ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κανονικά οι εγγραφές των πρωτοετών

Μετά την εγκύκλιο που απέστειλε ο υπουργός Παιδείας, με την οποία προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα δεχτούν επιπλέον εισακτέους, κανονικά γίνονται από σήμερα οι εγγραφές των πρωτοετών. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΙ Αθήνας, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά και άλλα ιδρύματα είχαν αρνηθεί να κάνουν εγγραφές.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του προέδρου του ΤΕΙ Αθήνας, στην οποία επαναλαμβάνεται η αντίθεσή του στην πρόχειρη αντιμετώπιση του ζητήματος της αύξησης του αριθμού των εισακτέων, "το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας, αφού συνεκτίμησε το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται και τα αποτελέσματα της συζήτησης του προέδρου του ΤΕΙ με τον νέο υπουργό Παιδείας αποφάσισε την εγγραφή των πρωτοετών σπουδαστών". Σήμερα, αναμένεται να φτάσουν στο ΤΕΙ Αθήνας οι κατάλογοι με τους επιπλέον εισακτέους, καθώς στους καταλόγους που είχαν αποσταλεί διαπιστώθηκαν παρατυπίες και λάθη, τα οποία οφείλονται στο άγχος της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου να εκδώσει προεκλογικά τις λίστες με τους επιπλέον εισακτέους.

Και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, που με ανακοίνωση του είχε δηλώσει ότι δε θα εγγράψει επιπλέον σπουδαστές, με δελτίο Τύπου ανακοίνωσε χτες ότι θα εγγράφει όσους φοιτητές συμπεριλαμβάνονται σε τυχόν συμπληρωματικό κατάλογο που θα στείλει το υπουργείο Παιδείας, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των επιπλέον εισακτέων για το Πάντειο είναι μικρός. Η πρυτανεία του Πάντειου Πανεπιστημίου τονίζει ότι "η αποδοχή αυτή, οι διαδικασίες της οποίας χρήζουν ενδεχομένως για να νομιμοποιηθούν νέας υπουργικής απόφασης ή και νομοθετικής ρύθμισης, είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε πρόσθετη επιχορήγηση". Κύριος λόγος που οδήγησε στην απόφαση για εγγραφή των πρωτοετών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση είναι ότι "το Πανεπιστήμιο δεν επιθυμεί με δικαστικές προσφυγές και αντιδικίες να ακυρώσει τις ελπίδες τόσων νέων, μολονότι η Πρυτανεία κατήγγειλε εγκαίρως και εντόνως τον ανεύθυνο πρόχειρο και δημαγωγικό τρόπο με τον οποίο μεταχειρίστηκαν τους υποψήφιους φοιτητές οι τέως ιθύνοντες του υπουργείου". Κανονικά συνεχίζονται οι εγγραφές των υποψηφίων και στα υπόλοιπα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

ΥΓΕΙΑ
Με ... σεβασμό στη "σύγκλιση"

Σε δυο μήνες, το αργότερο, θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο

Ετοιμο νομοσχέδιο για την υγεία θα έχει σε ένα ή δυο μήνες το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας στην πρώτη συνάντησή του με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που έγινε αργά χτες το βράδυ.

Οπως είπε χτες το πρωί ο Κ. Γείτονας, στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η επεξεργασία και κατάθεση του νομοσχεδίου θα γίνει με ταχείς ρυθμούς. Απ' όσα είπε ο Κ. Γείτονας, το νομοσχέδιο θα κινείται στη βάση των σχεδίων Πεπονή για τη δημόσια υγεία και το λεγόμενο εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ. Και τα δυο αυτά σχέδια - που τελικά ενοποιήθηκαν από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου - προκάλεσαν πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών.

Στην ομιλία του στην Εθνική Σχολή της Δημόσιας Υγείας ο Κ. Γείτονας είπε ότι θα δοθεί έμφαση στη δημόσια υγεία και την αγωγή και προστασία υγείας με την ανασυγκρότηση του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας και τη δημιουργία έξι περιφερειακών εργαστηρίων και στη σύσταση του κλάδου σχολιάτρων. Οι δηλώσεις αυτές περισσότερο δείχνουν σχέδια επί χάρτου - καθώς έχουν ακουστεί πολλές φορές - και επιπλέον γίνονται την επομένη μέρα των θλιβερών περιστατικών στην Κέρκυρα, όπου δυο άτομα έχασαν η ζωή τους από "λεπτοσπείρωση".

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινοβραδινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών ο Κ. Γείτονας είπε ότι η κατεύθυνση του νομοσχεδίου θα "σέβεται" το πρόγραμμα "σύγκλισης" και θα δοθεί προτεραιότητα στη λειτουργικότητα και την καθημερινότητα των νοσοκομείων. Επίσης επανέλαβε τα περί προτεραιότητας στη δημόσια υγεία και την πρόνοια.

Στην τελετή έναρξης ο Κ. Γείτονας μίλησε και πάλι για το "κοινωνικό κράτος", λέγοντας: "Μια σύγχρονη ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία χαρακτηρίζεται κύρια απ' το κοινωνικό της πρόσωπο. Και το πρόσωπο αυτό εκφράζεται από τις αρχές της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και αποτυπώνει στην πράξη το επίπεδο ευημερίας και τους δεσμούς της κοινωνικής συνοχής".

Στην τελετή έναρξης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας μίλησε ο κοσμήτορας της σχολής Γ. Κυριόπουλος, ο οποίος ζήτησε την ολοκλήρωση της θεσμικής μεταρρύθμισης για τη Σχολή, καθώς και την ενίσχυση της υποδομής της.

Αλληλεγγύη στους μαθητές της Κούβας

Παρατείνεται ως το τέλος Οκτώβρη η καμπάνια της ΚΝΕ

Παρατείνεται ως το τέλος Οκτώβρη η καμπάνια αλληλεγγύης στους μαθητές της Κούβας, που προκήρυξε η ΚΝΕ στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής: "Η ΚΝΕ στέλνει μήνυμα αντίστασης στην όλο και αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, μήνυμα συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας, που κάτω από αντίξοες συνθήκες δίνει τη μάχη του, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα να καθορίζει τις τύχες του, υπερασπίζοντας την Επανάστασή του και το Σοσιαλισμό. Γι' αυτό και προκήρυξε καμπάνια αλληλεγγύης στους μαθητές της Κούβας.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε τον Ιούλη, απλώθηκε μέσα από δεκάδες εκδηλώσεις σ' όλη την Ελλάδα, με συλλογή σχολικών ειδών, αλλά και χρημάτων που κατατέθηκαν στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ως συμβολική ενίσχυση σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κούβας.

Η καμπάνια αλληλεγγύης, που ήδη συνάντησε μεγάλη ανταπόκριση, προκηρύχτηκε στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, λόγω των πρόωρων εκλογών και της αναβολής των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, παρατείνεται ως το τέλος Οκτώβρη.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ ευχαριστεί όσους μέχρι τώρα ανταποκρίθηκαν και καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, τους χιλιάδες νέους που δε συμβιβάζονται με την Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων, να συνεχίσουν συμβάλλοντας στην επιτυχία της καμπάνιας".

Μεγάλη υπεξαίρεση στα ΕΛΤΑ Τρίπολης

Στον εισαγγελέα παραπέμφθηκε μια ακόμα υπόθεση υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος από ανώτατο στέλεχος των ΕΛΤΑ Τρίπολης.

Οπως είπε χτες ο υπουργός Μεταφορών Χάρης Καστανίδης, μετά από συστηματική έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο υπεύθυνος διαχείρισης συναλλάγματος του κεντρικού γραφείου των ΕΛΤΑ Τρίπολης Γεωρ. Μιχαλόπουλος ομολόγησε ότι υπεξαίρεσε από το καλοκαίρι του 1995 μέχρι τώρα, περίπου 300 εκατ. δρχ. Απέφυγε όμως να "μπει" σε λεπτομέρειες, επειδή - όπως είπε - συνεχίζεται η έρευνα για να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και άλλοι υπάλληλοι.

Ο υπουργός Παιδείας ενημερώνεται...

Με την Τριμελή Γραμματεία της Συνόδου των ΤΕΙ, το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, συναντήθηκε χτες ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης. Σκοπός των συναντήσεων είναι η ενημέρωση του νέου υπουργού στα μεγάλα, γνωστά και χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Κοινό στοιχείο των συναντήσεων ήταν η έκθεση από τους εκπροσώπους των φορέων των προβλημάτων που επικρατούν στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης και οι υποσχέσεις από τον υπουργό για την επίλυσή τους. Στη συνάντηση με τη Γραμματεία των ΤΕΙ κυριάρχησε το θέμα των οικονομικών των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ενώ συζητήθηκε και το θέμα των πρόσθετων εισακτέων. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ανέπτυξαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τα αιτήματα αιχμής των δασκάλων και των καθηγητών, που είναι η αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση, η ουσιαστική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών και η ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Ο Θ. Γκεσούλης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, μετά το τέλος της συνάντησης με τον υπουργό Παιδείας, δήλωσε στο "Ρ": "Μπορεί η πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Παιδείας να άλλαξε, η πολιτική όμως της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης, η πολιτική που χάραξε η ΕΕ με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη "Λευκή Βίβλο" και το οικονομικό πρόγραμμα σύγκλισης, θα συνεχιστεί και μάλιστα πιο σκληρή και με πιο έντονους ρυθμούς. Πίστωση χρόνου δε χρειάζεται η "νέα" κυβέρνηση. Εκείνο που χρειάζεται είναι η αντίσταση, η αντεπίθεση στα όποια αντιλαϊκά μέτρα, σχέδια και επιδιώξεις".

Εξόφληση φαρμακο-γραμματίων

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ ζητά από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις αυξήσεις που έδωσε στα φάρμακα

Η σημερινή μέρα, που είναι αφιερωμένη στους Ηλικιωμένους, βρίσκει τους συνταξιούχους της Ελλάδας μπροστά σε μια έφοδο ανατιμήσεων στα φάρμακα που εξήγγειλε η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη απ' τον περασμένο Ιούλη και φτάνει μέχρι και 443%.

"Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση εκπληρώνει στο ακέραιο τις αξιώσεις των φαρμακοβιομηχάνων, αδιαφορώντας για τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουν στους συνταξιούχους, στους ασφαλισμένους, στα ασφαλιστικά ταμεία και στη δημόσια υγεία. Ετσι ενώ δίνει αυξήσεις με το σταγονόμετρο ή το περιβόητο ΕΚΑΣ σε λίγους, από την άλλη τις παίρνει πολλές φορές πίσω, αφού οι συνταξιούχοι διαθέτουν ένα μεγάλο μέρος της πενιχρής τους σύνταξης για φάρμακα", τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ζητά από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις αυξήσεις και να σταματήσει να εγκρίνει "νέα" φάρμακα. Επίσης ζητά να ενεργοποιηθεί ο ΕΟΦ και να λειτουργήσει η εθνική φαρμακοβιομηχανία, ώστε να παράγεται φτηνό ανταγωνιστικό και καλής ποιότητας φάρμακο.

Τέλος η Ομοσπονδία Συνταξιούχων καλεί τη ΓΣΕΕ και το συνδικαλιστικό κίνημα να αντιδράσει και τα Διοικητικά Συμβούλια των Ταμείων να πάρουν θέση, γιατί το φάρμακο είναι ζωτικής ανάγκης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. "Οι συνταξιούχοι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν και να υπερασπίσουν το εισόδημά τους, που με διάφορους τρόπους το εξανεμίζει η κυβέρνηση, η οποία φαίνεται ότι ξοφλάει γραμμάτια προς τους φαρμακοβιομηχάνους για τη στήριξη που της παρείχαν", καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Παρεμβάσεις στην καθημερινότητα υπόσχεται η κυβέρνηση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ