολιτική της ΝΔ θα σημάνει νεοφιλελεύθερους πειραματισμούς, αιφνιδιασμούς, νέες αβεβαιότητες... Θέλουμε μια αναπτυξιακή πολιτική με κοινωνική ευαισθησία ή μια χωρίς ελέγχους νεοφιλελεύθερη επέλαση;". Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Κ. Σημίτη και έγιναν προχτές στην ΚΕ του κόμματός του.

Κι αν στην περίπτωση του πρώτου το ερώτημα που μάλλον αρμόζει να του απευθύνει κανείς είναι "πόσα θες να μας τρελάνεις;" - ή μήπως το ερώτημα πρέπει να είναι "πόσα παίρνεις για να μας τρελάνεις;" και να απευθύνεται στον Αμερικανό ψυχολόγο που έχει προσλάβει ο πρόεδρος της ΝΔ για την προεκλογική του καμπάνια - στην περίπτωση του δεύτερου τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Γιατί ο Κ. Σημίτης αυτό που λέει στην πραγματικότητα, απευθυνόμενος φυσικά προς τους βιομηχάνους, είναι ότι δεν υπάρχει λόγος για νεοφιλελεύθερους πειραματισμούς, αφού η άρχουσα τάξη "έχει τις δικές μας νεοφιλελεύθερες συνταγές, τις οποίες και εφαρμόζουμε"...

Πάντως τα δυο στιγμιότυπα της προεκλογικής περιόδου που αναφέρθηκαν, σε συνδυασμό με τις κατηγορίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι ο Μ. Εβερτ ακολουθεί το δρόμο του λαϊκισμού και της παροχολόγιας (έτσι όπως πάνε τα πράγματα το επόμενο που μένει είναι να δούμε τον Κ. Σημίτη να καταγγέλλει τον πρόεδρο της ΝΔ σαν... "σοσιαλιστή" ή τον Μ. Εβερτ να αποκαλεί τον Κ. Σημίτη... "ΕΚΟΦίτη" και "τραμπούκο"), είναι αρκετά για να προσδιοριστεί ο χαρακτήρας της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε. Σε κάθε περίπτωση, εκείνα τα περί "σοβαρής", "υψηλής ποιότητας", "πολιτισμένης" και "φιλαλήθους" προεκλογικής περιόδου, τα περί "ολόπλευρης" και "ουσιαστικής" ενημέρωσης του πολίτη, τα περί "αντιπαράθεσης επί πολιτικών θέσεων και προγραμμάτων", πάνε περίπατο. Οι επικεφαλής του δικομματισμού, συνεπείς συνεχιστές ενός πολιτικού συστήματος που στηρίζεται στην εντυπωσιοθηρία, την υποκρισία και το ψεύδος, αποφάσισαν να συναγωνιστούν για το ρόλο του "καλύτερου" στη φαρσοκωμωδία της "εκσυγχρονισμένης" και "συναινετικής" κοκορομαχίας τους.

***

Ομως αυτή η αναγκαστική - λόγω των αντιλαϊκών πεπραγμένων τους - καταφυγή, είναι ταυτόχρονα και ομολογία. Ομολογία στην οποία συμφωνούν και οι δυο: Ο νεοσυντηρητισμός (τον οποίο πρεσβεύουν και οι δύο), ο μονεταρισμός (τον οποίο πρεσβεύουν και οι δύο), το ταξικά απάνθρωπο μοντέλο διαχείρισης (το οποίο πρεσβεύουν και οι δύο), το υπαλληλικό κατεστημένο της αστικής τάξης (το οποίο πρεσβεύουν και οι δυο) είναι τόσο απεχθή που ούτε οι ίδιοι δεν έχουν το κουράγιο να διαφημίσουν. Ας τους απαντήσει ο ελληνικός λαός όπως τους πρέπει.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ