ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η μειονότητα ρίχνει κόκκινο

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές οι μεγαλοεργοδότες της περιοχής εκβιάζουν ωμά τους ανθρώπους. Στα εργοστάσια που ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να εξαγοράσουν τις ψήφους για μια προσωρινή θέση εργασίας. Στα εργοτάξια των"μεγάλων" έργων απειλούν πως αν δεν ψηφίσουν τη ΝΔ, την επόμενη των εκλογών θα χάσουν τη δουλιά τους. Οι ίδιοι οι άνθρωποι που είναι θύματα αυτών των εκβιασμών δηλώνουν πως σ' αυτές τις εκλογές θα τους "μαυρίσουν". Χαρακτηριστικό παράδειγμα εξαγοράς της ψήφου αποτελεί η πρόσληψη 200 ατόμων στη ΣΕΒΑΘ. Προσλήψεις που έγιναν με τη δικαιολογία της καμπάνιας που πραγματοποιεί αυτή την περίοδο. Είναι όμως κοινό μυστικό πως πήρε συγκεκριμένα άτομα τα οποία, στο τέλος, θα κατευθύνει με το ψηφοδέλτιο στο χέρι και το μαχαίρι στο λαιμό.

Το πήραν απόφαση λοιπόν, πως δεν πρέπει να συνεχίζουν να σκύβουν το κεφάλι μπροστά στην επιδείνωση αυτής της κατάστασης. Στο χωριό Κένταυρος οι κάτοικοι είχαν σκεφτεί να καταθέσουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν. Ομως τελικά κατέληξαν πως η μόνη διαμαρτυρία που θα πιάσει τόπο είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, που πάντα βρέθηκε στο πλευρό τους. Το διαμηνύουν παντού, πως σ' αυτές τις εκλογές η ψήφος θα πέσει κόκκινη και δαγκωτή.

Μόνοι τους πήραν την πρωτοβουλία και άνοιξαν Εκλογικό Κέντρο του ΚΚΕ στην πόλη της Ξάνθης. Εκεί κάθε μέρα περνούν δεκάδες μουσουλμάνοι συζητούν και δηλώνουν πως δεν πάει άλλο. Δε θα ανεχτούν άλλους εκβιασμούς και κοροϊδίες. Από αυτά χόρτασαν. Εκεί οργανώνεται η δουλιά που θα κάνουν, ώστε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ να φτάσει σε κάθε σπίτι. Στον Κένταυρο υπάρχει μόνο ένα πανό αναρτημένο και αυτό είναι το ΚΚΕ, όπου κι αν γυρίσεις τα μάτια σου βλέπεις τα τρία πύρινα γράμματα και τις κόκκινες σημαίες. Ο Κένταυρος είναι πρωτοπόρος, όμως και σε άλλες κοινότητες όπως στο Αιμώνιο, το Νέο και Παλιό Ζυγό σχεδόν παντού τα μηνύματα δείχνουν πως το ΚΚΕ σ' αυτές τις εκλογές θα βγει φανερά ενισχυμένο. Θα είναι το Κόμμα που θα στηρίξει η μειονότητα, γιατί και αυτό στάθηκε σταθερός συμπαραστάτης στα προβλήματά της. Ποτέ δεν τους γύρισε την πλάτη και δεν τους έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις όπως κάνουν οι υποψήφιοι και οι πολιτευτές των άλλων κομμάτων.

"Αν ψηφίσετε ΚΚΕ, δε θα φτιάξουμε το δρόμο"

Μέχρι και σε απειλές καταφεύγουν οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων όταν ακούνε πως οι μουσουλμάνοι θα ψηφίσουν ΚΚΕ.

Εδώ και κάτι χρόνια έχει ξεκινήσει η ασφαλτόστρωση του δρόμου, που οδηγεί στον Κένταυρο. Ακόμη όμως οι άνθρωποι καθημερινά περνούν τον ίδιο χωματόδρομο. Το χειμώνα με τις παγωνιές το χωριό μένει συχνά αποκλεισμένο. Προκηρύχτηκαν λοιπόν οι εκλογές και ξεκίνησαν για άλλη μια φορά τα έργα. Οι κάτοικοι όμως ξέρουν πως αυτό έγινε για τα μάτια και μόνο. Ομως αγανάκτησαν όταν ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κ. Λαμπαδάρης τους απείλησε πως, αν ψηφίσουν ΚΚΕ δε θα δουν ποτέ το δρόμο να ολοκληρώνεται.

Οι ίδιοι κατήγγειλαν στο "Ρ" πως όταν πήγε να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση του είπαν πως το ΠΑΣΟΚ δε θα δει ούτε μία ψήφο από τον Κένταυρο. Αυτός αντέδρασε όμως και όταν είδε ότι δεν μπορεί να τους πείσει, τους προέτεινε να ψηφίσουν ΔΗΚΚΙ ή ΣΥΝ. Στην κατηγορηματική άρνησή τους ο κ. Λαμπαδάρης δεν άντεξε και ξέσπασε σε απειλές του τύπου "αν ψηφίσετε ΚΚΕ μην περιμένετε να δει φράγκο η κοινότητα, ξεχάστε το δρόμο" κλπ. Απειλές που δείχνουν δύο πράγματα. Πρώτον, πώς εννοούν τον εκσυγχρονισμό και το νέο ύφος και ήθος του ΠΑΣΟΚ και δεύτερον, πως η ψήφος στα άλλα κόμματα τελικά δεν είναι ψήφος ενάντια στα δύο μεγάλα κόμματα του δικομματισμού. Επιβεβαίωσε πως μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ είναι εγγύηση για αντίσταση και προοπτική.

Το ποτήρι ξεχείλισε

Καθοριστική σημασία αποκτούν αυτές οι εκλογές για τους ανθρώπους της μειονότητας στη Θράκη. Με την ψήφο τους καλούνται να πάρουν θέση και να ξεκαθαρίσουν αν θα δεχτούν να στηρίξουν για άλλη μια φορά το εκβιαστικό παιχνίδι του δικομματισμού, που, δεκαετίες τώρα, παίζεται στις πλάτες τους ή θα στείλουν μήνυμα αντίστασης και θα απαιτήσουν την άμεση δρομολόγηση λύσεων για τα προβλήματά τους. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απέδειξαν με την πολιτική τους πως δε θέλουν να δώσουν λύση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μειονοτικός πληθυσμός. Αντίθετα - όπως καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι της Ξάνθης - θέλουν να τους κρατούν αμόρφωτους, χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα για να μπορούν να παίζουν τα πολιτικά τους παιχνίδια και να χρησιμοποιούν, όπως τους βολεύει, τον βασανισμένο αυτό λαό, που συνειδητά τον έχουν καταδικάσει στην καθυστέρηση και τη μιζέρια. Να πυροδοτούν τα μίση και τον εθνικισμό ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Αλλωστε αυτό κάνουν με την πολιτική των διακρίσεων, που όλοι καταδικάζουν, αλλά κανείς δεν καταργεί στην πράξη.

"Θέλουν να μας κρατήσουν βόδια για να μπορούν να βαράνε συνέχεια το ίδιο νταβαντούρι. Προεκλογικά να μας παρουσιάζουν σαν τους καλούς μουσουλμάνους και να ζητάνε την ψήφο μας και το άλλο διάστημα να μας δείχνουν σαν τους κακούς εχθρούς". Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Μεχμέτ Καλετζή την κατάσταση που επικρατεί στο Νομό Ξάνθης.

Ελληνες χωρίς δικαίωμα στη δουλιά και τη μόρφωση

Είναι μουσουλμάνοι, Ελληνες όμως. Το ελληνικό κράτος αρνείται να τους δώσει τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Ελληνες πολίτες. Υπηρετούν στο στρατό, πληρώνουν φόρους, ψηφίζουν όσο ελεύθερα τους επιτρέπει, συμβάλλουν στην παραγωγή και το ΑΕΠ, όμως ακόμα δεν έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και την επιστήμη, δεν έχουν δικαίωμα στη δουλιά.

"Μας χαρακτηρίζουν πράκτορες της Αγκυρας, επειδή ζητάμε ίση μεταχείριση, δικαίωμα στη ζωή και να μορφωθούν τα παιδιά μας".

Το ποτήρι ξεχείλισε. Λίγο πριν περάσουμε την μπάρα του 2000, οι μουσουλμάνοι της Ξάνθης συνεχίζουν να ζουν την πολιτική των διακρίσεων. Δουλιές γι' αυτούς δεν υπάρχουν στις δημόσιες υπηρεσίες, στους δήμους και τους κοινωφελής οργανισμούς. Εχουν ταχθεί να υπηρετούν το ελληνικό κράτος μέσα από τα υπόγεια των μεταλλείων ανά τη χώρα, από τα γιαπιά, τα εργοστάσια όταν τους προσλαμβάνουν και κυρίως από τα χωράφια που καλλιεργούν χρόνια τώρα, όμως ακόμη δεν τους έχουν αποδοθεί.

Δεν ξέρουν να γράφουν ούτε το όνομά τους

Ο λόγος για δεκάδες παιδιά του δημοτικού που φοιτούν στα μειονοτικά σχολεία. Στον Κένταυρο στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης ο 11χρονος Πιγάλ Ραμζή πηγαίνει στην πέμπτη τάξη και με πολλή δυσκολία μπορεί να γράψει το όνομά του. Κάποιοι νεαροί που βρίσκονται στο καφενείο και βλέπουν το μικρό να γράφει το όνομά του, λένε: "Πάλι καλά, αυτός ξέρει και το γράφει, υπάρχουν άλλα παιδιά στην ηλικία του που δεν μπορούν. Για να μην πούμε για κάποιους από μας".

Ο Ιμάμ Αχμέτ,κοινοτικός σύμβουλος Θερμών και εκπρόσωπος στην Α Εδαφική Περιφέρεια Ξάνθης, λέει: "Από το 1968 έχουν να έρθουν βιβλία και να μοιραστούν στα σχολεία μας. Το 1992 μας έφεραν να διδάξουμε ένα βιβλίο το οποίο δεν ήταν γραμμένο από ομάδα επιστημόνων, όπως προβλέπει ο 1566/85 για τη συγγραφή βιβλίων. Ηταν ανορθόγραφο και σε κάποια σημεία προσέβαλε και το θρησκευτικό αίσθημα των μουσουλμάνων".

Πέρσι στα 243 δημοτικά σχολεία που υπάρχουν στη Θράκη φοιτούσαν 9.500 μαθητές. Από αυτούς αποφοίτησαν γύρω στους 1.500. Από αυτούς στα μειονοτικά και δημόσια γυμνάσια φοιτούν περίπου 600 παιδιά. Στο μειονοτικό γυμνάσιο της Ξάνθης μπήκαν 45 κατόπιν κλήρωσης. Στα δημόσια γυμνάσια δε διδάσκονται τα θρησκευτικά και τα τούρκικα. Και όπως φαίνεται, γίνεται προσπάθεια γκετοποίησης. Προσπαθούν να οδηγήσουν τα παιδιά της μειονότητας και τα παιδιά των ομογενών που υστερούν σε γνώσεις σε λίγα "κλειστά" σχολεία. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα όπου το 2ο Γυμνάσιο Ξάνθης αρνείται να δεχτεί δύο παιδιά της μειονότητας από την περιοχή του Ν. Ζυγού, γιατί - όπως δήλωσε υπάλληλος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - "έγιναν παράπονα από γονείς χριστιανόπουλων πως μειώνεται το επίπεδο της μόρφωσης, επειδή τα παιδιά της μειονότητας έχουν χαμηλό επίπεδο".

"Τι πρέπει να κάνουμε για να σπουδάσουν τα παιδιά μας; Εμείς δε συμμετέχουμε σ' αυτό το κράτος; Είμαι 35 χρονών, τι πρέπει να κάνω για να αποδείξω ότι είμαι σωστός πολίτης και να μου συμπεριφέρονται ισότιμα;", αναρωτιέται ο Καλετζή Μεχμέτ,πατέρας ενός από τα παιδιά.

Εκκαθαρίσεις, διώξεις και δυσμενείς μεταθέσεις

Στις Κοινότητες Μύκης και Σατρών εκλέχθηκαν στις δύο πρόεδροι, οι οποίοι δεν ήταν αρεστοί στην εξουσία. Ετσι δύο χρόνια μετά καθαιρέθηκαν. Στη μία περίπτωση, που αφορά τον πρόεδρο της Μύκης, έγινε νέα καταμέτρηση, χωρίς να έχει υποβληθεί καμία ένσταση και βρέθηκαν στην κάλπη 87 άκυρα ψηφοδέλτια, τόσα όσα ήταν απαραίτητα για να κερδίσει ο αντίπαλός του. Δύο φορές το Εφετείο Κομοτηνής εξέδωσε απόφαση υπέρ του νομίμως εκλεγμένου προέδρου, όμως απορρίφθηκε από το ΣτΕ.

Αλλη περίπτωση "δίωξης" είναι αυτή του δασκάλου Ατνάν Ραϊφογλου,ο οποίος καταδικάστηκε σε τρίμηνη φυλάκιση και πρόστιμο 50.000 δρχ., επειδή όπως μας είπε το όνομά του ήταν σε ανακοίνωση της Ενωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης. Στον Α. Ραϊφογλου επιβλήθηκε επίσης το 1994 η ποινή προσωρινής στέρησης διδασκαλίας για ένα χρόνο. Κατέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, το οποίο τον περασμένο Μάη έβγαλε άκυρη την απόφαση του 2ου Γραφείου Μειονοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, με την οποία αρνείται να τον επαναπροσλάβει. Ομως το Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αρνείται να εκτελέσει την απόφαση. "Απευθύνθηκα στον υπουργό Παιδείας, όμως ακόμη δεν έγινε τίποτα - λέει ο Ατνάν Ραϊφογλου - τώρα θα προσφύγω στα ανθρώπινα δικαιώματα".

ΞΑΝΘΗ
Χριστιανοί και μουσουλμάνοι θύματα του δικομματισμού

Μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ με τη μαζική συμμετοχή μουσουλμάνων και χριστιανών στην Ξάνθη. Οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος κατήγγειλαν τη σοβινιστική, αντιλαϊκή πολιτική του δικομματισμού και των στηριγμάτων του και κάλεσαν σε ενίσχυση του Κόμματος στις εκλογές

Με τους νέους της μειονότητας στην πρώτη γραμμή να φωνάζουν "ΚΚΕ το κόμμα σου λαέ" και τις κόκκινες σημαίες στα χέρια τους, ξεκίνησε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Ξάνθη. Μια συγκέντρωση με παλμό και ζωντάνια, που τροφοδοτούσαν σε όλη τη διάρκεια οι νέοι μουσουλμάνοι. Εκεί μαζί ο λαός της Ξάνθης, οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος απέδειξαν ότι μόνο ο ενωμένος αγώνας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη λύση των προβλημάτων της περιοχής.

"Μουσουλμάνοι και χριστιανοί, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι και νέοι, εμείς μεταξύ μας δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα άλλο εκτός από τη φτώχεια μας". Αυτά τα λόγια του υποψήφιου του ΚΚΕ Γκαζή Χουσεϊν ειπώθηκαν με πάθος και πείσμα, ενώ συγκίνηση προκάλεσε ο μουσουλμάνος υποψήφιος, όταν στο τέλος του χαιρετισμού του είπε: "Πολλοί ήταν εκείνοι που με ρωτούσαν τι είμαι. Απαντώ απόψε από αυτό το βήμα του τιμημένου ΚΚΕ. Πάνω απ' όλα είμαι κομμουνιστής και άνθρωπος".

Σ' αυτή τη συγκέντρωση, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, η μειονότητα είχε την πρώτη θέση και η συμμετοχή της έστειλε ξεκάθαρο το μήνυμα. Ναι, η μειονότητα ψηφίζει ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο νομό Δημήτρης Φωτιάδης και προειδοποίησε τον ξανθιώτικο λαό: "Ενα βρώμικο παιχνίδι έχει στηθεί στη χώρα μας με θύμα τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους νέους, όλο το λαό. Τα επόμενα πέντε χρόνια η ανεργία στη Θράκη θα ξεπεράσει το 40%, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τις αποφάσεις της ΕΕ. Το ΚΚΕ δηλώνει ξεκάθαρα πως ανάπτυξη με το λαό στο περιθώριο, στη φτώχεια και την εξαθλίωση δεν μπορεί να γίνει". Καταλήγοντας ο Δ. Φωτιάδης έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης: "Οχι κύριοι, δε θα σας αφήσουμε να καταντήσετε τα παιδιά και τα εγγόνια μας ζήτουλες των τραπεζιτών της Ευρώπης. Αρχίζουμε αντεπίθεση με μπροστάρη το ΚΚΕ".

Την ώρα που το σύνθημα "Αντεπίθεση λαέ τώρα με το ΚΚΕ" ακουγόταν απ' άκρη σ' άκρη στην πλατεία της Ξάνθης, ανέβηκε στο βήμα η Σούλα Βλησίδου,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στα προβλήματα της παραγωγικής αποδιάρθρωσης, της ανεργίας, της εξαθλίωσης, στην οποία οδηγούνται ευρύτερα λαϊκά στρώματα, στα προβλήματα της παιδείας και μια σειρά άλλα θέματα. Στάθηκε ιδιαίτερα στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα. "Το Κόμμα μας πάντα και τώρα διακηρύσσει ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Ελληνες υπήκοοι και ότι αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης, της αγροτιάς και του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού λαού. Πρέπει να συσπειρωθούν στις αγωνιστικές οργανώσεις της χώρας και να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματά τους, όπως πρέπει να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι. Οι κυβερνήσεις ακολούθησαν λαθεμένη πολιτική που όχι μόνο δεν έλυνε προβλήματα, αλλά δημιουργούσε κι άλλα".

Ανάπτυξη σε όφελος των εργαζόμενων και διακρίσεις σε βάρος της μειονότητας δε συμβιβάζονται, τόνισε παρακάτω η ομιλήτρια για να υπογραμμίσει: "Η πάλη κατά των διακρίσεων είναι κοινή, γιατί ο εχθρός είναι κοινός, είναι τα μονοπώλια και ο ιμπεριαλισμός, που υποθάλπουν το σοβινισμό, τον εθνικισμό και έχουν σχέδια για αλλαγή συνόρων και πολέμους". Τέλος η Σ. Βλησίδου αναφέρθηκε στη συνολική πρόταση του ΚΚΕ για την ανάπτυξη της Θράκης προς όφελος του ίδιου του λαού της περιοχής, σημειώνοντας ότι αυτή η ανάπτυξη προϋποθέτει στήριξη της αγροτικής οικονομίας, της βιοτεχνίας και τη βιομηχανίας.

Ο ΣΥΝ και τα... ελαιόδεντρα

Η μάχη του ψηφοδελτίου ανάβει για τα καλά όσο περνούν οι τελευταίες μέρες μέχρι την Κυριακή, στο Νομό Λέσβου.

Μετά τη μεγάλη συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής στη Μυτιλήνη, όπου μίλησε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,οι οργανώσεις και οι φίλοι του Κόμματος συνεχίζουν τις περιοδείες στα χωριά και τις γειτονιές με ανανεωμένες δυνάμεις.

Κι ενώ τα μηνύματα για την αποδοχή των θέσεων του ΚΚΕ είναι θετικά, αποτέλεσμα της καθημερινής παρουσίας των κομμουνιστών, βουλευτών και μη, δίπλα στους αγωνιζόμενους αγροτοκτηνοτρόφους, υπαλλήλους, εργάτες και μικρούς εμπόρους του νησιού, κάποιοι μεγάλοι απόντες από αυτούς τους αγώνες αποφάσισαν να επισκεφτούν το νησί ενόψει των εκλογών.

***

Ανάμεσα σε αυτούς τους... "αλεξιπτωτιστές" ήταν και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος,ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου έκανε και κριτική στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καταστροφικό - για τους αγρότες - τρόπο επιδότησης του ελαιόλαδου! Βέβαια, ο ΣΥΝ θέλει να "ξεχνάει" ότι οι επιτροπές της ΕΕ δουλεύουν με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία υπερψήφισε το κόμμα του και, εσχάτως, προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες του κόμματός του, προβάλλοντας την αναθεώρησή της σαν πανάκεια - ενώ είναι βέβαιο πως με την αναθεώρηση θα γίνει ακόμα χειρότερη η συνθήκη. Η υπόθεση, ωστόσο, γίνεται πιο σοβαρή, καθώς ο Ν. Κωνσταντόπουλος έρχεται να πει τα παραπάνω σε ένα νησί, που οι αγροτοκτηνοτρόφοι του κατασυκοφαντήθηκαν από τα τοπικά και μη ΜΜΕ και από Συνασπισμικά τέτοια όπως το "Εμπρός" και η "Αυγή". Τις ίδιες μέρες, η εφημερίδα της Λέσβου "Νέο Εμπρός" κυκλοφόρησε με ειδικό ένθετο για τους αγροτοκτηνοτρόφους, καλώντας τους να θυμηθούν με ποιο τρόπο ο τοπικός Τύπος του νησιού αντιμετώπισε τους αγώνες τους.

***

Ετσι, λοιπόν, τύπωσε πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του περασμένου Μάρτη, εφημερίδων που υποστήριζαν το δικομματισμό και τους δορυφόρους του. Ανάμεσα λοιπόν σε λέξεις όπως "βάνδαλοι", "βάρβαροι" κτλ., που "στόλισαν" τους αγρότες, φιγουράρει και το "Εμπρός" του ΣΥΝ, που κατηγόρησε τους αγρότες για "πρωτοφανείς πράξεις βανδαλισμού"!

Καλά, οι δικοί του δεν τον ενημέρωσαν. Ομως, γιατί δε φρόντιζε, τουλάχιστον, να διαβάσει το "Νέο Εμπρός" για να ενημερωθεί σωστά και να μην εκτίθεται; Ας προσέχει πάντως γιατί μ' αυτά και μ' αυτά μπορεί να τον μαυρίσουν και τα 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα...

ΘΑΣΟΣ
Επιβεβαίωσαν τους δεσμούς με το ΚΚΕ

Με θέρμη και εγκαρδιότητα παλιοί και νέοι αγωνιστές υποδέχτηκαν τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ, Χ. Φλωράκη, οι κάτοικοι του νησιού

Θερμή υποδοχή στον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ, Χαρίλαο Φλωράκη, επιφύλαξαν χτες οι κάτοικοι της Θάσου. Ανθρωποι κάθε ηλικίας και από κάθε κοινωνική τάξη υποδέχτηκαν εγκάρδια τον κομμουνιστή ηγέτη και συζήτησαν μαζί του "ζωντανά και άμεσα" τις πολιτικές εξελίξεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ.

Στον Θεολόγο,όπου μίλησε σε συγκέντρωση κατοίκων, ο Χαρ. Φλωράκης τόνισε πως δεν πρέπει για μια ακόμα φορά ο ελληνικός λαός να υποκύψει στα διλήμματα και στους εκβιασμούς του δικομματισμού, αλλά να ενισχύσει το μέτωπο αγώνα που προτείνει το ΚΚΕ, κόντρα στην πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας και της υποτέλειας. Μέσα σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, απάντησε στα ερωτήματα που τέθηκαν.

Στα Καλύβια Λιμεναρίων

Εγκάρδια υποδοχή επιφύλαξαν και οι κάτοικοι των Καλυβίων Λιμεναρίων, που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία και προϋπάντησαν τον Χαρ. Φλωράκη με λουλούδια και το αίτημα... να μείνει περισσότερο στο χωριό τους. "Ελάτε στην Καλλιράχη που γίνεται συγκέντρωση του ΚΚΕ", τους κάλεσε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ και τους προέτρεψε να καταψηφίσουν "με το χέρι στην καρδιά" την πολιτική της φτώχειας και της υποταγής στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και να ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. "Μήπως δεν πάλεψε μόνο του το Κόμμα για όλα τα λαϊκά προβλήματα", είπε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος ειδικά στους νέους που συμμετείχαν στη συγκέντρωσ,η ο Χ. Φλωράκης τους προέτρεψε: "Πρέπει να τιμήσετε την παράδοση του νησιού, των πατεράδων σας, να τιμήσετε τη Θάσο του αγώνα και της Αντίστασης".

Αργότερα στην Καλλιράχη πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση και η παρουσία του κόσμου ήταν ενθουσιώδης και δημιουργούσε κλίμα θερμό και αγωνιστικό, παρόμοιο με εκείνο που συνάντησαν ο Χ. Φλωράκης και τα άλλα στελέχη του ΚΚΕ και στις άλλες περιοχές του νησιού. Ολοι οι κάτοικοι του χωριού ήταν εκεί, ενώ είχαν μαζευτεί και κάτοικοι από τα γύρω χωριά, τις Μαριές, τα Λιμενάρια και τα Καλύβια.

Ο κεντρικός ομιλητής υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στον νομό Καβάλας, Παναγιώτης Ροδάς, κατήγγειλε τη συμπαιγνία του δικομματισμού και των δορυφόρων του μικρών κομμάτων και κάλεσε το λαό της Θάσου να μην ανεχθεί άλλο την αντιλαϊκή πολιτική, να ενισχύσει το μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης που προτείνει το ΚΚΕ ενάντια στη νέα επίθεση που σχεδιάζουν κεφάλαιο και κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Χ. Φλωράκης τόνισε ότι ο λαός μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους, και καταδικάζοντας το κακό παρελθόν να υποδεχτεί το μέλλον με καλύτερες προοπτικές. Αρκεί να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και να οργανώσει την πάλη του ενάντια στο δικομματισμό και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, είπε, για να καταλήξει με το κάλεσμα για ενίσχυση του ΚΚΕ την Κυριακή.

Το μοναδικό πανό στο χωριο είναι αυτό του ΚΚΕ

Το μοναδικό πανό στο χωριό είναι αυτό του ΚΚΕ

Στο βήμα ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Ξάνθη, Δημήτρης Φωτιάδης

Οι νεολαίοι του χωριού Κένταυρος ετοιμάζονται για τη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο χωριό



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ