Τρίτη 1 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλημμύρισε ξανά η Μυτιλήνη

Ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων στην αγορά. Οι καταστηματάρχες κατηγορούν κυβέρνηση, νομάρχη και δήμαρχο για την παντελή έλλειψη έργων υποδομής. Αμεση ανάγκη να αποζημιωθούν οι πλημμυροπαθείς

Μέσα σε διάστημα είκοσι ημερών, η αγορά της Μυτιλήνης ξαναδοκίμασε τη βροχή και τις πλημμύρες με τον ίδιο έντονο τρόπο. Την προηγούμενη φορά είχαν πλημμυρίσει κυρίως μαγαζιά της Αγοράς, στην οδό Ερμού. Με τη βροχή, όμως, της Παρασκευής, σειρά είχαν τα μαγαζιά στην Κουμιδιά και το Πηγαδάκι. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην οδό Μητρελιά - Λαδάδικα, όπου οι ζημιές ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια δραχμές.

Η συνεχής ασφαλτόστρωση της οδού Μητρελιά - Λαδάδικα έχει ανεβάσει το ύψος του δρόμου στο επίπεδο των καταστημάτων, οπότε τα νερά είναι πολύ εύκολο να περάσουν μέσα στα καταστήματα. Στην Κουμιδιά κατεβαίνουν τα νερά από την Κουλμπάρα, το Μπας Φανάρ και τον Συνοικισμό (μέσω της οδού Πιττακού), που το βράδυ της νεροποντής είχε γίνει πραγματικό ποτάμι. Με βουλωμένα τα φρεάτια στην Προκυμαία, η Κουμιδιά είχε γίνει μια τεράστια λίμνη και τα φρεάτια αντί να απορροφούν το νερό, έβγαζαν περισσότερο, σαν πίδακες.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στο βιβλιοπωλείο της οδού Μητρελιά, στο καφεκοπτείο "Παλαιολόγος", στα υποδήματα "Ξένος", στο κατάστημα ενδυμάτων "Τσότρας", στην αποθήκη οικοδομικών υλικών "Πατερέλη", στα είδη δώρων "Πέλα", στην αποθήκη γυαλικών καθώς και σε όλα τα μαγαζιά της συγκεκριμένης οδού. Στην αποθήκη "Πατερέλη" σημειώθηκαν, πριν είκοσι μέρες, ζημιές ύψους δύο εκατομμυρίων. Ενώ, πριν δύο χρόνια, σε ανάλογη νεροποντή, η ζημιά είχε ανέλθει στα πέντε εκατομμύρια. Τότε - όπως είπαν στο "Νέο Εμπρός" οι καταστηματάρχες - ο αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Στάθης Μακίδης,τους πληροφόρησε ότι το πρόβλημα θα λυθεί σε τρία χρόνια μαζί με το έργο του βιολογικού καθαρισμού της πόλης. Το πρόβλημα, όπως μας είπαν οι ίδιοι, μπορεί να λυθεί με τη διάνοιξη του φρεατίου, στη συμβολή των οδών Σάμου και Λαδάδικα, όπως και με τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων από την Κουλμπάρα και τον Συνοικισμό.

Το Σάββατο το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον κομμουνιστή βουλευτή του νησιού, Στρατή Κόρακα,τον Λευτέρη Χατζηπαυλίδη,μέλος της ΚΕ του Κόμματος και τον Παρασκευά Γεωργούλα,γραμματέα της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, περιόδευσε στα καταστήματα της Κουμιδιάς και της κεντρικής αγοράς της Ερμού. Εξοργισμένοι από την ανευθυνότητα, οι καταστηματάρχες κατηγορούσαν κυβέρνηση, νομάρχη και δήμαρχο για την παντελή έλλειψη έργων υποδομής. Ο Στρατής Κόρακας μιλώντας στους καταστηματάρχες τούς προέτρεψε να κάνουν μια εκτενή απογραφή των ζημιών και να απευθυνθούν στους κατ' εξοχήν υπεύθυνους, δηλαδή δήμαρχο και νομάρχη. Ενώ τόνισε ότι οι οποιεσδήποτε ενέργειες πρέπει να γίνουν μετά από τη δραστηριοποίηση του Εμπορικού Συλλόγου τους, για την ανάπτυξη των αγώνων που σίγουρα θα ενταθούν, ενόψει μάλιστα και της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 1997.

Ενώ λοιπόν, οι καταστηματάρχες πάσχιζαν να καθαρίσουν τα καταστήματά τους, όλοι οι υπεύθυνοι βρίσκονταν στην προκυμαία όπου παρακολουθούσαν αγώνες παιδικού μπάσκετ, με σπόνσορες διάφορες ιδιωτικές εταιρίες αθλητικών ειδών, όπως "Ρίμποκ", κλείνοντας την προκυμαία και αδιαφορώντας για το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιούργησαν επί μέρες. Τέλος, μεγάλες ζημιές έγιναν και στην Αεροπόρου Γιανναρέζη, στις εργατικές κατοικίες Χρυσομαλλούσας, στον Λαγκαδά και στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στο Μακρυγιαλό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιατί θέλει να φακελώσει μετανάστες βιοπαλαιστές; (2012-10-24 00:00:00.0)
Πρόοδος για ποιον; (2005-03-18 00:00:00.0)
«Μαραζώνει» η Μπιτ Παζάρ (2005-02-03 00:00:00.0)
Ενα νεκρό άφησε η νεροποντή (2002-07-09 00:00:00.0)
"Κλείνουν" καταστήματα οι πεζοδρομήσεις (1997-09-05 00:00:00.0)
Ο δήμος "στενεύει" δρόμο και... καταστηματάρχες (1997-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ