Σάββατο 9 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ξεκινούν κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού και τα Σωματεία Αθήνας Ξενοδοχοϋπαλλήλων ξεκινούν κινητοποιήσεις από την Τρίτη

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν τα Σωματεία Αθήνας του κλάδου Τουρισμού - Επισιτισμού,με απόφαση που πήραν προχτές σε σύσκεψη που κάλεσε η κλαδική Ομοσπονδία,κάτω από το βάρος των συνεχώς διογκούμενων προβλημάτων. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη, 12 Αυγούστου, συγκέντρωση στο θέατρο "Ακάδημος" στις 4μμ,ενώ καλούνται και τα Σωματεία της επαρχίας να πάρουν ανάλογες αποφάσεις.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με τρίωρη στάση εργασίας στις 28 Αυγούστου, από τις 11πμ έως τις 2μμ και συγκεντρώσεις, ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη η Ολομέλεια της Ομοσπονδίας θα αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού τονίζεται ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους είναι η μη τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας, η κατάργηση της πλήρους απασχόλησης και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, σημειώνεται στην ανακοίνωση: "Ο νόμος που ψηφίστηκε το 1992, μας αφαίρεσε σημαντικά δικαιώματα, με κυριότερο αυτό της κατάργησης της 20ετίας για το εφάπαξ. Ο νόμος έχει μεταβατική διάταξη που τελειώνει στις 31/12/97, από κει και πέρα όποιος απολύεται και έχει 20 χρόνια και πάνω θα πρέπει να περιμένει τη συνταξιοδότηση για να πάρει το εφάπαξ και μάλιστα με τιμές της ημερομηνίας που απολύθηκε".

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι τώρα αρκετοί εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει την 20ετία και δεν μπορούν να πάρουν το εφάπαξ, γιατί πρέπει να έχουν απόλυση ή αποχώρηση από το επάγγελμα, ενώ σημειώνεται ότι πολλοί πέφτουν θύματα εκβιασμών, χάνοντας τις αποζημιώσεις τους, προκειμένου οι εργοδότες να πιστοποιήσουν την απόλυσή τους.

Η Ομοσπονδία ζητάει από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Να εγκρίνει την τροποποίηση του καταστατικού, ώστε να χορηγείται το εφάπαξ χωρίς την προϋπόθεση απόλυσης ή αποχώρησης. Να διατηρηθεί η 20ετία και μετά το 1997. Να καταργηθεί ο Νόμος 2084. Να διατηρηθεί η αυτοτέλεια του Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων και να επεκταθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ