ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Ψήφο στο κόμμα που παλεύει ενάντια στο Μάαστριχτ

Σε έκκληση που απευθύνει προς τον ελληνικό λαό ο ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ,από το χωριό Μακρυγιαλός Πιερίας, θέλοντας να συμβάλει - όπως γράφει - στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, καταγγέλλει την πολιτική του ιδρυτή της ΝΔ Κ. Καραμανλή, που διακήρυξε το "ανήκομεν εις την δύσιν", καθώς και τον "εκλιπόντα σοφόν του ΠΑΣΟΚ", με τα ραδιούργα κι απατηλά συνθήματά του (οι αποφάσεις θα παίρνονται στην Αθήνα και όχι στις Βρυξέλλες).

"Αυτοί - γράφει - μας εγκλώβισαν στην ΕΟΚ, τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση του Μάαστριχτ, τη μάστιγα των λαών της Ευρώπης, που στην ουσία είναι ευρωπαϊκή αυτοκρατορία νέου τύπου υπό την κυριαρχία των Γερμανών, Αγγλων, Γάλλων, Ιταλών. Και αν αυτό δεν το συνειδητοποιήσουν οι λαοί της έγκαιρα, οι συνέπειες θα είναι σκληρές, απρόβλεπτες, μακραίωνες... Μαζί τους θα χάσουμε κι εμείς την εθνική μας ανεξαρτησία, που την κατακτήσαμε χύνοντας ποτάμια αίματος. Και αυτό γιατί οι κυβερνήσεις μας δε θα έχουν πια καμιά οντότητα. Οι εταίροι και "φίλοι" μας καλλιεργούν και υποθάλπουν την ένταση στις σχέσεις μας με την Τουρκία, στηριζόμενοι στον σοβινιστικό επεκτατισμό των κυβερνώντων της. Από την άλλη μας εξοπλίζουν πουλώντας μας τα νέα τους οπλικά συστήματα (με το 7 προς 10) και με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο, γιατί μυρίστηκαν στο βυθό του το μαύρο χρυσό, γι' αυτό θέλουν τη διεθνοποίησή του. Η θάλασσα όμως αυτή ανήκει προαιώνια στην Ελλάδα".

Ο επιστολογράφος στη συνέχεια αναπτύσσει μια λαθεμένη αντίληψη για τους μαζικούς αγώνες των εργαζομένων, θεωρώντας ότι οι απεργίες έχουν ως αποτέλεσμα "η μισή Ελλάδα να απεργεί και η άλλη μισή να ταλαιπωρείται". Επικαλούμενος επίσης το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση ρίχνει ενάντια στους απεργούς τα ΜΑΤ και τα ΕΚΑΜ, που είναι και αυτά παιδιά του λαού.

Και παρακάτω συνεχίζει: "Είναι λυπηρό και αδιανόητο το κόμμα που παλεύει για την προκοπή του τόπου και του λαού να έχει στη Βουλή μόνο 9 έδρες".

Τελειώνει δε την έκκλησή του προς τον ελληνικό λαό με την προτροπή για: "Ψήφο στο κόμμα που παλεύει εναντίον του Μάαστριχτ, γιατί έτσι μόνο θα ανατραπεί ο καπιταλισμός και θα εγκαθιδρυθεί στη χώρα μας η πραγματική δημοκρατία που θα μας επιτρέψει να περάσουμε στο σοσιαλισμό".

Προτάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο ΠΕΤΡΟΣ Α. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ,γυμναστής - προπονητής από την Αθήνα, με βάση - όπως αναφέρει - τη συσσωρευθείσα πείρα του, σε ό,τι αφορά τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, προτείνει τα εξής:

Στο αγωνιστικό πρόγραμμα των από δω και πέρα διεξαγόμενων Ολυμπιακών Αγώνων να περιλαμβάνονται μόνο τα αγωνίσματα του στίβου και της κονίστρας ή αλλιώς καλούμενα κλασικά. Κατά τη βράβευση - στέψη των Ολυμπιονικών να μην ανακρούονται εθνικοί ύμνοι και να μη γίνονται επάρσεις σημαιών... με παράλληλη απομυθοποίηση της αθλητικής επίδοσης - ρεκόρ... (αφού είναι δεδομένη η διαφορετικότητα στο "βιολογικό μας δυναμικό", συνεπώς και στο μέγεθος της αθλητικής μας απόδοσης...). Στο έτος και στην πόλη διεξαγωγής τους να λαβαίνουν χώρα διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις, με όσο γίνεται πιο ευρεία συμμετοχή. Για όλες τις άλλες αγωνιστικές δραστηριότητες, που θα αποκλειστούν από το αγωνιστικό τους πρόγραμμα, να διεξάγονται επιμέρους παγκόσμιοι διαγωνισμοί - πρωταθλήματα.

Αν αυτά γίνουν, θέλω να πιστεύω ότι οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα προσεγγίσουν αρκετά το πραγματικό τους πανανθρώπινο πνεύμα, που είναι η μέσω αυτών συναδέλφωση των λαών. Θα δίνεται έτσι η δυνατότητα διεξαγωγής τους και σε μικρές και φτωχές χώρες, χωρίς την αναγκαία παρέμβαση των πολυεθνικών με την αναπόφευκτη εμπορευματοποίησή τους...

Βέβαια, δεν αγνοώ τη δυσκολία υιοθέτησης των πιο πάνω προτάσεών μου, κύρια από τους "αθάνατους" της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, οι οποίοι από καιρό, όπως δείχνουν οι πράξεις τους, έχουν αποδεχτεί την εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ομως πιστεύω πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να γίνουν και αυτοί "θνητοί". Στο χέρι των μικρών χωρών είναι. Αρκεί να το αποφασίσουν και με συντονισμένες ενέργειές τους να εκμεταλλευτούν την πλειοψηφία τους.

Αναίτιο πρόστιμο από τον ΟΣΕ

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ,από τη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλει τον ΟΣΕ για το παρακάτω περιστατικό που του συνέβη: "Στις 16-8-96, ήθελα να ταξιδέψω με τη σύζυγο και την κουνιάδα μου σιδηροδρομικώς από Αθήνα για Θεσσαλονίκη. Πήγαμε λοιπόν στο Σταθμό Λαρίσης για να βγάλουμε εισιτήρια για το τρένο των 23.55. Η υπάλληλος μας έκοψε τα εισιτήρια, επειδή όμως δεν υπήρχαν θέσεις, ζητήσαμε να τα ακυρώσουμε και να ταξιδέψουμε την άλλη μέρα το πρωί. Η υπάλληλος όμως μας διαβεβαίωσε ότι δε χρειάζονται ακύρωση τα εισιτήρια, απλώς μπορούμε με αυτά τα ίδια το πρωί να τα θεωρήσουμε για να πάρουμε αριθμό θέσεων και να ταξιδέψουμε κανονικά. Αυτά μας είπε και τίποτα άλλο.Το πρωί όμως της επομένης, όταν πήγαμε στο σταθμό, με έκπληξη ακούσαμε από τον υπάλληλο της πρωινής βάρδιας, να μας ζητά δυο χιλιάδες δρχ. πρόστιμο γιατί θα ταξιδεύαμε με εισιτήρια που είχαν εκδοθεί για άλλη αμαξοστοιχία.

Αλλη λύση δεν είχαμε, από το να πληρώσουμε το "πρόστιμο" γιατί διαφορετικά θα χάναμε τα εισιτήρια. Και φυσικά πληρώσαμε.

Οταν αργότερα ρωτήσαμε τον ελεγκτή, μας είπε ότι πράγματι επιβάλλεται πρόστιμο γιατί οι θέσεις έμειναν άδειες. Ομως στη δική μας περίπτωση, θέσεις δεν είχαν κρατηθεί, όταν αρχικά βγάλαμε τα εισιτήριά μας.

Εάν αυτό δεν είναι ληστεία, τότε τι είναι; Δεν έπρεπε η υπάλληλος να μας επισημάνει τις συνέπειες; Είναι δίκαιο αυτό; Μήπως γίνεται σκόπιμα για να υποβαθμίσουν τον ΟΣΕ και να 'χουν άλλοθι για πιθανό ξεπούλημά του; Η μήπως οι υπάλληλοι δεν ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλιά τους;

Περιμένω μια απάντηση. (Το περιστατικό έγινε στις 23.30 στη θυρίδα 3 και την άλλη μέρα 7.30 πμ στην ίδια θυρίδα)".

Εμείς πληρώνουμε τα κρατικά κανάλια

Προς τον Διευθυντή της ΕΤ - 1 απευθύνει την παρακάτω επιστολή - διαμαρτυρία του, ο ΧΑΡΗΣ ΧΑΛΒΑΤΖΟΓΛΟΥ,μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών, Αργυροχρυσοχόων, Κοσμηματοπωλών, Ωρολογοπωλών, μέλος του ΔΣ Αργυροχρυσοχόων Αθήνας, αντιπρόσωπος Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής:

"Ως άνθρωπος σκεπτόμενος, ευαισθητοποιημένος και με συμμετοχή στα κοινά, είμαι στη δυσάρεστη θέση να εκφράσω τη λύπη μου και την αγανάκτησή μου για το κατάντημα της ΕΤ - 1 που δυστυχώς η ενημέρωσή της τον τελευταίο καιρό θυμίζει πολύ παλαιότερες εποχές.

Αυτήμου την άποψη την επιβεβαιώνει η προκλητική, μεροληπτική και πολλές φορές χυδαία συμπεριφορά της δημοσιογράφου - παρουσιάστριας Αννας Παναγιωταρέα απέναντι στους εκπροσώπους του ΚΚΕ όταν αυτοί παίρνουν μέρος στην εκπομπή της. Την Τετάρτη το βράδυ 28 - 8 - 96 παρακολούθησα την κυρία αυτή να ασχημονεί σε βάρος του Α Γραμματέα της ΓΣΕΕ και εκπροσώπου του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκου (χειρότερη υπήρξε η συμπεριφορά της και απέναντι στη Β. Νικολαϊδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε προηγούμενη εκπομπή).

Θα ήθελα να υπενθυμίσω στην εν λόγω κυρία ότι ο Γ. Μαυρίκος εκπροσωπούσε τη στιγμή εκείνη - σύμφωνα με τα δεδομένα του 1993 - 600.000 ανθρώπους και θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική και λιγότερο ανιστόρητη.

Αλλωστε για την ιδεολογία που κοπτόταν υπήρχαν στην εκπομπή της 5 εκπρόσωποί της να την υπερασπιστούν, δε χρειαζόταν να εκτεθεί η ίδια τόσο. Εξάλλου, έχει ανεπανόρθωτα εκτεθεί σε ανθρώπους που καταλαβαίνουν καλά τις προθέσεις της.

Θα έπρεπε λοιπόν ν' αφήσει και τον Γ. Μαυρίκο (εδώ, θέλω να εξάρω την ψυχραιμία και αυτοσυγκράτησή του μπρος στις προκλήσεις της), να ολοκληρώσει την άποψή του και όχι να του λέει προκλητικά "μάλιστα μιλήσατε 7 λεπτά", όταν τα 6 τα κατανάλωσε η ίδια! Επίσης θα ήθελα να της πω ακόμα ότι, στα ιδιωτικά κανάλια, που τα πήρε όλα σβάρνα, μπορούσε να λέει ό,τι ήθελαν τ' αφεντικά της (ο κ. Κυριακού, ο κ. Βαρδινογιάννης, ο κ. Λαμπράκης, ο κ. Αλαφούζος). Τώρα όμως πρέπει να 'χει τη συναίσθηση ότι δουλεύει σε κρατικό κανάλι και το μηνιάτικο που παίρνει, το πληρώνουν και οι 600.000 που φτύνει την ιδεολογία τους.

Κύριε Διευθυντά, για το καλό και την αξιοπιστία των κρατικών καναλιών πρέπει να επαναφέρετε στην τάξη την κυρία αυτή, ώστε να είναι προσεκτική στο μέλλον. Εκτος πια, αν θέλετε τα προγράμματά σας να τα βλέπετε μόνοι σας! ".

Δώστε τους ένα καλό μάθημα

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΡΡΑΣ από την Αθήνα, παρακολουθώντας - όπως γράφει - τις ομιλίες των στελεχών του ΚΚΕ στις διάφορες εκδηλώσεις, βρίσκει ότι πολλές φορές δεν είναι σύντομες ή κατανοητές, μια δική του άποψη για το περιεχόμενο των ομιλιών, μας προτείνει με το παρακάτω κείμενό του: "Εργαζόμενοι οι εκλογές δεν είναι πανηγύρι, από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί το μέλλον μας. Γι' αυτό πριν πάτε στις κάλπες σκεφθείτε καλά, μην πιστεύετε άκριτα όσα σας λένε. Σκεφθείτε όμως με αξιοπρέπεια, περηφάνια και αίσθημα δικαιοσύνης το συμφέρον το γενικό και όχι το ατομικό με ρουσφέτια και άλλες υποχωρήσεις.

Το σύνολο των τίμια εργαζομένων, μόλις και μετά βίας κατορθώνει να τα φέρει βόλτα. Και όταν ορισμένοι αποκτούν ένα σπιτάκι, αυτό γίνεται μετά από σκληρή δουλιά και οικονομίες μιας ολόκληρης ζωής. Οι άλλοι που δεν το κατάφεραν και έμεινε άπιαστο όνειρο, ζουν με το άγχος και τον βραχνά του ενοικίου και της αβεβαιότητας.

Υπάρχουν όμως και οι άλλοι, που χωρίς να δουλέψουν ποτέ, ζούνε στη χλιδή και κολυμπάνε στα δισεκατομμύρια. Πού τα βρήκαν λοιπόν; Τους έπεσαν από τον ουρανό; Σκέψου λίγο και θα δεις ότι αυτά τα πλούτη τα απέκτησαν με το νακλέβουν από τον τίμιο ιδρώτα σου.

Πώς λοιπόν εσύ ο σκληρά εργαζόμενος, αγρότης, κτηνοτρόφος, εργάτης, ταϊζεις όλους αυτούς με τα προϊόντα που παράγεις και τα όμορφα πράγματα που φτιάχνεις με τα χέρια σου (σπίτια, έπιπλα, αυτοκίνητα) να τα χαίρονται μόνο αυτοί και συ να τους εκλιπαρείς για να σου δώσουν ένα κόκαλο να γλείφεις;

Σηκώστε λοιπόν, ψηλά το κεφάλι και απαιτήστε δυναμικά και με αξιοπρέπεια το δίκιο σας. Οδηγό σας και συμπαραστάτη στους αγώνες σας, θα 'χετε το κόμμα που αντιπροσωπεύει το λαό και ανήκει στο λαό, το ΚΚΕ. Η σημαντική άνοδός του στις εκλογές, θα είναι το καλύτερο μάθημα για όλους τους άλλους που στο τέλος "τα βρίσκουν μεταξύ τους" σε βάρος πάντα του λαού".

Πατρίκιοι και πληβείοι στη "σοσιαλιστική" Ελλάδα

Στο ενημερωτικό δελτίο "Συνταξιουχικός Αγώνας" (Ιούλης - Αύγουστος '96), ανάμεσα στ' άλλα αναφέρονταν και οι μισθοί που παίρνουν οι διοικητές και πρόεδροι των δημόσιων επιχειρήσεων.

Να ορισμένοι εξωφρενικοί μισθοί που παίρνουν ανώτατα στελέχη οργανισμών: Γενικός διευθυντής ΔΕΗ 1.800.000 δρχ. και ο πρόεδρος 1.500.000. Ο γενικός διευθυντής του ΟΤΕ 1.600.000 και ο πρόεδρος του ΔΣ 1.275.000 δρχ.

Τα ίδια παίρνουν κι άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, πάνω από 1.000.000 δρχ. Ηθελα λοιπόν να ρωτήσω τον κ. Σημίτη, πού τα βρίσκουν αυτά τα χρήματα και τα δίνουν έτσι πλουσιοπάροχα, τη στιγμή κατά την οποία όταν η Επιτροπή του ΤΕΒΕ πήγε να ζητήσει αύξηση για λίγο "ψωμί" παραπάνω, ο κ. Σημίτης τούς απάντησε ότι δεν υπάρχουν χρήματα; Ενώ ο Δασκαλάκης, που κοπτόταν στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για τους εργαζόμενους, παίρνει "μόνο" 1.837.000 δρχ. γιατί, λέει, είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη μεριά, εμείς οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ δεν παίρνουμε ούτε 73.000, που για τον κ. Δασκαλάκη είναι τα... ψιλά. Λένε και κάτι άλλο όσοι πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ: Οτι μας έδωσε αυξήσεις 3.5%, άλλα τα φάρμακα αυξήθηκαν κατά 443%. Πού πάμε κ. Σημίτη;

Στο 4ο Συνέδριο ξελαρυγγιστήκατε μιλώντας για σοσιαλισμό, δίκαια κατανομή του εισοδήματος. Πού πήγαν όλα αυτά; Το "σύντροφοι και συντρόφισσες" το "μασούσατε" σαν τσίχλα, χωρίς να εννοείτε τη συντροφικότητα και το σοσιαλισμό. Γι' αυτό και τα μέτρα που παίρνετε δεν είναι σοσιαλιστικά, άλλα φασιστικά.

Συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, μην κάθεστε με σταυρωμένα τα χέρια. Αγωνιστείτε για πραγματικό σοσιαλισμό. Γι' αυτόν αγωνίζεται ένα και μόνο κόμμα, το ΚΚΕ. Αυτό καλούμαστε να ψηφίσουμε στις 22 Σεπτέμβρη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΛΙΑΜΑΝΗΣ

Θεσσαλονίκη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ