ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΡΡΕΣ
Οργώνουν τα χωριά οι κομμουνιστές

Περιοδεία στο νομό πραγματοποίησε, επικεφαλής κλιμακίου, ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ

Με την πεποίθηση ότι το ΚΚΕ θα βγει φανερά ενισχυμένο μέσα από αυτήν την εκλογική μάχη, οι κομμουνιστές των Σερρών, οργώνουν τα χωριά και τις πόλεις του νομού, τους χώρους δουλιάς και καλούν το σερραϊκό λαό να ρίξει κόκκινο στην κάλπη και να καταδικάσει το δικομματισμό. Ηδη έχουν φτάσει στα 70 από τα 170 χωριά του νομού και συζήτησαν με τους αγρότες, τους εργάτες και τη νεολαία, με τους απόμαχους της ζωής, που ζουν με ένα κομμάτι ξερό ψωμί και ελπίζουν τα παιδιά τους να δουν καλύτερες μέρες. Ο κόσμος αναγνωρίζει την ορθότητα των θέσεων και της πολιτικής του ΚΚΕ και συμφωνούν πως μόνο με μαζικούς αγώνες και δυνατό το κόμμα της εργατικής τάξης μπορούν να ελπίζουν σε αλλαγές προς όφελος του λαού και του τόπου.

Χτες στον νομό περιόδευσε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συνοδευόμενος από τους κομμουνιστές υποψήφιους βουλευτές. Επισκέφτηκε τον νομάρχη Σερρών Τ. Καρυπίδη, την Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΕΓΣ) και τον ΟΤΕ, ενώ το βράδυ μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Ροδολίβος. Στη συνάντηση με τον διευθυντή και τους εργαζόμενους της Ενωσης τέθηκε το πρόβλημα επιβίωσης της ΕΓΣ, εξαιτίας των τεράστιων χρεών της (6,5 δισ.) που χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις άφησαν να συσσωρευτούν, αρνούμενες να προχωρήσουν σε ρύθμιση. Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι της Ενωσης παραμένουν απλήρωτοι, έχοντας να εισπράξουν κατά μέσο όρο από 500.000 δραχμές ο καθένας. Η μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα του νομού, που απασχολεί περίπου 600 εργαζόμενους και έχει μέλη 18.000 αγρότες, κινδυνεύει με χρεοκοπία εξαιτίας - όπως είπαν - τόσο της κακοδιαχείρισης, όσο και των τεράστιων επιτοκίων της ΑΤΕ και της παρεμβατικής πολιτικής, που άσκησε, προκειμένου να γλιτώσει τους αγρότες από τις καταστροφικές πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Ο Κ. Παρασκευάς είπε ότι η κατάσταση στην ΕΓΣ, αντικατοπτρίζει τη συνολική κατάσταση της οικονομίας και ιδιαίτερα των Συνεταιριστικών Οργανώσεων. "Είναι πολιτικό το πρόβλημα, - είπε - εκπορεύεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει το κράτος τις ΑΣΟ και κατ' επέκταση τους αγρότες, δηλαδή τη λογική της προνομιακής μεταχείρισης του ιδιωτικού τομέα έναντι των Συνεταιριστικών Οργανώσεων".Επίσης, σημείωσε ότι με τις ιδιομορφίες που έχει η χώρα μας δε θα μπορούσε να υπάρξει ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, χωρίς ιδιαίτερη στήριξη της Συνεταιριστικής Οργάνωσης και δραστηριότητας. Ετσι η ΕΕ χτυπάει τις συνεταιριστικές ενώσεις, προκειμένου να προχωρήσει πιο γρήγορα στη μείωση των αγροτικών νοικοκυριών".

Θα έχουμε σταθερό συμπαραστάτη στη Βουλή

Μέσα σε θερμό κλίμα, με κυρίαρχο το στοιχείο της αναγνώρισης των θέσεων και των κινδύνων που προέβλεψε το ΚΚΕ, ο Κ. Παρασκευάς και οι υποψήφιοι του ΚΚΕ συζήτησαν με τους τεχνικούς του ΟΤΕ στο κεντρικό κατάστημα του νομού. Μετά την αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις που θα έχει στους εργαζόμενους η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, κυρίαρχο και άμεσο πρόβλημα είναι η απασχόληση του προσωπικού, που πλέον πλεονάζει μετά την επιχείρηση εκσυγχρονισμού του και την ένταξη νέων τεχνολογιών. "Η εκπαίδευση προσωπικού έγινε επιλεκτικά και οι νέες ανάγκες καλύφθηκαν με αυτά τα άτομα. Οι υπόλοιποι θα μείνουμε στα αζήτητα", καταγγέλλουν οι τεχνικοί. Ο πρόεδρος του σωματείου τους, αφού κατήγγειλε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στον ΟΤΕ για το ξεπούλημα των αγώνων τους, παραδέχτηκε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να βοηθήσουν το ΚΚΕ, για να ακουστεί πιο δυνατά η διαφορετική φωνή. "Μας συμφέρει να βγει ενισχυμένο το ΚΚΕ στη Βουλή να πάρει 10 ή 15%, γιατί ξέρουμε ότι θα έχουμε ένα σταθερό συμπαραστάτη στη Βουλή και οι μεγάλοι θα αναγκαστούν να βάλουν πολύ νερό στο κρασί τους".

ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ
Προσκλητήριο για κομμουνιστή βουλευτή

Σε συνέντευξη Τύπου της ΝΕ του ΚΚΕ στην Πάτρα, τονίστηκε η αναγκαιότητα για την υπερψήφιση του ΚΚΕ ως μοναδική αντιδικομματική επιλογή, ενάντια στην πολιτική της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης και της ανεργίας

Το μήνυμα της λαϊκής αντεπίθεσης, με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, ένα μήνυμα που βγαίνει από την καθημερινή επαφή των κομμουνιστών με τους εργαζόμενους, μετέφεραν χτες οι υποψήφιοι βουλευτές Αχαϊας Παναγιώτης Κοσιώνης,Νίκος Σοφιανός και Κώστας Μπάτσικας,στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στον τοπικό Τύπο.

Ο Κ. Μπάτσικας εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτή τη φορά θα εκλεγεί ξανά κομμουνιστής βουλευτής από την Αχαϊα, καθώς αυτοί που στρέφουν την πλάτη στο δικομματισμό γνωρίζουν πως στους αυριανούς αγώνες τους θα βρουν στο πρόσωπο του βουλευτή του ΚΚΕ έναν θερμό συμπαραστάτη. Πρόσθεσε πως η μόνη αντιδικομματική ψήφος είναι αυτή προς το ΚΚΕ, καθώς οι εργαζόμενοι θυμούνται τη στάση των άλλων, τάχα αντιπολιτευόμενων, κομμάτων με αποκορύφωμα τη στάση στελεχών του ΣΥΝ, που μετατράπηκαν σε γυρολόγους, ψάχνοντας αγοραστές για την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων. Το ίδιο συμβαίνει - σημείωσε - και με όσους "κοσμούν" σήμερα το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΚΙ: Ηταν οι ίδιοι που πριν τις εκλογές στήριζαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, η ψήφος στο ΣΥΝ, το ΔΗΚΚΙ και την ΠΟΛ. ΑΝ. είναι ψήφος στήριξης της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής. Ο Κ. Μπάτσικας τόνισε χαρακτηριστικά πως, στις 22 του Σεπτέμβρη, δεν μπορεί να έχουν τον ίδιο αποδέκτη η ψήφος του ανέργου με αυτή του βιομηχάνου, του οποίου τα συμφέροντα εξυπηρετεί ο δικομματισμός. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι και οι νέοι πρέπει να στηρίξουν το ΚΚΕ.Οι κομμουνιστές - συνέχισε ο Κ. Μπάτσικας - είναι αισιόδοξοι για την εκλογική ενίσχυση του Κόμματος. Αυτή τη σιγουριά τους τη στηρίζουν στην καθημερινή επαφή τους με το λαό. Χωρίς υπερβολή σήμερα οι κομμουνιστές "τρυγούν" τους καρπούς που έσπειραν τα τελευταία χρόνια με τη συμμετοχή τους στους λαϊκούς αγώνες: Αυτούς για τη σωτηρία των επιχειρήσεων της περιοχής, στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, στα μπλόκα των αγροτών. Από εκεί αντλεί τη σιγουριά και την αισιοδοξία πως στις 22 του Σεπτέμβρη ο λαός θα στηρίξει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. "Αυτό είναι το δικό μας γκάλοπ", είπε ο Κ. Μπάτσικας, σχολιάζοντας έτσι τις δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν, για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

Τα κριτήρια

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στην Αχαϊα, Π. Κοσιώνης,σημείωσε πως η δήθεν "νέα αντίληψη" του Κ. Σημίτη για τις εκλογές καταρρέει και πως ο "εκσυγχρονισμός" του δεν παρουσίασε τίποτα νέο. Και πλαστικές σημαίες εμφανίζονται και ρουσφέτια υπόσχονται και με "νέες θέσεις εργασίας" κοροϊδεύουν τους ανέργους. Αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πάτρα, ο Π. Κοσιώνης σημείωσε: "Ετοιμάζουν ρωμαϊκή φιέστα τύπου Σπάτων. Στήνουν τεράστιες εξέδρες, για να βάλουν πινακίδες για τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου. Για τον Κ. Σημίτη θέλω να πω το εξής: αυτό που λένε ότι "ο εγκληματίας γυρνά στον τόπο του εγκλήματος" είναι χαρακτηριστικό. Γιατί ο Κ. Σημίτης σαν υπουργός, ακολουθώντας βέβαια μια συγκεκριμένη πολιτική, είναι ο κύριος υπεύθυνος της κατάντιας της "Πειραϊκής - Πατραϊκής", του Λαδόπουλου και της ανεργίας στην περιοχή. Και έρχεται τώρα να τάξει τι στο λαό της Πάτρας; Μ' αυτή την έννοια το προσκλητήριο που κάνουμε είναι πολύ συγκεκριμένο. Απευθυνόμαστε σε όλους τους αριστερούς πολίτες της περιοχής, που, είτε από παρελθόν, είτε από συνείδηση εξακολουθούν να παλεύουν και - εν πάση περιπτώσει - είχαν εκδηλωθεί διαφορετικά στις προηγούμενες εκλογές, και τους λέμε να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Απευθυνόμαστε και στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, με την οποία κάποτε κάναμε κοινούς αγώνες για όλα εκείνα τα θέματα, τα οποία η ανώτερη ιεραρχία του ΠΑΣΟΚ έχει εγκαταλείψει πλήρως.

Νομίζω πως το ασφαλέστερο κριτήριο για την ψήφο των Αχαιών και ιδιαίτερα των Πατρινών είναι η στάση των κομμάτων τα έξι τελευταία χρόνια. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά τι έκαναν για τα προβλήματά τους η ΝΕ του ΠΑΣΟΚ, η ΝΕ της ΝΔ, οι επώνυμοι, οι βασικοί φορείς που ελέγχονται απ' αυτά τα κόμματα και κυρίως τι έκαναν τα άλλα μικρά κόμματα. Συνηγορούσαν υπέρ της δημιουργίας αυτού του πολιτικού κλίματος: Της μιζέριας, του "μη λέτε τίποτα", της υποτέλειας, της εξαγοράς συνειδήσεων και της ανέντιμης συναλλαγής. Αυτό το κλίμα είναι στο χέρι του λαού της Αχαϊας να το αντιστρέψει. Η εκπροσώπηση από Αχαιό κομμουνιστή βουλευτή στοχεύει και στην αλλαγή του πολιτικού κλίματος. Τα μηνύματα που έρχονται είναι αισιόδοξα. Δε θα πρέπει να ξανακλάψουν οι αριστεροί ψηφοφόροι μετά τις εκλογές όπως έκλαψαν στις προηγούμενες, γιατί χάθηκε η έδρα του ΚΚΕ για 280 ψήφους".

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
"Οχι" στο δικομματισμό και στα παρακλάδια του

""Οχι" στο δικομματισμό και στα παρακλάδια του". Στα παραπάνω λόγια επικεντρώθηκε ο χαιρετισμός του μέλους του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Γόντικα στους Αντιστασιακούς του Ν. Πέλλας, σε εκδήλωση μνήμης των μαχών της 4ης και 6ης Σεπτεμβρίου 1944 στα στενά του ΜΟΥΧΑΡΕΜ - ΧΑΝΙ, βόρεια της Εδεσσας, που έδωσαν ενάντια στις δυνάμεις κατοχής των φασιστών τα τμήματα του ΕΛΑΣ.

Η εκδήλωση - μνημόσυνο διοργανώθηκε, όπως κάθε χρόνο από τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Εδεσσας, Γιαννιτσών και Αλμωπίας με επιμνημόσυνη δέηση, απαγγελίες ποιημάτων, αντιστασιακά τραγούδια. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Εδεσσας Παναγιώτης Κατσικάς, που αναφέρθηκε στο ιστορικό των μαχών του ΜΟΥΧΑΡΕΜ - ΧΑΝΙ καθώς και στο ανεκπλήρωτο των στόχων της Εθνικής Αντίστασης για εθνική ανεξαρτησία, εθνική κυριαρχία, αναγνώριση και αποκατάσταση όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Στη συνέχεια χαιρέτισαν την εκδήλωση επιζώντες των μαχών αγωνιστές, ενώ ιδιαίτερη αναφορά στις παρακαταθήκες των αγώνων της Εθνικής Αντίστασης για το σήμερα, έκανε στον σύντομο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Δ. Γόντικας ζητώντας από τη γενιά της Αντίστασης να δώσει μία ακόμη μάχη στο πλευρό του ΚΚΕ δείχνοντας την αντίθεσή της στο κακόγουστο παιχνίδι του δικομματισμού και των "εν αναμονή" μετεκλογικών συνεργατών του (ΠΟΛ.ΑΝ., ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ). Τόνισε ακόμη μια φορά τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των Αντιστασιακών για πλήρη αναγνώριση και αποκατάσταση όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, παλεύοντας για τον ελεύθερο επαναπατρισμό όλων των πολιτικών προσφύγων χωρίς τα εμπόδια για τους "μη Ελληνες το γένος". Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ως εκπρόσωπος ο αντινομάρχης Π. Μελισσανίδης, αντιπροσωπεία της Νομαρχ. Επιτροπής Πέλλας του ΚΚΕ, Παραρτήματα Αντιστασιακών απόΘεσσαλονίκη, Βέροια, Νάουσα, Κοζάνη, Φλώρινα, Πτολεμαϊδα και άλλες περιοχές της χώρας.

Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταστρέφουν την κλωστοϋφαντουργία

Το ΚΚΕ καλεί τους κλωστοϋφαντουργούς να καταδικάσουν το δικομματισμό και τα παρακλάδια του

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι εξορμήσεις και οι περιοδείες των υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ του Νομού Λάρισας σε εργασιακούς χώρους της περιοχής.

Στα πλαίσια αυτά, χτες το πρωί οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος Δημήτρης Τσιόγκας και Λίτσα Ούντρια,επισκέφθηκαν το εργοστάσιο έτοιμου ενδύματος "ΡΑΠΤΕΞ ΑΕ",το οποίο απασχολεί 200 περίπου εργαζόμενους, στην πλειοψηφία γυναίκες. Στη διάρκεια της επίσκεψης μοιράστηκε προεκλογικό υλικό του ΚΚΕ, ενώ οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, μιλώντας στους εργάτες και στις εργάτριες, επισήμαναν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού. Αναφέρθηκαν επίσης, στα γενικότερα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στον τόπο, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις κατ' εντολή των Βρυξελλών, καθώς και στις θέσεις του ΚΚΕ. "Θέσεις που δε βγαίνουν παραμονές των εκλογών", όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η Λίτσα Ούντρια.

Ο Δημήτρης Τσιόγκας με τη σειρά του, μιλώντας στους εργαζόμενους, τόνισε ότι η πολιτική της ΕΕ και της συνθήκης της ΓΚΑΤΤ, που υλοποιούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και στηρίζουν ΠΟΛ.ΑΝ., ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ, οδηγεί σε συρρίκνωση τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού. "Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής, τόνισε ο Δ. Τσιόγκας, μεταφράζονται για το Νομό της Λάρισας με το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, με την αύξηση της ανεργίας. Τα τελευταία χρόνια οι θέσεις εργασίας στην κλωστοϋφαντουργία από 2.500 που ήταν, μειώθηκαν στις 1.000, ενώ στον ιματισμό από τις 2.000 που υπήρχαν έμειναν λιγότερες από 1.500. Η μόνη λύση για να ανατραπεί αυτή η πολιτική, κατέληξε, είναι το χτύπημα του δικομματισμού και των στηριγμάτων του και η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που είναι δίπλα στους εργαζόμενους και μπροστά στους αγώνες τους".

ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
ΝΑΙ στην ουσιαστική αποκέντρωση

Περιοδεία του Β. Δημόπουλου, υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας

Τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα η Νομαρχία Αθήνας, διαπίστωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, στη Β' Αθήνας, Β. Δημόπουλος,σε περιοδεία του, χτες, στις κεντρικές υπηρεσίες της Νομαρχίας, επικεφαλής κλιμακίου από συνδικαλιστές, εργαζομένους στη ΝΑ.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας οι υπάλληλοι της Νομαρχίας επισήμαναν τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται τουλάχιστον τριπλάσιο. Εκαναν λόγο για την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που επικρατεί σε ό,τι αφορά τη μελλοντική υπαλληλική τους σχέση. Να σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι στη ΝΑ προέρχονται από μετατάξεις ή αποσπάσεις και επικρατεί ασάφεια σχετικά με το αν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι ή νομαρχιακοί και αν θα διατηρηθεί η μονιμότητά τους. Αλλωστε με το θεσμικό πλαίσιο (ν. 2218), δεν προοιωνίζεται τίποτε θετικό, αφού προβλέπονται πολλές κατηγορίες υπαλλήλων με διαφορετικές σχέσεις εργασίας, διαφορετικά ασφαλιστικά ταμεία και διαφορετικά μισθολόγια.

Εξάλλου, υπογραμμίστηκε το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι υπάλληλοι που υπηρετούν στη ΝΑ, ύστερα από αναγκαστική μετάταξη από την ΕΤΒΑ. Από τους 100 υπαλλήλους που μετατάχτηκαν, στη Νομαρχία Αθήνας υπηρετούν περίπου 20. Οπως καταγγέλθηκε, οι υπάλληλοι αυτοί από την ημερομηνία μετάταξης (φέτος το Μάη) δεν έχουν πληρωθεί, καθώς δεν προβλέπεται σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό της Νομαρχίας. Το πρόβλημα αναμένεται να επεκταθεί, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι παρόμοιες, αναγκαστικές μετατάξεις θα γίνουν στη ΝΑ από τα ναυπηγεία, που κλείνουν.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στις ελλείψεις υποδομής που υπάρχουν και στο κτιριακό πρόβλημα, καθώς εργαζόμενοι και υπηρεσίες στοιβάζονται σε μόλις δύο ορόφους. Τέλος, διαπιστώθηκαν οι άσχημες συνθήκες, κάτω από τις οποίες λειτουργεί η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας, εφόσον έχει να στηρίξει τεχνικά και συμβουλευτικά 48 δήμους, αλλά δεν έχει τον αναγκαίο αριθμό κατάλληλα καταρτισμένων υπαλλήλων.

Μετά την περιοδεία, ο Β. Δημόπουλος δήλωσε στο "Ρ": "Διαπιστώνουμε ότι όλα όσα έχουμε τονίσει ως κόμμα, για το θεσμό της ΝΑ, δυστυχώς επαληθεύονται από τα ίδια τα γεγονότα. Δηλαδή, ουσιαστική, δημοκρατική αποκέντρωση δεν έχει συντελεστεί, αφού σημαντικές αρμοδιότητες ελέγχονται ακόμα από την κεντρική διοίκηση, μέσω του περιφερειακού διευθυντή και της υπηρεσίας του. Επίσης, και οι αρμοδιότητες που έχουν μεταβιβαστεί στη ΝΑ, δε συνοδεύονται από τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μεθοδευμένα, λοιπόν, μετακυλίεται στους πολίτες της κάθε Νομαρχίας το οικονομικό κόστος των έργων, με τον εξαναγκασμό της ΝΑ για επιβολή πρόσθετων επιβαρύνσεων, μέσω τελών και φόρων. Αρα, με τη μετατροπή της ΝΑ σε φορομπηχτικό μηχανισμό. Εμείς επιμένουμε στην πραγματική, ουσιαστική και δημοκρατική αποκέντρωση, με τη δημιουργία β' βαθμού αυτοδιοίκησης σε επίπεδο νομού. Διότι το σημερινό μοντέλο δεν είναι τίποτε άλλο παρά αποσυγκέντρωση ορισμένων αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης σε περιφερειακά όργανα, που είναι απαραίτητη για τον εκσυγχρονισμό του αστικού κράτους και τη λειτουργία του αστικού συστήματος".

Εξόρμηση στην "Ελα'ϊδα"

Με το έντυπο υλικό του ΚΚΕ στο χέρι. Στο πεζοδρόμιο, μπροστά από την είσοδο του εργοστασίου της ΕΛΑΪΔΑΣ, στην Πειραιώς. Πάνω στην αλλαγή της πρωινής από την απογευματινή βάρδιας. Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου, γνώριζαν τον συνδικαλιστή Γ. Μανουσογιαννάκη,υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στη Β Περιφέρεια Πειραιά, που ηγούνταν του κλιμακίου της προεκλογικής εξόρμησης. Ως γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, είχε επισκεφτεί πρόσφατα και στο παρελθόν και αυτή τη μονάδα, όπως τόσες άλλες, από τη "Μινέρβα", ως την "Κολγκέιτ" και τον "Κεράνη", για να συζητήσει με τους εργαζόμενους για τα προβλήματά τους και συχνά να παλέψει μερόνυχτα στο πλευρό τους για τα κοινά τους αιτήματα. Και κει που οι εργαζόμενοι, έμπαιναν βιαστικά στο εργοστάσιο για να αντικαταστήσουν τους συναδέλφους τους, που ήθελαν και εκείνοι να γυρίσουν γρήγορα σπίτι τους, ούτε ένας δεν παρέλειψε να πάρει μαζί του, τα κείμενα του ΚΚΕ, τις θέσεις του Κόμματος για τον ίδιο τον εργάτη και τη δουλιά του, όσο και τις γενικότερες προτάσεις για την κατάσταση της χώρας. "Είσαι εδώ, στον Πειραιά υποψήφιος έτσι;", ρώτησε τον συνδικαλιστή ένας εργαζόμενος. "Εγώ βέβαια, ψηφίζω στο υπόλοιπο Αττικής, αλλά το ίδιο κάνει. Το ίδιο κόκκινη θα είναι και κει η ψήφος... ".

ΜΑΝΔΡΑ
'Η με το λαό ή με την πλουτοκρατία

Την ενίσχυση του ΚΚΕ για να μεγαλώσει η δύναμη της αντίστασης στην υποτέλεια και το δικομματισμό, ζήτησαν οι υποψήφιοι βουλευτές στην Αττική, Αντώνης Χοροζάνης και Βάσω Λιάκου, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ στη Μάνδρα.

Στην ομιλία του, ο Αντ. Χοροζάνης τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά χρήματα για ανάπτυξη, αλλά βρίσκονται στις τραπεζικές καταθέσεις των πλουτοκρατών. "Καλούμε να καταδικάσετε τον δικομματισμό και να ενισχύσετε το ΚΚΕ για ουσιαστική αντιπολίτευση. Το δικομματισμό δεν τον αντιπάλεψαν τα μικρά κόμματα, που στο μόνο που διαφέρουν είναι στη γλώσσα που χρησιμοποιούνε. Λένε ότι τα προγράμματα των βιομηχάνων είναι μονόδρομος. Εμείς λέμε ότι ή με το λαό θα είσαι ή με την πλουτοκρατία, μέση λύση δεν υπάρχει", επισήμανε ο υποψήφιος βουλευτής

"Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει δυνάμωμα της ελπίδας για να πάει μπροστά ο τόπος, γι' αυτό πρέπει να φτάσει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ σε κάθε σπίτι", κατέληξε ο Αντ. Χοροζάνης.

Η Βάσω Λιάκου, στην ομιλία της, αναφερόμενη στην κυβέρνηση, τόνισε χαρακτηριστικά ότι "το ΠΑΣΟΚ μιλάει για ελπίδα για το μέλλον, ενώ στην ουσία είναι απελπισία για τα μελλούμενα, γιατί καλύτερες μέρες με Μάαστριχτ και σύγκλιση δε θα υπάρξουν, γι' αυτό πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ". Επίσης η Β. Λιάκου κάλεσε τους συγκεντρωμένους να ξαναεκλέξουν κομμουνιστή βουλευτή στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ