Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Μύθος και πραγματικότητα

Το όνειρο των χιλιάδων κατοίκων και κυρίως των εργαζομένων του Θριασίου Πεδίου, μετά από 22 χρόνια καθυστέρησης και κοροϊδίας, τείνει να γίνει πραγματικότητα εάν το θελήσει η νέα κυβέρνηση. Το Νοσοκομείο της Ελευσίνας, το "Θριάσιο γιοφύρι της Αρτας", επισκέφτηκε για μία ακόμα φορά χτες ο Δήμος Κουμπούρης,υποψήφιος βουλευτής στην Αττική του ΚΚΕ που περιόδευσε στους χώρους μέσα σε αυτό και συζήτησε με τους εργαζόμενους για το πώς βλέπουν την πορεία του, αλλά και για τα δικά τους ειδικά προβλήματα.

"Είναι ανάγκη το Νοσοκομείο της Ελευσίνας να ξεκινήσει την πλήρη λειτουργία του και να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα και όχι να ιδιωτικοποιηθεί όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για όλα τα δημόσια νοσοκομεία και γενικός για τον τομέα της υγείας",επισήμανε ο Δήμος Κουμπούρης.

Στο μεταξύ τις τελευταίες μέρες, όπως καταγγέλθηκε στον Δ. Κουμπούρη, παράγοντες και υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επιχειρούν να βάλουν διλήμματα στους εργαζόμενους του νοσοκομείου είτε μέσω τηλεφώνου είτε με επιστολές ότι με δική τους παρέμβαση προσλήφθηκαν εκεί. Είναι γνωστό όμως ότι ακόμα και οι καθαρίστριες του νοσοκομείου έχουν προσληφθεί με δημόσιο διαγωνισμό βάσει του νόμου Πεπονή. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να σπείρουν διλήμματα και να εξαναγκάσουν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν.

Ακόμα σε υπολειτουργία

Το Νοσοκομείο της Ελευσίνας, δυναμικότητας 400 κλινών, έχει τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις και μηχανήματα, που αν αξιοποιηθούν και μπουν σε πλήρη λειτουργία θα το κάνουν το καλύτερο νοσοκομείο της Ελλάδας. Σήμερα μετά από τους πολύχρονους αγώνες με πορείες και συγκεντρώσεις κατοίκων, εργαζομένων, μαζικών φορέων του Θριασίου κατάφερε να ξεκινήσει τμηματική λειτουργία. Από τον Ιούλη έχουν ξεκινήσει τα εξωτερικά ιατρεία, τα επείγοντα περιστατικά, η ψυχιατρική κλινική και η πρώτη παθολογική κλινική. Οι λειτουργίες αυτές είναι μόνο κάποια μικρά τμήματα του νοσοκομείου. Τα πιο σημαντικά, όπως τα χειρουργεία, η εντατική μονάδα κ.ά., σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του νοσοκομείου, Κ. Μπάρδη, και με το χρονοδιάγραμμα που έχει μπει, θα ξεκινήσουν να λειτουργούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό όμως θα γίνει εφόσον δε συμβεί κάτι απρόοπτο.

Πολλά από τα τμήματα του νοσοκομείου είναι έτοιμα να μπουν σε λειτουργία και υπάρχουν ακόμα και οι γιατροί. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς από τις 440 νοσηλεύτριες που χρειάζονται σήμερα υπάρχουν μόνο 220. Οπως είπε στον Δ. Κουμπούρη και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Θανάσης Πανάρετος,εάν δε γίνουν οι προσλήψεις μέχρι το τέλος του χρόνου υπάρχει φόβος να φύγουν και οι 107 γιατροί, που και ο αριθμός αυτών δεν αρκεί εάν το νοσοκομείο μπει σε πλήρη λειτουργία. Πολλές από τις νοσηλεύτριες που προσλήφθηκαν μέσω διαγωνισμού αρνούνται να πάνε στο νοσοκομείο λόγω της απόστασης, αλλά και επειδή θεωρούν την περιοχή υποβαθμισμένη. Την ίδια στιγμή ακόμα και τους εργαζόμενους που ήδη δουλεύουν η κυβέρνηση δεν τους βοηθάει να παραμείνουν. Μεγάλο πρόβλημα είναι η συγκοινωνία. Ενώ στην αρχή είχε δρομολογηθεί λεωφορείο από την Ελευσίνα μέχρι το νοσοκομείο, ο ΟΑΣΑ το κατήργησε με αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία των εργαζομένων να φτάσουν εκεί από τις μακρινές περιοχές που κατοικούν. Πρόταση του σωματείου που δεν έχει υλοποιηθεί όμως ακόμα είναι να δρομολογηθούν υπηρεσιακά λεωφορεία.

Βοηθήματα αντί για μισθούς

Ολα τα παραπάνω προβλήματα αναφέρθηκαν στον Δ. Κουμπούρη, και από το σωματείο αλλά και από τους εργαζόμενους με τους οποίους συζήτησε σε κάθε τμήμα που περιόδευσε. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τη μεγάλη τους ανησυχία για το μέλλον του νοσοκομείου που συμβαδίζει και με το δικό τους μέλλον, αλλά και την άσχημη οικονομική κατάστασή τους λόγω των πολύ χαμηλών μισθών, που ξεκινάνε από 100.000 και φτάνουν μόνο μέχρι τις 120.000. Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Δ. Κουμπούρης τόνισε ότι υπάρχει έτοιμο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της υγείας και την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. "Τα λεφτά που παίρνετε είναι βοήθημα και όχι μισθός και αυτό είναι μία συνέπεια της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Οσο οι εργαζόμενοι αγωνίζονται κατακτούν, όσο κάθονται στη γωνιά θα χάνουν και αυτά που έχουν. Γι' αυτό σας καλούμε να ενισχύσετε το ΚΚΕ για να αντισταθούμε μαζί στους εργατικούς αγώνες που σίγουρα θα γίνουν, καθώς μετά τις εκλογές ετοιμάζονται ακόμα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα", επισήμανε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ