Σάββατο 9 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΡΟ
Οι απολύσεις καλά κρατούν

Αλλες 25 απολύσεις εργαζομένων στο μετρό ανεβάζουν στους 800 τους συνολικά απολυμένους, ενώ τα "παζάρια" συνεχίζονται

Ενα χρόνο μετά και παρά τις αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις μεταξύ δημοσίου και κατασκευάστριας κοινοπραξίας, για την εξεύρεση των... "τεχνικών λύσεων", οι κύριες εργασίες κατασκευής του πρώτου μεγάλου έργου, του μετρό, εξακολουθούν ουσιαστικά να είναι "παγωμένες". Εκείνο που προχωρεί αδιάκοπα, είναι οι απολύσεις, καθώς προχτές είχαμε άλλες 25 απ' το εργοτάξιο του Συντάγματος. Ο συνολικός αριθμός των απολύσεων αυτό το χρόνο έχει φτάσει περίπου τις 800.

Εκείνο επίσης που προχώρησε μετά χιλίων βασάνων είναι ο ένας μετροπόντικας, που είχε σταματήσει στην Αγ. Κωνσταντίνου και ο οποίος "κατάφερε" τελικά να διανύσει 300 περίπου μέτρα και να φτάσει στην Ομόνοια.Αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα ξεκινούσε και πάλι για το Σύνταγμα στις 21 Αυγούστου, τώρα λένε για τις 25 Αυγούστου και βλέπουμε... Ο άλλος μετροπόντικας είναι εδώ και ένα χρόνο ακίνητος στο Σύνταγμα και γενικά το όλο έργο υπολειτουργεί.

Μέσα σε όλα αυτά, μια αγγελία σε εφημερίδα, με την οποία η τεχνική εταιρία "ΑΞΩΝ ΑΕ" ζητά εργάτες για εργασίες στο μετρό, έρχεται να προκαλέσει την οργή των εργαζομένων. Η συγκεκριμένη εταιρία ανέλαβε τα παράλληλα έργα (πέρασμα σωλήνων ρεύματος, γκαζιού κλπ.) και το αρχαιολογικό σκάμμα στο εργοτάξιο του Κεραμεικού. Εκεί δηλαδή που πριν 2 - 3 μήνες απολύθηκαν 70 εργαζόμενοι!

Το έργο "πνίγεται" από τους εκβιασμούς της κατασκευάστριας κοινοπραξίας "Ολυμπιακό Μετρό",που ζητά επιπλέον "πανωπροίκια" δεκάδων δισ. δραχμών, εκμεταλλευόμενη τα "παράθυρα" που υπάρχουν στη σύμβαση κατασκευής του έργου, αλλά και την ανεύθυνη και υποχωρητική στάση της κυβέρνησης. Η περικοπή της γραμμής Συντάγματος - Κεραμεικού,με ευθύνη της κυβέρνησης, και οι δηλώσεις για έκπτωση του εργολάβου είναι στοιχεία του "πολέμου" που μαίνεται στο παρασκήνιο. Οι επίσημες διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί, αλλά αποφάσεις δεν έχουν ανακοινωθεί. Η επιλογή του ενός σεναρίου, που κάνει λόγο για έκπτωση του εργολάβου απ' όλο το έργο, ή του άλλου για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της κοινοπραξίας, δεν αναμένεται πριν τις 5 Σεπτέμβρη. Ημερομηνία καθοριστική, καθώς αποφασίζεται και η ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι οποιαδήποτε σενάριο και να προκριθεί, θα σημάνει και νέο κόστος που θα κληθεί να πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός. Εκτός από την ταλαιπωρία που υφίσταται καθημερινά απ' το κυκλοφοριακό χάος που δημιουργεί η πλέον των 36 μηνών καθυστέρηση του έργου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ