Τρίτη 1 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΕΙΑ
Με ... σεβασμό στη "σύγκλιση"

Σε δυο μήνες, το αργότερο, θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο

Ετοιμο νομοσχέδιο για την υγεία θα έχει σε ένα ή δυο μήνες το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας στην πρώτη συνάντησή του με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που έγινε αργά χτες το βράδυ.

Οπως είπε χτες το πρωί ο Κ. Γείτονας, στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η επεξεργασία και κατάθεση του νομοσχεδίου θα γίνει με ταχείς ρυθμούς. Απ' όσα είπε ο Κ. Γείτονας, το νομοσχέδιο θα κινείται στη βάση των σχεδίων Πεπονή για τη δημόσια υγεία και το λεγόμενο εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ. Και τα δυο αυτά σχέδια - που τελικά ενοποιήθηκαν από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου - προκάλεσαν πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών.

Στην ομιλία του στην Εθνική Σχολή της Δημόσιας Υγείας ο Κ. Γείτονας είπε ότι θα δοθεί έμφαση στη δημόσια υγεία και την αγωγή και προστασία υγείας με την ανασυγκρότηση του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας και τη δημιουργία έξι περιφερειακών εργαστηρίων και στη σύσταση του κλάδου σχολιάτρων. Οι δηλώσεις αυτές περισσότερο δείχνουν σχέδια επί χάρτου - καθώς έχουν ακουστεί πολλές φορές - και επιπλέον γίνονται την επομένη μέρα των θλιβερών περιστατικών στην Κέρκυρα, όπου δυο άτομα έχασαν η ζωή τους από "λεπτοσπείρωση".

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινοβραδινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών ο Κ. Γείτονας είπε ότι η κατεύθυνση του νομοσχεδίου θα "σέβεται" το πρόγραμμα "σύγκλισης" και θα δοθεί προτεραιότητα στη λειτουργικότητα και την καθημερινότητα των νοσοκομείων. Επίσης επανέλαβε τα περί προτεραιότητας στη δημόσια υγεία και την πρόνοια.

Στην τελετή έναρξης ο Κ. Γείτονας μίλησε και πάλι για το "κοινωνικό κράτος", λέγοντας: "Μια σύγχρονη ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία χαρακτηρίζεται κύρια απ' το κοινωνικό της πρόσωπο. Και το πρόσωπο αυτό εκφράζεται από τις αρχές της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και αποτυπώνει στην πράξη το επίπεδο ευημερίας και τους δεσμούς της κοινωνικής συνοχής".

Στην τελετή έναρξης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας μίλησε ο κοσμήτορας της σχολής Γ. Κυριόπουλος, ο οποίος ζήτησε την ολοκλήρωση της θεσμικής μεταρρύθμισης για τη Σχολή, καθώς και την ενίσχυση της υποδομής της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ