ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Επιμένουν αγωνιστικά

Στον αποκλεισμό του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας προχωρούν οι ναυτεργάτες τη Δευτέρα, συνεχίζοντας αποφασιστικά τον αγώνα τους

Στο δρόμο του αγώνα βαδίζουν σταθερά οι ναυτεργάτες, για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά, για ναυτολόγηση χωρίς κεφαλομεσίτες, για την προστασία της απασχόλησης. Μεθαύριο Δευτέρα, οι ναυτεργάτες θα αποκλείσουν από τις 10 το πρωί τις εισόδους του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,απαγορεύοντας στους ναυτιλιακούς πράκτορες να συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες του Γραφείου, απαιτώντας τη ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ, την απορρόφηση και προστασία των ανέργων.

Η μάχη των ναυτεργατών για μπάρκο χωρίς "φακελάκια" έχει αρχίσει από τις αρχές του περασμένου Ιούνη, με πρωτοπόρους την Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και την Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Τις επόμενες μέρες ο αγώνας των ναυτεργατών ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία θα στραφεί και κατά των ναυτιλιακών εταιριών που δρομολογούν ανασφάλιστα πλοία και αρνούνται να προσλάβουν Ελληνες ναυτεργάτες. Οι ναυτεργάτες με τον αγώνα τους θα συνεχίσουν να πιέζουν και την πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις σε όλες τις κατηγορίες πλοίων για την ανάκληση των αντιναυτεργατών μέτρων της κυβέρνησης.

Οσον αφορά την παραβίαση της νομοθεσίας για τις οργανικές συνθέσεις, από τους εφοπλιστές,αυτή έγινε ακόμα πιο ορατή στη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης. Τόσο στα λιμάνια του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού, όπου οι συνδικαλιστές δεν εντόπισαν πλοίο χωρίς ελλείψεις στη σύνθεσή του. Χαρακτηριστικά ήταν τα παραδείγματα του δεξαμενόπλοιου ΒΑΡΚΙΖΑ, το οποίο επιπλέον ήταν και σάπιο. Την πρώτη μέρα που το επισκέφτηκαν οι συνδικαλιστές δεν έβρισκαν καν νηολόγιο!

Παραβιάσεις στη σύνθεση εντοπίστηκαν επίσης στο πλοίο ΑΡΙΕΤΤΑ που βρισκόταν στο Αλιβέρι, με έλλειψη ναυτών, λιπαντών και θαλαμηπόλου, στο πλοίο ΑΡΜΑΤΑ όπου είχε 13 Ελληνες από τους 19 που προβλέπει η σύνθεση, το πλοίο ΣΑΝ ΒΙΛ με 11 Ελληνες στο πλήρωμα από τους 17 που προβλέπεται. Στα λιμάνια του εξωτερικού εκτός από την παραβίαση της σύνθεσης οι συνδικαλιστές αντίκρισαν την αλλαγή της γαλανόλευκης με σημαία ευκαιρίας μέσα σε λίγα λεπτά και το σβήσιμο της ονομασίας του λιμανιού του νηολογίου. Ετσι, στο λιμάνι της Αμβέρσας, λίγο πριν καταπλεύσει το πλοίο TARPON SANTIAGO οι ναύτες μέσα σε λίγη ώρα έσβησαν τη λέξη: "ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ" και ανέγραψαν πάνω της τη λέξη: "LIMASSOL" αναρτώντας βέβαια και τη σημαία Κύπρου!

Ξεκινούν κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού και τα Σωματεία Αθήνας Ξενοδοχοϋπαλλήλων ξεκινούν κινητοποιήσεις από την Τρίτη

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν τα Σωματεία Αθήνας του κλάδου Τουρισμού - Επισιτισμού,με απόφαση που πήραν προχτές σε σύσκεψη που κάλεσε η κλαδική Ομοσπονδία,κάτω από το βάρος των συνεχώς διογκούμενων προβλημάτων. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη, 12 Αυγούστου, συγκέντρωση στο θέατρο "Ακάδημος" στις 4μμ,ενώ καλούνται και τα Σωματεία της επαρχίας να πάρουν ανάλογες αποφάσεις.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με τρίωρη στάση εργασίας στις 28 Αυγούστου, από τις 11πμ έως τις 2μμ και συγκεντρώσεις, ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη η Ολομέλεια της Ομοσπονδίας θα αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού τονίζεται ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους είναι η μη τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας, η κατάργηση της πλήρους απασχόλησης και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, σημειώνεται στην ανακοίνωση: "Ο νόμος που ψηφίστηκε το 1992, μας αφαίρεσε σημαντικά δικαιώματα, με κυριότερο αυτό της κατάργησης της 20ετίας για το εφάπαξ. Ο νόμος έχει μεταβατική διάταξη που τελειώνει στις 31/12/97, από κει και πέρα όποιος απολύεται και έχει 20 χρόνια και πάνω θα πρέπει να περιμένει τη συνταξιοδότηση για να πάρει το εφάπαξ και μάλιστα με τιμές της ημερομηνίας που απολύθηκε".

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι τώρα αρκετοί εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει την 20ετία και δεν μπορούν να πάρουν το εφάπαξ, γιατί πρέπει να έχουν απόλυση ή αποχώρηση από το επάγγελμα, ενώ σημειώνεται ότι πολλοί πέφτουν θύματα εκβιασμών, χάνοντας τις αποζημιώσεις τους, προκειμένου οι εργοδότες να πιστοποιήσουν την απόλυσή τους.

Η Ομοσπονδία ζητάει από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Να εγκρίνει την τροποποίηση του καταστατικού, ώστε να χορηγείται το εφάπαξ χωρίς την προϋπόθεση απόλυσης ή αποχώρησης. Να διατηρηθεί η 20ετία και μετά το 1997. Να καταργηθεί ο Νόμος 2084. Να διατηρηθεί η αυτοτέλεια του Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων και να επεκταθεί.

ΛΑΡΚΟ
"Οχι" στους συμβιβασμούς

Ο συνδυασμός ΕΝΟΤΗΤΑ καλεί τους εργαζόμενους, μπροστά στις εκλογές αντιπροσώπων στο ΔΣ της επιχείρησης, να μη δεχτούν αδιέξοδα και συμβιβασμούς

Σε υπερψήφιση των υποψηφίων που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιό του, καλεί ο Συνδυασμός ΕΝΟΤΗΤΑ,με διακήρυξή του προς τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ,ενόψει των εκλογών που θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη 12 Αυγούστου, για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο ΔΣ της ΛΑΡΚΟ ΑΕ.

Στη διακήρυξη επισημαίνεται η μεγάλη μείωση προσωπικού τα τελευταία χρόνια και ότι πρόσχημα για τη μείωση, τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια, ήταν τα υπαρκτά προβλήματα της επιχείρησης που όμως οδήγησαν σε απολύσεις, "οικειοθελείς" αποχωρήσεις, και κατεδάφιση κατακτήσεων.

"Για να ξεκαθαρίσεις πού πρέπει να δώσεις την ψήφο σου" - τονίζεται στη διακήρυξη - "πρώτα πρέπει να θυμηθείς ότι παλιότερα που έστελνες εκπροσώπους στο ΔΣ της εταιρίας από τον συνδυασμό της ΕΝΟΤΗΤΑΣ,είχες επιτυχίες και λύσεις σε πολλά αιτήματά σου".

"Τα σχέδια που επεξεργάζονται τα κυβερνητικά επιτελεία, η διεύθυνση της ΛΑΡΚΟ, η ΕΤΕΒΑ, - συνεχίζει η διακήρυξη - προβλέπουν την παραπέρα περικοπή των κατακτήσεων. Στόχος τους είναι η παραπέρα μείωση του προσωπικού, να βάλουν χέρι στις παροχές των αποζημιώσεων, να περικόψουν όλες τις δαπάνες για τους οικισμούς και να τις φορτώσουν στους εργαζόμενους, να πλήξουν ιδιαίτερα τις λειτουργίες στα μεταλλεία, να παγώσουν τις αυξήσεις και πολλά άλλα αντεργατικά μέτρα".

"Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η φιλοσοφία που ακολουθήθηκε από τις διευθύνσεις της εταιρίας, αλλά και από τις κυβερνητικές κάθε φορά παρατάξεις, είναι στρατηγική επιλογή της Συνθήκης του Μάαστριχ και της "Λευκής Βίβλου",που χτυπά τα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, υποστηρίζει τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των πολυεθνικών και προσπαθεί να μας επιβάλει τον εργασιακό μεσαίωνα".

"Η φιλοσοφία αυτή" - καταλήγει η διακήρυξη - "είναι ένα αδιέξοδο που οδηγεί στην καταστροφή της εταιρίας και των εργαζομένων, υποθηκεύοντας το μέλλον της εργατικής τάξης και της χώρας μας και κανένας δεν πρέπει να την αποδεχτεί και να συμβιβαστεί μαζί της".

Αποφασισμένοι να αντιδράσουν

Οι εργαζόμενοι στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις το Σεπτέμβρη

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις,την περίοδο διεξαγωγής των πανελλήνιων εισαγωγικών εξετάσεων στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων στις αρχές του Σεπτέμβρη,είναι οι εργαζόμενοι σ' αυτές, μετά και την προχτεσινή άκαρπη συνάντηση του Σωματείου τους με τη διεύθυνση των Σχολών.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δε συνάντησαν μόνο την άρνηση σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αλλά έκπληκτοι άκουσαν τη διευθύντρια των Σχολών να τους λέει ότι αν απεργήσουν την περίοδο των εξετάσεων, θα επιδιώξει να αναλάβουν τη διεξαγωγή τους οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας. Η απάντηση αυτή εξόργισε τους εργαζόμενους, όπως και το γεγονός ότι εδώ και καιρό, παρά τις προσπάθειές τους, οι αρμόδιοι του υπουργείου Ανάπτυξης αρνούνται να τους δεχτούν σε συνάντηση. Η στάση αυτή των αρμοδίων έχει προκαλέσει ερωτηματικά στους εργαζόμενους για το αν τελικά ενδιαφέρονται για τη δημόσια τουριστική εκπαίδευση και για το πού αυτή οδηγείται.

Το κύριο αίτημα των εργαζομένων αφορά την άμεση νομοθέτηση σύγχρονου κανονισμού λειτουργίας των Σχολών (η λειτουργία των οποίων διέπεται σήμερα από Βασιλικά Διατάγματα), ενώ τονίζουν ότι αν το αίτημά τους αυτό δεν ικανοποιηθεί σύντομα, οι σχολές θα οδηγηθούν στη διάλυση. Ζητάνε ακόμα να τους καταβάλλεται το επίδομα διεξαγωγής των πανελλήνιων εξετάσεων, όπως στους εργαζόμενους του υπουργείου Παιδείας.

Τα προϊόντα λιγοστεύουν...

Συνεχίζεται η εξάντληση των εμπορευμάτων του ΜΙΝΙΟΝ και μεγαλώνει η ανησυχία των εργαζομένων για το μέλλον

Μέρα με τη μέρα τα ράφια αδειάζουν στο ΜΙΝΙΟΝ και η ανησυχία των εργαζομένων για το μέλλον της επιχείρησης και κατά συνέπεια και της εργασίας τους γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Οι ελλείψεις έχουν να κάνουν τόσο με προϊόντα που διακινούνται το ίδιο όλες τις εποχές, όσο και με προϊόντα εποχής, όπως είναι αυτή την περίοδο τα σχολικά είδη.

Η κατάσταση που επικρατεί στην επιχείρηση χαρακτηρίζεται από το Σωματείο Εργαζομένων τραγική, ενώ επισημαίνεται ότι αν δε βρεθεί σύντομα μια λύση, το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο. Σ' αυτή την κατεύθυνση ζητάνε από το υπουργείο Εργασίας να αναλάβει τις ευθύνες του και να φροντίσει, ώστε να μην υπάρξουν άσχημες εξελίξεις. Να σημειώσουμε ότι η επιχείρηση απασχολεί αυτή τη στιγμή 450 εργαζόμενους, ενώ μαζί μ' αυτούς των εταιριών που στεγάζονται στο ΜΙΝΙΟΝ ανέρχονται στους 550.

Ταυτόχρονα και η ΓΣΕΕ με έγγραφό της προς τον υπουργό και τον υφυπουργό Εργασίας εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την πορεία της επιχείρησης, χαρακτηρίζει την κατάστασή της ανησυχητική και ζητάει να οριστεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο, έτσι ώστε να υπάρξει ενημέρωση τουλάχιστον για τις προθέσεις του ιδιοκτήτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ