Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διάλυση ΕΣΥ και ΙΚΑ

Οι ανακοινώσεις του Κ. Σημίτη για το "κοινωνικό κράτος", υποταγμένες στο πρόγραμμα "σύγκλισης", παραδίδουν την υγεία στις δυνάμεις της αγοράς

Η προεκλογική ρελάνς του Κ. Σημίτη στην αντιπαράθεσή του με τη ΝΔ για το"κοινωνικό κράτος", αντί να πείσει για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ περιείχε ανακοινώσεις, που στην πράξη οδηγούν τόσο στη διάλυση του ΕΣΥ, όσο και του υγειονομικού τομέα του ΙΚΑ.

Οι συνεχείς διακηρύξεις του Κ. Σημίτη περί "κοινωνικού κράτους" χτες ξεκαθαρίστηκαν περισσότερο, καθώς δεν ήταν τίποτε άλλο από συρραφή των παλιότερων σχεδίων του Κρεμαστινού και του Πεπονή, ατάκτως ερριμμένες και ασύμβατες με την πραγματικότητα. Οι ανακοινώσεις, πάντως, του πρωθυπουργού είχαν μια σταθερά: Οτι υποτάσσονται πλήρως στις πρόγραμμα "σύγκλισης". "Συνεχίζουμε, είπε, αυτό το πρόγραμμα που έχουμε και το συμπληρώνουμε".

Και το πρόγραμμα που συνεχίζει και συμπληρώνει το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που αποτυπώθηκε στα σχέδια νόμων του Κρεμαστινού και του Πεπονή, τα οποία προκάλεσαν πολυήμερες απεργίες των νοσοκομειακών γιατρών.

  • Ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι το σχέδιο Πεπονή επίκειται, αν γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό σημαίνει ότι το βάρος της χρηματοδότησης των νοσοκομείων αναλαμβάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς προβλέπεται το διαφοροποιημένο νοσήλιο κατά κατηγορία εξετάσεων. Επίσης, προβλέπει το νοσοκομειακό συνταγολόγιο - δηλαδή κάθε νοσοκομείο θα έχει το δικό του συνταγολόγιο - που επανέλαβε χτες ο πρωθυπουργός.

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει τη μη μονιμότητα των νεοεισερχομένων γιατρών στο ΕΣΥ, ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι επιμελητές Α και Β μπορούν να εξελιχθούν διά των κρίσεων σε διευθυντή, αλλά σε προσωποπαγείς θέσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι 2.500 κενές θέσεις των νοσοκομειακών γιατρών καταργούνται σταδιακά και δεν αναπληρώνονται. Είναι μια δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ", καθώς συμφώνησε και υπέγραψε τα σχέδια της Επιτροπής Παρακολούθησης του Β Πακέτου Ντελόρ για μείωση των οργανικών θέσεων των γιατρών.

  • Ο πρωθυπουργός παρέλειψε σκοπίμως ότι τα μεγάλα νοσοκομεία με τα μεγάλα χρέη θα οδηγηθούν στο δανεισμό, καθώς έχει προετοιμαστεί νομοπαρασκευαστικά αυτή η δυνατότητα, εφόσον εκλεγεί και πάλι το ΠΑΣΟΚ.
  • Μέχρι τώρα ο Κ. Σημίτης είχε ανακοινώσει ότι οι αγρότες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα πολυιατρεία του ΙΚΑ.

Χτες έκανε ένα ακόμα βήμα προς τη διάλυση του ΙΚΑ. Ανακοίνωσε ότι ο οικογενειακός γιατρός - μια υπόσχεση του ΠΑΣΟΚ απ' το 1983 - θα εφαρμοστεί απ' τα πολυιατρεία του ΙΚΑ, τα πολυιατρεία που όπως αποκάλυψε χτες ο "Ρ" είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένα.

Αυτή η ανακοίνωση σημαίνει τη διχοτόμηση - την απόσπαση δηλαδή απ' το ΙΚΑ - των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης που έγιναν με λεφτά των ασφαλισμένων του Ιδρύματος και την, πιθανή, ένταξή τους στο ΕΣΥ.

Ο Κ. Σημίτης αρνούμενος να απαντήσει τι θα γίνει με τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου επιβεβαίωσε το γεγονός ότι αυτά αποτελούν, πλέον, ενασχολήσεις της εφηβικής ηλικίας του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τα άλλα ο Κ. Σημίτης υποσχέθηκε ανέξοδα μέχρι και νοσηλεία στο σπίτι ειδικών ομάδων, προγράμματα για τους τσιγγάνους, που εξαγγέλθηκαν στις 12.7.1996 και κανείς δεν τα είδε πουθενά, καθώς και προγράμματα αποκατάστασηςτων παλιννοστούντων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξαιρέσεις στο πλαφόν της συνταγογράφησης(2014-02-13 00:00:00.0)
Συγκριτικά στοιχεία από την Ελλάδα(1997-09-28 00:00:00.0)
Μετέωρο το επίδομα των 35.000 δρχ.(1996-08-23 00:00:00.0)
Συνάντηση με Πεπονή, ζητά η ΟΕΝΓΕ(1996-07-19 00:00:00.0)
Πανελλαδικό συλλαλητήριο την Τρίτη(1996-06-07 00:00:00.0)
ΑΝ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ για νοσοκομεία και Ταμεία(1996-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ