Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η μειονότητα ρίχνει κόκκινο

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές οι μεγαλοεργοδότες της περιοχής εκβιάζουν ωμά τους ανθρώπους. Στα εργοστάσια που ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να εξαγοράσουν τις ψήφους για μια προσωρινή θέση εργασίας. Στα εργοτάξια των"μεγάλων" έργων απειλούν πως αν δεν ψηφίσουν τη ΝΔ, την επόμενη των εκλογών θα χάσουν τη δουλιά τους. Οι ίδιοι οι άνθρωποι που είναι θύματα αυτών των εκβιασμών δηλώνουν πως σ' αυτές τις εκλογές θα τους "μαυρίσουν". Χαρακτηριστικό παράδειγμα εξαγοράς της ψήφου αποτελεί η πρόσληψη 200 ατόμων στη ΣΕΒΑΘ. Προσλήψεις που έγιναν με τη δικαιολογία της καμπάνιας που πραγματοποιεί αυτή την περίοδο. Είναι όμως κοινό μυστικό πως πήρε συγκεκριμένα άτομα τα οποία, στο τέλος, θα κατευθύνει με το ψηφοδέλτιο στο χέρι και το μαχαίρι στο λαιμό.

Το πήραν απόφαση λοιπόν, πως δεν πρέπει να συνεχίζουν να σκύβουν το κεφάλι μπροστά στην επιδείνωση αυτής της κατάστασης. Στο χωριό Κένταυρος οι κάτοικοι είχαν σκεφτεί να καταθέσουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν. Ομως τελικά κατέληξαν πως η μόνη διαμαρτυρία που θα πιάσει τόπο είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, που πάντα βρέθηκε στο πλευρό τους. Το διαμηνύουν παντού, πως σ' αυτές τις εκλογές η ψήφος θα πέσει κόκκινη και δαγκωτή.

Μόνοι τους πήραν την πρωτοβουλία και άνοιξαν Εκλογικό Κέντρο του ΚΚΕ στην πόλη της Ξάνθης. Εκεί κάθε μέρα περνούν δεκάδες μουσουλμάνοι συζητούν και δηλώνουν πως δεν πάει άλλο. Δε θα ανεχτούν άλλους εκβιασμούς και κοροϊδίες. Από αυτά χόρτασαν. Εκεί οργανώνεται η δουλιά που θα κάνουν, ώστε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ να φτάσει σε κάθε σπίτι. Στον Κένταυρο υπάρχει μόνο ένα πανό αναρτημένο και αυτό είναι το ΚΚΕ, όπου κι αν γυρίσεις τα μάτια σου βλέπεις τα τρία πύρινα γράμματα και τις κόκκινες σημαίες. Ο Κένταυρος είναι πρωτοπόρος, όμως και σε άλλες κοινότητες όπως στο Αιμώνιο, το Νέο και Παλιό Ζυγό σχεδόν παντού τα μηνύματα δείχνουν πως το ΚΚΕ σ' αυτές τις εκλογές θα βγει φανερά ενισχυμένο. Θα είναι το Κόμμα που θα στηρίξει η μειονότητα, γιατί και αυτό στάθηκε σταθερός συμπαραστάτης στα προβλήματά της. Ποτέ δεν τους γύρισε την πλάτη και δεν τους έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις όπως κάνουν οι υποψήφιοι και οι πολιτευτές των άλλων κομμάτων.

"Αν ψηφίσετε ΚΚΕ, δε θα φτιάξουμε το δρόμο"

Μέχρι και σε απειλές καταφεύγουν οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων όταν ακούνε πως οι μουσουλμάνοι θα ψηφίσουν ΚΚΕ.

Εδώ και κάτι χρόνια έχει ξεκινήσει η ασφαλτόστρωση του δρόμου, που οδηγεί στον Κένταυρο. Ακόμη όμως οι άνθρωποι καθημερινά περνούν τον ίδιο χωματόδρομο. Το χειμώνα με τις παγωνιές το χωριό μένει συχνά αποκλεισμένο. Προκηρύχτηκαν λοιπόν οι εκλογές και ξεκίνησαν για άλλη μια φορά τα έργα. Οι κάτοικοι όμως ξέρουν πως αυτό έγινε για τα μάτια και μόνο. Ομως αγανάκτησαν όταν ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κ. Λαμπαδάρης τους απείλησε πως, αν ψηφίσουν ΚΚΕ δε θα δουν ποτέ το δρόμο να ολοκληρώνεται.

Οι ίδιοι κατήγγειλαν στο "Ρ" πως όταν πήγε να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση του είπαν πως το ΠΑΣΟΚ δε θα δει ούτε μία ψήφο από τον Κένταυρο. Αυτός αντέδρασε όμως και όταν είδε ότι δεν μπορεί να τους πείσει, τους προέτεινε να ψηφίσουν ΔΗΚΚΙ ή ΣΥΝ. Στην κατηγορηματική άρνησή τους ο κ. Λαμπαδάρης δεν άντεξε και ξέσπασε σε απειλές του τύπου "αν ψηφίσετε ΚΚΕ μην περιμένετε να δει φράγκο η κοινότητα, ξεχάστε το δρόμο" κλπ. Απειλές που δείχνουν δύο πράγματα. Πρώτον, πώς εννοούν τον εκσυγχρονισμό και το νέο ύφος και ήθος του ΠΑΣΟΚ και δεύτερον, πως η ψήφος στα άλλα κόμματα τελικά δεν είναι ψήφος ενάντια στα δύο μεγάλα κόμματα του δικομματισμού. Επιβεβαίωσε πως μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ είναι εγγύηση για αντίσταση και προοπτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ