Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΞΑΝΘΗ
Χριστιανοί και μουσουλμάνοι θύματα του δικομματισμού

Μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ με τη μαζική συμμετοχή μουσουλμάνων και χριστιανών στην Ξάνθη. Οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος κατήγγειλαν τη σοβινιστική, αντιλαϊκή πολιτική του δικομματισμού και των στηριγμάτων του και κάλεσαν σε ενίσχυση του Κόμματος στις εκλογές

Με τους νέους της μειονότητας στην πρώτη γραμμή να φωνάζουν "ΚΚΕ το κόμμα σου λαέ" και τις κόκκινες σημαίες στα χέρια τους, ξεκίνησε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Ξάνθη. Μια συγκέντρωση με παλμό και ζωντάνια, που τροφοδοτούσαν σε όλη τη διάρκεια οι νέοι μουσουλμάνοι. Εκεί μαζί ο λαός της Ξάνθης, οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος απέδειξαν ότι μόνο ο ενωμένος αγώνας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη λύση των προβλημάτων της περιοχής.

"Μουσουλμάνοι και χριστιανοί, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι και νέοι, εμείς μεταξύ μας δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα άλλο εκτός από τη φτώχεια μας". Αυτά τα λόγια του υποψήφιου του ΚΚΕ Γκαζή Χουσεϊν ειπώθηκαν με πάθος και πείσμα, ενώ συγκίνηση προκάλεσε ο μουσουλμάνος υποψήφιος, όταν στο τέλος του χαιρετισμού του είπε: "Πολλοί ήταν εκείνοι που με ρωτούσαν τι είμαι. Απαντώ απόψε από αυτό το βήμα του τιμημένου ΚΚΕ. Πάνω απ' όλα είμαι κομμουνιστής και άνθρωπος".

Σ' αυτή τη συγκέντρωση, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, η μειονότητα είχε την πρώτη θέση και η συμμετοχή της έστειλε ξεκάθαρο το μήνυμα. Ναι, η μειονότητα ψηφίζει ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο νομό Δημήτρης Φωτιάδης και προειδοποίησε τον ξανθιώτικο λαό: "Ενα βρώμικο παιχνίδι έχει στηθεί στη χώρα μας με θύμα τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους νέους, όλο το λαό. Τα επόμενα πέντε χρόνια η ανεργία στη Θράκη θα ξεπεράσει το 40%, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τις αποφάσεις της ΕΕ. Το ΚΚΕ δηλώνει ξεκάθαρα πως ανάπτυξη με το λαό στο περιθώριο, στη φτώχεια και την εξαθλίωση δεν μπορεί να γίνει". Καταλήγοντας ο Δ. Φωτιάδης έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης: "Οχι κύριοι, δε θα σας αφήσουμε να καταντήσετε τα παιδιά και τα εγγόνια μας ζήτουλες των τραπεζιτών της Ευρώπης. Αρχίζουμε αντεπίθεση με μπροστάρη το ΚΚΕ".

Την ώρα που το σύνθημα "Αντεπίθεση λαέ τώρα με το ΚΚΕ" ακουγόταν απ' άκρη σ' άκρη στην πλατεία της Ξάνθης, ανέβηκε στο βήμα η Σούλα Βλησίδου,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στα προβλήματα της παραγωγικής αποδιάρθρωσης, της ανεργίας, της εξαθλίωσης, στην οποία οδηγούνται ευρύτερα λαϊκά στρώματα, στα προβλήματα της παιδείας και μια σειρά άλλα θέματα. Στάθηκε ιδιαίτερα στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα. "Το Κόμμα μας πάντα και τώρα διακηρύσσει ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Ελληνες υπήκοοι και ότι αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης, της αγροτιάς και του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού λαού. Πρέπει να συσπειρωθούν στις αγωνιστικές οργανώσεις της χώρας και να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματά τους, όπως πρέπει να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι. Οι κυβερνήσεις ακολούθησαν λαθεμένη πολιτική που όχι μόνο δεν έλυνε προβλήματα, αλλά δημιουργούσε κι άλλα".

Ανάπτυξη σε όφελος των εργαζόμενων και διακρίσεις σε βάρος της μειονότητας δε συμβιβάζονται, τόνισε παρακάτω η ομιλήτρια για να υπογραμμίσει: "Η πάλη κατά των διακρίσεων είναι κοινή, γιατί ο εχθρός είναι κοινός, είναι τα μονοπώλια και ο ιμπεριαλισμός, που υποθάλπουν το σοβινισμό, τον εθνικισμό και έχουν σχέδια για αλλαγή συνόρων και πολέμους". Τέλος η Σ. Βλησίδου αναφέρθηκε στη συνολική πρόταση του ΚΚΕ για την ανάπτυξη της Θράκης προς όφελος του ίδιου του λαού της περιοχής, σημειώνοντας ότι αυτή η ανάπτυξη προϋποθέτει στήριξη της αγροτικής οικονομίας, της βιοτεχνίας και τη βιομηχανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ