Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Καταδίκη φυσικών και ηθικών αυτουργών των δολοφονιών στην Κύπρο

Την καταδίκη της Τουρκίας και του παράνομου, όπως το χαρακτηρίζει, καθεστώτος Ντενκτάς για τις δολοφονίες των δυο Ελληνοκύπριων διαδηλωτών, διατύπωσε για δεύτερη φορά χτες η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε ψήφισμα που υιοθέτησε σχετικά με την κατάσταση στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ψηφίσματος πήρε το λόγο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης,ο οποίος ζήτησε τη σύλληψη, τη δίκη και την παραδειγματική τιμωρία των φυσικών αυτουργών των δυο δολοφονιών. Επισήμανε μάλιστα το γεγονός ότι οι "εταίροι" υποστηρίζουν τη δημιουργία ειδικών δικαστηρίων για τα εγκλήματα στον πόλεμο της Βοσνίας, ενώ στην περίπτωση της Κύπρου που υπάρχουν αποδεδειγμένες εγκληματικές ενέργειες, με πλούσιο μάλιστα φωτογραφικό και τηλεοπτικό αποδεικτικό υλικό, σιωπούν.

Ο Β. Εφραιμίδης υπογράμμισε ακόμη τις ευθύνες της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, που ήταν ο ηθικός αυτουργός των δυο δολοφονιών. Με την πολιτική της εξωθεί και υποθάλπει παρόμοιες εγκληματικές ενέργειες και με τη βοήθεια του καθεστώτος Ντενκτάς επιχειρεί να παρουσιάσει σαν αδύνατη την ειρηνική συμβίωση των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο. Με τον τρόπο αυτό θέλει να μετατρέψει την "ντε φάκτο" διχοτόμηση, που επέβαλε με την εισβολή και κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου, σε διχοτόμηση "ντε γιούρε".

Ομως, όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, προκαλεί εντύπωση η σιωπή και η ανοχή που επιδεικνύουν απέναντι στην πολιτική της Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα οι διευθύνουσες δυνάμεις (Γερμανία, Γαλλία κ.ά.). Ειδικότερα για το ρόλο των Αμερικανών ο Β. Εφραιμίδης σημείωσε ότι σύμφωνα με τις ενδείξεις έχουν επεξεργαστεί σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου και του Αιγαίου. Ο στόχος τους είναι ο εύκολος έλεγχος στα κοιτάσματα πετρελαίων στην περιοχή. Επιχειρούν ταυτόχρονα να θέσουν υπό έλεγχο τους διαδρόμους για τη μεταφορά των πετρελαίων της Κασπίας Θάλασσας και του Εύξεινου Πόντου.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στο τέλος της ομιλίας του ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των φυσικών αυτουργών, αλλά και την επισήμανση των ευθυνών των ηθικών αυτουργών για τις δολοφονίες των δυο Ελληνοκύπριων διαδηλωτών και υπογράμμισε την ανάγκη για την άμεση προώθηση λύσης στο Κυπριακό, στα πλαίσια του ΟΗΕ, σύμφωνης με τις προηγούμενες αποφάσεις και τα ψηφίσματα, με την οποία θα διασφαλίζεται το ενιαίο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την προϋπόθεση της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντάθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο(2003-06-20 00:00:00.0)
Η περιπέτεια του Κυπριακού στον ΟΗΕ(2003-01-04 00:00:00.0)
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ(2002-12-18 00:00:00.0)
Εντονες διεργασίες στον ΟΗΕ(2001-12-11 00:00:00.0)
"Απειλή για μας, η πολιτική της Ελλάδας και της Κύπρου"(1998-09-26 00:00:00.0)
Προς οριστικοποίηση της διχοτόμησης(1998-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ