Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψήφος ενάντια στις πολυεθνικές φαρμάκων

Ο κατάλογος των "νέων" 700 φαρμάκων που αναφέρθηκε χτες ο πρωθυπουργός δεν είναι "νέος", όπως παρουσιάστηκε απ' το υπουργείο Εμπορίου για να πάρουν τις αυξήσεις που τους δόθηκαν. Είναι κυρίως αλλαγές συσκευασίας ή αλλαγές περιεκτικότητας ή προσθήκη κάποιας ουσίας σε ήδη κυκλοφορούντα φάρμακα.

Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Η "νέα" Ασπιρίνη σε κουτί με 10 χάπια και με λιανική τιμή 458 δρχ. Η "παλιά" κυκλοφορεί σε κουτί με 20 χάπια και λιανική τιμή 169 δραχμές. Η διαφορά τους είναι ότι τα χάπια της "νέας" δεν τα καταπίνεις αλλά τα μασάς.

Κυκλοφόρησε το Buscopan - plus σε κουτί με 20 χάπια και τιμή 1.395 δραχμές. Η διαφορά με το "κανονικό" Buscopan (κουτί με 20 χάπια και τιμή 449 δραχμές) είναι ότι στο "νέο" περιέχεται και ποσότητα 500 mg Paracetamol, ίση, δηλαδή, με 1 Depon.

***

Το φάρμακο αντιμετωπίζεται πια στον "εκσυγχρονισμένο" κόσμο μας ως ένα κοινό καταναλωτικό προϊόν. Οι πολυεθνικές του φαρμάκου έχουν, πάνω απ' όλα, έναν στόχο: το κέρδος.

Αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει απ' τη μια στην αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών και απ' την άλλη η πολιτεία θα χρησιμοποιήσει τις "κλασικές" περιοριστικές μέθοδες: Λίστες φαρμάκων για τους ασφαλισμένους, μείωση εκ νέου του ποσοστού κέρδους του φαρμακείου, προκειμένου να διασωθούν - δήθεν - τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ομως η έγκριση και η άδεια κυκλοφορίας των "νέων" φαρμάκων δόθηκε απ' το υπουργείο Εμπορίου. Δηλαδή την κυβέρνηση.

Κι έπειτα οι υπουργοί - άλλοτε πράσινοι και άλλοτε μπλε - βγαίνουν από καιρού εις καιρόν και "διαπιστώνουν" την αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών και οδύρονται για την τύχη των ταμείων και των ασφαλισμένων τους.

***

Μπορεί κάποιος να ρωτήσει: Γιατί η κυβέρνηση να δεχτεί αυτά τα παιχνίδια των πολυεθνικών;

Η απάντηση είναι απλή. Καμιά κυβέρνηση της Ελλάδας δεν μπορούσε να αρνηθεί τις απαιτήσεις των πολυεθνικών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιτρέπει καμία αντίδραση. Υπάρχουν νόμοι, ντιρεκτίβες, το Μάαστριχτ... που επιβάλλουν σε όλα να κινούνται με βάση το κέρδος.

Μόνο όποιος αντιστέκεται στο Μάαστριχτ, στην ΕΕ, θα μπορούσε να πει "όχι". Μόνο όποιος έχει τα κότσια να αντεπιτεθεί για ένα κράτος πρόνοιας που θα σέβεται και θα υπηρετεί τον πολίτη, θα μπορούσε να δώσει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, κι αυτός δεν είναι άλλος απ' το ΚΚΕ.

Γιάννης ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ