Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παντού το μήνυμα του ΚΚΕ

Ελπιδοφόρα είναι τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν από το άνοιγμα των κομμουνιστών στις λαϊκές μάζες ενόψει των εκλογών. Το μήνυμα - σύνθημα του Κόμματος "Αντεπίθεση λαέ με ισχυρό ΚΚΕ" βρίσκει απήχηση πολύ πέρα από τα στενά εκλογικά όρια. Συναντά την επιδοκιμασία και αποδοχή ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, που, όχι μόνο έχουν απογοητευθεί από τα κόμματα του δικομματισμού, αλλά και έχουν αποφασίσει να τα καταδικάσουν με την ψήφο τους.

Φυσικά, δεν πρόκειται για εξέλιξη που ξαφνιάζει. Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι νέοι, οι άνεργοι, οι γυναίκες, οι συνταξιούχοι δε συναντούν προεκλογικά για πρώτη φορά τους κομμουνιστές, όπως συμβαίνει με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων. Το ΚΚΕ βρίσκονταν σταθερά, με συνέπεια και με όλες τις δυνάμεις του, στο πλευρό τους τα προηγούμενα χρόνια κάθε μέρα. Σε κάθε μικρή ή μεγάλη μάχη, που έδωσαν για την υπεράσπιση των συμφερόντων και κατακτήσεών τους, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων του δικομματισμού. Μπορούν, λοιπόν, οι κομμουνιστές να κοιτάξουν στα μάτια τους ανθρώπους του μόχθου και να απαιτήσουν να ενισχυθεί το ΚΚΕ. Αυτό είναι, εξάλλου, το μεγάλο ατού του ΚΚΕ, το οποίο δε διαθέτει, ούτε μπορούσε, κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα.

Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ γίνεται - και μπορεί να γίνει ακόμα περισσότερο, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες - υπόθεση ενός κόσμου, που αντιστέκεται, που θέλει να διαμαρτυρηθεί αποτελεσματικά για τη σημερινή κατάστασή του, που αγωνίζεται να αλλάξει ριζικά ο συσχετισμός δυνάμεων και σε πολιτικό επίπεδο προς όφελος των ριζοσπαστικών δυνάμεων.

Ολο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η καλύτερη έκφραση καταδίκης του δικομματισμού. Είναι η ψήφος, που πονάει, τόσο τις πολιτικές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και των μεγάλων αφεντικών. Ακριβώς γιατί ένα ενισχυμένο ΚΚΕ στη Βουλή αποτελεί γι' αυτούς ένα μόνιμο εμπόδιο, έναν κυματοθραύστη, για τα αντιλαϊκά τους σχέδια. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι την επομένη των εκλογών θα βρουν απέναντί τους την ασυμβίβαστη και αποφασιστική στάση των κομμουνιστών, σε αντίθεση με τις ηγεσίες των κομμάτων του δικομματισμού και των εταίρων του, που τις έχουν "του χεριού τους".

Ομως, η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι μόνο ή κυρίως "κατά". Είναι ψήφος "υπέρ". Είναι ψήφος προοπτικής. Η ψήφος στο ΚΚΕ βοηθά στη συγκρότηση μιας ισχυρής αντιπολίτευσης, η οποία θα διευκολύνει τις διαδικασίες χειραφέτησης των λαϊκών μαζών και απελευθέρωσής τους από τα δεσμά του συστήματος. Η ψήφος στο ΚΚΕ θα συμβάλει στη δημιουργία προϋποθέσεων για να εμφανιστούν ισχυρότερα μέτωπα πάλης και συσπειρώσεις, που θα έχουν σαφώς φιλολαϊκό προσανατολισμό και θα αντιστέκονται στις επιλογές της υποτέλειας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Δεν πρέπει καθόλου να υποτιμηθεί και ο ευρωπαϊκός αντίκτυπος μιας σοβαρής εκλογικής ενίσχυσης του Κόμματος. Θα διευκολυνθούν, έτσι, οι προσπάθειες για συντονισμό και κοινή δράση λαϊκών κινημάτων και δυνάμεων, που αντιστέκονται στις επιλογές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών.

Είναι χρέος των κομμουνιστών να μην αφήσουν να χαθεί ανεκμετάλλευτη ούτε μία ώρα τις επόμενες είκοσι μέρες. Με την Εκλογική Διακήρυξη στο χέρι και την πίστη στην καρδιά, έχουν καθήκον να φτάσουν το μήνυμα του Κόμματος, σε όσο το δυνατόν πιο πολλούς. Αυτή η μάχη μπορεί και πρέπει να κερδηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ