Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για γέλια και οι δύο

"

Ο κ. Σημίτης εκφράζει μια μονεταριστική αντίληψη φοβερά συντηρητική, που αγγίζει τα όρια του νεοφιλελευθερισμού, που λέει ότι για να καλύψεις το έλλειμμα πρέπει να αυξάνεις, να βάζεις καινούριους φόρους". Η δήλωση ανήκει στον Μ. Εβερτ και έγινε χτες στον Εβρο. "Η πολιτική της ΝΔ θα σημάνει νεοφιλελεύθερους πειραματισμούς, αιφνιδιασμούς, νέες αβεβαιότητες... Θέλουμε μια αναπτυξιακή πολιτική με κοινωνική ευαισθησία ή μια χωρίς ελέγχους νεοφιλελεύθερη επέλαση;". Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Κ. Σημίτη και έγιναν προχτές στην ΚΕ του κόμματός του.

Κι αν στην περίπτωση του πρώτου το ερώτημα που μάλλον αρμόζει να του απευθύνει κανείς είναι "πόσα θες να μας τρελάνεις;" - ή μήπως το ερώτημα πρέπει να είναι "πόσα παίρνεις για να μας τρελάνεις;" και να απευθύνεται στον Αμερικανό ψυχολόγο που έχει προσλάβει ο πρόεδρος της ΝΔ για την προεκλογική του καμπάνια - στην περίπτωση του δεύτερου τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Γιατί ο Κ. Σημίτης αυτό που λέει στην πραγματικότητα, απευθυνόμενος φυσικά προς τους βιομηχάνους, είναι ότι δεν υπάρχει λόγος για νεοφιλελεύθερους πειραματισμούς, αφού η άρχουσα τάξη "έχει τις δικές μας νεοφιλελεύθερες συνταγές, τις οποίες και εφαρμόζουμε"...

Πάντως τα δυο στιγμιότυπα της προεκλογικής περιόδου που αναφέρθηκαν, σε συνδυασμό με τις κατηγορίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι ο Μ. Εβερτ ακολουθεί το δρόμο του λαϊκισμού και της παροχολόγιας (έτσι όπως πάνε τα πράγματα το επόμενο που μένει είναι να δούμε τον Κ. Σημίτη να καταγγέλλει τον πρόεδρο της ΝΔ σαν... "σοσιαλιστή" ή τον Μ. Εβερτ να αποκαλεί τον Κ. Σημίτη... "ΕΚΟΦίτη" και "τραμπούκο"), είναι αρκετά για να προσδιοριστεί ο χαρακτήρας της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε. Σε κάθε περίπτωση, εκείνα τα περί "σοβαρής", "υψηλής ποιότητας", "πολιτισμένης" και "φιλαλήθους" προεκλογικής περιόδου, τα περί "ολόπλευρης" και "ουσιαστικής" ενημέρωσης του πολίτη, τα περί "αντιπαράθεσης επί πολιτικών θέσεων και προγραμμάτων", πάνε περίπατο. Οι επικεφαλής του δικομματισμού, συνεπείς συνεχιστές ενός πολιτικού συστήματος που στηρίζεται στην εντυπωσιοθηρία, την υποκρισία και το ψεύδος, αποφάσισαν να συναγωνιστούν για το ρόλο του "καλύτερου" στη φαρσοκωμωδία της "εκσυγχρονισμένης" και "συναινετικής" κοκορομαχίας τους.

***

Ομως αυτή η αναγκαστική - λόγω των αντιλαϊκών πεπραγμένων τους - καταφυγή, είναι ταυτόχρονα και ομολογία. Ομολογία στην οποία συμφωνούν και οι δυο: Ο νεοσυντηρητισμός (τον οποίο πρεσβεύουν και οι δύο), ο μονεταρισμός (τον οποίο πρεσβεύουν και οι δύο), το ταξικά απάνθρωπο μοντέλο διαχείρισης (το οποίο πρεσβεύουν και οι δύο), το υπαλληλικό κατεστημένο της αστικής τάξης (το οποίο πρεσβεύουν και οι δυο) είναι τόσο απεχθή που ούτε οι ίδιοι δεν έχουν το κουράγιο να διαφημίσουν. Ας τους απαντήσει ο ελληνικός λαός όπως τους πρέπει.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ